open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/27135/18

Провадження № 2/686/1552/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2019 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого судді - Козак О.В.,

при секретарі - Слободянюк А.Ю.,

за участю: представника позивача - ОСОБА_9,

представника відповідача - Краюшина А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Хмельницькому справу за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег» про визнання дій незаконними, визнання недійсними протоколу і рішення зборів від 07.06.2017 року,

встановив:

В листопаді 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСББ «Ковчег», про визнання дій незаконними, визнання недійсними протоколу і рішення зборів від 07.06.2017 року. В обґрунтування позову позивач вказав, що 12.09.2002 року у будинку АДРЕСА_1 зареєстроване Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 . Він є власником квартири № НОМЕР_1 у цьому будинку згідно з Свідоцтвом про право особистої власності на квартиру від 19.03.2002 року. На 07.06.2017 року правлінням ОСББ «Ковчег» були скликані загальні збори співвласників. Скликання і проведення загальних зборів співвласників відбулося з порушенням вимог Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно з ч.3 ст.10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» загальні збори скликаються і проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об`єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників.

Згідно з ст.6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного. Аналогічна норма про порядок скликання загальних зборів є в ч.5 розділу «3. Статутні органи об`єднання, їхні повноваження та порядок формування» Статуту ОСББ «Ковчег» (в редакції від 09.11.2016 року).

Від правління ОСББ «Ковчег» повідомлення, передбаченого зазначеним вище Законом, за НОМЕР_3 днів до дати проведення зборів йому не надходило. До складу правління ОСББ «Ковчег» на час скликання і проведення загальних зборів входили ОСОБА_2 , ОСОБА_3 і ОСОБА_4 , які були нібито обрані членами правління на загальних зборах 09.03.2017 року згідно з протоколом засідання правління №10 від 10.04.2017 року. Проте, рішенням Хмельницького міськрайонного суду від 13.04.2018 року у цивільній справі №686/4128/18 за його позовом до ОСББ «Ковчег» визнано недійсним рішення про обрання цих осіб членами правління ОСББ «Ковчег».

Крім того, ОСОБА_2 , який проживає в квартирі НОМЕР_2 , ОСОБА_3 яка проживає в квартирі № НОМЕР_3 , і ОСОБА_4 , який проживає в квартирі № НОМЕР_4 , не є співвласниками ОСББ «Ковчег», оскільки не є власниками квартир, в яких проживають.

Згідно з Інформаційними довідками з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 20.06.2017 року №90074087, від 10.07.2017 року №91528176, від 20.06.2017 року №90086430: квартира АДРЕСА_1 належить за договором дарування від 06.03.2012 року в частці 1/1 ОСОБА_5 ; відомості щодо квартири АДРЕСА_2 в реєстрі відсутні; квартира АДРЕСА_3 належить за договором про виділ нерухомого майна зі складу всього майна подружжя від 01.06.2013 року в частці 1 ОСОБА_6 .

Згідно з повідомленням 705148 від 10.07.2017 року Хмельницького бюро технічної інвентаризації про перевірку наявності права власності на нерухомість згідно даних архіву квартира АДРЕСА_2 належить в частці 1/2 за договором дарування від 19.06.2002 року та в частці 1/2 спільного майна від 19.06.2002 року ОСОБА_7 ..

На час скликання і проведення загальних зборів (травень - червень 2017 року) ОСОБА_2 , ОСОБА_3 і ОСОБА_4 не мали належним чином оформлених довіреностей від власників квартир, у яких вони проживають, на право участі в загальних зборах співвласників. Таким чином, є незаконним скликання загальних зборів співвласників зазначеними особами, які не були членами правління, не були співвласниками ОСББ «Ковчег», а також не були уповноваженими представниками власників квартир.

Відповідно до вимог ч.7 ст.10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики.

Форма протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.08.2015 року №203.

Йому надійшли від ОСББ «Ковчег» протокол №2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег» за адресою: АДРЕСА_1 від 07 червня 2017 року (на двох аркушах) і протокол поіменного голосування співвласників, шляхом опитування, на загальних зборах від 7 червня 2017 року (на двох аркушах), які не відповідають вимогам законодавства та викликають сумніви у способі їх виготовлення. Так, вказаний протокол № 2 не підписаний ні одним співвласником чи його уповноваженим представником, як це передбачено законом і статутом ОСББ, а підписаний тільки ОСОБА_2 як головою зборів, і ОСОБА_3 , як секретарем зборів. ОСОБА_2 і ОСОБА_3 не мали права підписувати протокол загальних зборів співвласників, оскільки не мали права брати участь у загальних зборах співвласників. Також у протоколі № 2 не зазначено, що у нього є додатки.

Комісія для проведення письмового опитування, як це передбачено законом, не утворювалася, оскільки рішення про утворення такої комісії не оприлюднювалося шляхом розміщення його тексту в місцях загального користування будинку. При вході до під`їздів будинку була розміщена від імені правління інформація «Опитування співвласників ОСББ «Ковчег», які не були присутні на загальних зборах 07.06.2017р.», у якій, зокрема, зазначено, що через відсутність кворуму збори не прийняли рішення і правління просить власників квартир проголосувати в протоколі, який знаходиться у консьєржа.

Згідно з ч.20 ст.10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» до компетенції правління відноситься призначення письмового опитування співвласників та утворення відповідної комісії для його проведення.

Згідно з ч.11 ст.6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» письмове опитування під час установчих зборів об`єднання проводиться в порядку, передбаченому Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Перед письмовим опитуванням не проводилася перевірка щодо зареєстрованих прав власності на житлові і нежитлові приміщення будинку. Наданий йому ОСОБА_2 протокол поіменного голосування співвласників на загальних зборах від 07 червня 2017 року має ознаки підроблення, а саме: не зазначені день опитування кожного співвласника; прізвище, ім`я, по батькові співвласника; документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення; документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників); особистий підпис співвласника та особи, яка проводила опитування. Зі змісту вказаного протоколу неможливо встановити строк, впродовж якого було проведено опитування.

Зважаючи на зазначені обставини можна стверджувати, що скликання і проведення загальних зборів співвласників ОСББ «Ковчег» 07.06.2017р. відбулися з порушенням вимог законодавства, тобто є незаконними, а протокол № 2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег» за адресою: м. Хмельницький, вул. Водопровідна, буд. № 16 від 07 червня 2017 року і рішення, оформлені цим протоколом, є недійсними.

Тому позивач просить: визнати незаконними порядок скликання і проведення загальних зборів співвласників ОСББ «Ковчег» 07.06.2017 року; визнати недійсним протокол № 2 загальних зборів ОСББ «Ковчег» за адресою: АДРЕСА_1 від 07 червня 2017 року; визнати недійсними такі рішення, оформлені протоколом №2 загальних зборів ОСББ «Ковчег» за адресою: АДРЕСА_1 від 07 червня 2017 року: «У зв`язку з тим, що власник кв. НОМЕР_1 не приймає участі внесками в утримання будинку, загальнобудинкових мереж, від`єднати квартиру НОМЕР_1 від будинкової каналізації. Витрати по від`єднанню і приєднанню до будинкової каналізації, відшкодувати з власника кв.НОМЕР_1. В разі, прийняття рішення, попередити власника кв. НОМЕР_1 . В разі несплати боргу за 7 днів з дня попередження, провести від`єднання від будинкової каналізації».

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала з підстав вказаних у позовній заяві, суду пояснила, що позивач не отримував повідомлення про збори, які було проведено не у відповідності до законодавства.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, з підстав викладених у відзиві, в якому вказав, що твердження позивача про те, що збори від 07.06.2017 року були проведені з порушенням Закону є безпідставними та помилковими. Члени ОСББ "Ковчег" були належним чином повідомлені про дату, час, місце проведення та порядок денний загальних зборів. Про завчасне повідомлення співвласників свідчать наступні докази: реєстр повідомлених про збори ОСББ "Ковчег" призначених на 07.06.2017р., де розписалось 62 власники із 70; інформація про Загальні збори у вигляді оголошення на дошці об`яв, яка містить інформацію про місце, час, порядок денний Загальних зборів; висока явка та прийняття рішення загальною більшістю. Вимоги позивача є безпідставними, оскільки його права та інтереси не порушуються. Обставини на які позивач посилається в позовній заяві, жодним чином не впливають на законність прийнятого рішення загальними зборами, яке за вищевказаних обставин права позивача не порушує. Так як незалежно від голосування, чи не голосування одного позивача проти прийняття такого рішення, воно є легітимним відповідно до Статуту та Закону. Участь у зборах позивач не брав, хоча повідомлявся про час їх проведення у встановленому законом порядку. Отже, беручи до уваги кількість осіб, які прийняли участь в опитуванні для ухвалення рішення на загальних зборах, то доводи сторони позивача щодо порушення процедури повідомлення про проведення загальних зборів є необґрунтованими. При цьому зауважив, що Законом не затверджено конкретної форми такого листка. А щодо питання, що до членів правління не можна обирати сторонніх осіб, прямих заборон у профільному законодавстві не встановлено, та правління ОСББ на момент проведення загальних зборів було легітимне. Крім того, відповідно до положень ст.16 ЦПК України, ст.ст.203,205 ЦК України, Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", порушене право підлягає захисту шляхом визнання рішень незаконними, а не недійсними. Також в судовому засіданні пояснив, що письмове опитування в даному випадку не проводилось.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про право особистої власності на квартиру від 19.03.2002 року, ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 .

Рішенням засідання правління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку на АДРЕСА_1 «Ковчег» від 23.05.2017 року вирішено провести загальні збори ОСББ з порядком денним: «Розгляд питання заборгованості по сплаті внесків на утримання будинку, прибудинкової території співвласника, борг якого складає 6670,51 грн., станом на 23.06.2017 року; збори провести за адресою: АДРЕСА_1, 9 поверх під`їзду 1, 07.06.2017 року о 19 годині; голові правління ОСОБА_2 повідомити співвласників про проведення зборів.

Згідно протоколу №2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег» за адресою: АДРЕСА_1 від 07.06.2017 року вирішено у зв`язку з тим, що власник кв. НОМЕР_1 не приймає участі внесками в утримання будинку, загальнобудинкових мереж, від`єднати квартиру НОМЕР_1 від будинкової каналізації, витрати по від`єднанню і приєднанню до будинкової каналізації, відшкодовувати з власника кв. НОМЕР_1 ; в разі прийняття рішення попередити власника кв. НОМЕР_1 ; в разі несплати боргу за 7 днів з дня попередження провести від`єднання від будинкової каналізації.

Зі змісту вказаного протоколу вбачається, що загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку 70 осіб, у зборах взяли участь співвласники в кількості 65 осіб, яким належать квартири та нежитлові приміщення у будинку загальною площею 6530,7 м.кв., що становить 92,8% від загальної площі квартир.

Відповідно до п.п.1,2,3 Загальних положень Статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег», затвердженого Загальними зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег» по вул.Водопровідній 16 Протокол №1 від 11.10.2016 року, об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, що розташований за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 , відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку». Об`єднання діє відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», чинного законодавства України та Статуту. Об`єднання у своїй діяльності користується правами, визначеними статтями 16, 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та має обов`язки, передбачені статтею 18 цього Закону.

Згідно п.п.2,3 Розділу ІІІ Статуту, вищим органом управління об`єднання є загальні збори, які вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання та скликаються не рідше одного разу на рік. До виключної компетенції загальних зборів належать в тому числі - питання про використання спільного майна; визначення обмежень на користування спільним майном.

Пунктами 5,7,8,9 Розділу ІІІ Статуту визначено, що загальні збори скликаються і проводяться правлінням об`єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників. Правління (ініціативна група) не менш ніж за НОМЕР_3 днів до дати проведення загальних зборів вручає кожному співвласнику під розписку або направляє рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в будинку, письмове повідомлення про проведення загальних зборів. У повідомленні про проведення загальних зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного. Час і місце проведення загальних зборів обираються зручними для більшості можливих учасників зборів. Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у будинку. Рішення на загальних зборах приймаються шляхом відкритого поіменного голосування. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували співвласники (їхні представники), які разом мають більше половини від загальної кількості голосів співвласників. Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників. Рішення загальних зборів викладається письмово та засвідчується особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату його голосування («за» чи «проти»). Загальні збори можуть встановити інший порядок голосування на зборах та прийняття рішень на них. Якщо в результаті проведення загальних зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів «за» або «проти», встановленої пунктом 8 цього розділу, ініціатором зборів (правлінням або ініціативною групою) проводиться письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення загальних зборів. Якщо протягом цього строку необхідну кількість голосів «за» не набрано, відповідні рішення вважаються неприйнятими.

Пунктами 12,13 Статуту передбачено, що виконавчим органом об`єднання є правління, яке обирається і підзвітне загальним зборам. Правління здійснює керівництво поточною діяльністю об`єднання та має право приймати рішення з питань діяльності об`єднання, визначених цим Статутом. Порядок обрання та відкликання членів правління, їх кількісний склад та строки обрання встановлюються загальними зборами. Загальні збори своїм рішенням вправі в будь-який час припинити повноваження правління чи окремих його членів. У разі смерті члена правління, визнання його померлим, безвісно відсутнім або недієздатним, повноваження такого члена правління, припиняються.

Рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 13.04.2018 року позов ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 про визнання дій незаконними, документів недійсними задоволено частково. Визнано незаконними порядок скликання і проведення загальних зборів співвласників ОСББ «Ковчег» від 09.03.2017 року, порядок письмового опитування співвласників ОСББ «Ковчег», які не були присутні на загальних річних зборах 09.03.2017 року; визнано недійсними протокол засідання правління №10 від 10.04.2017 року об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег», рішення про обрання головою правління, управителем ОСББ ОСОБА_2, затвердження договору з управителем ОСББ в сумі 3200 грн. в місяць, рішення про обрання правління ОСББ у складі ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , рішення про обрання ревізійної комісії у складі ОСОБА_19 , ОСОБА_12 , рішення про затвердження кошторису витрат, внесків на утримання будинку і прибудинкової території на 2017 рік в розмірі 2,30 грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири, рішення про обов`язковість утримання котельні співвласниками ОСББ, як спільне майно незалежно від використання води, пропорційно до загальної площі квартири і вирахування тарифу за підігрів води по фактичних витратах газу на підігрів води, рішення про визнання діяльності правління ОСББ «Ковчег» за 2016 рік задовільною. В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Вказані обставини підтверджуються: свідоцтвом про право особистої власності на квартиру від 19.03.2019 року; детальною інформацією про юридичну особу ОСББ «Ковчег»; Інформаційними довідками з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 20.06.2017 року №90074087, №90086430; від 10.07.2017 року №91528176; вді 05.03.2019 року №158583910; від 02.04.2019 року №161859969; повідомленням ХБТІ №705148 від 10.07.2017 року; протоколом засідання правління ОСББ «Ковчег» від 23.05.2017 року; статутом ОСББ «Ковчег»; протоколом №2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег» за адресою: АДРЕСА_1 від 07.06.2017 року; рішенням Хмельницького міськрайонного суду від 13.04.2018 року; випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСББ «Ковчег»; реєстрами повідомлених про загальні збори ОСББ «Ковчег», призначених на 07.06.2017 року; повідомленням про проведення загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку на АДРЕСА_1; протоколом загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег» за адресою: АДРЕСА_1 від 09.03.2017 року.

Згідно ст.16 ч.1 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ст.385 ЦК України, власники квартир для забезпечення експлуатації багатоквартирного житлового будинку, користування квартирами та спільним майном житлового будинку можуть створювати об`єднання власників квартир (житла). Таке об`єднання може бути створено також власниками житлових будинків. Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку"- об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно ч. 1ст. 4 вказаного Закону - об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення cвоєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Частиною 3 статті 10 вказаного Закону передбачено, що загальні збори скликаються і проводяться згідно з вимогами статуту. Органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання.

Згідно п.6 Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 розділ ІІІ у загальних зборах мають право брати участь усі співвласники. Інтереси співвласника, який особисто не бере участь в зборах, може представляти його представник, який у такому разі має право голосувати від імені такого співвласника.

Відповідно до ст.14 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", співвласник має право брати участь в управлінні об`єднанням, обирати та бути обраним до складу статутних органів об`єднання, знайомитись з протоколом загальних зборів, одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання, вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства, одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність асоціації. Здійснення співвласниками своїх прав не може порушувати права інших співвласників.

Згідно ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», збори співвласників можуть скликатися ініціативною групою у складі не менше трьох співвласників або управителем, обраним відповідно до цього Закону. Повідомлення про дату та місце проведення зборів співвласників має бути вручено не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення зборів у письмовій формі кожному співвласникові під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в цьому багатоквартирному будинку, а також має бути розміщено у загальнодоступному місці при вході до кожного під`їзду багатоквартирного будинку. Повідомлення про проведення зборів співвласників має містити інформацію про ініціатора проведення таких зборів, дату, місце та час їх проведення, порядок денний. До повідомлення про проведення зборів співвласників можуть додаватися додаткові матеріали або інформація, що будуть розглядатися на зборах. Рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики. Якщо під час проведення зборів співвласників для прийняття рішення не набрано встановленої частиною шостою цієї статті кількості голосів "за" або "проти", проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення зборів співвласників. Якщо протягом цього строку необхідної кількості голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими. Письмове опитування співвласників проводиться ініціативною групою та іншими співвласниками за бажанням. Письмове опитування може проводитися щодо одного або декількох питань одночасно. Питання - це текст, у якому викладається пропозиція у вигляді резолюції, щодо якої учаснику опитування пропонується відповісти "за", "проти" або "утримався". Питання повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень.

Відповідно до ч.ч. 1,6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідачем не надано суду належних та допустимих доказів на підтвердження належного повідомлення позивача про загальні збори 07.06.2017 року, в тому числі під розписку чи шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири, що належить позивачу. Надані суду реєстри повідомлених про загальні збори ОСББ «Ковчег» не підтверджують вказаних обставин.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.08.2015 року №203, затверджено форму протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку. З вказаної форми вбачається, що протокол загальних зборів співвласників повинен містити серед іншого результати голосування із зазначенням: № квартири і її загальної площі; ПІБ співвласника або його представника та документ, який надає представнику повноваження; документ, що підтверджує право власності; результат голосування ( "за", "проти", "утримався") підпис співвласника. При цьому додаток до протоколу - листки письмового опитування, заповнюються відповідно до вимог абз.4 ч.8 ст.10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», тобто у разі проведення письмового опитування співвласників, які не голосували на зборах.

Протокол №2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ковчег» від 07.06.2017 року підписами усіх співвласників, які взяли участь у зборах, не засвідчений, як це визначено Статутом.

Натомість відповідачем суду надано протокол поіменного голосування співвласників, шляхом опитування, на загальних зборах від 07.06.2017р., який не містить даних щодо дати його складання та чіткого і зрозумілого формулювання питання, що не допускає різних тлумачень. Не містить вказаний протокол і зазначення документів, що підтверджують право власності співвласників, а також прізвищ представників співвласників юридичних осіб, та відповідно зазначення документа на підставі якого ця особа здійснює представництво юридичної особи.

Так, з долучених до позовної заяви Інформаційних довідок №158583910 від 05.03.2019 року та №161859969 від 02.04.2019 року вбачається, що власниками квартир НОМЕР_5 та НОМЕР_6 є відповідно: ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 в рівних частка кожен; ОСОБА_17 , ОСОБА_18 по 1/4 частки кожен. В той час, як у протоколі поіменного голосування співвласників, шляхом опитування, на загальних зборах від 07.06.2017р. голосував лише один співвласник вказаних квартир, як одноосібний власник.

Також слід зазначити, що відповідно до протоколу загальних зборів співвласників загальна кількість співвласників 70 осіб, а згідно протоколу поіменного голосування шляхом опитування - 72 співвласника.

Вказане свідчить, що правлінням ОСББ "Ковчег" перед проведенням загальних зборів не було проведено перевірку кількості співвласників квартир відповідно до правовстанолюючих документів (інформація про назву, дату та номер правовстановлюючих документів у протоколах відсутня), що ставить під сумнів результати проведеного голосування.

Окрім того, з наданого позивачем до позовної заяви оголошення правління ОСББ "Ковчег" про проведення опитування співвласників, які не були присутні на загальних зборах 07.06.2017 року, вбачається відсутність кворуму на зборах 07.06.2017 року

Наведене вище в своїй сукупності свідчить про порушення відповідачем порядку скликання та проведення загальних зборів співвласників ОСББ "Ковчег" 07 червня 2017 року, та відповідно їх незаконність і порушення прав позивача, як співвласника брати участь у загальних зборах, голосувати, а також одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання.

При цьому посилання позивача, як на підставу своїх вимог, на скликання загальних зборів особами, які не є власниками та нібито були обрані членами правління на загальних зборах 09.03.2017 року, та рішення про їх обрання було визнано недійсним рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 13.04.2018 року в справі № 686/4128/18, суд вважає безпідставними. Оскільки, на час скликання та проведення зборів рішення про обрання правління ОСББ «Ковчег» скасовано не було і Статутом об`єднання не передбачено обмежень щодо неможливості обрання членами правління осіб, які не являються співвласниками будинку.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку що позовні вимоги слід задоволити та: визнати незаконним порядок скликання і проведення загальних зборів співвласників ОСББ "Ковчег" 07 червня 2017 року; визнати недійсним протокол №2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 від 07 червня 2017 року; визнати недійсним рішення загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1, оформлені протоколом №2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Ковчег" за адресою: АДРЕСА_1 від 07.06.2017 року, щодо від`єднання квартири НОМЕР_1 від будинкової каналізації, про відшкодування витрат по від`єднанню і приєднанню до будинкової каналізації квартири НОМЕР_1 на її власника.

Враховуючи, що позивач є інвалідом другої групи, що підтверджується довідкою МСЕК від 15.06.2015 року та звільнений від сплати судового збору, відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача слід стягнути в дохід держави судовий збір в сумі 1409,60грн..

Керуючись ст.ст.2, 12, 13, 76, 81, 141, 258, 259, 263-265 ЦПК України, Законом України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст.385 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати незаконним порядок скликання і проведення загальних зборів співвласників ОСББ "Ковчег" 07 червня 2017 року.

Визнати недійсним протокол №2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 від 07 червня 2017 року.

Визнати недійсним рішення загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку НОМЕР_5 на вул.Водопровідній " Ковчег", оформлені протоколом №2 загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Ковчег" за адресою: АДРЕСА_1 від 07.06.2017 року, щодо від`єднання квартири НОМЕР_1 від будинкової каналізації, про відшкодування витрат по від`єднанню і приєднанню до будинкової каналізації квартири НОМЕР_1 на її власника.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку № на вул.Водопровідній "Ковчег" (код ЄДРПОУ: 26217263, адреса: 29000 , м.Хмельницький, вул.Водопровідна , буд. № кв .39) в дохід держави судовий збір в сумі 1409,60грн..

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області.

В разі проголошення вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Дата складання повного тексту рішення суду - 22.08.2019 року.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 83841070
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку