open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Суддя Шевченко С. В.

Справа № 644/8196/18

Провадження № 2/644/1755/19

21.08.2019

РІШЕННЯ

іменем України

21 серпня 2019 року м. Харків

Орджонікідзевський районний суд м. Харкова в складі головуючого судді Шевченка С.В., за участю секретаря Голєніщевої Т.Ю., розглянув цивільну справу № 2/644/1755/19 за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка», третя особа - голова незалежної профспілки «Захист справедливості» працівників ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка Бурлакова Ольга Олександрівна, про скасування конкурсу на вакантну посаду артиста допоміжного складу,

в с т а н о в и в:

13.06.2019 року з Харківського апеляційного суду до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова надійшла вказана вище справа для продовження її розгляду.

В поданому до суду позові позивач просив скасувати рішення конкурсної комісії театру від 05.02.2018 року, визнавши його неправомірним у зв`язку із допущеними чисельними порушеннями процедури проведення конкурсу та зобов`язати адміністрацію театру призначити новий конкурс з участю в комісії конкурсу голови незалежної профспілки «Захист справедливості» працівників ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка Бурлакової Ольги Олександрівни .

В обґрунтування вимог позивач посилався на те, що 05.02.2019 року був проведений конкурс на заміщення вакантної посади артиста допоміжного складу, у якому він приймав участь, оскільки з 16.09.1993 року працював на цій посаді, маючи творчу освіту. Після проведення конкурсу 07.02.2018 року написав заяву на ім`я генерального директора - художнього керівника театру з проханням видати йому копію протоколу, склад комісії, та копію відеозйомки конкурсу. На що отримав формальну відписку. Також позивач посилається на те, що з 23.01.2014 року є членом профспілки «Захист справедливості» працівників ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка, який мав убезпечити працівників від свавілля адміністрації театру, через що мав конфлікт інтересів з деякими членами комісії.

Відповідач подав до суду відзив на позов, в якому зазначив, що вимоги ОСОБА_1 є безпідставними, необґрунтованими, та таким, що не підлягає задоволенню. В обґрунтування відзиву відповідач посилався на приписи Закону України «Про культуру», Закону України «Про театри і театральну справу», Порядком формування на конкурсній основі кадрового складу художнього та артистичного персоналу державних та комунальних закладів культури, затвердженого наказом Міністерства культури України від 01.07.2016 року № 497, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.07.2016 р. за № 1029/29159, а також те, відповідно до протоколів 05.02.2018 року засідання конкурсної комісії щодо проведення конкурсного добору на посаду артиста допоміжного складу позивачем будь-яких заяв про незаконність формування комісії, порядку проведення конкурсу, конфлікту інтересів із членами конкурсної комісії, подано не було. Лише 26.10.2018 року, тобто через 8 місяців після проведення конкурсу, позивач почав заявляти про багаторічний конфлікт інтересів із членами конкурсної комісії та порушенням проведення конкурсу. Відповідач наголошував на тому, що обставини, яким ОСОБА_1 обґрунтовує свої вимоги, не підтверджені жодним доказом, окрім його власних голослівних тверджень.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, судом встановлено, що предметом спору є правомірність конкурсу, який проводився 05.02.2018 року Державним підприємством «Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка» на заняття вакантної посади артистів допоміжного складу.

Конкурс був проведений 05 лютого 2018 року у два етапи. Відповідно до рішення конкурсної комісії, оформленого протоколом № 1 засідання конкурсної комісії від 05.02.2018 року, на якому було визначено відповідність кваліфікаційним вимогам кандидатів, які подали документи, до участі у другому етапі допущені троє претендентів на цю посаду, в тому числі і позивач.

Всього участь у двох етапах прийняло 7 із 9 членів конкурсної комісії, тобто не менш як 2/3 від його складу , як того вимагає положення п.8 Розділу ІІ Порядку.

За результатами конкурсу, рішенням конкурсної комісії переможцем конкурсу було визнано ОСОБА_4 , який набрав більшу кількість балів. Вказане рішення оформлене протоколом №2 засідання конкурсної комісії від 05.02.2018 року, який підписаний всіма присутніми членами конкурсної комісії без будь-яких зауважень.

Результати проведення конкурсу були оприлюдненні на сайті ДП «ХНАТОБ» та офіційному веб-сайті Міністерства культури України 06.02.2018, в строки передбаченими п.п.2 та 6 Розділу V Порядку.

Наведені вище обставини підтверджені наданими відповідачем доказами, а саме - документами щодо призначення конкурсу, формування складу конкурсної комісії, допуску претендентів до участі у конкурсі, проведення конкурсу та визначення його результатів.

Аналіз наданих документів дає підстави прийти до висновку, що процедура конкурсу на заміщення вакантної посади артисту допоміжного складу Державного підприємства «Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка» була здійснена у відповідності до вимог чинного законодавства, яке регулює дані правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Позивачем не надано суду належних та допустимих доказів, які б підтверджували існування обставин, на які ОСОБА_1 посилався в обґрунтування позовних вимог. Наведені ним аргументи фактично зводяться до суб`єктивної оцінки процедури проведення конкурсу.

З урахуванням викладеного, судом не встановлено порушень прав позивача при проведенні 05.02.2018 року конкурсу на заміщення вакантної посади артисту допоміжного складу Державного підприємства «Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка».

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 12, 19, 76, 81, 141, 264, 265, 280-284, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Відмовити в задоволенні позову ОСОБА_1 до Державного підприємства «Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка», третя особа - голова незалежної профспілки «Захист справедливості» працівників ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка Бурлакова Ольга Олександрівна , про скасування конкурсу на вакантну посаду артиста допоміжного складу від 05.02.2018 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 30-ти днів з дня складання повного тексту рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду

Апеляційна скарга подається учасниками справи безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Орджонікідзевський районний суд м. Харкова.

Повний текст судового рішення складений 21.08.2019 року.

Суддя С.В. Шевченко

Джерело: ЄДРСР 83812520
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку