open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 502/1605/19

УХВАЛА

16 серпня 2019 року м. Кілія

Слідчий суддя Кілійського районного суду Одеської області ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду

клопотання

прокурора Ізмаїльської місцевої прокуратури ОСОБА_3

про

тимчасовий доступ до документів

В С Т А Н О В И В :

13.08.2019 р. до Кілійського районного суду Одеської області надійшло клопотання прокурора про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні.

В обґрунтування поданого клопотання прокурор у клопотанні вказав та в судовому засіданні зазначив, що в провадженні Кілійського ВП Ізмаїльського ВП Головного управління Національної поліції в Одеській області перебуває кримінальне провадження № 42019161300000034 від 05.07.2019 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст.197-1КК України за фактом самовільного захоплення земель водного фонду, прибережних захисних смуг вздовж річки Дунай на території Кілійської, Вилківської міських рад та Лісківської сільської ради Кілійського району Одеської області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в Публічній кадастровій карті України, вільний доступ до якої є у всесвітній мережі Інтернет, за обліковим номером 011:000501:00000018 зареєстровано обмеження «Водоохоронна зона вздовж річки Дунай на території Кілійської, Вилківської міських рад та Лісківської сільської ради Кілійського району Одеської області» площею 17406.4879 га та за номером 012:000502:00000009 зареєстровано «Прибережна захисна смуга вздовж річки Дунай на території Кілійської, Вилківської міських рад та Лісківської сільської ради Кілійського району Одеської області» площею 3167.8795 га.

Відповідно до Публічної кадастрової карти України та загальнодоступної інтернет карти « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (с. Ліски, Кілійський район, Одеська область, GPS координати 45.416648, 29.551631) встановлено, що у вказаних землях водного фонду, безпосередньо в прибережній захисній смузі, розташовані об`єкти нерухомого майна.

Відомості про вид права користування зазначеною земельною ділянкою під об`єктами нерухомості відсутні в Кадастровому реєстрі України, а саме: кадастровий номер, тип власності, цільове призначення тощо.

Також у відкритих джерелах відсутня поштова адреса зазначеного об`єкту нерухомого майна.

Як зазначає прокурор, згідно з вимогами статті 61 Земельного кодексу України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється, зокрема, будівництво будь-яких споруд (крім гірдотехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

Вказана ж заборона також міститься і в статті 89 Водного кодексу України.

Статтею 211 Земельного кодексу, статтею 110 Водного кодексу визначено, що громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність за, зокрема, самовільне зайняття земельних ділянок, самовільне захоплення водних об`єктів.

Крім цього, відповідно до загальнодоступної інтернет карти « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено, що об`єкти нерухомого майна, зазначені за вищевказаними GPS координатами, обнесені огорожею та без вільного доступу громадян України.

В межах вказаного кримінального провадження відповідним прокурором, 11 липня 2019 року направлено запит до ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_1 ), з вимогою надати:

-копію кадастрової карти міста Вилкове, Кілійський район, Одеська область, з детальним позначенням меж земельних ділянок, які віднесені до земель водоохоронних зон, прибережних захисних смуг;

- копію кадастрової карти села Ліски, Кілійський район, Одеська область, з детальним позначенням меж земельних ділянок, які віднесені до земель водоохоронних зон, прибережних захисних смуг.

23 липня 2019 року до Ізмаїльської місцевої прокуратури надійшов лист ІНФОРМАЦІЯ_3 , в якому зазначено про відмову в наданні затребуваних документів, з посиланням на норми Кримінального процесуального кодексу України, які регламентують порядок тимчасового доступу до речей і документів.

Абзац 10 частини 1 статті 1 Закону України «Про Державний земельний кадастр» визначає, що кадастрова карта (план) - графічне зображення, що містить відомості про об`єкти Державного земельного кадастру.

Перелік об`єктів Державного земельного кадастру визначений в ст. 10 зазначеного Закону, а саме:

-землі вмежах державногокордону України;

-землі вмежах територіїадміністративно-територіальниходиниць;

-обмеження увикористанні земель;

- земельна ділянка.

Для розкриття даного злочину, призначення відповідних експертиз, встановлення осіб, причетних до вчиненого кримінального правопорушення (зокрема тих, які надавали незаконні погодження та висновки), виникла необхідність в отриманні копії кадастрової карти (плану) Кілійського району Одеської області, де визначено межі земельних ділянок, які віднесені до земель водоохоронних зон, прибережних захисних смуг.

Враховуючи викладене, прокурор просить слідчого суддю задовольнити клопотання про надання йому, а також слідчим СВ Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , тимчасового доступу з можливістю зробити копії до оригіналу кадастрової карти Кілійського району Одеської області, де визначені межі земельних ділянок, які віднесені до земель водоохоронних зон, прибережних захисних смуг та яка зберігається у ІНФОРМАЦІЯ_2 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 та зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_2 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , надати тимчасовий доступ, з можливістю зробити копію, до оригіналу кадастрової карти Кілійського району Одеської області, де визначені межі земельних ділянок, які віднесені до земель водоохоронних зон, прибережних захисних смуг.

На переконання прокурора, вказані документи мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, містять інформацію про обставини, що підлягають доказуванню та подію кримінального правопорушення, є важливою для встановлення винних осіб. При цьому, неможливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_2 за судовим викликом на розгляд клопотання в судове засідання не прибув; відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України його неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Заслухавши прокурора, дослідивши додані до клопотання матеріали та проаналізувавши відповідні положення законодавства, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Як указано в ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. При цьому в клопотанні зазначається про можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної, або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В судовому засіданні з наданих прокурором та досліджених слідчим суддею додатків до клопотання достовірно встановлено, що:

-прокурором виявлено ознаки діяння, які підпадає під правову кваліфікацію злочину, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України, у зв`язку з чим слідчими СВ Кілійського ВП ОСОБА_5 та ОСОБА_4 здійснюється досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні;

-прокурору на його запит про надання копій документів, вказаних у клопотанні, надано 22.07.2019 р. за підписом в.о. начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 відповідь про відмову у їх наданні та можливість отримати такі документи на підставі ухвали слідчого судді в порядку ст. 159 КПК України;

-документи до яких прокурор просить надати доступ, не включають документів, які згідно ст. 162 КПК України містять охоронювану законом таємницю.

Приймаючи до уваги основоположні засади кримінального процесуального законодавства про те, що завданнями кримінального судочинства є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування злочину (ст. 2 КПК України), враховуючи, що доступ до зазначеної в клопотанні інформації та її вилучення необхідний прокурору для повного встановлення наявності або відсутності ознак складу відповідного злочину у кримінальному провадженні, з приводу якого подано клопотання, беручи до уваги, що володільцем відповідної інформації відмовлено прокурору у наданні доступу до неї, приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність його часткового задоволення з зазначенням в резолютивній частині ухвали слідчого судді переліку документів згідно запиту прокурора до власника відповідної інформації від 11.07.2019 р.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 131-132, 159-160, 163-164 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора задовольнити частково.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_1 ) надати прокурору Ізмаїльської місцевої прокуратури ОСОБА_3 та слідчим СВ Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 і ОСОБА_5 тимчасовий доступ з можливістю ознайомитися та зробити копію до:

-кадастрової карти міста Вилкове, Кілійський район, Одеська область, з детальним позначенням меж земельних ділянок, які віднесені до земель водоохоронних зон, прибережних захисних смуг;

-кадастрової карти села Ліски, Кілійський район, Одеська область, з детальним позначенням меж земельних ділянок, які віднесені до земель водоохоронних зон, прибережних захисних смуг.

Ухвала діє на протязі одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання цієї ухвали про тимчасовий доступ до документів (інформації), суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до інформації, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку у власника інформації, згідно з положеннями КПК України з метою вилучення необхідної інформації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кілійського районного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 83671215
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку