open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          


11 березня 2010 р. № 17/90-09

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:


головуючого –судді Борденюк Є.М.

суддів :Капацин Н.В. –(доповідача у справі),

Самусенко С.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз"
на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.12.2009

у справі№ 17/90-09

господарського судуДніпропетровської області

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс"

доВідкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз"

прозобов'язання внести зміни до договору

за участю представників від:
позивача не з"явився
відповідача Кондратенко Д.А. (довір. від 31.12.09р.)

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 08.09.09р., залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.12.09р. у справі № 17/90-09 задоволено позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс", визнано датою внесення змін до договору купівлі-продажу природного газу № 13023/21/87426 від 01.01.09р., укладеного між Відкритим акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз" і Товариством з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс", згідно з додатковою угодою від 02.03.09р. - дату 29.01.09р., стягнуто з відповідача на користь позивача судові витрати.

Не погоджуючись із вказаними судовими рішеннями, Відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 08.09.09р. та постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.12.09р. у справі № 17/90-09 та прийняти нове рішення, яким відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог.

          Скарга мотивована тим, що судами порушено норми матеріального та процесуального права і неповно з'ясовано обставини, що мають значення для справи. В касаційній скарзі відповідач посилається на те, що постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 57 від 29.01.09р. "Про затвердження граничних рівнів цін на природний газ для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання на 2009 рік" встановлено новий граничний рівень ціни на природний газ на 2009 календарний рік, тобто з 01.01.2009 року.

Відповідно до пункту 13 Положення про Національну комісію регулювання електроенергетики України, затвердженого Указом Президента України від 21.04.98р. № 335/98, рішення Комісії, прийняті в межах її повноважень, є обов'язковими для виконання підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності, які здійснюють діяльність на оптовому ринку електроенергії, ринках газу, нафти та нафтопродуктів.

Заявник посилається на порушення судом апеляційної інстанції норм статті 129 Конституції України.

Учасники судового процесу не реалізували своє право на участь у судовому процесі касаційної інстанції, в судове засідання Вищого господарського суду України не прибув представник позивача.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги щодо дотримання судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 1117 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція перевіряє застосування господарськими судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права на підставі встановлених фактичних обставин справи.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, на підставі договору купівлі-продажу природного газу № 13023/21/87462 від 01.01.09р., укладеного між Відкритим акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз" (Продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс" (Покупець), Продавець зобов'язується передати Покупцю у 2009 році газ для використання, а Покупець зобов'язується прийняти та оплатити газ на умовах даного договору.

Розділом 4 Договору встановлено ціну природного газу за 1 000 м3 , що складає 1382,40грн.

Відкритим акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз" направлено Товариству з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс" додаткову угоду від 01.01.09р. до договору, в якій Продавцем запропоновано, зокрема, внести зміни до ціни природного газу та встановити ціну газу у розмірі 2 424,30грн. та зазначено, що дані зміни починають діяти з 01.01.09р.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс" прийнято умови додаткової угоди до Договору, щодо ціни природного газу, проте заперечує проти дати, з якої починають діяти відповідні зміни.

01.07.09р. Відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз" звернулося до Товариства з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс" з листом № 2788/17-3, в якому посилаючись на постанову НКРЕ України № 195 від 19.02.09р. пропонувало підписати додаткову угоду до Договору в редакції ВАТ "Дніпрогаз".

Товариство з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про внесення змін до договору купівлі-продажу природного газу № 13023/21/87426 від 01.01.09р., укладеного між ТОВ "Новобуд Сервіс" та ВАТ "Дніпрогаз" згідно додаткової угоди від 02.03.09р., визнавши, що зміни договору поширюють свою дію на правовідносини, які виникли між сторонами починаючи з 29.01.09р.

Суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, задовольняючи позовні вимоги посилається на пункт 10.5 Регламенту Національної комісії регулювання електроенергетики України у редакції постанови НКРЕ від 29.11.07р. № 1662, відповідно до якого рішення НКРЕ набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо більш пізній строк набрання чинності не зазначено в цих актах.

Відповідно до статті 55 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" постанови Кабінету Міністрів України, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування.

Суди попередніх інстанцій вказують на приписи статті 58 Конституції України, згідно з якою закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Відповідно до статті 5 Цивільного кодексу України акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність особи. Якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов'язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Колегія суддів Вищого господарського суду України не погоджується з правовою позицією суду першої та апеляційної інстанцій з огляду на наступне.

У постанові від 29.12.76 № 11 "Про судове рішення" зазначається, що рішення є законним тоді коли суд, виконавши всі вимоги цивільного процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх відсутності –на підставі закону, що регулює подібні відносини, або виходячи із загальних засад і змісту законодавства України. Обґрунтованим визнається рішення в якому повно відображено обставини, що мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.01.09р. № 36 (із змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 04.02.09р. № 92), внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.96р. № 1548, згідно з якими НКРЕ надано повноваження з 1 січня 2009 року встановлювати граничні рівні цін на природний газ для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання за погодженням з Мінекономіки. Дана постанова набирає чинності з 01.01.2009р.

Статтею 10 Закону України "Про ціни і ціноутворення" передбачено, що зміна рівня державних фіксованих та регульованих цін та тарифів на окремі види продукції, товарів і послуг здійснюється в порядку і в строки, що визначаються тими органами, які відповідно до цього Закону затверджують або регулюють ціни (тарифи).

Згідно з повноваженнями, наданими Указом Президента України від 14.03.95р. № 213 "Про заходи щодо забезпечення діяльності Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України", постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.96р. № 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів місцевих рад щодо регулювання цін (тарифів), та з врахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 14.10.08р. № 925 Національна комісія з питань регулювання електроенергетики України Постановою від 19.02.09 № 195, якою скасовано постанову НКРЕ від 29.01.09р. № 57, затвердила граничний рівень цін на природний газ для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання на 2009 рік за регульованим тарифом 2 020,25 грн. за 1000 м.куб.

Граничні рівні цін на природний газ для установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання на 2009 рік розраховано з урахуванням вартості імпортованого природного газу, отриманого відповідно до контрактів (угод) між ВАТ "Газпром" та НАК "Нафтогаз України" купівлі-продажу природного газу в 2009 році, офіційного курсу гривні до долара США установленого Національним банком України станом на 1 січня 2009р.

Наказом від 29.01.09р. № 43 Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" затвердила прейскурант на природний газ ресурсів НАК "Нафтогаз України" для застосування дочірніми компаніями (підприємствами) НАК "Нафтогаз України" та іншими підприємствами, у статутному фонді яких Компанії належать частки (акцій, паї), та їх дочірніми підприємствами (компаніями) і ввести його в дію з 1 січня 2009року.

Пункт 13 Положення про Національну комісію регулювання електроенергетики України, затвердженого Указом Президента України від 21.04.98р. № 335/98, рішення Комісії, прийняті в межах її повноважень, є обов'язковими для виконання підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності, які здійснюють діяльність на оптовому ринку електроенергії, ринках газу, нафти та нафтопродуктів.

Відповідно до пункту 6.5. Договору при зміні постачальником ціни газу продавець зобов’язаний повідомити про зміну ціни покупця шляхом направлення додаткової угоди, яка розглядається покупцем у термін встановлений чинним законодавством. Перегляд ціни газу оформляється шляхом підписання сторонами додаткової угоди до договору.

Крім того, згідно з пунктом 5.11 Договору сторони переглядають ціну газу, вказану в розділі 4 цього договору, при виникненні вказаних обставин, зокрема, зміна ціни, за якою Постачальник закуповує газ по зовнішньоекономічних контрактах; прийняття уповноваженими органами державної влади рішень, які впливають на ціну природного газу, який реалізується на внутрішньому ринку України.

Пункт 4.4 Договору передбачає, що вартість послуг закачування, зберігання та відбору газу з ПСГ визначається, виходячи з тарифів, встановлених НКРЕ. У випадку зміни тарифів, нові тарифи є обов'язковими для сторін з моменту введення їх в дію.

Згідно зі статтею 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Враховуючи викладене, колегія суддів прийшла до висновку, що судом першої інстанції неправомірно задоволено позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс" та визнано датою внесення змін до договору купівлі-продажу природного газу № 13023/21/87426 від 01.01.09р., укладеного Відкритим акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз" і Товариством з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс", згідно з додатковою угодою від 02.03.09р. - дату 29.01.09р.

Відповідно до пункту 2 статті 111-9 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги (подання) має право скасувати рішення першої інстанції або постанову апеляційної інстанції повністю або частково і прийняти нове рішення.

Колегія суддів Вищого господарського суду України прийшла до висновку про відмову Товариству з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс" у задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 1115 –1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпрогаз" задовольнити.

Постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.12.2009 та рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 08.09.09р. у справі № 17/90-09 скасувати.

В позові Товариства з обмеженою відповідальністю "Новобуд Сервіс" відмовити.




Головуючий - суддя                                                            Є.М. Борденюк

Судді                                                                                          Н.В. Капацин

                                                                                          С.С. Самусенко          






Джерело: ЄДРСР 8359114
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку