open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 серпня 2019 р. Справа № 480/2524/19

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Опімах Л.М., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, мотивуючи вимоги тим, що він є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії. Також йому встановлена 3-тя група інвалідності довічно. Перебуває на обліку у Шосткинському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області та отримує пенсію по інвалідності, призначену відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

У травні позивач звернувся до відповідача з заявою про перерахунок пенсії на підставі ч. 3 ст. 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", починаючи з 25.04.2019 р., оскільки має право на пенсійне забезпечення відповідно до вимог цього Закону. В задоволенні заяви 22.05.2019 р. відповідач відмовив, зазначивши про відсутність порядку виконання рішення Другого сенату Конституційного суду України від 25.04.2019 р. № 1-рп(II)/2019.

Позивач вважає відмову протиправною, зазначаючи, що він є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, перебував на військових зборах та ліквідовував наслідки аварії на ЧАЕС, у зв`язку з чим має право на перерахунок пенсії. Тому пенсія йому має бути виплачена з розрахунку з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, як це передбачено ст. 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Просив позов задовольнити.

Відповідач позов не визнав, у наданому суду відзиві на позовну заяву зазначив, що позивач перебуває на обліку в Шосткинському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області та отримує пенсію на підставі Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Приймаючи оскаржуване рішення, відповідач керувався положенням ч. 3 ст. 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", Порядком обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. N 1210, та постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 р. N 543 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України", якою, зокрема, визначено коло осіб, які мають право на призначення пенсії в розмірі, обчисленому відповідно до п. 9-1 Порядку N 1210. При цьому Управління не заперечує, що Конституційний Суд України 25 квітня 2019 року ухвалив Рішення та визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), словосполучення "дійсної строкової", яке міститься в положеннях частини третьої статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", за яким визначення розміру відшкодування заподіяної внаслідок ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС шкоди при обчисленні пенсії виходячи з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, поширюються лише на категорію військовослужбовців, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю. Разом з тим після ухвалення зазначеного рішення не було прийнято нормативно-правового акту, який би встановлював інший порядок обчислення пенсій особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби, у зв`язку з чим підстави для перерахунку їхньої пенсії, виходячи з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, відсутні. Просив у задоволенні позову відмовити.

Ухвалою Сумського окружного адміністративного суду від 16.07.2019 року відкрито провадження у даній справі та призначено її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою суду від 12.08.2019 р. відповідача у справі - Шосткинське об`єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області - замінено на Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області.

Вивчивши матеріали справи й оцінивши докази у справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії, йому встановлена 3-тя група інвалідності довічно. Перебуває на обліку у Шосткинському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області та отримує пенсію по інвалідності, призначену відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (а.с.10,11,13,14).

У травні позивач звернувся до Шосткинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області з заявою про перерахунок пенсії з 25.04.2019 р. на підставі ч. 3 ст. 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Перерахунок пенсії позивачу не проведено, натомість листом від 22.05.2019 р. відповідач повідомив ОСОБА_1 , що про результати розгляду заяви про перерахунок пенсії його буде повідомлено у встановлені строки (а.с.15).

Суд вважає, що відмова Шосткинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області провести перерахунок пенсії позивачу є необґрунтованою та суперечить вимогам чинного законодавства з огляду на таке.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 92 Конституції України основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення визначаються виключно законами України.

Основні положення щодо реалізації конституційного права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на охорону їх життя і здоров`я визначає Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", який також створює єдиний порядок визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій, умов проживання і трудової діяльності на них, соціального захисту потерпілого населення (далі - Закон).

Відповідно до ст. 10 Закону учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов`язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках - не менше 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві. Перелік цих пунктів визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до примітки до вказаної статті до військовослужбовців належать: особи офіцерського складу, прапорщики, мічмани, військовослужбовці надстрокової служби, військовозобов`язані, призвані на військові збори, військовослужбовці-жінки, а також сержанти (старшини), солдати (матроси), які перебувають (перебували) на дійсній строковій службі у збройних силах, керівний і оперативний склад органів Комітету державної безпеки, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, а також інших військових формувань.

Отже, громадяни із числа військовозобов`язаних, які проходять збори (навчальні, перевірочні, спеціальні) в цей період вважаються такими, що проходять військову службу, та користуються гарантіями держави на рівні з іншими військовослужбовцями.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач у період з 04.03.1988 р. по 27.04.1988 р. перебував на військових зборах, що підтверджується копією архівної довідки (а.с.12). Тобто, у розумінні Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" позивач є військовослужбовцем, відповідно, на нього поширюються норми і гарантії цього Закону.

Механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54, 57 і 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" визначений Порядком обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. N 1210.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 р. N 851 внесено зміни до Порядку № 1210, а саме доповнено пунктом 9-1, відповідно до якого за бажанням осіб, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби та внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року. Аналогічна норма міститься і в Законі України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а саме в ч. 3 ст. 59 Закону.

Порядок призначення пенсій військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, визначений у статті 59 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Так, стаття 59 Закону стосується виключно військовослужбовців, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Визначені у цій статті умови та підстави призначення пенсії по інвалідності відповідній категорії осіб у Законі України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 1 липня 1992 року N 2532-XII у редакціях законів України "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 5 жовтня 2006 року N 231-V та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" від 3 жовтня 2017 року N 2148-VIII (застосовується з 01 жовтня 2017 року) не змінювалися.

Частиною третьою статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" визначено, що особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб - з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Отже, частиною третьою статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" визначено, що право на призначення пенсії з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати мають особи, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; особи, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій та випробувань, та особи, які брали участь у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби.

У даному випадку позивач брав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи в період перебування на військових зборах і внаслідок чого став інвалідом, тому на підставі ч. 3 ст. 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" має право на перерахунок пенсії.

Що стосується твердження відповідача про відсутність нормативно-правового акту, який би встановлював інший порядок обчислення пенсій особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, суд зазначає, що відсутність механізму виконання рішення Конституційного Суду України від 25.04.2019 р. не може бути підставою для відмови в перерахунку пенсії особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час перебування на військових зборах.

Так, керуючись принципами верховенства права, Європейський суд з прав людини при розгляді справ зазначає, що відсутність відповідного механізму, яким би передбачалася методика розрахунку та джерела фінансування соціальних виплат, є втручанням у майнове право особи. Таку позицію Європейський суд з прав людини висловив у справах "Суханов та Ільченко проти України", "Будченко проти України", в яких констатував, що незапровадження відповідного правового механізму реалізації положень закону становить втручання у право особи на мирне володіння своїм майном. У справі "Кечко проти України" Суд констатував, що не приймає аргумент уряду щодо невиправданого втручання у майнові права заявника, оскільки, якщо чинне правове положення передбачає виплату певних надбавок, і дотримано всі вимоги, необхідні для цього, органи державної влади не можуть свідомо відмовляти у цих виплатах доки відповідні положення є чинними.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України.

Враховуючи, що відповідач, не здійснивши перерахунку пенсії позивачу, не дотримався вимог Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, така бездіяльність не може відповідати приписам ч. 2 ст. 2 КАС України, а тому позовні вимоги про зобов`язання відповідача перерахувати та виплатити ОСОБА_1 пенсію як особі, яка брала участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до ст. 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Крім того, що стосується вимоги позивача допустити рішення до негайного виконання, суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 371 КАС України негайно виконуються рішення суду про присудження виплати пенсій, інших періодичних платежів з Державного бюджету України або позабюджетних державних фондів - у межах суми стягнення за один місяць.

Враховуючи, що дане рішення є рішенням зобов`язального характеру та конкретна сума стягнення в ньому не визначена, у суду відсутні підстави звертати дане рішення до негайного виконання.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241- 246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області (40009, м. Суми, вул. Пушкіна, 1, код ЄДРПОУ 21108013) про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

Визнати протиправними дії Шосткинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області щодо відмови у здійсненні перерахунку пенсії ОСОБА_1 відповідно до положень п. 9-1 Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. N 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на 1 січня відповідного року.

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Сумської області перерахувати та виплатити пенсію ОСОБА_1 з урахуванням проведених виплат на підставі п. 9-1 Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. N 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на 1 січня відповідного року, починаючи з 25.04.2019 р.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Апеляційні скарги до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подаються через Сумський окружний адміністративний суд.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.М. Опімах

Джерело: ЄДРСР 83572270
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку