open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 204/3801/19

Провадження № 1-в/204/768/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 серпня 2019 року Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого: судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні залу судових засідань клопотання засудженої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, на підставі ст. 81 КК України, -

за участю прокурора ОСОБА_4 , представника установи ОСОБА_5 , засудженої ОСОБА_6 ,

В С Т А Н О В И В:

До Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання засудженої ОСОБА_6 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, на підставі ст. 81 КК України.

В судовому засіданні засуджена ОСОБА_6 підтримала своє клопотання. При цьому остання зазначила, що за її клопотання її було переведено з Кам`янської ВК № 34 до Дніпровської УВП № 4 для ознайомлення з матеріалами справи. Питання, щодо застосування до неї ст. 81 КК України, вже було розглянуто в колонії, в якому останній було відмовлено. Також ОСОБА_6 зазначила, що відбуває покарання у Кам`янській ВК № 34.

Представник Дніпровської УВП № 4 ОСОБА_5 в судовому засіданні зазначив, що місцем відбування покарання засудженою ОСОБА_6 є Кам`янська ВК № 34. Під час перебування у Дніпровській УВП № 4, остання не працевлаштована, оскільки жінки у вказаній установі не відбувають покарання, а тому і не можуть бути працевлаштованими. Відомості щодо ОСОБА_6 він надав лише з матеріалів особової справи останньої, які надані в його розпорядження Кам`янською ВК № 34

Прокурор в судовому засіданні просила клопотання засудженої ОСОБА_6 повернути останній, враховуючи що ОСОБА_6 не відбуває покарання у Дніпровській УВП № 4.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, вивчивши матеріали особової справи на засудженого, дійшов до наступних висновків.

В останнє ОСОБА_6 засуджена вироком Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області від 04 грудня 2015 року за ч. 3 ст. 185, ч. 1 ст. 71 КК України до 4 років 1 місяця позбавлення волі.

Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 06 жовтня 2016 року, вказаний вище вирок Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області від 04 грудня 2015 року в частині призначеного покарання залишений без змін.

Окрім цього, ухвалою Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області від 22 жовтня 2018 року ОСОБА_6 було етаповано з Кам`янської ВК № 34 до Дніпровської УВП № 4 з подальшим етапуванням до ІТТ Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження на 06 листопада 2018 року.

Статтею 537КПК України визначено, що під час виконання вироків, суд, визначений ч. 2 ст. 539 КПК України, має право, зокрема, вирішити питання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

За змістом ст. 81 КК України, умовами умовно-дострокового звільнення від відбування покарання є: відбуття засудженим певної частини призначеного покарання, визначеної у частині третій цієї статті; наявність факту того, що засуджений своєю сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Висновки про те, чи став засуджений на шлях виправлення, можливо зробити врахувавши увесь комплекс даних, які характеризують засудженого, його поведінку, відношення до праці, відношення до вчиненого злочину та його наслідків, наявність заохочень, їх кількість та регулярність отримання, наявність чи відсутність стягнень, тощо.

У відповідності до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким» від 26 квітня 2002 року, умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного і всебічного вивчення даних про особу засудженого. При цьому, головною умовою прийняття такого рішення є доведеність того, що засуджений став на шлях виправлення.

Статтею 6КВК Українипередбачено,що виправленнязасудженого -процес позитивнихзмін,які відбуваютьсяв йогоособистості тастворюють унього готовністьдо самокерованоїправослухняної поведінки. Ресоціалізація-свідоме відновленнязасудженого всоціальному статусіповноправного членасуспільства;повернення йогодо самостійногозагальноприйнятого соціально-нормативногожиття всуспільстві. Необхідноюумовою ресоціалізаціїє виправленнязасудженого. Основнимизасобами виправленняі ресоціалізаціїзасуджених євстановлений порядоквиконання тавідбування покарання(режим),пробація,суспільно кориснапраця,соціально-виховнаробота,загальноосвітнє іпрофесійно-технічненавчання,громадський вплив. Засоби виправлення і ресоціалізації засуджених застосовуються з урахуванням виду покарання, особистості засудженого, характеру, ступеня суспільної небезпеки і мотивів вчиненого кримінального правопорушення та поведінки засудженого під час відбування покарання.

Вимогами ч. 2 ст. 67, ч. 2 ст. 103 КВК України встановлено, що засуджені, які стали на шлях виправлення або сумлінною поведінкою і ставленням до праці довели своє виправлення, можуть бути у встановленому законом порядку представлені до заміни невідбутої частини покарання більш м`яким або до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Відповідно до ч. 2 ст. 81 КК України умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Пунктом 2 частини 2 ст. 81 КК України передбачено, що умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за корупційний злочин середньої тяжкості, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, якщо особа раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за умисний злочин і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисний злочин, за який вона засуджена до позбавлення волі;

Згідно ч. 2 ст. 50 КВК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

Таким чином, однією з умов застосування до засудженого положень ст. 81 КК України є те, що він став на шлях виправлення. Про вказане може свідчити його поведінка і ставлення до праці.

За змістом зазначеного кримінального закону становлення особи на шлях виправлення це прагнення засудженого до такого виправлення, позитивні зрушення в його поведінці, добросовісне ставлення до праці, які свідчать про сумлінне здійснення процесу виправлення, що може ефективно продовжуватись і в умовах відбування більш м`якого покарання.

Суд звертає увагу, що дотримання порядку та умов відбування покарання, а також добросовісна поведінка засудженого під час відбування покарання є обов`язком засудженого відповідно до ст. 9 КВК України.

Щодо даних про особу, то засуджена ОСОБА_6 вчинила кримінальне правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України, відносяться і до категорії тяжких.

Згідно довідки про заохочення і стягнення, засуджена ОСОБА_6 не має а ні заохочень, а ні стягнень.

Згідно характеристики, 02 листопада 2018 року засуджена ОСОБА_6 в Дніпровську УВП № 4 прибула з Кам`янської ВК № 34. За час перебування в установі зарекомендувала себе посередньо. Режим утримання не порушувала.

Однак, як пояснили в судовому засідання засуджена ОСОБА_6 та представник Дніпровської УВП № 4, засуджена перебуває в Дніпровській УВП № 4 на підставі ухвали Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області від 22 жовтня 2018 року, згідно якої, ОСОБА_6 було етаповано з Кам`янської ВК № 34 до Дніпровської УВП № 4 з подальшим етапуванням до ІТТ Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 537 КПК України під час виконання вироків суд, визначений частиною другоюстатті 539 цього Кодексу, має право вирішувати питання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 539 КПК України клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених в тому числі й пунктом 2 ч. 1 ст. 537 КПК України.

Тобто, законодавець визначив місце розгляду відповідного клопотання за місцем відбування покарання, оскільки, необхідними для вирішення клопотання відомостями щодо засудженої володіє адміністрація місця відбування покарання, про що також повідомив й представник Дніпровської УВП № 4 в судовому засіданні.

Таким чином, клопотання засудженої ОСОБА_6 повинна розглядатися за територіальною підсудністю, тобто за місцем відбування покарання засудженою, а тому відсутні правові підстави для розгляду наданого клопотання по суті, в зв`язку з чим, суд вважає за необхідне повернути клопотання засудженій.

На підставі викладеного, ст. ст. 537, 539 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання засудженої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, на підставі ст. 81 КК України повернути засудженій.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення до Дніпровського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги через Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 83570745
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку