open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 766/4433/19

н/п 2/766/6213/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2019 року Херсонський міський суд Херсонської області в складі:

головуючого - судді Прохоренко В.В.,

секретар Литвиненко В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду у м. Херсоні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мирний» про визнання рішення, наказу незаконними та поновленні на посаді,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2019року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мирний» (далі ОСББ «Мирний») про визнання рішення, наказу незаконними та поновленні на посаді, обґрунтовуючи позовні вимоги тим, що працювала у відповідача на посаді голови правління з 15.12.2010року, на підставі наказу №13 від 14.12.2010року ОСББ «Мирний».

21.02.2019року їй стало відомо із розміщеного в під`їзді будинку АДРЕСА_1 оголошенні, що рішенням правління ОСББ «Мирний» від 05.02.2019року в складі 5 осіб із 7 діючих членів правління, вона була звільнена із займаної посади, у зв`язку з грубими систематичними порушеннями Статуту об`єднання, з 14.02.2019року наказом голови правління, якою була обрана ОСОБА_2 .

Вважає, що у ОСББ «Мирний» були відсутні підстави для її звільнення, порушення, які зазначені в наказі вона не вчиняла, а тому рішення є незаконним та підлягає скасуванню, а вона має бути поновлена на роботі із виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Як вбачається із рішення та наказу про звільнення, їм не передувало жодних виявлених порушень, жодних пояснень у неї не відбиралося як того вимагають приписи ст.148 КЗпП України.

Вона жодних порушень правил внутрішнього трудового розпорядку або Статуту не вчиняла, а сам конфлікт виник через бажання окремих членів ОСББ змінити керівництво з особистих мотивів, у зв`язку з чим їй фактично було поставлено ультиматум або звільнятися за власним бажанням або по статті.

Жодних доповідних записок за час її роботи не складалось, жодних попереджень чи інших стягнень до неї не застосовувалися.

До теперішнього часу їй не було надано ні наказ про звільнення, ні протокол від 05.02.2019року.

Фактично ОСББ «Мирний» є роботодавцем по відношенню до неї, між нею та ОСББ «Мирний» існують трудові відносини, які оформлені трудовою книжкою, а відтак існує вичерпний перелік підстав для звільнення працівника.

Посилання в протоколі № 3 від 05.02.2019року на те, що виявлено порушення фінансової дисципліни та те, що вона відмовилась виконувати рішення правління, що саме стало підставою для її звільнення є безпідставними та нічим не підтверджуються.

Окрім того, у переліку повноважень правління, які передбачені пунктами 14-16 Статуту ОСББ «Мирний» відсутні повноваження правління на переобрання голови правління, а також на його звільнення.

Таким чином, відповідач видав наказ про її звільнення без законної на те підстави, а тому наказ від 14.02.2019року підлягає скасуванню і відповідно до положень ст. 235КЗпП України відповідач повинен поновити її на попередній роботі, а також виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Оскільки, відповідач позбавив її гарантованого Конституцією України права на працю, можливості заробляти собі на життя, зазначені дії призвели до моральних страждань, втрати душевного спокою, постійного роздратування. Зазначені моральні страждання нанесені їй незаконними діями відповідача можуть негативного відобразитися на її здоров`ї, завдану їй моральну шкоду оцінює в 20 000,00грн.

З огляду на викладене, норми ст.ст. 40, 148-149,235, 237?КЗпП України, ст.ст.23, 1167-1168ЦК України, позивач просила: визнати недійсним та скасувати рішення правління ОСББ «Мирний», оформлене протоколом №3 правління ОСББ «Мирний» від 05.02.2019року про звільнення з посади голови правління ОСББ «Мирний» ОСОБА_1 та виключення її зі складу осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності (підписант) та обрання головою правління ОСББ «Мирний» ОСОБА_2 ;

визнати незаконним та скасувати наказ голови ОСББ «Мирний» від 14.02.2019року про звільнення ОСОБА_1 із займаної посади; поновити ОСОБА_1 на посаді голови правління ОСББ «Мирний»; стягнути з ОСББ «Мирний» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за весь час вимушеного прогулу, починаючи з 15.02.2019року по дату постановлення рішення; стягнути з ОСББ «Мирний» на користь ОСОБА_1 моральну шкоду в сумі 20 000,00грн.; скасувати запис номер 14991 0700 0900 6406 від 11.02.2019року (зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи, зміна складу підписантів) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб -підприємців та громадських формувань, внесений Державним реєстратором Херсонської міської ради Херсонської області Абрамович Ігорем Анатолійовичем про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані із змінами в установчих документах; стягнути з відповідача на її користь понесені судові витрати в розмірі 12 600,40грн., витрати про сплаті судового збору покласти на відповідача.

Ухвалою суду від 06 березня 2019року відкрито провадження, призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 5 ст.279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотання про виклик сторін у судове засідання не надходило.

У відзиві на позов голова правління ОСББ «Мирний» Моздолевська Т.Б. зазначила, що позовні вимоги є безпідставними, оскільки припинення повноважень позивача та її звільнення відбулося у відповідності до положень ч.17 ст.10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.99 ЦК України, п.5 ч.1 ст.41КЗпП України, як реалізація прав співвласників житлового будинку щодо управління спеціально створеного об`єднання співвласників такого будинку, з огляду на специфічний характер управління спільною власністю через створені органи.

Пунктом 16 розділу третього Статуту ОСББ «Мирний» визначено повноваження правління щодо обрання зі свого складу голови та заступника голови правління.

Рішенням правління, оформленим протоколом № 3 від 05.02.2019року звільнено з посади голови правління ОСОБА_1 та виключено її зі складу осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності(підписант) та обрано головою правління ОСББ «Мирний» Моздолевську Т.Б,.

Із тексту наказу від 13.02.2019року про звільнення ОСОБА_1 , який виданий на реалізацію рішення правління, оформленого протоколом №3 від 05.02.2019року чітко вбачається, що звільнення ОСОБА_1 здійснено у відповідності до п.5 ст.41 КЗпП України.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду встановлена п 5 ч.1 ст. 41 КЗпП України підстава розірвання трудового договору не передбачає необхідності попереднього повідомлення про звільнення, з`ясування вини працівника, доцільність та причини звільнення, врахування попередньої роботи та інших позитивних характеристик працівника.

Зважаючи на те, що рішення про звільнення позивача прийнято відповідно до вимог діючого законодавства та Статуту ОСББ «Мирний», позовні вимоги про стягнення середнього заробітку та моральної шкоди не можуть бути задоволеними.

Окрім того, визначений позивачем розмір середнього заробітку є необґрунтованим, з огляду на те, що перебування на посаді голови правління ОСББ «Мирний» не передбачає оплату за виконання функцій голови правління, оскільки ні загальні збори ОСББ «Мирний», ні правління не приймали рішення щодо оплати функції голови правління та режиму його роботи.

Згідно до абз.9 ч.9 ст.10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» виконання функцій голови правління здійснюються безоплатно, якщо інше не було визначено загальними зборами і, чого у випадку ОСББ «Мирний» не було, що підтверджується відсутністю таких рішень та табелю обліку робочого часу голови правління.

ОСОБА_1 направила до суду відповідь на відзив, у якому підтвердила заявлені позовні вимоги та наполягала на їх задоволенні

Дослідивши матеріали справи, суд установив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Статтею 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено поняття об`єднання співвласників багатоквартирного будинку як юридичної особи, створеної власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Правління є виконавчим органом об`єднання і підзвітне загальним зборам (ст.10 Закону).

Згідно до ст. 12 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління. За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації.

Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

Судом установлено та підтверджено матеріалами справи, що 30.06.2006року було проведено державну реєстрацію ОСББ «Мирний», що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи, серія НОМЕР_1 ..

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для керівництва поточною діяльністю обирається Правління. Оскільки в Законі відсутня імперативна норма щодо процедури обрання голови правління то вона визначається відповідно до Статуту об`єднання.

Пунктом 16 Статуту ОСББ «Мирний» і, типовим Статутом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, затвердженого наказом №141 Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 27.08.2003року(з послідуючими змінами) встановлено, що правління зі свого складу обирає голову правління та його заступника.

Керівником ОСББ «Мирний» згідно протоколу № 25 від 09.12.2010року було обрано ОСОБА_1 , яка на підставі наказу № 14 від 15.12.2010року приступила до виконання обов`язків голови правління

Протокол загальних зборів ОСББ «Мирний про затвердження заробітної плати (посадового окладу) надбавок, доплати, преміювання й інших виплат голови правління, матеріали справи не містять.

Відповідно до Статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мирний» (затвердженого рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , оформленого протоколом №15 від 10.12.2016року) органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія(ревізор) об`єднання

Вищим органом управління об`єднання є загальні збори, до виключної компетенції загальних зборів належить, зокрема, обрання членів правління об`єднання. Виконавчим органом об`єднання є правління, яке обирається і підзвітне загальним зборам. Правління зі свого складу обирає голову правління та його заступника. (ст.ст. 1-3, 12,16 розділу ЙЙЙ Статуту).

Отже, підставами для видання наказу про прийняття на посаду голови ОСББ «Мирний» є протокол засідання правління об`єднання, на якому прийнято рішення про обрання голови правління ОСББ

Відповідно до витягу з протоколу №3 від 05.02.2019року засідання правління ОСББ «Мирний», на якому були присутні 5 осіб із 7 членів правління було постановлено рішення про звільнення з посади голови правління ОСББ «Мирний» ОСОБА_1 та виключення її зі складу осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності(підписант) та обрано головою правління ОСББ «Мирний» ОСОБА_3 .

Наказом голови правління № 3 від 13.02.2019року ОСОБА_1 із займаної посади звільнено з 15.02.2019року згідно до ст. 16 Статуту ОСББ «Мирний, ст.ст.10,12.Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», п.5 ст.41 КЗпП України.

З наказом про звільнення ОСОБА_1 ознайомлена 14.02.2019року, про що свідчить складений членами правління ОСББ «Мирний» акт про відмову позивача від підпису про ознайомлення.

Отже, встановленими судом обставинами справи підтверджено, що правління ОСББ «Мирний» є виконавчим органом об`єднання, звільнення позивача із займаної посади здійснено на підставі п.5 ч.1 ст.41КЗпП України, і таке звільнення проведено правління ОСББ «Мирний» у відповідності до п.16 розділу третього Статуту ОСББ «Мирний» та Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Так, відповідно до ч.3 ст. 99 ЦК України повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень.

Згідно до п.5 ч1 ст. 41 КЗпП України трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний у випадку припинення повноважень посадових осіб.

Тлумачення п. 5 ч1 ст. 41 КЗпП України та ч.3 ст. 99 ЦК України свідчить, що припинення повноважень члена виконавчого органу може відбутися у будь-який час та з будь-яких підстав.

При цьому припинення повноважень члена виконавчого органу гарантується нормами цивільного права для припинення або запобіганню негативного впливу на управлінську діяльність товариства. Необхідність таких правил обумовлена специфічним статусом члена виконавчого органу, який отримав від уповноваженого органу товариства право на управління.

Згідно до ст. 92 ЦК України дієздатність юридичної особи здійснюється через її органи. Поняття дієздатності є цивілістичним, а отже, формування, зміна та припинення органів юридичної особи регулюються цивільним законодавством. Той факт, що члени колегіального виконавчого органу господарського товариства чи одноособовий його керівник перебувають у трудових відносинах із товариством, не встановлює пріоритет трудового регулювання над цивілістичним, оскільки до цих відносин не може застосовуватися модель «роботодавець - працівник», властива трудовим відносинам. Правовий статус членів колегіального виконавчого органу господарського товариства чи одноособового його керівника значно відрізняється від статусу інших працівників, що обумовлено специфікою його трудової діяльності, яка полягає у виконанні ним функцій по управлінню товариством.

Таким чином, передбачена п. 5 ч.1 ст. 41 КЗпП України підстава розірвання трудового договору не передбачає необхідності попереднього повідомлення про звільнення, з`ясування вини працівника, доцільності та причини звільнення, врахування попередньої роботи та інших позитивних результатів. Припинення повноважень на підставі п.5 ч.1 ст.41КЗпП України стосується всіх без виключення підприємств незалежно від форми власності.

Саме, такий правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 07.02.2018року у справі №711/5711/16, який суд у відповідності до ч.4 ст. 263 ЦПК України враховує при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин.

Доводи позивача про те, що Статутом ОСББ «Мирний» не передбачено право переобрання голови правління. спростовуються п. 16 розділу 3 Статуту ОСББ «Мирний», яким правлінню об`єднання надано повноваження для обрання голови правління та його заступника.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено звільнення позивача з посади голови правління ОСББ «Мирний» у відповідності до вимог діючого законодавства та Статуту об`єднання, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав задоволення позовних вимог.

Враховуючи, що позивача звільнено від сплати судового збору, на підставі п.1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір слід віднести за рахунок держави.

На підставі викладеного, ст.ст.92,99, ЦК України, ст.41 КЗпП України, Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мирний», керуючись ст.ст. 6-13, 141, 178,258-259, 263-265, 279 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мирний» про визнання рішення, наказу незаконними та поновленні на посаді відмовити.

У разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляд справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Рішення може бути оскаржено до Херсонського апеляційного суду через Херсонський міський суд Херсонської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення суду

Відповідно до Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через Херсонський міський суд Херсонської області.

Суддя В.В.Прохоренко

.

Джерело: ЄДРСР 83488737
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку