open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

01 серпня 2019 року м. Дніпросправа № 160/1819/19

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Головко О.В. (доповідач),

суддів: Ясенової Т.І., Суховарова А.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження у м. Дніпрі апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 03 квітня 2019 року (суддя Лозицька І.О., повний текст рішення складений 03 квітня 2019 року) в адміністративній справі

за позовом ОСОБА_1

до Міністерства оборони України

третя особа Дніпропетровський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 у лютому 2019 року звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати протиправною бездіяльність Міністерства оборони України щодо не розгляду заяви і документів ОСОБА_1 від 12 липня 2018 року з приводу нарахування та виплати одноразової грошової допомоги у зв`язку із встановленням 3 групи інвалідності, внаслідок захворювання, пов`язаного із захистом Батьківщини, у 250-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, на дату встановлення інвалідності з урахуванням раніше виплаченої суми та зобов`язати Міністерство оборони України повторно розглянути документи та прийняти відповідне рішення з питання нарахування та виплати ОСОБА_1 одноразової грошової допомоги у зв`язку із встановленням 3 групи інвалідності, внаслідок захворювання, пов`язаного із захистом Батьківщини, у 250-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, на дату встановлення інвалідності з урахуванням раніше виплаченої суми, згідно Порядку про призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи проходження служби у військовому резерві № 975.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 03 квітня 2019 року у задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове, яким позов задовольнити. Апеляційна скарга ґрунтується на тому, що судом першої інстанції не надано належної оцінки нормам чинного законодавства, що призвело до прийняття невірного рішення.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню.

Судом першої інстанції встановлено, матеріалами справи підтверджено, що ОСОБА_1 , згідно з довідкою до акту огляду медико-соціальною комісією серії 12 ААА № 651415 від 22.01.2018, встановлено III групу інвалідності з 01.01.2018 у зв`язку з захворюванням, пов`язаним із захистом Батьківщини.

У липні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до Дніпропетровського обласного військового комісаріату із заявою про виплату одноразової грошової допомоги у зв`язку з встановлення III групи інвалідності, пов`язаної з захворюванням із захистом Батьківщини.

Дніпропетровським обласним військовим комісаріатом 20 липня 2018 року листом за № 7/12332/8 заяву ОСОБА_1 разом з доданими документами було направлено до Департаменту фінансів Міністерства оборони України.

Від Департаменту фінансів Міністерства оборони України на адресу Дніпропетровського обласного військового комісаріату надійшла відповідь від 07.12.2018 за № 248/3/6/2115, відповідно до якої повідомлено, що 27.12.2013 Комісією Міністерства оборони України з розгляду питань, пов`язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум, прийнято рішення про призначення одноразової грошової допомоги у зв`язку з встановлення III групи інвалідності внаслідок захворювання, пов`язаного з проходженням військової служби, у сумі 67072,60 грн.

Згідно з протоколом засідання Комісії № 40 від 27.05.2016 ОСОБА_1 відмовлено у призначенні одноразової грошової допомоги у зв`язку зі зміною причинного зв`язку інвалідності (захворювання, пов`язане із захистом Батьківщини), оскільки зміна відбулася понад дворічний строк після первинного встановлення інвалідності.

Таким чином, оскільки рішення про відмову у призначенні одноразової грошової допомоги за довідкою МСЕК 2015 року вже прийнято, підстав для подання документів на повторний розгляд Комісії за довідкою МСЕК 2018 року, якою під час чергового огляду підтверджено інвалідність та продовжено термін її дії без зміни групи та причинного зв`язку, немає, оскільки строк після первинного встановлення інвалідності становить понад два роки.

Листом Департаменту фінансів Міністерства оборони України від 28.12.2018 № 7/14563/7 ОСОБА_1 повідомлено про вказану відповідь Департаменту фінансів Міністерства оборони України.

Вважаючи протиправною бездіяльність відповідача щодо розгляду заяви про призначення одноразової допомоги, ОСОБА_1 звернувся до суду з відповідним позовом.

Ухвалюючи оскаржуване рішення, суд першої інстанції дійшов висновку, що Міністерством оборони України правомірно відмовлено позивачеві у призначенні одноразової грошової допомоги, адже ОСОБА_1 вже реалізував своє право на її отримання у 2013 році. При цьому за результатами повторного огляду органами МСЕК більшого відсотка втрати працездатності або встановлення групи інвалідності, яка дає право на отримання допомоги у більшому розмірі, не відбулося.

В обґрунтування апеляційної скарги ОСОБА_1 зазначає, що висновок суду першої інстанції щодо права ОСОБА_1 на одноразову грошову допомогу є передчасним, оскільки предметом спору є бездіяльність відповідача щодо невчинення дій по розгляду заяви позивача від 12.07.2018, яка подавалася до Комісії при Міністерстві оборони України. В даному випадку порушено право позивача на розгляд документів в порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України № 945 від 25.12.2013, що й стало підставою для звернення до суду з позовом.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам та висновкам суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції зазначає, що відповідно до статті 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» одноразова грошова допомога у випадках, передбачених підпунктами 1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону, призначається і виплачується рівними частками всім особам, які мають право на її призначення та отримання, за їх особистою заявою чи заявою їх законних представників. У разі відмови якоїсь з осіб, зазначених у статті 16-1 цього Закону, від призначення та отримання одноразової грошової допомоги, або якщо одна із зазначених осіб у строк, встановлений пунктом 8 цієї статті, не реалізувала своє право на призначення та отримання такої допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги. Особам, які мають право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги, її виплата здійснюється незалежно від реалізації права на призначення та отримання такої допомоги будь-якою з осіб, зазначених у статті 16-1 цього Закону.

Згідно з ч. 9 ст. 16-3 цього Закону порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги визначається Кабінетом Міністрів України.

Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 № 975.

Згідно з п. 12 Порядку призначення і виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, військовозобов`язаним та резервістам, яких призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, здійснюється Міноборони, іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями та правоохоронними органами, та іншими органами державної влади, військовими формуваннями та правоохоронними органами, в яких передбачено проходження військової служби військовослужбовцями, навчальних (або перевірочних) та спеціальних зборів - військовозобов`язаними, проходження служби у військовому резерві - резервістами

Відповідно до п. 13 Порядку керівник уповноваженого органу подає у 15-денний строк з дня реєстрації всіх документів розпорядникові бюджетних коштів висновок щодо виплати одноразової грошової допомоги, до якого додаються документи, зазначені в пунктах 10 і 11 цього Порядку.

Розпорядник бюджетних коштів приймає у місячний строк після надходження зазначених документів рішення про призначення або відмову у призначенні одноразової грошової допомоги і надсилає його разом з документами уповноваженому органові для видання наказу про виплату такої допомоги особам, які звернулися за нею, або у разі відмови для письмового повідомлення заявника із зазначенням мотивів відмови.

Рішення про відмову у призначенні грошової допомоги може бути оскаржено в установленому порядку (п. 15 Порядку).

Наказом Міністерства оборони України № 564 від 26.10.2016, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2016 року за № 1497/29627, затверджено Положення про Комісію Міністерства оборони України з розгляду питань, пов`язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум.

Згідно з п. 1 розділу 1 Положення основними завданнями Комісії є вивчення документів та прийняття рішень про призначення (відмову у призначенні) одноразової грошової допомоги, передбаченої статтею 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», статтею 21-4 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» та компенсаційних сум військовослужбовцям, які стали інвалідами, членам сімей військовослужбовців, які загинули під час виконання обов`язків військової служби у складі національного контингенту чи національного персоналу, а також в інших окремих випадках, передбачених резолюціями Генеральної Асамблеї ООН та постановою Кабінету Міністрів України від 05 травня 1994 року № 290 «Про затвердження Положення про порядок виплати компенсаційних сум військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, які стали інвалідами, членам сімей військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які загинули під час виконання обов`язків військової служби чи служби в органах внутрішніх справ у складі національного контингенту чи національного персоналу, а також в інших окремих випадках».

Відповідно до пунктів 10 та 11 розділу III Положення результати засідання Комісії оформлюються протоколом, який підписується головою Комісії, його заступником, секретарем та всіма членами Комісії, які брали участь у засіданні.

Рішення Комісії про призначення (відмову у призначенні) одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум доводиться до Департаменту фінансів Міністерства оборони України. Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється відповідно до наказів.

Аналіз наведених норм права дає можливість дійти висновку, що єдиним органом, який наділений повноваженнями щодо прийняття рішення про призначення або відмову у призначенні одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум, є комісія, що створюється при Міністерстві оборони України. Рішення оформлюється протоколом.

Як вбачається з матеріалів справи, заяву ОСОБА_1 про призначення одноразової грошової допомоги від 12.07.2018 не було розглянуто Комісією Міністерства оборони України, жодного рішення прийнято не було.

Згідно з листом Департаменту фінансів Міністерства оборони України відсутні підстави для подання документів ОСОБА_1 на розгляд до Комісії.

Судом апеляційної інстанції встановлено, відповідачем не заперечується, що позивачем були надані всі документи, необхідні для розгляду та вирішення питання щодо призначення чи відмови у призначенні одноразової грошової допомоги. При цьому закон не містить жодних підстав для відмови особі у поданні її документів на розгляд до Комісії Міністерства оборони України.

Враховуючи, що відповідачем не було здійснено розгляд заяви ОСОБА_1 від 12.07.2018 про призначення одноразової грошової допомоги у зв`язку з встановлення III групи інвалідності, пов`язаної з захворюванням із захистом Батьківщини, у порядку та строки, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 № 975, колегія суддів доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог щодо протиправної бездіяльності відповідача.

Враховуючи сукупність викладених обставин, колегія суддів зазначає, що висновки суду першої інстанції не відповідають обставинам справи, судом порушено норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а тому вбачаються підстави для скасування постанови та ухвалення нового судового рішення.

Керуючись ст.ст. 243, 317, 322 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 03 квітня 2019 року в адміністративній справі № 160/1819/19 скасувати.

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність Міністерства оборони України щодо не розгляду заяви і документів ОСОБА_1 від 12 липня 2018 року про призначення одноразової грошової допомоги у зв`язку із встановленням 3 групи інвалідності, внаслідок захворювання, пов`язаного із захистом Батьківщини.

Зобов`язати Міністерство оборони України повторно розглянути заяву та документи ОСОБА_1 від 12 липня 2018 року про призначення одноразової грошової допомоги у зв`язку із встановленням 3 групи інвалідності, внаслідок захворювання, пов`язаного із захистом Батьківщини та прийняти рішення відповідно до Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 № 975.

Постанова суду набирає законної сили з 01 серпня 2019 року та оскарженню не підлягає, крім випадків, визначених п. 2 ч. 5 ст. 328 КАС України.

Повна постанова складена 01 серпня 2019 року.

Головуючий - суддяО.В. Головко

суддяТ.І. Ясенова

суддяА.В. Суховаров

Джерело: ЄДРСР 83376718
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку