open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

1Справа № 335/8002/19 1-кс/335/4942/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 липня 2019 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС 2ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів поданого в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018080020000013 від 2 серпня 2018 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий запогодженням процесуальногокерівника звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, мотивуючи свої вимоги тим, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у період часу з 01.04.2015 по 31.05.2018 при здійснені фінансово-господарської діяльності у сфері торгівлі деталями та приладдям для автотранспортних засобів, шляхом невідображення у документах податкової звітності операцій з реалізації товарів за готівкові кошти ухилились від сплати податку на додану вартість у розмірі 3 864 598 грн., а також шляхом невідображення у документах податкової звітності отриманої безповоротної фінансової допомоги ухилились від сплати податку на прибуток у розмірі 1 086 244 грн., а всього податків на загальну суму 4 950 842 грн., що є особливо великим розміром.

Проведеними заходами встановлено, що підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » протягом 20152018 років ввезенні на митну територію України в режимі «імпорт» запчастини реалізувались за не обліковану готівку (зі складу, через мережу Інтернет). Необлікована готівка в подальшому використовується у тіньовому обігу. Дані псевдопоставки здійснюються з метою списання у податковому обліку товарних запасів, фактично реалізованих за готівку, отримання безготівкових коштів по зазначених операціях та формування податкового кредиту вигодонабувачам, а саме СГД, які входять до «конвертаційного» центру.

При укладенні правочинів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з СГД у частині реалізації запчастин, ставилось на меті не їх виконання, а ухилення від оподаткування та надання податкових вигод третім особам, з метою штучного формування податкового кредиту та валових витрат за операціями, які реально не здійснювались, а оформлені лише документально.

Крім того встановлено, що протягом 20152018 р.р. керівником та засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » була ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Вказана особа підписувала документи фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (договори, угоди, податкові, видаткові та товарно-транспортні накладні, специфікації, рахунки та ін.), документи податкової звітності та мала право розпоряджатися грошовими коштами по банківським рахункам підприємства.

Головним бухгалтером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » була ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . Вказана особа складала податкові звітні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з податку на прибуток та з податку на додану вартість на підставі первинних бухгалтерських документів підприємства.

Також встановлено, що на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » протягом 20152018 р.р. був офіційно працевлаштований в якості менеджера ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , який безпосередньо здійснював реалізацію товарно-матеріальних цінностей на адресу різноманітних СГД, у тому числі фізичним особам за готівкові грошові кошти.

Зазначені вище особи використовували банківські пластикові кратки для розрахунків з фізичними особами підприємцями готівковими грошовими коштами під час реалізації товарно-матеріальних цінностей без відображення вказаних операцій в податковому та бухгалтерському обліках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Так, під час досудового слідства допитано в якості свідків понад 20 осіб, які пояснили, що здійснюючи підприємницьку діяльність в якості фізичних осіб-підприємців, протягом 20172018 р.р. придбавали за готівкові грошові кошти автозапчастини та автохімічну рідину у представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » без оформлення будь-яких первинних бухгалтерських документів. Вказані факти підтверджують здійснення реалізації автозапчастини за готівкові грошові кошти, в тому числі через банківські карткові рахунки.

Крім того на підставі відповідної ухвали Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя проведено обшук за фактичним місцем мешкання ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_3 . Під час обшуку виявлено та вилучено банківські картки. У подальшому здійснено тимчасовий доступ до банківських документів по вилученим банківським карткам та встановлено отримання на карткові рахунки грошових коштів від різноманітних фізичних осіб.

У зв`язку з вищевикладеним, з метою встановлення повного кола фізичних осіб, які придбавали у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » автозапчастини та автохімічну рідину за готівкові грошові кошти шляхом перерахування коштів на карткові банківські рахунки працівникам вищевказаного підприємства, а також з метою встановлення загальної суми грошових коштів, які надійшли на банківські карткові рахунки працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в якості сплати за товарно-матеріальні цінності та не відображені у податковій звітності підприємства, виникла необхідність в отриманні банківських документів (юридичних справ по оформленню рахунків, виписки руху грошових коштів) по усім наявним банківським картковим рахункам, відкритих на ім`я наступних осіб: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ; ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 та які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 ).

Слідчий підтримав клопотання про що зазначив в поданій заяві.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судове засідання не викликався. З урахуванням положень частини 1 та 4 статті 163, частини 4 статті 107 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК України) слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання за відсутності представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, слідчого, без здійснення фіксування технічними засобами.

Відповідно до частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

За нормою частини шостої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Зазначені обставини вказують, що тимчасовий доступ до речей та документів надасть змогу органу досудового розслідування встановити фактичні обставини вчинення ймовірного злочину, які можуть мати доказове значення під час судового розгляду, при цьому підтвердження обставин, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів в інший спосіб є неможливим.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що вказані у клопотанні речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому наявні підстави для надання тимчасового доступу до цих документів.

Поряд із цим, вимога слідчого про доручення проведення тимчасового доступу невизначеному колу осіб задоволенню не підлягає, оскільки це суперечить нормі частини першої статті 164 КПК України.

Отже, клопотання слідчого задовольняється частково.

Керуючись ст.ст. 159163, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати оперативним співробітникам оперативного управління ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області: ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , на тимчасовий доступ до оригіналів (в разі відсутності оригіналів завірених належним чином фотокопій та документів, які обґрунтовують відсутність оригіналів) документів, що містять банківську таємницю, по усім наявним банківським картковим рахункам, відкритих на ім`я наступних осіб: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ; ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 та які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 ) та які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_5 ), а саме:

- роздруківок руху грошових коштів на паперовому та електронному носіях по банківським картковим рахункам за період з 01.01.2015 по дату виконання ухвали, з зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні індивідуальні податкові номери, ПІБ, коди ЄДРПОУ, МФО банків та номера рахунків контрагентів, з якими проведено операції;

- заяв про відкриття (закриття) рахунків, договорів розрахунково-касового обслуговування рахунків, договорів про видачу та обслуговування банківських, платіжних пластикових карток, довідки про взяття на облік платника податків, страхового свідоцтва, статутних документів, копій паспортів засновників та директорів підприємства, фізичних осіб, що відкривали рахунок, копій довідок фізичних осіб платників податків, довідки форми 4-ОПП, наказів (розпорядження) про призначення директорів та інших посадових осіб;

- заяв на отримання чекових книжок, готівкових коштів, довіреностей на осіб, які мають право на отримання коштів з рахунків; карток із зразками підписів та відбитку печатки, що діяли протягом періоду часу з моменту відкриття рахунків, а також наявних копій паспортів осіб, яким надано право підпису та розпорядження коштами на рахунку; грошові чеки про отримання готівки у касі банку, а також інші документи щодо зняття готівкових коштів по банківського рахунку;

- договорів з додатками, інших документів про надання банківських послуг з використанням програмно-технічного комплексу «Клієнт-Банк», «Інтернет-Банк», «SMS послуги», «Онлайн-банкінг», а також даних та документів, якими зафіксовано номер телефону, ІР-адрес, через які здійснювався зв`язок з сервером банку; даних та документів щодо унікальних ідентифікаційних ознак кінцевого обладнання, МАС-адрес, повних реквізитів юридичних або фізичних осіб, якими здійснювався зв`язок з сервером банку з використанням таких ІР-адрес.

В іншій частині вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня її постановлення слідчим суддею.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 83256711
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку