open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

1Справа № 335/7102/19 1-кс/335/4467/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 липня 2019 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника особи, у володінні якої перебувають речі і документи ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданнів залі суду № 7 в м. Запоріжжі клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016080000000105 від 30 вересня 2016 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016080000000105 від 30 вересня 2016 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 32016080000000105 за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України, за фактом ухилення за попередньою змовою групою суб`єктів господарювання у м. Запоріжжя від сплати податків, зборів та обов`язкових платежів, у тому числі шляхом безпідставного одержання такими суб`єктами господарювання податкових пільг що призвело до ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Відповідно до п.п. 30.7, 30.8 ст. 30 Податкового кодексу України, контролюючі органи складають зведену інформацію про суми податкових пільг юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та визначають втрати доходів бюджету внаслідок надання податкових пільг. Контролюючі органи здійснюють контроль за правильністю надання та обліку податкових пільг, а також їх цільовим використанням, за наявності законодавчого визначення напрямів використання (щодо умовних податкових пільг) та своєчасним поверненням коштів, не сплачених до бюджету внаслідок надання пільги, у разі її надання на поворотній основі.

Враховуючи положення вищевказаних норм закону, керуючись ст. ст. 36, 93 КПК України, з метою збирання доказів у кримінальному провадженні, до ІНФОРМАЦІЯ_1 прокурором направлено запит про надання наступної інформацій та копій документів: інформації про суб`єктів господарювання по Запорізькій області, які протягом 2017-2019 років не сплачували податки та збори, у зв`язку з отриманням податкової пільги, на суму більше 800 тис. грн. (в інформації зазначити назву суб`єкта господарювання, суму пільги по звітним періодам, вид податку по якому отримано пільгу, підстава отримання пільги, результати перевірки правильності надання та обліку податкової пільги, у разі проведення таких перевірок, назва територіального органу ДФС де перебуває на обліку платник податків); належним чином завірених копій документів, на підставі яких вищевказаними суб`єктами господарювання отримано податкову пільгу, у разі подання таких документів до контролюючого органу; звітів таких суб`єктів господарювання про суми податкових пільг; інформації про виявлені протягом 20172019 років контролюючим органом порушення з приводу правильності надання та обліку податкових пільг, а також їх цільового використання та своєчасного поверненням коштів, не сплачених до бюджету внаслідок надання пільги, у разі її надання на поворотній основі.

Проте, у відповідь на зазначений запит ІНФОРМАЦІЯ_1 відмовило прокурору у наданні інформації та копій документів, посилаючись на неможливість надання запитуваного без ухвали слідчого судді на тимчасовий доступ до речей і документів в межах кримінального провадження.

Таким чином, в ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до вищезазначеної інформації та документів з можливістю вилучення такої інформацій та копій документів, що надасть органу досудового розслідування отримати докази та у подальшому встановити істину у кримінальному провадженні.

Посилаючись на ст.ст. 36, 131, 132, 159166 КПК України, прокурор просить слідчого суддю надати прокурорам відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 дозвіл на тимчасовий доступ до наступної інформації та документів, з можливістю вилучення такої інформацій та копій документів у ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ), а саме: інформації про суб`єктів господарювання по Запорізькій області, які протягом 2017-2019 років не сплачували податки та збори, у зв`язку з отриманням податкової пільги, на суму більше 800 тис. грн. (в інформації зазначити назву суб`єкта господарювання, суму пільги по звітним періодам, вид податку по якому отримано пільгу, підстава отримання пільги, результати перевірки правильності надання та обліку податкової пільги, у разі проведення таких перевірок, назва територіального органу ДФС де перебуває на обліку платник податків); належним чином завірених копій документів, на підставі яких вищевказаними суб`єктами господарювання отримано податкову пільгу, у разі подання таких документів до контролюючого органу; звітів таких суб`єктів господарювання про суми податкових пільг; інформації про виявлені протягом 2017-2019 років контролюючим органом порушення з приводу правильності надання та обліку податкових пільг, а також їх цільового використання та своєчасного поверненням коштів, не сплачених до бюджету внаслідок надання пільги, у разі її надання на поворотній основі.

Прокурор, який ініціював розгляд клопотання прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 , в судовому засіданні підтримав клопотання та просив його задовольнити в повному обсязі.

Представник особи, у володінні якої знаходяться документи заступник начальника управління начальника відділу інформаційно-аналітичної роботи ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , в судовому засіданні з вимогами клопотання погодилася частково, не заперечувала проти надання частини інформації в електронному вигляді, в іншій частині вимог клопотання просила відмовити.

Заслухавши прокурора, представника особи, у володінні якої знаходяться документи, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Відповідно до частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Як передбаченочастиною п`ятоюстатті 163КПК Українислідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: перебуваютьабо можутьперебувати уволодінні відповідноїфізичної абоюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Виходячи зі змісту вищенаведеного положення КПК України, для надання тимчасового доступу прокурору необхідно довести наявність усіх вищезазначених умов.

Однак, всупереч вказаним вимогам, у клопотанні прокурора відсутнє обґрунтування, що документи, до яких просить прокурор надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а самі обставини не конкретизовані.

Разом із тим, статтею 91 КПК України визначено перелік обставин, які підлягають встановленню у кримінальному провадженні. Зокрема, п. 1 ч. 1 ст. 91 КПК України передбачено, що у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення). Разом із тим, прокурором не конкретизовано, які саме обставини вчинення кримінального правопорушення в контексті доказування події злочину в конкретному кримінальному провадженні № 32016080000000105 від 30 вересня 2016 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України, можуть бути доведені за допомогою інформації про невизначене коло суб`єктів господарювання по Запорізькій області, які протягом 20172019 років не сплачували податки та збори, у зв`язку з отриманням податкової пільги, на суму більше 800 тис. грн.

Крім того, клопотання не містить даних, що вказані матеріали самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні.

Також, в клопотанні прокурора відсутнє обґрунтування, що відомості, які знаходяться в запитуваній інформації можуть бути використані як докази.

Слідчий суддя також зазначає, що тимчасовий доступ до речей та документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

В цей же час, відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

В даному випадку, прокурор просить надати інформацію про суб`єктів господарювання по Запорізькій області, які протягом 20172019 років не сплачували податки та збори, у зв`язку з отриманням податкової пільги, на суму більше 800 тис. грн., тобто прокурор фактично ініціює збирання доказів шляхом звернення до суду з клопотанням про вжиття заходів забезпечення кримінального провадження, що суперечить кримінальному процесуальному законодавству, а також меті та правовим підставам застосування таких заходів.

Також слід зазначити, що до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, що відповідає вимогам п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України.

Підсумовуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що законні підстави для задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів на теперішній час відсутні, з огляду на що у задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 159163, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 83256692
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку