open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 615/761/19

Провадження № 1-кс/615/375/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2019 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі

слідчого судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Валки Харківської області клопотання слідчого слідчого відділення Валківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 про накладення арешту на тимчасово вилучене майно у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12019220240000166 від 18.05.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.309 КК України,

за участю слідчого ОСОБА_4 ,

власника майна ОСОБА_5 ,

свідка ОСОБА_6 ,

в с т а н о в и в:

20.05.2019 року до Валківського районного суду Харківської області надійшло клопотання слідчого СВ Валківського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 про накладення арешту шляхом заборони володіння, користування, відчуження, розпорядження на майно вилучене 17.05.2019 року під час огляду місця події на стаціонарному посту в м. Валки Харківської області, а саме автомобіля марки ВАЗ 2105 р.н. НОМЕР_1 , зеленого кольору, який згідно свідоцтва про реєстрацію ТЗ належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та визначити місцем зберігання вказаного майна Валківський ВП ГУНП в Харківській області, який розташований за адресою: вул. Паркова, 22, м. Валки Харківської області.

Клопотання погоджено прокурором Валківського відділу Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_7 .

В судовому засіданні слідчий підтримала клопотання, посилаючись на необхідність відшукання та вилучення наркотичних речовин, які є предметом кримінального правопорушення.

Прокурор в судове засідання не з`явився, що у відповідності ч.4 ст.234 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

Власник майна заперечував проти задоволення клопотання, оскільки автомобіль не може бути знаряддям вчинення злочину, так як свідок перевозив наркотичні засоби без його відома у власній сумці. Просив повернути автомобіль, як єдиний засіб отримання доходів сімї.

Заслухавши пояснення учасників судового провадження, перевіривши надані матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню.

Як вбачається із доданого до клопотання витягу з ЄРДР, 17.05.2019 року близько 17:30 год. працівники патрульної поліції на стаціонарному посту м. Валки Харківської області, за порушення правил дорожнього руху, був зупинений автомобіль ВАЗ 2105 р.н. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_5 , 1989 р.н. В ході бесіди з водієм ОСОБА_5 та пасажиром автомобіля ОСОБА_6 останні пояснили, що в салоні автомобіля знаходяться заборонені в обігу речовини, а саме наркотичні засоби «канабіс» та «метадон».

За даним фактом розпочато кримінальне провадження № 12019220240000166 від 18.05.2019 року, внесене до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.309 КК України.

При виїзді слідчо-оперативної групи Валківського ВП ГУНП в Харківській області на місце події, проведено огляд території стаціонарного посту «Валки», 429 км. автодороги «Київ - Харків - Довжанський».

Під час проведення огляду виявлено автомобіль марки ВАЗ-2105 зеленого кольору, р.н. НОМЕР_1 , поблизу якого знаходились дві особи чоловічої статі, які представились як ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

При візуальному огляді, через скло автомобіля, на передньому правому пасажирському сидінні виявлено сумку синього кольору, на задньому дві сумки чорного та захисного кольору. Присутній під час огляду ОСОБА_5 пояснив, що в салоні автомобіля знаходиться наркотична речовина - метадон.

Після завершення проведення огляду та складання протоколу огляду, автомобіль марки ВАЗ-2105, р.н. НОМЕР_1 , в салоні якого, зі слів ОСОБА_5 знаходиться наркотична речовина, був вилучений разом із ключами та свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 та доставлені до Валківського ВП ГУНП в Харківській області за адресою: вул. Паркова, 22, м. Валки Харківська область, які, відповідно до положень ст.167 КПК України є тимчасово вилученим майном.

18.05.2019 року постановою слідчого, вилучений під час проведення огляду автомобіль визнано речовим доказом по кримінальному провадженню № 12019220240000166 від 18.05.2019 року, так як він міг зберегти на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, є знаряддям його вчинення та може мати інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, відповідно до ст. 98 КПК України.

Допитаний в якості свідка поліцейський взводу №1 роти №6 батальйону №3 УПП в Харківській області сержант поліції ОСОБА_8 повідомив, що 17.05.2019 року він перебував на патрулюванні автошляху «М-03» на стаціонарному посту «Поліції» м. Валки Харківської області разом з сержантом поліції ОСОБА_9 . Близько 17:40 год. він зупинив автомобіль ВАЗ-2105 р.н. НОМЕР_1 за порушення правил дорожнього руху, а саме за порушення вимог дорожнього знаку «3.41». Зі слів свідка, автомобілем керував водій ОСОБА_5 . Відносно водія винесено постанову за ч.1 ст.126 КУпАП. В ході спілкування поліцейського з ОСОБА_5 , в останнього виявлені ознаки наркотичного сп`яніння. Від проходження огляду на стан наркотичного сп`яніння водій автомобіля відмовився в присутності двох понятих. Крім того, свідок пояснив, що в автомобілі знаходився пасажир, який представився як ОСОБА_6 . Останніх запитали про наявність в автомобілі заборонених речовин, а саме речовин наркотичного походження, на що отримали відповідь від водія та пасажира автомобіля, що в салоні автомобіля дійсно зберігаються наркотичні речовини для власного споживання. В подальшому було складено протокол за ч.1 ст.130 КУпАП та викликано слідчо-оперативну групу Валківського ВП ГУНП в Харківській області. Після прибуття СОГ, слідчим в присутності двох понятих проведено огляд місця події та складено відповідний протокол. В ході проведеного огляду автомобіль опечатано, вилучено та направлено до Валківського ВП ГУНП в Харківській області.

Допитаний в якості свідка поліцейський взводу №1 роти №6 батальйону №З УПП в Харківській області сержант поліції ОСОБА_9 підтвердив показання надані свідком ОСОБА_8 .

Згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 власником автомобіля марки ВАЗ-2105 р.н. НОМЕР_1 зеленого кольору є ОСОБА_5 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Необхідність накладення арешту орган досудового розслідування обґрунтовує тим, що ОСОБА_5 дійсно зберігає у власному автомобілі наркотичні речовини або нарковмісні засоби, психотропні речовин чи прекурсори, а автомобіль використовував як засіб для їх зберігання та перевезення

Згідно п.7 ч.2 ст.131 КПК України заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч.5 ст.132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно вимог п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу (ч.3 ст.170 КПК України).

Ч.11 ст.170 КПК України встановлює, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Відповідно дост.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати, зокрема,

1) правову підставу для арешту майна;

2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації (у разі арешту майна з підстав, передбачених п.1 ч.2 ст.170 цього Кодексу);

5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження;

6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Відповідно до ч.1ст.173 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим ч.1 ст.170 цього Кодексу.

Враховуючи викладене,слідчий суддяприходить довисновку,що стороноюобвинувачення підчас розглядуклопотання недоведено наявність достатніх підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, а також наявність ризиків, передбачених ч.1 ст.170 КПК України, що свідчить про безпідставність клопотання слідчого про накладення арешту на майно.

З урахуванням вимог ч.1 ст.100 КПК України слідчий суддя вважає необхідним негайно повернути речовий доказ, що був вилучений стороною обвинувачення, володільцю майна.

Керуючись ст.ст. 131-132, 170-173, 369-372 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

В задоволенні клопотання слідчого слідчого відділення Валківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 про накладення арешту шляхом заборони володіння, користування, відчуження, розпорядження на тимчасово вилучене майно у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12019220240000166 від 18.05.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.309 КК України, а саме автомобіль марки ВАЗ 2105, д.н.з. НОМЕР_1 , зеленого кольору, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та визначення місцем зберігання вказаного майна Валківський ВП ГУ НП в Харківській області відмовити.

Уповноважити заступника начальника слідчого відділення Валківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_4 виконати ухвалу суду щодо передачі автомобіля марки ВАЗ 2105, д.н.з. НОМЕР_1 , зеленого кольору, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - власнику негайно.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 83247531
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку