open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 597/1008/19

Провадження №1-кс/597/264/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" липня 2019 р. місто Заліщики

Слідчий суддя Заліщицького районного суду Тернопільської області ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Заліщицького відділення поліції Чортківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_3 про проведення судової автотехнічної експертизи,

в с т а н о в и в:

Старший слідчий СВ Заліщицькоговідділення поліціїЧортківського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вТернопільській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019210080000158 від 21.07.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, про проведення у даному кримінальному провадженні судової автотехнічної експертизи. У судове засідання старший слідчий не з`явився, однак подав клопотання, в якому просить суд клопотання про проведення судової автотехнічної експертизи розглядати у його відсутності. Відповідно до ч.3 ст. 244 КПК України неприбуття особи, яка подала клопотання, не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання, оглянувши копії матеріалів кримінального провадження, якими старший слідчий обґрунтовує клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається з клопотання старшого слідчого ОСОБА_3 21.07.2019 року внесено відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019210080000158 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 20.07.2019 року о 21 годині 08 хвилин на 432 км + 500 м автодороги М-19 Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, що поблизу с.Торське Заліщицького району Тернопільської області, водій ОСОБА_4 , керуючи автомобілем RENAULT LOGAN, реєстраційний номер НОМЕР_1 , здійснив виїзд на смугу зустрічного руху, де допустив зіткнення із автомобілем RENAULT TRAFIC, реєстраційний номер НОМЕР_2 , під керуванням водія ОСОБА_5 . Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій та шість пасажирів автомобіля RENAULT TRAFIC (в тому числі двоє дітей) отримали тілесні ушкодження.

21 липня 2019 року під час огляду місця події вилучено автомобілі RENAULT LOGAN, реєстраційний номер НОМЕР_1 , та RENAULT TRAFIC, реєстраційний номер НОМЕР_2 , які доставлено на територію Заліщицького ВП Чортківського ВП ГУНП в Тернопільській області, що за адресою м.Заліщики вул.С.Крушельницької 25 Тернопільської області.

На даний час у кримінальному провадженні виникла необхідність у вирішенні питань для вирішення яких необхідні спеціальні знання.

З цією метою, у відповідності до п. 2 ч. 2 ст. 242 та ст. 243 КПК України необхідно залучити експерта (експертів) для проведення судової автотехнічної експертизи. Так, у відповідності до ст.242 ч.1 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

У зв`язку з тим, що проведення судової автотехнічної експертизи здійснюється фахівцями науково - дослідних експертно - криміналістичних центрів МВС України, вище зазначену експертизу для виконання доцільно призначити в Тернопільський науково - дослідний експертно - криміналістичний центр МВС України із запитаннями, які необхідно поставити перед експертом та які мають істотне значення для кримінального провадження, а саме:

1. В якому технічному стані знаходиться та чи відповідає вимогам Правил дорожнього руху України система рульового керування автомобіля RENAULT TRAFIC, реєстраційний номер НОМЕР_2 ?

2. В якому технічному стані знаходиться робоча гальмівна система автомобіля та чи відповідає вона вимогам Правил дорожнього руху України?

3.Чи відповідає стан коліс та шин транспортного засобу вимогам Правил дорожнього руху України?

4. Якщо виявлено несправності, то які саме та чи могли вони вплинути на керування транспортним засобом?

5. Якщо виявлено несправності, то коли вони виникли: до дорожньо-транспортної пригоди чи в ході дорожньо-транспортної пригоди?

6. Якщо виявлені несправності виникли до дорожньо-транспортної пригоди, то чи мав водій можливість їх виявити?

7. Чи можуть виявлені несправності бути в причинному зв`язку з настанням дорожньо-транспортної пригоди?

Беручи до уваги підстави, викладені у клопотанні, те, що для вирішення вказаних питань, що мають істотне значення для кримінального провадження необхідне залучення експерта, слідчий суддя приходить до переконання про підставність і обґрунтованість клопотання, а відтак про його часткове задоволення, за виключенням зобов`язання Тернопільського НДЕКЦ МВС України надати іншим працівникам поліції за його дорученням чи дорученням керівника органу досудового розслідування Заліщицького ВП Чортківського ВП ГУНП в Тернопільській області висновок експерта за результатами судової автотехнічної експертизи та об`єкти дослідження чи їх частини (в разі необхідності), оскільки відповідно до ст.244 ч.9 КПК України висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений. Крім цього, слідчий суддя вважає за доцільне визначити експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи, саме ту, яку вказує старший слідчий у клопотанні, а також погодити запитання, зазначені старшим слідчим у клопотанні, які необхідно дослідити в ході проведення судової автотехнічної експертизи. На підставі викладеного, керуючись ст.ст.7, 9, 110, 242 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Клопотання старшого слідчого СВ Заліщицького відділення поліції Чортківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_3 про проведення судової автотехнічної експертизи задовольнити частково. Доручити експертам Тернопільського науково - дослідного експертно - криміналістичного центру МВС України провести у кримінальному провадженні №12019210080000158 судову автотехнічну експертизу. Поставити перед експертами Тернопільського науково - дослідного експертно - криміналістичного центру МВС України наступні запитання, які необхідно дослідити в ході проведення судової автотехнічної експертизи:

1. В якому технічному стані знаходиться та чи відповідає вимогам Правил дорожнього руху України система рульового керування автомобіля RENAULT TRAFIC, реєстраційний номер НОМЕР_2 ?

2. В якому технічному стані знаходиться робоча гальмівна система автомобіля та чи відповідає вона вимогам Правил дорожнього руху України?

3.Чи відповідає стан коліс та шин транспортного засобу вимогам Правил дорожнього руху України?

4. Якщо виявлено несправності, то які саме та чи могли вони вплинути на керування транспортним засобом?

5. Якщо виявлено несправності, то коли вони виникли: до дорожньо-транспортної пригоди чи в ході дорожньо-транспортної пригоди?

6. Якщо виявлені несправності виникли до дорожньо-транспортної пригоди, то чи мав водій можливість їх виявити?

7. Чи можуть виявлені несправності бути в причинному зв`язку з настанням дорожньо-транспортної пригоди? Для дослідження експертам надати автомобіль RENAULT TRAFIC, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який зберігається на спецмайданчику Заліщицького відділення Чортківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області, що за адресою: м.Заліщики вул.С.Крушельницької 25 Тернопільської області, а також копії матеріалів кримінального провадження та у разі потреби надати дозвіл проводити демонтажні роботи із досліджуваним транспортним засобом, які можуть призвести до зміни властивостей об`єкту дослідження.

Зобов`язати Тернопільський науково - дослідний експертно - криміналістичний центр МВС України надати старшому слідчому СВ Заліщицького ВП Чортківського ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 висновок (висновки) експерта (експертів) за результатами судової автотехнічної експертизи (в тому числі, в разі необхідності, об`єкти дослідження чи їх частини).

У задоволенні інших вимог клопотання відмовити. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 83245896
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку