open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

Іменем України

23 липня 2019 року

Київ

справа № 442/8062/16-а

провадження № К/9901/23169/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Желєзного І.В., провівши в касаційному порядку попередній розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до Дрогобицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про визнання дій протиправними та зобов`язання до вчинення дії, за касаційною скаргою Дрогобицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України у Львівській області на постанову Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області у складі судді Герасимків Л.І. від 23 лютого 2017 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Шавеля Р.М., Костіва М.В., Кузьмича С.М. від 10 травня 2017 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Дрогобицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про визнання дій протиправними та зобов`язання до вчинення дії, в якому просила:

- визнати протиправними дії Дрогобицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області щодо відмови у зарахуванні ОСОБА_1 стаж роботи медсестри в пансіонаті «Карпати» з лікувальним нахилом Львівського виробничого об`єднання «Полонина» (пансіонат «Карпати» В/о «Полонина») та в Дочірньому підприємстві «Карпати» ВАТ «Полонина» (Дочірнє підприємство «Карпати» ВАТ Львівського ВАТ «Полонина») до стажу роботи, що дає право на пільгову пенсію за вислугу років;

- зобов`язати Дрогобицьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області зарахувати ОСОБА_1 трудовий стаж роботи медсестри в пансіонаті «Карпати» з лікувальним нахилом Львівського виробничого об`єднання «Полонина» (пансіонат «Карпати» В/о «Полонина») з 1 серпня 1980 року по 1 червня 1994 року та в Дочірньому підприємстві «Карпати» ВАТ «Полонина» (Дочірнє підприємство «Карпати» ВАТ Львівського ВАТ «Полонина») з 17 квітня 1995 року по 27 січня 2003 року до стажу роботи, що дає право на пільгову пенсію за вислугу років та призначити ОСОБА_1 пільгову пенсію за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 23 лютого 2017 року, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 травня 2017 року, позовні вимоги ОСОБА_1 було задоволено.

Визнано протиправними дії Дрогобицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області щодо відмови у зарахуванні ОСОБА_1 стаж роботи медсестри в пансіонаті «Карпати» з лікувальним нахилом Львівського виробничого об`єднання «Полонина» (пансіонат «Карпати» В/о «Полонина») та в Дочірньому підприємстві «Карпати» ВАТ «Полонина» (Дочірнє підприємство «Карпати» ВАТ Львівського ВАТ «Полонина») до стажу роботи, що дає право на пільгову пенсію за вислугу років.

Зобов`язано Дрогобицьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області зарахувати трудовий стаж роботи медсестри в пансіонаті «Карпати» з лікувальним нахилом Львівського виробничого об`єднання «Полонина» (пансіонат «Карпати» В/о «Полонина») з 1 серпня 1980 року по 1 червня 1994 року та в Дочірньому підприємстві «Карпати» ВАТ «Полонина» (Дочірнє підприємство «Карпати» ВАТ Львівського ВАТ «Полонина») з 17 квітня 1995 року по 27 січня 2003 року до стажу роботи, що дає право на пільгову пенсію за вислугу років та призначити ОСОБА_1 пільгову пенсію за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 1 жовтня 2016 року.

3. Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що оскільки пансіонат «Карпати» ВО «Полонина» належав до санаторно-курортних закладів, у подальшому він був реорганізований в ДП санаторій «Карпати» ВАТ «Полонина», час роботи на якому пенсійним органом зараховано до спеціального стажу позивача, тому правові підстави для відмови в зарахуванні періоду роботи позивача з 1 серпня 1980 року по 9 березня 2000 року до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років, були відсутніми.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

4. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, Дрогобицьке об`єднане управління Пенсійного фонду України у Львівській області звернулось із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 23 лютого 2017 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 травня 2017 року та ухвалити нову постанову, якою відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

5. Судами попередніх інстанцій встановлено, що згідно записів в трудовій книжці на ім`я позивачки, ОСОБА_1 :

- з 1 серпня 1980 року по 1 червня 1994 року працювала в пансіонаті «Карпати» ВО «Полонина» на посадах медсестри озокеритного відділу, медсестри водолікувального відділення і кабінету гідротерапії, медсестри процедурного кабінету, дієтсестри;

- з 17 квітня 1995 року по 27 січня 2003 року - у пансіонаті «Карпати» ВО «Полонина», яке в 1997 році перереєстровано у ДП «Карпати» ВАТ «Полонина», а з 10 березня 2000 року перейменовано на ДП санаторій «Карпати» Львівський ВАТ «Полонина», на посадах медсестри фізкабінету, чергової медсестри;

- з 11 червня 2003 року по 3 вересня 2003 року - у філії ВАТ «Атомпрофоздоровниця» санаторій «Прикарпаття» на посаді медичної сестри;

- з 12 липня 2005 року по 6 листопада 2013 року у філії ВАТ «Атомпрофоздоровниця» санаторій «Прикарпаття» на посаді медичної сестри (чергової);

- з 20 грудня 2013 року по 30 вересня 2014 року - у філії ВАТ «Атомпрофоздоровниця» санаторій «Прикарпаття» на посаді медичної сестри (змінної).

13 жовтня 2016 року ОСОБА_1 звернулась до Дрогобицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області із заявою про призначення пенсії за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Дрогобицьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області рішенням від 21 жовтня 2016 року № 28 відмовило ОСОБА_1 у призначенні пенсії. Відмова у призначенні пенсії обґрунтована тим, що пансіонати не передбачені Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров`я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, тому правових підстав для зарахування періоду роботи з 1 серпня 1980 року по 9 березня 2000 року до стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років, немає.

6. Вважаючи таке рішення відповідача неправомірним ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом.

ДОВОДИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

7. Касаційна скарга обґрунтована тим, що до спеціального стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років неможливо зарахувати період роботи заявниці з 1 серпня 1980 року по 9 березня 2000 року, оскільки пансіонати не передбачені Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров`я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909.

8. Відзиву на касаційну скаргу Дрогобицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України у Львівській області на постанову Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 23 лютого 2017 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 травня 2017 року ОСОБА_1 не подано.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

9. Згідно приписів статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

10. Відповідно до статті 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

11. Відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров`я та соціального забезпечення після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, станом на 1 квітня 2015 - не менше 25 років та після цієї дати: з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року - не менше 26 років.

12. Розділом 2 Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров`я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 передбачено, що до закладів і установ віднесені: лікарняні заклади, лікувально-профілактичні заклади особливого типу, лікувально-трудові профілакторії, амбулаторно-поліклінічні заклади, заклади швидкої та невідкладної медичної допомоги, заклади переливання крові, заклади охорони материнства і дитинства, санітарно-курортні заклади, санітарно-епідеміологічні заклади, діагностичні центри. В зазначених закладах і установах право на призначення пенсії за вислугу років мають право: лікарі та середній медичний персонал.

13. Пунктом 2 Примітки до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров`я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 передбачено, що робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

14. Визначення поняття «заклад охорони здоров`я» наведено в статті 3 Основ законодавства України про охорону здоров`я від 19 листопада 1992 року № 2801-ХІІ - це юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, основним завданням яких є забезпечення медичного обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.

15. Відповідно до частини другої статті 16 цих Основ заклади охорони здоров`я створюються підприємствами, установами та організаціями з різними формами власності, а також приватними особами за наявності необхідної матеріально-технічної бази і кваліфікованих фахівців.

16. Порядок і умови створення закладів охорони здоров`я, державної реєстрації та акредитації цих закладів, а також порядок ліцензування медичної та фармацевтичної практики визначаються актами законодавства України.

18. Відповідно до пункту 1 Порядку акредитації закладу охорони здоров`я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997 року № 765 державна акредитація закладу охорони здоров`я - це офіційне визнання статусу закладу охорони здоров`я, наявності в ньому умов для надання певного рівня медико-санітарної допомоги, підтвердження його відповідності встановленим критеріям та гарантії високої якості професійної діяльності.

Оцінка доводів учасників справи і висновків судів першої та апеляційної інстанції

17. Відповідно до вимог статті 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення», основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

18. Спірними періодами стажу позивачки є періоди трудової діяльності з 1 серпня 1980 року по 1 червня 1994 року та з 17 квітня 1995 року по 9 березня 2000 року на посаді сестри медичної в пансіонаті «Карпати» ВО «Полонина».

19. Як убачається з трудової книжки на ім`я позивачки, ОСОБА_1 з 1 серпня 1980 року по 1 червня 1994 року працювала в пансіонаті «Карпати» ВО «Полонина» на посадах медсестри озокеритного відділу, медсестри водолікувального відділення і кабінету гідротерапії, медсестри процедурного кабінету, дієтсестри;

- з 17 квітня 1995 року по 27 січня 2003 року - у пансіонаті «Карпати» ВО «Полонина», яке в 1997 році перереєстровано у ДП «Карпати» ВАТ «Полонина», а з 10 березня 2000 року перейменовано на ДП санаторій «Карпати» Львівський ВАТ «Полонина», на посадах медсестри фізкабінету, чергової медсестри.

20. Статтею 78 Закону УРСР «Про охорону здоров`я» було передбачено такий заклад охорони здоров`я, як пансіонат.

21. До 1 січня 1992 року був чинний Перелік установ, організацій і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою Ради Міністрів СРСР від 17 грудня 1959 року № 1397, згідно пункту 1 розділу ІІ якого було визначено, що робота в «санаторіях и курортних лечебницах всех найменований», в тому числі на посаді медичної сестри надавало право особі на пенсію за вислугу років.

22. Пунктом 3 цього Положення про порядок обрахування стажу для призначення пенсій за вислугу років працівникам освіти і охорони здоров`я, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 17 грудня 1959 року № 1397, передбачалось, що до стажу роботи лікарів та інших працівників також зараховувалась робота за спеціальністю в будинках відпочинку, піонерських таборах та курортних пансіонатах.

23. Як убачається з матеріалів справи, пансіонат «Карпати» з лікувальним нахилом Львівського ВО «Полонина» був перереєстрований в 1997 році в ДП «Карпати» ВАТ «Полонина», а у подальшому ДП «Карпати» ВАТ «Полонина» перейменовано на ДП санаторій «Карпати» ВАТ «Полонина».

24. Положенням про пансіонат «Карпати», затвердженим начальником управління місцевої промисловості 23 вересня 1976 року, пансіонат «Карпати» є лікувальним та профілактичним закладом, призначеним для лікування робітників, ІТП і службовців на основі медичного використання місцевих мінеральних джерел типу «Нафтуся», озокерита, електро- і світлолікування.

25. Згідно довідки Львівського обласного управління статистики від 13 червня 2003 року № 929/20 пансіонат «Карпати» з лікувальним нахилом Львівського ВО «Полонина» у 1993 році був перереєстрований в ДП санаторій «Карпати» ВАТ «Полонина» і на підставі установчих документів був включений до Державного реєстру в 1993 році з видом діяльності ЗКГНГ - 91517 курортний заклад як заклад охорони здоров`я.

26. Як убачається зі Статуту ДП «Карпати» санаторій ВАТ «Полонина» створене на базі пансіонату «Полонина»; предметом його діяльності є медична практика, організація оздоровлення та відпочинку.

27. Вищезазначеними доказами підтверджується, що пансіонат «Карпати» з лікувальним нахилом Львівського ВО «Полонина» та ДП санаторій «Карпати» ВАТ «Полонина» є закладами системи охорони здоров`я.

28. Оскільки пансіонат «Карпати» з лікувальним нахилом Львівського ВО «Полонина» та ДП санаторій «Карпати» ВАТ «Полонина» є закладами системи охорони здоров`я, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про те, що час роботи в них підлягає зарахуванню до спеціального стажу, який дає право на отримання пенсії за вислугу років.

29. Враховуючи, що відомостями трудової книжки підтверджується, що спеціальний стаж роботи на час звернення за призначенням пенсії за вислугу років позивачки становив понад 26 років, що є достатнім для призначення пенсії відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов вірного висновку, зобов`язавши Дрогобицьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області зарахувати трудовий стаж ОСОБА_1 роботи медсестри в пансіонаті «Карпати» з лікувальним нахилом Львівського виробничого об`єднання «Полонина» (пансіонат «Карпати» В/о «Полонина») з 1 серпня 1980 року по 1 червня 1994 року та в Дочірньому підприємстві «Карпати» ВАТ «Полонина» (Дочірнє підприємство «Карпати» ВАТ Львівського ВАТ «Полонина») з 17 квітня 1995 року по 27 січня 2003 року до стажу роботи, що дає право на пільгову пенсію за вислугу років та призначити ОСОБА_1 пільгову пенсію за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 1 жовтня 2016 року.

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

30. За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку про те, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій є законними і не підлягають скасуванню, оскільки суди, всебічно перевіривши обставини справи, вирішили спір у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин; в них повно відображені обставини, що мають значення для справи, висновки судів щодо встановлених обставин і правові наслідки є правильними, а доводи касаційної скарги їх не спростовують.

Керуючись статтями 341, 343, 349, 350, 355, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Дрогобицького об`єднаного управління Пенсійного фонду України у Львівській області залишити без задоволення, а постанову Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 23 лютого 2017 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 травня 2017 року - без змін.

Постанова суду касаційної інстанції є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н.В. Коваленко

судді Я.О. Берназюк

І.В. Желєзний

Джерело: ЄДРСР 83243834
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку