open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №639/3799/19

Провадження № 2-о/639/83/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2019 року

Жовтневий районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді - Рубіжного С.О.,

присяжних - Валуєва Б.Є.,

-Філатова Д.С.,

за участю секретаря - Чубенко О.С.,

заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованих осіб - ОСОБА_2 ,

-представника Служби у справах дітей по Новобоварському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради Шевчук Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу окремого провадження № 639/3799/19 за заявою ОСОБА_1 про усиновлення дитини, заінтересовані особи ОСОБА_2 , Служба у справах дітей по Новобоварському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, суд

ВСТАНОВИВ:

05 червня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить ухвалити рішення про усиновлення ним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записати його батьком дитини та змінити дитині прізвище та по-батькові відповідно. В обґрунтовування заяви зазначає, що 10 вересня 2011 року він уклав шлюб з ОСОБА_2 , який зареєстрували у Червонозаводському відділі державної реєстрації актів цивільного стану Харківського міського управління юстиції.

До реєстраціїїхнього шлюбу, ОСОБА_2 перебувала ушлюбі із ОСОБА_4 ,від якого ІНФОРМАЦІЯ_2 народиладоньку - ОСОБА_3 .Шлюб міжними булорозірвано 31березня 2009року,а 20грудня 2016року батькодитини бувпозбавлений батьківськихправ. Після укладення шлюбу між ним та ОСОБА_2 , у них народився син - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 і вони вчотирьох проживають однією сім`єю за його постійним місцем проживання АДРЕСА_1 .

З ОСОБА_3 у ньогосклалися дужегарні стосунки,вона дужеприв`язаласядо нього,вважає іназиває йогосвоїм батьком.Він їїдуже любить,турбується,піклується пронеї,створює всіналежні умовидля розвитку,утримує тавиховує іставиться,як досвоєї рідноїдитини. Мати дитини ОСОБА_2 не заперечує проти усиновлення.

Він працює у Військовому інституті танкових військ НТУ ХТО начальником служби ракетно-артилерійського озброєння і має постійний дохід, якого вистачає для утримання всієї сім`ї. За місцем роботи та проживання характеризується позитивно, має гарний стан здоров`я, спиртними напоями або наркотичними засобами не зловживає і на обліку у психоневрологічному або наркологічному диспансері не перебуває.

В судовому засіданні заявник повністю підтримав заяву, посилаючись на обставини, викладені в заяві. Просив розглядати справу без участі дитини, оскільки він виховує дитину з трьохрічного віку і вона вважає його батьком, а отримана нею інформацію під час судового розгляду може вплинути на ії психічний стан.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні підтримала заяву про усиновлення Також заперечувала проти участі дитини у розгляді заяви з підстав, аналогічним заявника.

Представник Служби у справах дітей по Новобоварському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради Шевчук Л.І. в судовому засіданні також підтримала заяву, надавши висновок про доцільність усиновлення дитини.

Суд заслухавши заявника, заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, вважає заяву обґрунтованою.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 перебувала у шлюбі з ОСОБА_4 , який було розірвано та зроблено актовий запис № 31. Під час шлюбу, ІНФОРМАЦІЯ_2 у них народилась дитина ОСОБА_3 . Зазначені обставини встановлені в рішенні Московського районного суду м. Харкова від 20.12.2016 року на підставі якого ОСОБА_4 позбавлено батьківських прав відносно неповнолітньої дочки ОСОБА_3 (а.с. 12).

10 вересня 2011 року було укладено шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , про що зроблено актовий запис № 427 (а.с. 8).

Після укладання шлюбу, ІНФОРМАЦІЯ_4 народився син ОСОБА_5 , місце проживання якого разом з батьком зареєстровано за адресою АДРЕСА_2 (а.с. 35).

Фактично, ОСОБА_1 , разом із ОСОБА_2 та дітьми проживають за адресою АДРЕСА_3 , що підтверджується ОСОБА_2 , яка також зазначила, що заявник виховує та піклується про ОСОБА_6 з 2009 року.

В підтвердження своїх особистих даних, стану здоров`я та матеріального становища, заявником надано перелік документів, визначених законодавством, а саме довідку про доходи, відповідно до якої він працює в Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ» на посаді військовослужбовця, за період з листопада 2018 року по квітень 2019 року нараховану заробітну лату в розмірі 99443, 95 грн. Згідно Висновку про стан здоров`я, виданого Поліклінікою в/ч НОМЕР_1 , заявник має висновок здоровий. Також надано Медичну довідку щодо психіатричного огляду серії 12ЯЯУ № 290549 від 28.03.2019 року, Сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду серії 12ЯЯУ № 869813 від 22.03.2019 року, Довідку № 000782 про обстеження на антитіла до вірусу ВІЛ від 17.04.2019 року, відповідно до яких ознак захворювання не виявлено (а.с. 33, 36, 38-40).

Згідно довідки МВС України, серії ААА № 0646876, ОСОБА_1 , на території України станом на 06.06.2019 року до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 55).

Актом обстеження умов проживання за адресою АДРЕСА_3 , складеного завідувачем секторів Служби у справах дітей по Новобоварському району Здор В.Б. та ОСОБА_7 для дитини створені умови для проживання, виховання, навчання та всебічного розвитку (а.с. 56).

Також суду надано Висновок про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини ОСОБА_3 , відповідно до якого дитина здорова (а.с. 37).

Матір`ю дитини ОСОБА_2 надано суду заяву про згоду на усиновлення її доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_1 , яка нотаріально посвідчена приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Жовнір В.В., реєстровий № 2063 (а.с. 32).

Суду надано Висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини від 16.07.2019 року № 08-15/2325/2-19 за підписом Заступника міського голови з питань охорони здоровя та соціального захисту населення С.О. Горбуновою-Рубан, відповідно до якого виконавчий комітет Харківської міської ради, як орган опіки та піклування, вважає доцільним усиновлення громадянином України, ОСОБА_1 малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 57-59).

Згідно ст. 313 ЦПК України, суд розглядає справу про усиновлення дитини за обов`язковою участю заявника, органу опіки та піклування або уповноваженого органу виконавчої влади, а також дитини, якщо вона за віком і станом здоров`я усвідомлює факт усиновлення, з викликом заінтересованих та інших осіб, яких суд визнає за потрібне допитати.

Частиною 4 визначено, що суд перевіряє законність підстав для усиновлення, в тому числі наявність згоди усиновлюваної дитини, якщо така згода є необхідною, або наявність згоди усиновлюваної повнолітньої особи.

Статтею 314 ЦПК України визначено, що за результатамирозгляду заявипро усиновленнясуд ухвалюєрішення. Уразі задоволеннязаяви судзазначає урезолютивній частинірішення проусиновлення дитиниабо повнолітньоїособи заявником(заявниками). За клопотаннямзаявника (заявників)суд вирішуєпитання прозміну імені,прізвища тапо батькові,дати імісця народженняусиновленої дитини,про змінуімені,прізвища,по батьковіусиновленої повнолітньоїособи,про записусиновлювачів батьками. Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників).

Поняття усиновлення визначено ст. 207 ЦПК України, відповідно до якої, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченогостаттею 282цього Кодексу.Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно ч.ч.1,2,5ст.211СК України,усиновлювачем дитиниможе бутидієздатна особавіком немолодша двадцятиодного року,за винятком,коли усиновлювачє родичемдитини. Усиновлювачемможе бутиособа,що старшаза дитину,яку вонабажає усиновити,не меншяк нап`ятнадцятьроків. Якщо такі особи проживають однією сім`єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини.

Згідност.217СК України,усиновлення дитиниздійснюється завільною згодоюїї батьків. Згодабатьків наусиновлення дитинимає бутибезумовною.Угода пронадання усиновлювачемплати зазгоду наусиновлення дитинибатькам,опікунам чиіншим особам,з якимивона проживає,є нікчемною. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

Частиною 4 ст. 218 СК України визначено, що згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

В силуп.4ч.1ст.219СК України,усиновлення дитинипровадиться беззгоди батьків,якщо вони позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється;

Статтею 221 СК України визначено, що суд постановляючи рішенняпро усиновленнядитини,враховує обставини,що маютьістотне значення,зокрема: 1)стан здоров`ята матеріальнестановище особи,яка бажаєусиновити дитину,її сімейнийстан таумови проживання,ставлення довиховання дитини; 2)мотиви,на підставіяких особабажає усиновитидитину; 4)взаємовідповідність особи,яка бажаєусиновити дитину,та дитини,а такожте,як довгоця особаопікується вжедитиною; 5)особу дитинита станїї здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. Частиною 2 даної статті встановлено, що при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Право усиновлювача бути записаним матір`ю, батьком дитини визначено ст. 229 СК України, відповідно до якої особа,яка подалазаяву проусиновлення,може виявитибажання бутизаписаною уКнизі реєстраціїнароджень матір`ю,батьком дитиниабо повнолітньоїособи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченогочастиною четвертою статті 218цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно ст.231СК України,якщо усиновлювачамиє одночасножінка тачоловік іякщо вонизаписуються батькамидитини,відповідно змінюютьсяпрізвище тапо батьковідитини. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Справа розглядається без участі та згоди дитини ОСОБА_3 на усиновлення, зміни прізвища та по батькові, з урахуванням пояснень заявника та матері дитини, які заперечували проти цього з тих підстав, що дитина фактично з двох років проживає разом з ним вважає його своїм батьком, в чому підтримав представник органу опіки та піклування в судовому засіданні.

Суд враховуючи в сукупності обставини справи, інтереси дитини, її ставлення до заявника, особу заявника, а також його ставлення до дитини, згоду матері дитини на усиновлення та висновку органу опіки та піклування, вважає заяву обґрунтованою та такою що підлягає задоволенню.

Також, підлягає задоволенню заява ОСОБА_1 , про внесення змін до актового запису про народження дитини щодо запису його батьком дитини та зміни прізвища та по батькові дитини.

В силу ст. 314 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 268, 313, 314,354, 355ЦПК України, ст.ст. 207, 208, 211, 217-219, 221, 229, 231 Cімейного кодексу України, суд , -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення дитини, заінтересовані особі - ОСОБА_2 , Служба у справах дітей по Новобоварському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Записати ОСОБА_1 у Книзі реєстраціїнародженьбатьком усиновленої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Змінити усиновленій дитині ОСОБА_3 прізвище з « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_9 », по-батькові з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_11 ».

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду через Жовтневий районний суд міста Харкова.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 24.07.2019 року.

Найменування сторін:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП: НОМЕР_2 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий Ленінським РВ УМВС України в Кіровоградській області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП: НОМЕР_4 , паспорт серії НОМЕР_5 виданий Жовтневим РВ у м. Харкові ГУДМС України в Харківській області., зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Служба у справах дітей по Новобоварському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, код ЄДРПОУ 26489104, зареєстроване місцезнаходження: 61200, м. Харків, вул. Чернишевська, 55

Суддя С.О. Рубіжний

Присяжні Б.Є. Валуєв

Д.С. Філатов

Джерело: ЄДРСР 83221181
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку