open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 449/878/19

УХВАЛА

22.07.2019 м.Перемишляни

Слідчий суддя Перемишлянського районного суду Львівської області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

представника скаржника ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Перемишляни Львівської області скаргу ТВО військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 на постанову слідчого про закриття кримінального провадження від 30.06.2019 року прийняту в рамках кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 12019140260000143 від 27.05.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченогост. 335 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ТВО військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 звернувся до Перемишлянського районного суду Львівської області зі скаргою на постанову слідчого про закриття кримінального провадження від 30.06.2019 року прийняту в рамках кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 12019140260000143 від 27.05.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченогост. 335 КК України.

Скарга обґрунтована тим, що 23.05.2019 р. до Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області було направлено повідомлення про кримінальне правопорушення за ст.335 ККУ відносно факту неявки 22.05.2019р. на відправку у ЗСУ для проходження строкової військової служби призовником ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 жителя с. Тучне, Перемишлянського району.

30 червня 2019р. старшим слідчим СВ Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_6 винесено постанову про закриття кримінального провадження № 12019140260000143 у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Вважає, що слідчим при прийнятті рішення про закриття кримінального провадження за п.2 ч.1 ст.284 КПК України (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення), порушено порядок збирання доказів та дачі їм правової оцінки.

Зазначає, що 24.04.2019 р. призовник особисто під розписку отримав повістку про прибуття до військового комісаріату 0 09:00 год. 22.05.2019 р. для подальшого вибуття на обласний збірний пункт, однак у вказаний термін в повістці призовник не з`явився, причини та обставини не відомі. 23.05.2019 р. згідно розпорядження військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_7 разом із представником від Національної поліції було здійснено виїзд на адресу реєстрації призовника. Зі слів мами призовника, ОСОБА_8 , з`ясовано, що її сина за даною адресою немає, місцезнаходження, причини та обставини його не прибуття до військового комісаріату їй невідомі.

Суб`єктом даного злочину виступає ОСОБА_5 , який є громадянином України, підлягав призову на строкову військову службу весною 2019 року, за станом здоров`я визнаний придатним для проходження військової служби, підстави для надання йому відстрочки чи звільнення від проходження військової служби відсутні.

Звертає увагу, що враховуючи вищенаведене, стає незрозумілим, який на думку слідчого елемент складу кримінального правопорушення є відсутній та слід зазначити що у повноваження поліції не входить надавати відстрочку від призову.

Крім цього, рішення про передачу матеріалів до правоохоронних органів, прийнято членами районної призовної комісії. На скільки їм відомо, жодних процесуальних дій щодо допиту можливих свідків та надання ними пояснень серед членів РПК, лікарів-спеціалістів призовної дільниці та працівників Перемишлянського РВК, слідчим проведено не було.

В судовому засіданні представник скаржника просив задовольнити скаргу та скасувати постанову про закриття кримінального провадження з підстав її необґрунтованості.

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти задоволення скарги, зазначив, що в ході проведення досудового розслідування встановлено відсутність складу злочину передбаченогост. 335 КК України, оскільки Перемишлянською районною призовною комісією ніяким чином не перевірялось та не було встановлено, що батьки ОСОБА_5 є непрацездатними та являються інвалідами III групи. Окрім цього, йому не було повідомлено, що він має право на відстрочку, відповідно до ст. 17 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», постанова слідчого ОСОБА_6 , про закриття кримінального провадження винесена законно, згідно вимог п. 2 ч.1ст.284КПК України і підстав для її скасування не має.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі та дослідивши матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Згідно п.3 ч.1ст.303 КПК Українина досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, рішення слідчого про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим його представником чи законним представником.

Згідно повідомлення про кримінальне правопорушення від 23.05.2019 року №1109, ТВО військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_4 підполковником ОСОБА_9 , повідомлено Перемишлянське ВП Золочівського ВП ГУНП про кримінальне правопорушення за ознаками ст.335 КК України, скоєне гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Як вбачаєтьсяіз матеріалівкримінального провадження,а самеВитягу з Єдиногореєстру досудовихрозслідувань,27.05.2019року внесеновідомості заознаками кримінальногоправопорушення з правовою кваліфікацією діяння за ст. 335 КК України, за фактом ухилення ОСОБА_5 від призову на строкову військову службу.

Відповідно до повідомлення №2713/49/06-19 від 27.05.2019 р., старшим слідчим СВ Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_6 , повідомлено ТВО військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 про розпочате досудове розслідування.

Постановою слідчого від 30.06.2019 року вказане кримінальне провадження закрите на підставі п. 2 ч. 1ст. 284 КПК Україниу зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_5 складу злочину передбаченогост. 335 КК України.

Підставою для винесення вказаного рішення слугували встановлені в ході досудового розслідування обставини, зокрема те, що Перемишлянською районною призовною комісією ніяким чином не перевірялось та не було встановлено, що батьки ОСОБА_5 є непрацездатними та являються інвалідами III групи. Окрім цього, йому не було повідомлено, що він має право на відстрочку, відповідно до ст. 17 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Статтею 335 КК Українипередбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

Об`єктивна сторона складу злочину, передбаченогост. 335 Кримінального кодексу України, характеризується наявністю суспільно небезпечного діяння, яке може бути вчинене у формі як дії, так і бездіяльності. Бездіяльність у цьому випадку полягає в неявці призовника без поважних причин за повісткою до військового комісаріату з метою відправки на військову службу. Так, відповідно до п. 10ст. 15 Закону України «Про військовий обовязок і військову службу», у разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом.

Для кваліфікації дій особи заст. 335 Кримінального кодексу Україниобов`язковими є проходження медичної комісії з позитивним висновком про придатність до військової служби, наявність рішення районної (міської) призовної комісії, вручення призовнику письмової повістки з указаним місцем і точним часом явки для відправки у війська.

Як вбачається із довідки районного військового комісаріату від 11.04.2019 року №2/102, призовник ОСОБА_5 , придатний до військової служби.

Згідно розписки ОСОБА_5 , від 11.04.2019 року, останньому доведено статті кодексу України щодо ухилення від призову на строкову військову службу.

Згідно розписки К65/7339, яка знаходиться в матеріалах кримінального провадження, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , отримав повістку про явку для відправки на 22.05.2019 року о 9 год. 00 хв.

Як вбачається із іменного списку на військову команду НОМЕР_1 , що направляється з ІНФОРМАЦІЯ_4 на обласний збірний пункт для відправлення у військову частину, ОСОБА_5 , повинен був з`явитись у військкомат для відправлення у військову частину 22.05.2019 року, однак не з`явився на відправку.

Згідно ст. 17 Закону України «Про військовий обовязок і військову службу», відстрочка відпризову настрокову військовуслужбу надаєтьсяпризовникам зарішенням районної(міської)призовної комісіївідповідно доцього Законуза сімейнимиобставинами,станом здоров`я,для здобуттяосвіти тапродовження професійноїдіяльності.

Відстрочка відпризову настрокову військовуслужбу засімейними обставинамиза їхбажанням надаєтьсяпризовникам,які мають: непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов`язаних відповідно до законодавства їх утримувати.

Непрацездатність зазначенихосіб визначаєтьсяв порядку,встановленому законодавством; неповнолітніхрідних (повноріднихчи неповнорідних)братів ісестер абонепрацездатних рідних(повноріднихчи неповнорідних)братів ісестер незалежновід їхвіку,якщо вонине маютьінших працездатнихосіб,крім призовника,зобов`язанихвідповідно дозаконодавства їхутримувати; одинокогобатька абоодиноку матір,у якихна утриманніперебувають двоєчи більшенеповнолітніх дітей,до досягненнястаршим ізних повноліттяза умовиофіційного працевлаштуванняпризовника; дитинувіком дотрьох роківабо дитинустаршу трьохроків,яка виховуєтьсябез матеріу зв`язкуз їїсмертю абоза рішеннямсуду; двохі більшедітей; дитинуз інвалідністю; дружинуз інвалідністю; вагітну дружину.

Районна (міська) призовна комісія може прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.

Відповідно до довідки Добряницької сільської ради Перемишлянського району Львівської області від 21.06.2019 року №185, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 . Разом із ним зареєстровані та проживають: ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , - батько, пенсіонер по віку, інвалід 3 групи; ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , мати пенсіонер; ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , брат, тимчасово не працює; ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , баба, пенсіонер.

Згідно довідки про сім`ю призовника ОСОБА_5 від 19.04.2019 року №157, останній проживає в с. Тучне Перемишлянського району Львівської області разом із батьком ОСОБА_10 , 1957 р.н., який являється інвалідом 3 групи, матір`ю ОСОБА_8 , 1962 р.н., яка являється інвалідом 3 групи, братом ОСОБА_11 , 1990 р.н., братом ОСОБА_13 , 1984 р.н. та сестрою ОСОБА_14 .

Слід зазначити, що старшим слідчим СВ Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_6 , не досліджувались вищезазначені довідки, оскільки, в таких вбачається розбіжність щодо складу сім`ї гр. ОСОБА_5 .

Окрім цього, під час досудового розслідування, як вбачається із матеріалів кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 12019140260000143 від 27.05.2019 року, слідчим СВ Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_6 , допитано лише ОСОБА_5 та ОСОБА_10 і жодним чином не з`ясовано позиції членів Перемишлянської районної призовної комісії та їх Висновку.

Відповідно до п.2ст.9 КПК Українипрокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують або обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Закриваючи дане кримінальне провадження, слідчий СВ ПеремишлянськогоВП ЗолочівськогоВП ГУНПу Львівськійобласті старшийлейтенант поліції ОСОБА_6 , передчасно прийшов до висновку щодо закриття кримінального провадження, оскільки зробив неповну оцінку зібраних доказів.

Закриття кримінального провадження є одним із способів його остаточного вирішення, а тому провадження може бути закрито лише після всебічного, повного та об`єктивного дослідження обставин справи та оцінки слідчим всіх зібраних та перевірених доказів (ст.ст.2,284 КПК України).

Відповідно дост. 110 КПК Українирішення слідчого, прокурора приймається у формі постанови. Постанова слідчого, прокурора повинна складатись з: 1) вступної частини, яка повинна містити відомості про: місце і час прийняття постанови; прізвище, ім`я, по батькові, посаду особи, яка прийняла постанову; 2) мотивувальної частини, яка повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цьогоКодексу; 3) резолютивної частини, яка повинна містити відомості про: зміст прийнятого процесуального рішення; місце та час (строки) його виконання; особу, якій належить виконати постанову; можливість та порядок оскарження постанови.

Постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справи. Постанова слідчого, прокурора повинна бути однозначною і не містити суперечностей.

Текст оскаржуваної постанови від 30.06.2019 року про закриття кримінального провадження свідчить про те, що вищевказаних вимог при закритті кримінального провадження в повному обсязі не дотримано.

Так, слідчим не вжито заходів для всебічного, повного дослідження обставин кримінального провадження та не здобуто достатньо обставин що дозволяють у визначеному законом порядку прийняти законне процесуальне рішення, зокрема, слідчим не було дано правої оцінки дій членів Перемишлянської районної призовної комісії та їх Висновку; не досліджено довідок про сім`ю призовника ОСОБА_5 від 21.06.2019 року №185 та від 19.04.2019 року №157, оскільки, в таких вбачається розбіжність щодо складу сім`ї гр. ОСОБА_5 , відповідно не встановлена наявність інших працездатних осіб, зобов`язаних відповідно до законодавства утримувати непрацездатних батька і матір.

Таким чином, постанова слідчого від 30.06.2019 року про закриття кримінального провадження № 12019140260000143 від 27.05.2019 року на підставі п.2 ч.1ст.284 КПК Україниє передчасною і підлягає скасуванню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.303,304,307 КПК України, -

у х в а л и в:

Скаргу задовольнити.

Постанову старшого слідчого СВ Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_6 , від 30.06.2019 року про закриття кримінального провадження № 12019140260000143 від 27.05.2019 року -скасувати.

Матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019140260000143від 27.05.2019року повернути до Перемишлянського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області для продовження досудового розслідування.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

уддя Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 83219194
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку