open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №127/18959/19

Провадження №1-кс/127/10713/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2019 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши усудовому засіданніклопотання слідчого СВВінницького РВПВВП ГУНПУкраїни уВінницькій областілейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Вінницького РВП ВВП ГУНП України у Вінницькій області лейтенант поліції ОСОБА_3 10.07.2019року звернувсядо судуз клопотанням,погодженим зпрокурором,про тимчасовийдоступ доречей та документів.

Клопотання мотивовано тим, що Слідчий слідчого відділу Вінницького РВП ВВП Головного управління Національної поліції у Вінницькій області лейтенантом поліції ОСОБА_3 проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019020100000386 від 11.05.2019р. за фактом неподання щорічних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування депутатами ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що депутати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 будучи особами уповноваженими на виконання функцій держави, в порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», умисно не подали електронні декларації про доходи за 2016, 2017 та 2018 роки, шляхом заповнення їх на офіційному веб-сайті ІНФОРМАЦІЯ_4 у визначений законодавством строк.

На підставі цього, 11 травня 2019 року дані відомості було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019020100000386, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-1 КК України.

Крім того, в ході проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідно до ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закону) є суб`єктами, на які поширюється дія цього Закону, тобто є особами уповноваженими на виконання функцій держави.

Зокрема відповідно до ч.1 ст. 45 Закону, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , являючись особами уповноваженими на виконання функцій держави, зобов`язані щорічно до 1 квітня подавати е-декларацію шляхом заповнення її на офіційному веб-сайті ІНФОРМАЦІЯ_4 , за минулий рік та за формою, що визначається Національним агентством.

Таким чином ОСОБА_4 та ОСОБА_5 порушили вимоги п. 2 ст. 46 ЗУ «Про запобігання корупції», тобто будучи особами уповноваженими на виконання функцій держави, в порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», умисно не подали електронні декларації про доходи за 2016, 2017 та 2018 роки, шляхом заповнення її на офіційному веб-сайті ІНФОРМАЦІЯ_4 у визначений законодавством строк.

Оскільки, предметом доказування кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України, являється е-декларація та інформація внесена до неї суб`єктом декларування, тому з метою повного, всебічного та неупередженого розслідування кримінального провадження, на даний час виникла невідкладна необхідність в отриманні інформації щодо декларантів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , тобто в друкованому вигляді е-декларації поданої гр. ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та належним чином завірених копій документів, що підтверджують (відображають) послідовність дій користувачів «Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», які вчиняли ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , розпорядником яких є ІНФОРМАЦІЯ_5 (юридична адреса: АДРЕСА_3 ), для подальшого дослідження та приєднання до матеріалів кримінального провадження.

Слідчий ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явився, однак надала до суду заяву, в якій просить дане клопотання розглянути без його участі. Вищевказане клопотання підтримує в повному обсязі.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_4 в судовезасідання нез`явився,про причининеявки судне повідомив,хоча пророзгляд бувповідомлений завчаснота належнимчином,про щосвідчить заяваслідчого.Суд вважаєможливим розглянутиклопотання увідсутності представникавідповідно довимог ст.163КПК України.

Відповідно до ст. 107 ч. 4 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Суд, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 159 ч. 1, 2 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не встановлюють собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З доказів наданих до матеріалів клопотання вбачається, що відповідно до ч.1 ст. 45 Закону, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , являючись особами уповноваженими на виконання функцій держави, зобов`язані щорічно до 1 квітня подавати е-декларацію шляхом заповнення її на офіційному веб-сайті ІНФОРМАЦІЯ_4 , за минулий рік та за формою, що визначається Національним агентством.

Приймаючи доуваги вищевикладене,суд вважає,що начас розглядувищевказаного клопотаннянаявні достатніпідстави длянадання дозволуслідчому натимчасовий доступдо документів, оскільки слідчимбуло доведено,що вказанідокументи знаходятьсяу володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 та сам по собі або в сукупності із іншими документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Крім того, вказані документи можуть допомогти в розкритті даного злочину.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164, 165, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого відділу Вінницького РВП ВВП Головного управління Національної поліції у Вінницькій області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12019020100000386 від 11.05.2019р, на проведення тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, розпорядником яких є ІНФОРМАЦІЯ_5 (юридична адреса: АДРЕСА_3 ), з можливістю їх вилучення та приєднання до матеріалів кримінального провадження для подальшого дослідження:

1.електронної декларації депутатів ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за 2016, 2017 та 2018 роки, у друкованому (паперовому) вигляді із відображенням усіх даних, які містяться під записом «Конфіденційна інформація»;

2.належним чином завірених копій документів, що підтверджують (відображають) послідовність усіх дій, користувача «Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , із відомостями про дату, час, ІР-адресу, тривалість сесій, розділ особистого кабінету та виконані дії.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 83208035
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку