open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №463/5030/19

Провадження №1-кс/463/2976/19

У Х В А Л А

про відсторонення від посади

19 липня 2019 року Личаківський районний суд м. Львова

Cлідчий суддя ОСОБА_1 з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши клопотання слідчого Першого слідчого відділу (Відділ з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Львові, ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Львові, Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 , про відсторонення від посади

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Грушово Тячівського району Закарпатської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, з вищою освітою, раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, -

встановив:

слідчий звернувся до слідчого судді Личаківського районного суду м. Львова з клопотанням, погодженим прокурором, про відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від посади майстра лісу Тернівського лісництва Державного підприємства «Тячівське лісове господарство» терміном на 2 місяці.

Клопотання мотивує тим, що Першим слідчим відділом (Відділ з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Львові проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019140000000364 від 23.04.2019 за підозрою у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до наказу директора Державного підприємства «Тячівське лісове господарство» №41 від 01.07.2016 призначений на посаду майстра лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське ЛГ».

ОСОБА_4 є службовою особою органів державної лісової охорони, оскільки відповідно до ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», «Положення про державну лісову охорону», затвердженого постановою КМУ № 976 від 16.09.2009 та Додатку до нього, майстер лісу входить в склад лісової охорони, а Держлісоохорона має статус правоохоронного органу.

Відповідно до ст. 241 Кодексу України про адміністративні правопорушення Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства розглядає справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 49, 63-70, 73, 75, 77, 188-5 цього Кодексу.

Від імені центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, його заступники, головні лісничі, старші інженери та інженери, командири авіаланок, старші льотчики-спостерігачі та льотчики-спостерігачі баз авіаційної охорони лісів, лісничі, помічники лісничих, майстри лісу.

Відповідно до посадової інструкції майстра лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське ЛГ», затвердженої наказом в.о. директора ДП «Тячівське ЛГ» від 01.07.2016, з якою ОСОБА_4 ознайомлений під підпис, останній як майстер лісу зобов`язаний здійснювати контроль за правильністю лісокористування, охороною і захистом лісу, на закріплених лісогосподарських дільницях, затримувати у встановленому порядку осіб, винних у лісо порушеннях, з накладенням арешту на незаконно добуту в лісі продукцію, складати протоколи про виявленні порушення лісового законодавства, брати участь у відведенні і таксації лісосік, оглядає місця порубок, заготівлі лісоматеріалів, лісонасаджень, здійснювати державний контроль за станом використання, відтворення та охороною і захистом лісів, що перебувають у користуванні, оренді підприємств, що займаються веденням лісового господарства.

Таким чином, ОСОБА_4 як майстер лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське лісове господарство» є особою уповноваженою на виконання функцій держави, при виконанні службових обов`язків постійно здійснює функції представника влади та службової особи, користується делегованими центральним органом виконавчої влади повноваженнями та відповідно до п. 2 примітки до ст. 368 КК України є службовою особою, яка займає відповідальне становище.

Здійснюючи функції представника влади, будучи службовою особою правоохоронного органу, яка займає відповідальне становище, зобов`язаним відповідно до вимог п. п. «е» п.1 ч.1 ст.3, ст.22, ст.23, ст.24 Закону України «Про запобігання корупції» та ч.2 ст.19 Конституції України діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України, знехтував вимогами законодавства і висловив прохання надати неправомірну вигоду у великому розмірі та одержав її для себе за вчинення в інтересах того хто надає неправомірну вигоду дії з використанням службового становища, за наступних обставин.

Так, на початку квітня 2019 ОСОБА_7 звернувся до ДП «Тячівське лісове господарство» з метою укладення договору на придбання деревини породи «дуб» в обсязі 60 метрів кубічних.

Перебуваючи в приймальні директора ДП «Тячівське лісове господарство», невстановлена на даний час слідством особа, повідомила йому, що підприємство укласти з ним договір на придбання деревини породи «дуб» не має змоги. Разом з цим, з питань придбання необхідної деревини він може звернутись до майстра лісу ДП «Тячівське лісове господарство» ОСОБА_4 за номером мобільного телефону НОМЕР_1 .

08.04.2019 ОСОБА_7 зустрівся з ОСОБА_8 та повідомив про бажання офіційно придбати в ДП «Тячівське лісове господарство» деревину породи «дуб» в обсязі 60 метрів кубічних.

Перебуваючи при виконанні службових обов`язків, майстра лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське лісове господарство», ОСОБА_4 пояснив, що офіційно оформити документи про продаж деревини породи «дуб» неможливо, в зв`язку з забороною керівника підприємства ОСОБА_9 .

Водночас, діючи з умислом на одержання для себе та третіх осіб неправомірної вигоди, висловив ОСОБА_7 пропозицію, без укладення жодних договорів та надання відповідних документів, придбати в нього необхідну деревину, в кількості 60 метрів кубічних, вартістю по 130 доларів США, за один кубічний метр, що становить 7800 доларів США, що згідно курсу НБУ станом на 08.04.2019 становить 208 728 грн.

ОСОБА_7 будучи поставленим в умови, за яких відмова від передачі вищевказаній посадовій особі грошових коштів могла потягнути безпідставне порушення його прав, погодився на такі протиправні вимоги ОСОБА_4 .

Крім того, 18.04.2019 у зв`язку з тим, що у ОСОБА_7 виникла необхідність збільшити об`єм закупівлі сировини, останній повторно зустрівся з ОСОБА_4 та повідомив йому про намір додатково закупити ще одну партію сировини об`ємом в кількості 60 метрів кубічних.

ОСОБА_4 продовжуючи діяти з умислом щодо одержання неправомірної вигоди, для себе та третіх осіб, висловив ОСОБА_7 пропозицію неофіційно, без укладення жодних договорів та надання відповідних документів, придбати в нього необхідну деревину, в кількості 60 метрів кубічних, вартістю вже по 140 доларів США, за один кубічний метр, що становить 8400 доларів США, що згідно курсу НБУ станом на 18.04.2019 становить 224 112 грн. Підставою збільшення ціни стало те, що частину коштів отриманих за продаж деревини він повинен передати керівництву ДП «Тячівський лісове господарство».

ОСОБА_7 будучи повторно поставленим в умови, за яких відмова від передачі вищевказаній посадовій особі грошових коштів могла потягнути безпідставне порушення його прав, знову погодився на такі протиправні вимоги ОСОБА_4

19.06.2019, точної години не встановлено, реалізовуючи злочинний намір на одержання для себе неправомірної вигоди майстер лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське лісове господарство» ОСОБА_4 доставив на транспортному засобі ГАЗ-66, державний номерний знак НОМЕР_2 , ОСОБА_7 на адресу: Закарпатська область, Тячівський район, смт. Солотвино, вул. Воз`єднання, 23, близько 4,5 м. куб. деревини породи «дуб» без оформлення відповідних документів, за що отримав від ОСОБА_7 600 (шістсот) доларів США неправомірної вигоди, що згідно курсу НБУ станом на 19.06.2019 складає 15828 грн.

Продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу на одержання неправомірної винагороди, майстер лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське лісове господарство» ОСОБА_4 повторно 10.07.2019, орієнтовно о 22.40 год. доставив на транспортному засобі ГАЗ-66, державний номерний знак НОМЕР_2 , ОСОБА_7 на адресу: Закарпатська область, Тячівський район, смт. Солотвино, вул. Воз`єднання, 23, близько 4 м. куб. деревини породи «дуб» без оформлення відповідних документів, за що отримав 700 (сімсот) доларів США неправомірної вигоди, що згідно курсу НБУ станом на 10.07.2019 складає 17842 грн.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними доказами, а саме: заявою та та протоколами допиту ОСОБА_7 від 23.04.2019, 11.07.2019, 19.07.2019; протоколами допитів свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_11 від 11.07.2019; протоколами огляду та помічення грошових коштів від 19.06.2019 та 10.07.2019; протоколом огляду місця події від 10.07.2019; протоколом затримання від 11.07.2019.

Перебування ОСОБА_4 на посаді майстра лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське лісове господарство» безпосередньо сприяло вчиненню ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, а його корисливий мотив дає підстави вважати, що перебуваючи на посаді, може продовжити свою протиправну діяльність.

Окрім цього, наведені вище обставини дають підстави вважати, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді майстра лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське лісове господарство» може незаконними засобами впливати на свідків, протиправно перешкоджати кримінальному провадженню, зокрема може негативно впливати на хід досудового розслідування, перешкоджати встановленню істини у справі, узгоджувати свої показання з показанням інших осіб, які визнані свідками у справі чи іншими учасниками кримінального провадження, надавати цим особам поради з врахуванням відомих їм обставин справи, схиляти їх до дачі завідомо неправдивих показань в ході досудового розслідування, з метою створення собі алібі щодо його непричетності до вчинення інкримінованого йому правопорушення, тим самим перешкоджаючи кримінальному провадженню та вчиняючи інші кримінальні правопорушення.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, дав пояснення аналогічні викладеним у клопотанні та просив таке задовольнити.

Підозрюваний та його захисник в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечили, оскільки він є єдиним годувальником в сім`ї, дружина хворіє та потребує стороннього догляду, а тому відсторонення його від посади вплине на матеріальне становище сім`ї. Крім цього, вважають, що кваліфікація дій підозрюваного є не правильною, оскільки дані дрова були ним перепродані, а зрубана деревина породи «дуб» не входить до лісового фонду ДП «Тячівське лісове господарство».

Заслухавши пояснення прокурора, підозрюваного та його захисника, оглянувши та перевіривши надані матеріали клопотання, слідчий суддя встановив наступне.

ДБР проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019140000000364 від 23.04.2019.

Як вбачається з повідомлення про підозру від 11.07.2019, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Відповідно до ст.154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців.

Згідно з ч.2 ст.157 КПК України при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя зобов`язаний врахувати такі обставини: правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України підтверджується зібраними по кримінальному провадженню доказами, а саме: заявою та та протоколами допиту ОСОБА_7 від 23.04.2019, 11.07.2019, 19.07.2019; протоколами допитів свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_11 від 11.07.2019; протоколами огляду та помічення грошових коштів від 19.06.2019 та 10.07.2019; протоколом огляду місця події від 10.07.2019; протоколом затримання від 11.07.2019.

Як вбачається з матеріалів клопотання, відповідно до наказу в.о.директора Державного підприємства «Тячівське лісове господарство» №41 від 01.07.2016 ОСОБА_4 призначений на посаду майстра лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське лісове господарство».

Беручи до уваги наведене вище, вважаю, що є достатні підстави вважати, що ОСОБА_4 , використовуючи свої службові повноваження та зв`язки з колегами по службі, може незаконними засобами впливати на свідків, протиправно перешкоджати кримінальному провадженню, зокрема може негативно впливати на хід досудового розслідування, перешкоджати встановленню істини у справі, узгоджувати свої показання з показанням інших осіб, які визнані свідками у справі чи іншими учасниками кримінального провадження, надавати цим особам поради з врахуванням відомих їм обставин справи, схиляти їх до дачі завідомо неправдивих показань в ході досудового розслідування, з метою створення собі алібі щодо його непричетності до вчинення інкримінованого йому правопорушення.

Враховуючи, відсутність негативних наслідків відсторонення підозрюваного від посади для інших осіб, а також те, що саме перебування підозрюваного ОСОБА_4 на посаді майстра лісу Тернівського лісництва ДП «Тячівське лісове господарство» безпосередньо сприяло вчиненню ним кримінального правопорушення, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до задоволення, тому підозрюваного слід відсторонити від посади строком на два місяці.

Керуючись вимогами статей 131, 132, 154, 156, 157, 309, 395 КПК України, -

постановив:

клопотання слідчого Першого слідчого відділу (Відділ з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Львові, Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 , задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади майстра лісу Тернівського лісництва Державного підприємства «Тячівське лісове господарство», строком на два місяці, тобто до 18.09.2019.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого Першого слідчого відділу (Відділ з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 83125189
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку