open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 161/11851/19

Провадження № 2-а/161/429/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 липня 2019 року Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Пушкарчук В.П.,

при секретарі судового засідання Загоровській І.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку справу за позовною заявою ОСОБА_1 до дільничної виборчої комісії № 071038 виборчого округу № 22 відділу ведення Державного реєстру виборців Луцької міської радипро включення до списку виборців, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом до дільничної виборчої комісії №071038, виборчого округу №22 відділу ведення Державного реєстру виборців Луцької міської ради про включення до списку виборців.

Свій позов мотивує тим, що з 15.09.2001 року її місце проживання було зареєстроване за адресою будинку по АДРЕСА_1 . Однак, як їй стало відомо 02.04.2018 року Відділом ведення реєстру територіальної громади Департаменту державної реєстрації Луцької міської ради, її було знято з реєстрації місця проживання, при цьому вона будь-яких заяв до відділу не подавала, зняття з реєстрації місця проживання відбулося на підставі звернення третьої особи ТОВ «Вест Транс».

Вказує, що подала до Луцького міськрайонного суду Волинської області позовну заяву до Відділу ведення реєстру територіальної громади Департаменту державної реєстрації Луцької міської ради про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії щодо поновлення реєстрації за місцем проживання. Ухвалою від 08.04.2019 року Луцький міськрайонний суд Волинської області закрив провадження по справі з тих підстав, що спір підвідомчий адміністративним судам. 15.07.2019 позивач подала касаційну скаргу.

Оскільки її було виключено зі списку виборців, вона немає можливості реалізувати належне їй конституційне право голосу на Парламентських виборах.

З врахуванням наведеного, просить суд зобов`язати дільничну виборчу комісію №071038, територіального виборчого округу №22 включити її – ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , до списку виборців дільничної виборчої комісії №071038, територіального виборчого округу №22 для прийняття участі у виборах народних депутатів України.

На адресу суду представник позивача подав заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю та просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, хоча завчасно та належним чином повідомлявся про день, час та місце розгляду справи телефонограмою.

Відповідно до ч.3 ст. 268 КАС України неприбуття у судове засідання учасників справи не є перешкодою розгляду даної справи.

Суд вважає за можливе слухати справу у відсутності учасників справи, що не з`явилися по наявним матеріалам справи.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши представлені по справі докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є громадянкою України, що підтверджується паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий 02 жовтня 2001 року Луцьким МВ УМВС України у Волинській області (а.с. 5).

З долученої до матеріалів справи інформації про реєстрацію місця проживання особи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , була зареєстрована з 15.09.2001 року по 02.04.2018 року (а.с. 7).

З відповіді Відділу ведення ДРВ Луцької міської ради, наданої на запит суду, вбачається, що у базі даних Державного реєстру виборців міститься наступна інформація: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка с. Сливниця, Старосамбірського району, Львівської області; персональні дані, які визначають місце та умови голосування: 43016, Україна, Волинська область, м. Луцьк, вулиця Старицького, 9 (виборча дільниця, що утворена на постійній основі: № 071038); дата вибуття із зареєстрованого місця проживання: 02.04.2018 року.

Згідно з ст. 70 Конституції України право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Згідно ч.1 ст.1 Закону України «Про вибори народні народних депутатів України» депутати України обираються громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 2 Закону вибори депутатів є загальними. Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день виборів виповнилось вісімнадцять років. Громадяни Україні, які мають право голосу, є виборцями. Підставою реалізації виборцем свого права на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Відповідно до ст.39 Закону України «Про вибори народних депутатів України» до попереднього списку виборців на виборчій дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день виборів виповниться вісімнадцять років і які мають право голосу, та виборча адреса яких відповідно до відомостей Державного реєстру виборців відноситься до цієї виборчої дільниці. Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

Відповідно до ч. 1 ст. 274 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі не включення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися (ст.40 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

Відповідно до ст.8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборча адреса виборця визначається згідно з цією статтею та є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці.

Виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Оскільки позивач є громадянином України і має право брати участь у виборах народних депутатів України, не внесена до списку виборців, на даний час має місце порушення її конституційного права на взяття участі у виборах, яке в силу вимог ст. ст. 19,70 Конституції України підлягає судовому захисту.

Приписами ч. 3 ст. 21 Загальної декларації прав людини 1948 року встановлено, що воля народу повинна бути основою влади уряду; ця воля повинна виявлятися у періодичних і нефальсифікованих виборах, які повинні проводитись при загальному і рівному виборчому праві шляхом таємного голосування або ж через інші рівнозначні форми, що забезпечують свободу голосування.

На підставі вищевикладеного, враховуючи відсутність ОСОБА_1 в списку виборців через вибуття із зареєстрованого місця проживання, з метою забезпечення можливості реалізації її конституційного права, суд приходить до висновку про необхідність внесення ОСОБА_1 до списків виборців виборчої дільниці № 071038 територіального виборчого округу № 22 для прийняття участі у голосуванні у позачергових виборах народних депутатів України, які відбудуться 21 липня 2019 року.

Відповідно до ч. 5 ст. 274 Кодексу адміністративного судочинства України рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

На підставі Закону України «Про вибори народних депутатів України», керуючись ст.ст. 274, 278 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Адміністративний позов - задовольнити.

Зобов`язати дільничну виборчу комісію № 071038, територіального виборчого округу №22 включити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 02 жовтня 2001 року Луцьким МВ УМВС України у Волинській області, до списку виборців дільничної виборчої комісії №071038 територіального виборчого округу №22 для прийняття участі у позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Оскарження рішення не перешкоджає його виконанню.

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано у дводенний строк з дня його проголошення до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області В.П. Пушкарчук

Джерело: ЄДРСР 83118418
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку