open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Кропивницький апеляційнийсуд

№ провадження 11-сс/4809/278/19 Головуючий у суді І-ї інстанції ОСОБА_1

Категорія Доповідач в колегії апеляційного суду ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.07.2019 року м. Кропивницький

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Кропивницького апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

секретаря ОСОБА_5 ,

за участю прокурора ОСОБА_6 ,

розглянула у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кропивницькому апеляційну скаргу ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 02 липня 2019 року про відмову ОСОБА_7 у задоволенні скарги на бездіяльність прокуратури Кіровоградської області щодо не проведення судово-медичної експертизи та невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИЛА:

З представлених матеріалів судового провадження вбачається, що 18 червня 2019 року ОСОБА_8 звернувся до Ленінського районного суду м. Кіровограда із скаргою на бездіяльність прокуратури Кіровоградської області щодо незабезпечення в проведенні судово-медичної експертизи та невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 02 липня 2019 року ОСОБА_7 відмовлено в задоволенні скарги, у зв`язку з недоведеністю обставин викладених в скарзі щодо невиконання уповноваженими особами прокуратури Кіровоградської області ухвали Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 10 червня 2019 року, оскільки копія вказаної ухвали до прокуратури Кіровоградської області не надходила, що позбавило об`єктивної можливості уповноважених осіб прокуратури Кіровоградської області її виконати.

В апеляційній скарзі ОСОБА_7 просить скасувати ухвалу слідчого судді районного суду як незаконну та необґрунтовану та призначити новий судовий розгляд у судді першої інстанції, вказуючи на те, що з дня винесення ухвали Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 10 червня 2019 року судово-медична експертиза не проведена, рішення про внесення до ЄРДР відомостей про вчинення щодо нього кримінального правопорушення місцевою прокуратурою не прийнято, що є порушенням його прав та законних інтересів, обмеженням в доступі до справедливого правосуддя та ефективного способу правового захисту, на що слідчий суддя не звернув уваги, передчасно та необґрунтовано відмовив у задоволенні скарги.

З`ясувавши обставини справи, думку прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги ОСОБА_7 , дослідивши матеріали судового провадження, а також зваживши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла до висновку, про те, що апеляційна скарга ОСОБА_7 задоволенню не підлягає за таких підстав.

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування регламентовано главою 26 КПК України, параграф 1 ст.ст. 303- 308 цього Кодексу.

Зокрема, ч. 1 ст. 303 КПК України передбачено, які рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування підлягають оскарженню. Зазначений перелік випадків є вичерпним.

Початок досудового розслідування - внесення відомостей отриманих в результаті подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення слідчим, прокурором обставин, що свідчать про його вчинення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, визначається ст. 214 КПК, а також відповідно до ч. 2 цієї статті здійснюється у порядку встановленому Положенням «Про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань» затвердженого Наказом Генерального прокурора України від 17 серпня 2012 року №69 та розробленою на його основі Інструкцією «Про порядок ведення єдиного обліку в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події» затвердженої наказом МВС України від 19 листопада 2012 року № 1050.

Відповідно до ч.2 ст. 9 КПК України, слідчий, керівник органу досудового розслідування та прокурор зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

За змістом положень ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

В даному випадку ОСОБА_7 оскаржується бездіяльність прокурора, яка полягає у невиконанні ухвали слідчого судді про проведення судово-медичної експертизи та внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення стосовно нього, а саме по факту побиття ОСОБА_7 в приміщенні ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор», що мали місце 13 травня 2019 року та 07 червня 2019 року.

Так, ухвалою Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 10 червня 2019 року клопотання ОСОБА_7 про проведення судово-медичного обстеження та внесення в ЄРДР відомостей по факту спричинення йому тілесних ушкоджень у ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор» задоволено та доручено прокурору Кіровоградської області та начальнику ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор» провести перевірку щодо факту побиття ОСОБА_7 13.05.2019 року та 07.06.2019 року в приміщенні ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор» та за наявності підстав прийняти рішення в порядку ст.214 КПК України.

Згідно довідки наданої прокуратурою Кіровоградської області ухвала слідчого судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 10 червня 2019 року до прокуратури Кіровоградської області не надходила.

Однією з процесуальних гарантій реалізації прав людини в кримінальному провадженні являється здійснення слідчими суддями, у порядку передбаченому КПК України, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб.

ОСОБА_7 може і має право оскаржити бездіяльність слідчого або прокурора до слідчого судді районного суду в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування чи прокурор.

Так, ОСОБА_7 в суді першої інстанції було роз`яснено право заявляти клопотання, але будь яких доказів стосовно надходження ухвали слідчого судді від 10 червня 2019 року до прокуратури Кіровоградської області останнім не надано.

Колегія суддів погоджується з рішенням слідчого судді районного суду про відмову ОСОБА_7 у задоволенні скарги, оскільки як правильно вказав слідчий суддя, ненадходження до прокуратури Кіровоградської області ухвали слідчого судді від 10 червня 2019 року про проведення судово-медичної експертизи та внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення, позбавило об`єктивної можливості уповноважених осіб прокуратури її виконати.

З урахуванням вищевикладеного, колегія суддів вважає, що слідчий суддя місцевого суду обґрунтовано відмовив ОСОБА_7 у задоволенні скарги, а тому підстав для скасуванню ухвали від 02 липня 2019 року не вбачає.

Порушення права на захист, обмеження в доступі до справедливого правосуддя та ефективного способу правового захисту констатуються ОСОБА_7 в апеляційній скарзі з формальних підстав, які не знайшли свого об`єктивного підтвердження під час розгляду його скарги судом апеляційної інстанції.

Будь-яких процесуальних порушень, в тому числі тих про які вказує ОСОБА_7 в апеляційній скарзі, колегія суддів не вбачає, а тому в задоволенні апеляційної скарги ОСОБА_7 слід відмовити, а ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда залишити без змін.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 303, 306, 309, 376, 405, 407, 409, 419, 422, 424 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_7 - залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 02 липня 2019 року про відмову ОСОБА_7 у задоволенні скарги на бездіяльність прокуратури Кіровоградської області щодо не проведення судово-медичної експертизи та невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань без змін.

Ухвала Кропивницького апеляційного суду набирає законної сили негайно, є остаточною та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 83027942
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку