open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 200/1206/19-а
Моніторити
Рішення /26.06.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /27.05.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /14.05.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /25.04.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /25.04.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /15.04.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /18.03.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /15.02.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /28.01.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд
emblem
Справа № 200/1206/19-а
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Рішення /26.06.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /27.05.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /14.05.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /25.04.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /25.04.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /15.04.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /18.03.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /15.02.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /28.01.2019/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2019 р. Справа№200/1206/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Грищенка Є.І., при секретарі судового засідання Воліковій О.О., за участю представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідача Якушко Н.Д., третьої особи ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_3 до Бахмутської районної ради Донецької області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ОСОБА_2 про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА _3 (далі – позивач) звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Бахмутської районної ради Донецької області (далі – відповідач) про визнання протиправним дострокове припинення повноважень депутата Бахмутської районної ради сьомого скликання та поновлення його повноваження депутата Бахмутської районної ради сьомого скликання.

В обґрунтування позову зазначено, що позивач у 2015 році набув статус депутата Бахмутської районної ради сьомого скликання. На виборах депутатів Сіверської міської ради Бахмутського району Донецької області об`єднаної територіальної громади і Сіверського міського голови 30 квітня 2017 року, позивач був включений до виборчого списку кандидатів в депутати і зареєстрований Сіверською міською виборчою комісією Бахмутського району Донецької області кандидатом у депутати Сіверської міської ради Бахмутського району Донецької області із закріпленням за територіальним виборчим округом № 17.

14 вересня 2017 року рішенням Сіверської міської ради Бахмутского району Донецької області були достроково припиненні повноваження іншого депутата Сіверської міської ради, що призвело до проведення проміжних виборів депутатів замість вибулого.

09 лютого 2018 року рішенням Сіверської виборчої комісії Бахмутського району Донецької області позивач був визнаний обраним депутатом Сіверської міської ради, а рішенням від 15 лютого 2018 року позивач був зареєстрований депутатом Сіверської міської ради Бахмутского району Донецької області.

Однак до теперішнього часу позивач не набув повноважень депутата Сіверської міської ради Бахмуського району Донецької області.

У березні 2018 року без повідомлення, його повноваження депутата Бахмутської районної ради були припинені у зв`язку з наданням цих повноважень ОСОБА_2

Позивач вважає протиправним дострокове припинення його повноважень депутата Бахмутської районної ради до набуття ним повноважень депутата Сіверської міської ради, з огляду на те, що у відповідності до положень Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» повноваження депутата районної ради припиняються одночасно з набуттям повноважень депутата місцевої ради.

Ухвалою суду від 15 лютого 2019 року відкрито провадження у справі та призначено її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження, без проведення судових засідань та повідомлення (виклику) учасників справи та поновлено позивачу строк звернення до адміністративного суду.

04 березня 2019 року на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву ОСОБА_3 в якому відповідач повністю заперечував проти задоволення позовних вимог та зазначив, що ним не було прийнято жодних протиправних рішень та дій щодо дострокового припинення позивачем повноважень депутата. Відповідач наголошував на тому, що позивач припинив його повноваження депутата Бахмутської районної ради своєю заявою від 15 лютого 2018 року, у зв`язку з чим відсутня необхідність прийняття відповідного рішення.

05 березня 2019 року на адресу суду надійшла відповідь на відзив в якій позивач заперечував проти доводів відповідача, викладених у відзиві на позовну заяву та зазначив, що всупереч нормам чинного законодавства відповідачем не було оголошеного повідомлення про обрання депутатом районної ради ОСОБА_2 шляхом заміщення, а тому остання не мала права як депутат приймати участь у діяльності Бахмутської районної ради.

Ухвалою суду від 18 березня 2019 року призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 15 квітня 2019 року відкладено підготовче засідання та продовжено строк підготовчого провадження та тридцять днів.

Ухвалою суду від 14 травня 2019 року до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору залучено ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 27 травня 2019 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

26 червня 2019 року у судовому засіданні представник позивача позов підтримав, наполягав на його задоволенні.

Представник відповідача та третя особа заперечували проти позову.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, судом встановлено наступне.

ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України (паспорт серії НОМЕР_1 ).

Відповідно до посвідчення № 14 ОСОБА_3 обраний депутатом Артемівської (Бахмутської) районної ради.

Відповідно до Постанови Сіверської міської виборчої комісії Бахмутського району Донецької області № 26 від 09 лютого 2018 року ОСОБА_3 було визнано обраним депутатом Сіверської міської ради Бахмутського району Донецької області у багатомандатному виборчому окрузі.

15 лютого 2019 року ОСОБА_3 звернувся до Бахмутської районної ради із заявою про дострокове припинення повноважень депутата Бахмутської районної ради Донецької області у зв`язку з обранням його депутатом Сіверської міської ради Бахмутського району Донецької області шляхом заміщення.

Вказану заяву було надіслано відповідачем до Бахмутської районної виборчої комісії для розгляду та прийняття відповідного рішення.

Постановою Бахмутської районної ради Донецької області № 14 від 23 лютого 2018 року визнано обраним депутатом Бахмутської районної ради Донецької області ОСОБА_4 Любов ОСОБА_5 та постановою № 15 від 23 лютого 2018 року зареєстровано ОСОБА_2 як депутата Бахмутської районної ради Донецької області.

Бахмутською районною виборчою комісією було направлено повідомлення на адресу Бахмутської районної ради про реєстрацію ОСОБА_2 депутатом Бахмутської районної ради Донецької області.

Рішенням Бахмутської районної ради від 25 квітня 2018 року № 7/27/469 внесено зміни до рішення районної ради від 01 грудня 2015 року № 7/2-5 «Про утворення та обрання постійних комісій Бахмутської районної ради 7 скликання» шляхом визначення нового складу постійної комісії з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства і промисловості.

До складу цієї комісії було включено ОСОБА_2 .

Не погоджуюсь із зазначеними діями відповідача, позивач звернувся до суду із даним адміністративним позовом.

Надаючи правову оцінку правовідносинам суд виходив з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правовий статус депутата сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради (далі - місцева рада) як представника інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу та рівноправного члена місцевої ради, гарантії депутатської діяльності та порядок відкликання депутата місцевої ради визначений Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 № 93-IV. (далі – Закон № 93)

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону № 93 депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради є представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи їх громад, який відповідно до Конституції України і закону про місцеві вибори обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування на строк, встановлений Конституцією України.

Відповідно до частин 1, 7 статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради, зокрема, у разі обрання його депутатом іншої місцевої ради. У разі дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради вибори чи заміщення депутата, який достроково припинив повноваження, проводяться відповідно до закону про місцеві вибори.

Як було зазначено раніше 15 лютого 2018 року позивач надав відповідачу відповідну заяву про дострокове припинення його повноважень у зв`язку з обранням його депутатом Сіверської міської ради, відповідно до постанови Сіверської міської ради Бахмутського району Донецької області № 26 від 09 лютого 2018 року.

Згідно з частинами 1, 3 статті 4 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради набуває свої повноваження в результаті обрання його до ради відповідно до Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Повноваження депутата місцевої ради, обраного замість того депутата, який вибув, або на повторних виборах, починаються з дня заслуховування на черговому після виборів депутата місцевої ради пленарному засіданні відповідної місцевої ради повідомлення територіальної виборчої комісії про підсумки виборів.

Разом з цим Закон України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" втратив чинність. Основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост регулюється Законом України «Про місцеві вибори».

Відповідно до частини 1,2 ст. 90 Закону України «Про місцеві вибори» у разі якщо депутат, який обирався в багатомандатному виборчому окрузі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинені на підставах і в порядку, передбачених Конституцією та законами України, за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати від місцевої організації партії. Якщо черговість для отримання депутатського мандата вичерпана, депутатський мандат залишається вакантним до проведення чергових або позачергових виборів. Реєстрація особи, обраної депутатом відповідно до частини першої цієї статті, та видання їй тимчасового посвідчення депутата здійснюються територіальною виборчою комісією з дотриманням порядку, передбаченого статтею 89 цього Закону. Територіальна виборча комісія направляє копії рішень про визнання обраним та реєстрацію депутатом наступного за черговістю кандидата в депутати від місцевої організації партії до Центральної виборчої комісії невідкладно після їх прийняття.

Згідно ч. 1 ст. 89 Закону України «Про місцеві вибори» особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, сільським, селищним, міським головою, старостою, для її реєстрації, у разі наявності іншого представницького мандата, зобов`язана подати до територіальної виборчої комісії протягом 20 днів з дня офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої відповідно до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради. Особа, обрана сільським, селищним, міським головою, старостою, одночасно з копією заяви про припинення дії іншого представницького мандата подає документ про звільнення з роботи (посади), несумісної з посадою сільського, селищного, міського голови, старости. У разі обрання одного з кандидатів, включеного до виборчих списків місцевої організації партії, депутатом у двох або більше багатомандатних виборчих округах такий кандидат має право звернутися для його реєстрації депутатом лише однієї місцевої ради.

З аналізу вказаних норм слідує, що у разі надання депутатом заяви про дострокове припинення його повноважень, відповідне рішення про припинення його повноважень не приймається, а обраним визнається наступний за черговістю кандидат у депутати. Обрання наступного за черговістю депутата здійснюється територіальної виборчою комісією, а не міською радою.

Судом встановлено, що відповідач направив в Бахмутську районну виборчу комісію оригінал заяви позивача про дострокове припинення повноважень та копію постанови Сіверської міської ради № 26. Вказаний факт підтверджується супровідним листом від 21 лютого 2018 року № 71/02-32. Постановами Бахмутської районної виборчої комісії від 23 лютого 2018 року було визнано обраним та зареєстровано депутатом Бахмутської районної ради Поливоду ОСОБА_6 . ОСОБА_7 .

Виходячи з аналізу законодавства та фактичних обставин справи, суд вважає, що у даному випадку відповідачем не приймалось жодних протиправних рішень та не вчинялось дій щодо припинення повноважень ОСОБА_3 як депутата Бахмутської районної ради. Громадянка ОСОБА_2 була зареєстрована депутатом Бахмутської районної ради постановою Бахмутської районної виборчої комісії.

Відповідно до частини другої статті 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Завданням адміністративного судочинства, відповідно до частини 2 КАС України, є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

У пункті 8 частини першої статті 4 КАС України визначено, що позивач - це особа, на захист прав, свобод та інтересів якої подано позов до адміністративного суду, а також суб`єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подано позов до адміністративного суду.

Згідно з частиною першою статті 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист у спосіб, визначений у цій статті.

Аналіз змісту вищенаведених норм свідчить про те, що завдання адміністративного судочинства полягає у захисті саме порушених прав особи у публічно-правових відносинах, у яких відповідач реалізує владні управлінські функції стосовно заявника.

Позивач в обгрунтування позовних вимог зазначив, що у зв`язку з діями відповідача повноваження ОСОБА_3 як депутата Бахмутської районної ради були припиненні, що порушило права позивача, однак доводи позивача, якими він обґрунтовував свої позовні вимоги не знайшли свого підтвердження впродовж розгляду справи.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є не обґрунтованими та відповідно такими, що не підлягають до задоволенню.

Згідно частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

При цьому в силу положень частини 2 статті 77 вказаного кодексу, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

За таких обставин, беручи до увагу всі надані сторонами докази в їх сукупності, суд не вбачає підстав для задоволення позову.

З урахуванням положень ст. 139 КАС України, судові витрати не підлягають відшкодуванню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 139, 243 – 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_3 до Бахмутської районної ради Донецької області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ОСОБА_2 про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити повністю.

Вступну та резолютивну частини рішення прийнято, складено та підписано в нарадчій кімнаті 26 червня 2019 року.

Повний текст рішення буде складено 05 липня 2019 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Першого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Апеляційна скарга згідно положень статті 297 КАС України подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII “Перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Донецький окружний адміністративний суд.

Суддя Є.І. Грищенко

Джерело: ЄДРСР 82930071
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку