open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 175/1074/19

Провадження № 2-о/175/26/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2019 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Новік Л.М.,

присяжних: Омельченко Л.П.

Лагоди М.І.

за участю секретаря - Сапай О.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у смт. Слобожанське цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Дніпровська районна державна адміністрація Дніпропетровської області про усиновлення,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з заявою про усиновлення, мотивуючи свої вимоги тим, що він бажає усиновити неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якого виховує з трьохмісячного віку. З вказаного часу він з дружиною ОСОБА_2 спільно піклуються про нього, займаються його утриманням та вихованням.

З матір`ю ОСОБА_4 ОСОБА_2 він проживає з жовтня 2002 року. 05 листопада 2005 року вони зареєстрували шлюб в Амур-Нижньодніпровському відділу реєстрації актів цивільного стану Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області, про що в Книзі реєстрації шлюбів зроблено відповідний актовий запис за № 1140. ІНФОРМАЦІЯ_2 у них народився син ОСОБА_5 . 23 листопада 2018 року заочним рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , позбавлений батьківських прав відносно неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . З 2007 року вони проживають в АДРЕСА_1 , що підтверджується договором купівлі-продажу житлового будинку, актом обстеження житлово-побутових умов. Дім утримується у доброму стані, існують належні гігієнічні умови для проживання дорослих та дітей. ОСОБА_7 вважає та називає його батьком, а він його своїм сином. З матір`ю - ОСОБА_2 мають доброзичливі відносини у сім"ї та порозуміння щодо виховання та розвитку ОСОБА_7 . Між ними добрі родинні відносини. ОСОБА_7 бажає мати прізвище ІНФОРМАЦІЯ_10 і він хоче юридично бути батьком для нього. Він віддавав і віддає свою любов, турботу та піклування ОСОБА_7 . Він виріс у люблячій, надійній та стабільній сім`ї, має змогу реалізувати свої бажання у навчанні та розвитку - займається спортом, має хороші досягнення. Матеріально забезпечений. Крім офіційної роботи, у них є домашнє господарство. Всі господарчі справи він робить сам та навчає своїх дітей бути справжніми чоловіками, відповідальними та працьовитими. Усиновлення ним неповнолітнього ОСОБА_7 провадиться в його інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов його життя та розвитку. Згідно довідки департаменту інформаційних технологій Міністерства внутрішніх справ України до кримінальної відповідальності він ніколи не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. Стан його здоров"я задовільний, хронічних захворювань та протипоказань щодо усиновлення дитини не має. Неповнолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , також написав на ім"я голови Дніпровської районної державної адміністрації заяву-згоду на його усиновлення вітчимом ОСОБА_1 .

Просить суд усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (громадянином України) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису про народження від 04 вересня 2002 року № 885, складеного відділом реєстрації актів громадянського стану Амур-Нижньодніпровського районного управління юстиції м. Дніпропетровська ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 :

- змінити дитині прізвище " ІНФОРМАЦІЯ_10 " на " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", по батькові " ІНФОРМАЦІЯ_10 " на " ІНФОРМАЦІЯ_10 ";

- записати в актовий запис № 885 від 04 вересня 2002 року про народження дитини - батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

У судовому засіданні заявник та його представник ОСОБА_15 заявлені вимоги підтримали у повному обсязі.

Представник Служби у справах дітей Дніпровської районної державної адміністрації Дніпропетровської області в судове засідання не з`явився.

Заінтересована особа ОСОБА_2 не заперечувала проти задоволення заяви.

Заінтересована особа ОСОБА_3 просив задовольнити заяву.

Заслухавши думку учасників процесу, вивчивши матеріали справи, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 має намір усиновити неповнолітню дитину: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , матір`ю якого є ОСОБА_2 .

Зі свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , виданого 08 листопада 2005 року Амур-Нижньодніпровським відділом реєстрації актів цивільного стану Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області, вбачається, що 05 листопада 2005 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 зареєстрували шлюб, про що в книзі реєстрації актів шлюбів зроблено відповідний запис за №1140. Подружжя має спільного сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 , видане 12 липня 2006 року.

ОСОБА_2 є матір?ю дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с.9), з якого вбачається, що ОСОБА_3 , народився ІНФОРМАЦІЯ_9 в м. Дніпропетровську про що Відділом реєстрації актів громадянського стану Амур-Нижньодніпровського районного управління юстиції м. Дніпропетровська складено відповідний актовий запис за №885 від 04.09.2002 року, батьками дитини зазначено: ОСОБА_6 , ОСОБА_2 .

В матеріалах справи є рішення Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 23 листопада 2018 року, яким ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 позбавлено батьківських прав відносно дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , рішення суду набрало чинності 03.01.2019 р.

В матеріалах справи є заява ОСОБА_2 від 18.11.1981 року, про згоду на усиновлення її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її чоловіком ОСОБА_1 , посвідчена 01.03.2019 року приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області Шабашов О.В., реєстровий №419.

Відповідно до висновку про стан здоров`я від 18 січня 2019 року, ОСОБА_1 протипоказань для усиновлення не має. (а.с.12).

Відповідно до висновку про стан здоров`я дитини від 18.01.2019 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , здоровий.

Згідно довідки №17212645853497098562 Департаменту інформаційних технологій МВС України серія ААА №0089016, ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. (а.с.11).

В матеріалах справи є акт обстеження матеріально-побутових умов сім`ї ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , складеного депутатом Балівської сільської ради, з якого вбачається, що умови проживання задовільні, сім`я має всі умови для проживання та виховання дітей, сім`я будує новий житловий будинок загальною площею 60 кв.м.

Згідно висновку виданого Дніпровською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області про доцільність усиновлення дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_6 і відповідність його інтересам від 13.03.2019 року вбачається, що орган опіки та піклування Дніпровської райдержадміністрації вважає доцільним усиновлення неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вітчимом громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Дане усиновлення відповідає інтересам дитини.

В Україні дитинство охороняється державою (частина третя статті 51 Конституції України).

Обов`язок держави забезпечити дитині захист і піклування, необхідні для її благополуччя, узгоджується з позиціями, викладеними у визнаних в Україні міжнародно-правових актах, зокрема, у Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права 1966 року (пункт 3 статті 10), Конвенції про права дитини 1989 року (стаття 3).

Як зазначив Конституційний Суд України у рішенні від 3 лютого 2009 року № 3-рп/2009 у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремого положення частини другої статті 211 Сімейного кодексу України (справа про різницю у віці між усиновлювачем та дитиною), згідно з положеннями Принципу 2 Декларації прав дитини 1959 року при прийнятті з цією метою законів пріоритетним має бути якнайкраще забезпечення інтересів дитини.

Європейський суд з прав людини також надає особливого значення при вирішенні справ про усиновлення принципу пріоритету інтересів дитини (Рішення у справі «Піні і Бертані та Манера і Атрипальді проти Румунії» від 22 червня 2004 року).

Відповідно до статті 20 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року (ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789-XII від 27 лютого 1991 року), дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення або яка в її власних якнайкращих інтересах не може залишатися в такому оточенні, має право на особливий захист і допомогу, що надаються державою. Держави-учасниці відповідно до своїх національних законів забезпечують зміну догляду за дитиною. Такий догляд може включати, зокрема, усиновлення.

15 лютого 2011 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про ратифікацію Європейської конвенції про усиновлення дітей (переглянутої)».

Вказана Конвенція запроваджує сучасні правові стандарти у сфері усиновлення з метою максимального врахуванням найвищих інтересів дитини.

Відповідно до статті 4 Європейської Конвенції про усиновлення дітей (переглянутої), компетентний орган не приймає рішення про усиновлення, якщо не є переконаним, що усиновлення відповідатиме найвищим інтересам дитини. У кожному випадку компетентний орган приділяє особливу увагу важливості того, що усиновлення забезпечує дитину стабільними та гармонійними домашніми умовами.

Частиною п`ятою статті 24 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що усиновлення допускається виключно в інтересах дитини України відповідно до закону.

Відповідно до статті 207 Сімейного кодексу України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Таким чином, суд звертає увагу на те, що основною і визначальною засадою усиновлення дитини є забезпечення її найвищих інтересів.

Під інтересами дитини суд розуміє необхідність створення для неї сприятливих умов (як матеріального, так і морального характеру) для виховання і всебічного розвитку (у фізичному, психічному, духовному та іншому відношенні), максимально наближених, якщо це можливо, до обстановки, звичної для дитини.

Згідно з частиною 1 статті 208 Сімейного кодексу України, усиновленою може бути дитина (стаття 6 цього Кодексу).

Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років (частини 1-2 статті 211 Сімейного кодексу України).

Відповідно до приписів ч.1 ст. 220 СК України, на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Згідно із ст.ст. 229 - 231 СК України ( 2947-14 ) особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини, змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Проаналізувавши доводи заявника, дослідивши матеріали справи, враховуючи висновок органу опіки та піклування, виходячи з найвищих інтересів малолітньої дитини, з метою забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя, суд вважає за можливе задовольнити заяву та дозволити ОСОБА_1 усиновити сина своєї дружини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , із внесенням відповідних змін до актового запису про народження дитини.

Керуючись ст. 51 Конституції України, Конвенцією про права дитини, Європейською Конвенцією про усиновлення дітей (переглянутої), статей 3, 4, 5, 7, 207-234 Сімейного кодексу України, статті 24 Закону України «Про охорону дитинства», керуючись статтями 3, 4, 6, 7, 10, 57-60, 77, 88, 169, 197, 209, 212-214, 218, 222, 223, 292, 294 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Дніпровська районна державна адміністрація Дніпропетровської області про усиновлення задовольнити.

Усиновити заявником ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (громадянином України) неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису про народження від 04 вересня 2002 року № 885, складеного відділом реєстрації актів громадянського стану Амур-Нижньодніпровського районного управління юстиції м. Дніпропетровська ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 :

- змінити дитині прізвище " ІНФОРМАЦІЯ_10 " на " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", по батькові " ІНФОРМАЦІЯ_10 " на " ІНФОРМАЦІЯ_10 ";

- записати в актовий запис № 885 від 04 вересня 2002 року про народження дитини -батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

На рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду може бути подано апеляційну скаргу.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.М. Новік

Присяжні : Л.П. Омельченко

М.І. Лагода

Джерело: ЄДРСР 82834224
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку