open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Дата документу 04.07.2019

Справа № 501/2194/17

2/501/324/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2019 року Іллічівський міський суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Пушкарського Д.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Тимко М.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Іллічівського міського суду Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест», ТОВ «Стройтехснаб» про зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернувся до Іллічівського міського суду Одеської області з позовом до ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест», ТОВ «Стройтехснаб» в якому просить суд зобов`язати ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» прийняти від ОСОБА_1 кошти за договором про участь у ФФБ від 01.03.2010 року №453/03 у сумі 14167,50 грн., зобов`язати ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» надати ОСОБА_1 довідку про право на отримання у власність об`єкту інвестування: двокімнатної квартири АДРЕСА_1 ) (будівельна адреса) згідно Договору про участь у Фонді фінансування будівництва №453\03 від 01 березня 2010 року, зобов`язати ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» та ТОВ «Стройтехснаб» передати ОСОБА_1 Акт прийому-передачі об`єкту інвестування - двокімнатної квартири АДРЕСА_1 ) (будівельна адреса) згідно Договору про участь у Фонді фінансування будівництва № 453\03 від 01 березня 2010 року.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що 01 березня 2010 року позивач уклав з ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест», угоду №453/03 про участь у фонді фінансування будівництва, 11 червня 2010 року та 15 листопада 2010 року уклав додаткові угоди відповідно №1 та №2 до вищезазначеного договору. На виконання угоди, з метою отримання у власність квартири АДРЕСА_2 , загальною площею 71,53 кв.м., житловою площею 37,69 кв.м., позивач передав ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» на рахунок фонду фінансування будівництва у довірче управління 477450,00 грн., залишок боргу у розмірі 14167,50 грн. позивач не мав можливості сплатити з вини ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест».

15 листопада 2010 року від ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест», яке зобов`язалось профінансувати за рахунок коштів фонду будівництво зазначеної квартири у вказаному будинку, позивач отримав свідоцтво про участь у фонді фінансування будівництва виду ОСОБА_2 . Відповідно до умов договору будинок мав бути споруджений і зданий в експлуатацію в 4-му кварталі 2010 року.

Забудовник ТОВ «Стройтехснаб» декілька разів переносив строк здачі об`єкта будівництва в експлуатацію, про що ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» позивача не повідомляло, чим порушив вимоги Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» та Ліцензійних умов провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об`єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, затверджених розпорядженням Держфінпослуг №1225 від 24.06.2004 року, про що зазначено в акті про порушення законодавства у сфері фінансових послуг ПАТ «ФК «СТС-Інвест» від 01.02.2012 року №ФК-167/422/3-ап.

Посилаючись на те, що відповідач ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» допустив недобросовісну поведінку по відношенню до позивача як довірителя фонду, відмовившись добровільно прийняти залишок коштів та передати йому майнові права на проінвестований об`єкт будівництва, позивач змушений був звернутись з вказаним позовом до суду (а.с.2-6).

Представник позивача надала язаву про розгляд справи без її участі та без участі позивача, вимоги позову підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідач ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» надав відзив в якому позовні вимоги не визнав, просив відмовити в задоволенні позову (а.с.69-71).

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не сповістили.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 01 березня 2010 року між ОСОБА_1 та ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест», укладена угода № 453/03 про участь у фонді фінансування будівництва, згідно з умовами якої довіритель (позивач) на підставі повного визнання ним Правил ФФБ виду А, дає згоду на участь у ФФБ, бере на себе зобов`язання виконувати Правила ФФБ, передає кошти управителю (відповідачу ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест») в управління з метою отримання у власність об`єкта інвестування та встановлює обмеження щодо окремих дій управителя з управління цими коштами, а управитель приймає кошти на рахунок ФФБ у довірче управління з подальшим використанням коштів фонду у порядку, визначеному правилами ФФБ.

Зазначена угода від імені ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» укладена Головою правління ОСОБА_3 , що діяв на підставі Статуту, Правил ФФБ типу А та угоди №4 про фінансування об`єкту будівництва з залученням коштів, наданих в управління ФФБ від 22 квітня 2005 року, укладеного ПАТ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» з ТОВ «Стройтехснаб» (а.с.7-12).

У пункті 2.1 угоди зазначено, що об`єкт інвестицій має бути споруджений за адресою: АДРЕСА_3 (будівельна адреса).

Об`єктом інвестування визначена 2-х кімнатна АДРЕСА_4 на 17 поверсі, загальною площею 71,53 кв.м., в т.ч. житловою 37,69 кв.м. (пункт 2.2 угоди).Загальна вартість об`єкта інвестування становила 634757,22 грн., що еквівалентно 82974 дол. США за комерційним курсом (пункт 2.4 угоди).Запланованою датою введення об`єкту в експлуатацію зазначено IV квартал 2008 року.

11 червня 2010 року була укладена додаткова угода №1 до угоди №453/03 про участь у фонді фінансування будівництва, згідно з умовами якої загальна вартість об`єкта інвестування становила 661417,60 грн., що еквівалентно 84405,40 дол. США за комерційним курсом (а.с.14-15).

15 листопада 2010 року була укладена додаткова угода №2 до угоди №453/03 про участь у фонді фінансування будівництва, згідно з умовами якої загальна вартість об`єкта інвестування становила 491617,50 грн., що еквівалентно 62946,40 дол. США за комерційним курсом (а.с.16-17).

Позивач на 97,12 відсотків виконав свої зобов`язання за договором, здійснивши перерахування управителю за об`єкт інвестування у ФФБ у розмірі 477450,00 грн, що відповідає кількості закріплених за довірителем вимірних одиниць об`єкта інвестування, про що зазначено у свідоцтві про участь у ФФБ виду А від 15 листопада 2010 року (а.с.18).

Відповідно до частини першої статті 1029 ЦК України за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов`язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача).

Спеціальним законом, який встановлює загальні принципи, правові та організаційні засади залучення коштів фізичних і юридичних осіб в управління з метою фінансування будівництва житла та особливості управління цими коштами є Закон України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» (далі - Закон).

З метою отримання довірителями у власність житла фінансова установа як управитель створює фонд фінансування будівництва (ФФБ), управління яким здійснює відповідно до затверджених Правил фонду та договору управління майном (статті 5, 6, 7, 9 Закону).

Відповідно до частини другої статті 12 цього Закону правила ФФБ визначають вид ФФБ, процедуру створення ФФБ, порядок організації взаємовідносин забудовника, управителя та довірителів, порядок встановлення управління майном, умови, особливості та обмеження здійснення управління майном, напрями та порядок використання залучених коштів, порядок участі у фонді та відмови від участі в ньому, типи вимірних одиниць об`єктів інвестування, порядок та умови закріплення об`єкта інвестування за довірителем, розмір винагороди управителя, відповідальність управителя і забудовника за невиконання прийнятих на себе зобов`язань, порядок отримання довірителем страхового відшкодування у разі несвоєчасного введення об`єкта будівництва в експлуатацію, невиконання робіт, передбачених договором між управителем і забудовником та договором між управителем і установником фонду, або неналежного виконання таких робіт та інші умови функціонування ФФБ.

Пунктом 6.4. угоди встановлено, що якщо довіритель виконав усі зобов`язання перед управителем та після введення об`єкта будівництва до експлуатації підписав акт прийому-передачі закріпленого за ним об`єкта інвестування, умови цієї угоди про участь в ФФБ вважаються виконаними та управління майном припиняється.

За змістом частини 11 статті 20 Закону для встановлення факту виконання відповідачем умов договору про участь у ФФБ та факту припинення управління майном, необхідне настання всіх трьох наступних умов у їх поєднанні: виконання довірителем всіх зобов`язань перед Управителем ФФБ; введення об`єкта до експлуатації; підписання довірителем із забудовником акту прийому-передачі закріпленого за ним об`єкта інвестування, після введення об`єкта в експлуатацію.

Згідно з відомостями з офіційного сайту ДАБІ України, ТОВ «Стройтехснаб» отримав Декларацію про готовність об`єкту до експлуатації. (Декларація ОД 143153171634 від 13.11.2015 року.).

Разом з тим, доказів виконання обов`язку з передачі позивачу об`єкту інвестування після прийняття об`єкта будівництва до експлуатації не надано і в судовому засіданні.

Отже, у зв`язку з закінченням будівництва, вимоги позивача, щодо зобов`язання ПАТ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «СТС-ІНВЕСТ» надати ОСОБА_1 довідку про право на отримання у власність об`єкту інвестування, зобов`язання ПАТ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «СТС-ІНВЕСТ» та ТОВ «СТРОЙТЕХСНАБ» передати ОСОБА_1 Акт прийому-передачі об`єкту інвестування є обґрунтованими.

Відповідно до положень частини третьої статті 11 Закону для ФФБ виду А поточну ціну вимірної одиниці об`єкта будівництва, споживчі властивості об`єктів інвестування, коефіцієнти поверху та комфортності визначає забудовник, при цьому він приймає на себе ризик щодо недостатності залучених коштів на спорудження об`єкта будівництва та зобов`язаний своєчасно ввести його в експлуатацію незалежно від обсягу фінансування.

Згідно з частиною першої статті 18 Закону управитель здійснює контроль за дотриманням забудовником виконання умов та зобов`язань за договором з метою своєчасного запобігання виникнення ризикових ситуацій у процесі будівництва внаслідок дій будівництва, що можуть призвести, зокрема, до збільшення строків будівництва більше ніж на 90 днів.

За положеннями пункту 4.6.3. угоди №04 про фінансування об`єкту будівництва із залученням коштів, наданих в управління ФФБ від 22 квітня 2005 року, укладеного ТОВ «Фінансова компанія «СТС-Інвест» (управитель) з ТОВ «Стройтехснаб» (забудовник), управитель мав здійснювати контроль за виконанням забудовником зобов`язань за угодою з метою запобігання виникнення ризикових ситуацій у процесі будівництва внаслідок дій забудовника, що можуть призвести, зокрема, до збільшення строків будівництва більше ніж на 30 календарних днів. При виявленні таких ризиків управитель зобов`язався вжити усіх передбачених законодавством заходів для їх недопущення, в т.ч. припинення фінансування будівництва та розірвання угоди.

Відповідно до статті 533 ЦК України грошове зобов`язання має бути виконане у гривні. Якщо у зобов`язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривні, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом. Використання іноземної валюти, а також платіжних документів в іноземній валюті при здійсненні розрахунків на території України за зобов`язаннями допускається у випадках, порядку та на умовах, встановлених законом.

Таким чином, грошовий еквівалент в іноземній валюті застосовується лише тоді, коли його визначено у зобов`язанні договором або законом.

Оскільки загальна вартість замовлення за об`єкт інвестування відповідно до наявних у матеріалах справи квитанцій (а.с.19-29) була внесена позивачем у національній валюті України - гривні, у свідоцтві про участь позивача у ФФБ виду А, від 15 листопада 2010 року внесені кошти до ФФБ визначені в гривні, згідно з п.4.1. угоди про участь у ФФБ Довіритель вносить кошти до Фонду в національній валюті, а умови угоди не містять вказівки на те, що у разі невиконання довірителем зобов`язань внесена сума підлягає стягненню у відповідному еквіваленті, то відповідно правильним є розрахунок позивача суми залишку боргу у розмірі 14167,50 грн.

Ч.1 ст.141 ЦПК України передбачає, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно платіжного доручення від 03.10.201 (а.с.1) позивачем був сплачений судовий збір у розмірі 1920,00 грн.

Враховуючи, що позов підлягає задоволенню то з відповідачів на користь позивача також підлягає стягненню судовий збір.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.263-265, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Фінансова компанія «СТС-Інвест», Товариства з обмеженою відповідальністю «Стройтехснаб» про зобов`язання вчинити певні дії, - задовольнити.

Зобов`язати Публічне акціонерне товариство «Фінансова компанія «СТС-Інвест» (ЄДРПОУ 32682420, місцезнаходження: 68000, Одеська область, м.Чорноморськ, вул.Парусна, 15А) прийняти від ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) залишок коштів за договором про участь у ФФБ від 01.03.2010 року №453\03 у розмірі 14167,50 грн. (чотирнадцять тисяч сто шістдесят сім гривень 50 копійок).

Зобов`язати Публічне акціонерне товариство «Фінансова компанія «СТС-Інвест» (ЄДРПОУ 32682420, місцезнаходження: 68000, Одеська область, м.Чорноморськ, вул.Парусна, 15А) надати ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) довідку про право на отримання у власність об`єкту інвестування: двокімнатної квартири АДРЕСА_1 ) (будівельна адреса), згідно Договору про участь у Фонді фінансування будівництва №453\03 від 01 березня 2010 року.

Зобов`язати Публічне акціонерне товариство «Фінансова компанія «СТС-Інвест» (ЄДРПОУ 32682420, місцезнаходження: 68000, Одеська область, м.Чорноморськ, вул.Парусна, 15А) та Товариство з обмеженою відповідальність «Стройтехснаб» (ЄДРПОУ 31377959, місцезнаходження: 68000, Одеська область, м.Чорноморськ, вул.Данченка, 1А, квартира 53), передати ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) Акт прийому-передачі об`єкту інвестування - двокімнатної квартири АДРЕСА_1 ) (будівельна адреса), згідно Договору про участь у Фонді фінансування будівництва №453\03 від 01 березня 2010 року.

Стягнути в рівних частках з Публічного акціонерного товариства «Фінансова компанія «СТС-Інвест», Товариства з обмеженою відповідальністю «Стройтехснаб» на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1920,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 82831317
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку