open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Виноградівський районний суд Закарпатської області

___________________________________________________________________________________________________ Справа № 299/1600/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.06.2019 року м.Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області у складі: головуючий-суддя Рішко Г.І., серетар судового засідання Стрижак О.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду м.Виноградів цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Виноградівського районного нотаріального округу Стойка С.М. про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся у суд із позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Виноградівського районного нотаріального округу Стойка С.М. про визнання права власності на спадкове майно.

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_3 , а ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача. За життя батьки позивача залишили заповіт на його користь, який посвідчено 26.03.2010 року. До складу спадкового майна входить житловий будинок з надвірними побудовами у АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0,1713 га у АДРЕСА_1 та права та обов`язки забудовника житлового будинку у АДРЕСА_1 . За прийняттям спадщини позивач звернувся до приватного нотаріуса Виноградівського районного нотаріального округу Стойка С.М. Однак у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом йому відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове нерухоме майно.

Позивач у підготовче засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву про те, що підтримує позовні вимоги і просить справу розглянути за його відсутності.

Відповідач у підготовче засідання не з`явилася, подала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності та про те, що не заперечує проти задоволення позову.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого судового провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідачем позов визнано повністю, що не суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, тому в порядку ст.206 ЦПК України визнання ним позову прийнято судом.

Третя особа без самостійних вимог у підготовче засідання не з`явилася, повідомлена про час та місце розгляду справи. Заяв та клопотань не надходило.

Обстеживши матеріали справи та клопотання сторін, визнаючи в порядку ст.223 ЦПК України необов`язковим відібрання особистих пояснень від учасників процесу, і враховуючи, що у справі наявні достатні матеріали про права і взаємовідносини сторін та визнання позову відповідачем, суд вважає за можливе у підготовчому судовому засіданні ухвалити рішення про задоволення позовних вимог з огляду на наступне.

У судовому засіданні належними та допустимими доказами встановлено наступне.

В п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача, ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 01.10.2018 року. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача, ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 01.03.2019 року. Факт родинних відносин підтверджується свідоцтвом про народження позивача серії НОМЕР_3 від 22.12.1971 p., виданим виконавчим комітетом Великокопанської сільської ради.

Батьки позивача залишили заповіт на його користь, який 26.03.2010 року за реєстровим №6 було посвідчено секретарем виконавчого комітету Малокопанської сільської ради.

Відповідно до ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Місцем відкриття спадщини є Виноградівський район, с АДРЕСА_1 . Вказана обставина підтверджується довідками виконавчого комітету Малокопанської сільської ради від 19.03.2019 р. №02-47/62, №02-47/64, №02-47/61, №02-47/63.

До складу спадкового майна входять житловий будинок з надвірними побудовами за адресою: АДРЕСА_1 , земельна ділянка площею 0,1713 га за адресою: АДРЕСА_2 та права та обов`язки забудовника житлового будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ст.1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати Свідоцтво про право на спадщину. Статтею 1297 зазначеного Кодексу встановлено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

За прийняттям спадщини позивач звернувся до приватного нотаріуса Виноградівського районного нотаріального округу Стойка С.М. Однак у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом позивачу відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове нерухоме майно, що підтверджується листом приватного нотаріуса Стойка С.М. від 13.05.2019 р. №266/02-14.

Відповідно до положень п.3.3. листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 р. № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» найпоширенішою причиною звернення особи до суду в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем.

Потреба такого способу захисту права власності як пред`явлення позову про його визнання виникає тоді, коли наявність суб`єктивного права власника не підтверджена відповідними доказами, підлягає сумніву, не визнається іншими особами або ними оспорюється (п.37 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.12.2014 р. №5 «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав».

Належність спадкового нерухомого майна померлим спадкодавцям підтверджується архівними матеріалами КП «Виноградівське РБТІ» в яких наявний витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно на житловий будинок з надвірними побудовами за адресою: АДРЕСА_2 на ім`я померлого ОСОБА_4 та технічний паспорт на цей будинок.

Згідно даних Державного земельного кадастру земельна ділянка площею 0,1713 га за адресою: АДРЕСА_2 на праві приватної власності належала померлим ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Також в матеріалах сесій Малокопанської сільської ради наявне рішення від 15.09.2017 р. №158 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у спільну сумісну власність» щодо передачі вказаної спадкової земельної ділянки у власність батьків позивача. На цій земельній ділянці розташований незавершений будівництвом житловий будинок (13% готовності, фундамент), який за даними технічної інвентаризації також рахується за померлими ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, ратифікованого Верховною Радою України 17.07.1997 року (Закон № 475/97-ВР), визначено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Таким чином, право забудови житлового будинку, яким володіли спадкодавці складає зокрема об`єм спадкових прав, які відкрилися після їх смерті. Пунктом 8 постанови Пленуму ВСУ від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» встановлено, якщо будівництво здійснювалося згідно із законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов`язки входять до складу спадщини.

Відповідно до приписів ст.41 Конституції України та п.2 ч.1 ст.3, ст.321 ЦК України ніхто не може бути позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні. Пунктом 1 ч.2 ст.16 ЦК України визначено, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Відповідачем є рідна сестра позивача (донька спадкодавців), оскільки за неможливості позивачем прийняти спадщину у регламентованому порядку вона не має власний майновий інтерес до спадкового майна.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.16 ЦК України визнання права є одним із способів захисту цивільних прав інтересів, що підлягають захисту судом.

За правилами ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, враховуючи ті обставини, що позивач надав суду достатньо доказів, які підтверджують позов, а визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає, що позивач ОСОБА_1 як спадкоємець після смерті батьків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 має законне право на визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом.

Керуючись ст.ст.10, 12, 13, 43, 49, 259, 263-265, 268 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОК НОМЕР_4 , уродженцем с.М.Копаня Виноградівського району Закарпатської області, право власності на житловий будинок з надвірними будівлями АДРЕСА_3 , в порядку спадкування за заповітом після смерті батьків, матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОК НОМЕР_4 , уродженцем с.М.Копаня Виноградівського району Закарпатської області, право власності на земельну ділянку площею 0,1713 га, кадастровий номер НОМЕР_5 , цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в АДРЕСА_2 , в порядку спадкування за заповітом після смерті батьків, матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОК НОМЕР_4 , уродженцем с.М.Копаня Виноградівського району Закарпатської області, права та обов`язки забудовника незавершеного будівництвом житлового будинку (13% готовності) за адресою АДРЕСА_2 в порядку спадкування за заповітом після смерті батьків, матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення виготовлено 04.07.2019 року.

Головуючий

Г

. І. Рішко

Джерело: ЄДРСР 82827598
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку