open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013

______________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04 липня 2019 р. м. Рівне Справа № 918/461/19

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Політики Н.А., розглянувши матеріали позовної заяви Кузнецовського міського комунального підприємства до фізичної особи-підприємця Олеша Сергія Васильовича

про стягнення заборгованості в сумі 75 286 грн 45 коп., розірвання договору та повернення нерухомого майна

ВСТАНОВИВ:

У червні 2019 року Кузнецовське міське комунальне підприємство звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до фізичної особи-підприємця Олеша Сергія Васильовича, в якій просить:

- стягнути з фізичної особи-підприємця Олеша Сергія Васильовича на користь Кузнецовського міського комунального підприємства 75 286 грн 45 коп.;

- розірвати договір оренди № 12 від 10.07.2013 року індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Кузнецовськ (Вараш) Рівненської області, укладений між Кузнецовським міським комунальним підприємством та фізичною особою-підприємцем Олешом Сергієм Васильовичем;

- зобов`язати фізичну особу-підприємця Олеша Сергія Васильовича звільнити і повернути Кузнецовському міському комунальному підприємству індивідуально визначене окреме нерухоме майно - громадську споруду, автостоянку "Північна", загальною площею - 5431,00 кв. м, що знаходиться за адресою: мікрорайон Перемоги, 53, місто Кузнецовськ (Вараш) Рівненської області, за актом приймання-передачі.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суд зазначає, що позовну заяву подано без додержання вимог ст. 164 ГПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з приписами статті 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч. 1 ст. 3 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством, передбачено справляння судового збору.

Відповідно до ч. 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

У відповідності до п. п. 1, 2 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" станом на 01.01.2019 р. прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1 921 грн 00 коп.

Як вбачається з прохальної частини позовної заяви, позивач звернувся з вимогами про стягнення заборгованості в сумі 75 286 грн 45 коп., розірвання договору та повернення нерухомого майна.

Таким чином, позивачем заявлено три вимоги: одну вимогу майнового характеру та дві вимоги немайнового характеру.

Відтак, за подання даної позовної заяви позивач повинен був сплатити судовий збір у розмірі 5 763 грн 00 коп. (1921,00 + (1 921+1 921).

Однак, до матеріалів позовної заяви позивачем додано платіжне доручення від 24.06.2019 р. № 749 на суму 3 842 грн 00 коп.

Таким чином, позивачем сплачено судовий збір у меншому розмірі, ніж це передбачено законом.

Відтак, позивачу слід усунути зазначений недолік позовної заяви шляхом подання доказів доплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, а саме: в сумі 1 921 грн 00 коп.

За таких обставин, позовна заява підлягає залишенню без руху.

Крім того, суд звертає увагу позивача на те, що у позовній заяві вих. № 868 від 25.06.2019 року не виявилося вказаних в додатках документів:

- копії позовної заяви;

- доказів направлення копії позовної заяви з додатками відповідачу - поштової квитанції, що підтверджується відповідним актом відділу канцелярії та документального забезпечення від 1 липня 2019 року № 88 (додається).

Керуючись ст. ст. 164, 174, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Кузнецовського міського комунального підприємства залишити без руху.

2. Встановити Кузнецовському міському комунальному підприємству строк на усунення недоліків позовної заяви - 10 (десять) днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити Кузнецовському міському комунальному підприємству спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду:

- платіжного доручення про доплату судового збору за подання даної позовної заяви в розмірі 1 921 грн 00 коп.

Ухвала згідно частини 2 статті 235 ГПК України підписана та набрала законної сили 4 липня 2019 року та оскарженню не підлягає.

Суддя Політика Н.А.

Джерело: ЄДРСР 82800320
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку