open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 569/20123/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2019 року Рівненський міський суд

в особі судді – Ковальова І.М.

при секретарі – Соломон О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до кредитної спілки «Захід-Капітал» про визнання трудових відносин припиненими,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА _1 звернувся до суду з позовом до кредитної спілки «Захід-Капітал» про визнання трудових відносин припиненими, в якому просить суд визнати трудові відносини ОСОБА_1 і кредитної спілки «Захід-Капітал» припиненими з 14 вересня 2018 року у зв`язку з звільненням ОСОБА_1 за власним бажанням на підставі ч.1 ст.38 КЗпП України.

Представник позивача адвокат Троянчук Д.В. в судовому засіданні позовні вимоги ОСОБА_1 підтримав в повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві та просить позов задоволити.

Представник відповідача кредитної спілки «Захід-Капітал» в судове засідання повторно не з’явився, про час і місце судового засідання повідомлялася належним чином. Відзиву на позов не подано.

Заслухавши пояснення представника позивача ОСОБА_2 . ОСОБА_3 ., пояснення свідків, дослідивши письмові докази по справі, суд прийшов до висновку, що позов не підлягає до задоволення, оскільки позовні вимоги є недоведеними та безпідставними.

Судом встановлено, що 12 жовтня 2007 року ОСОБА_1 було призначено на посаду Голови правління Кредитної спілки «Захід-Капітал», що підтверджується записом наявним у трудовій книжці та відомостями внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, де ОСОБА_1 зазначений як керівник та підписант).

26 серпня 2016 року ОСОБА_1 був звільнений з посади голови правління, а 27 серпня 2016 року призначений на посаду Голови правління кредитної спілки «Захід Капітал» за сумісництвом.

03 вересня 2018 року ОСОБА_1 було призначено на посаду Голови правління Кредитної спілки «Захід-Капітал» за основним місцем роботи, що підтверджується записом наявним у трудовій книжці та відомостями внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, де ОСОБА_1 зазначений як керівник та підписант (а.с.1-20).

Судом також встановлено, що 14 вересня 2018 року ОСОБА_1 звернувся до КС «Захід-Капітал» з заявою про звільнення за власним бажанням, та просив звільнити його з займаної посади з 14 вересня 2018 року (а.с.22).

Дана заява була надіслана цінним листом з описом вкладення (а.с.30).

Згідно ст.1 Закону України «Про кредитні спілки» - кредитна спілка – це неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об`єднаннями на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об`єднаних грошових внесків згідно із Законом.

Відповідно до ст.3 Закону України «Про кредитні спілки» кредитна спілка є юридичною особою, має самостійний баланс, банківські рахунки, які відкриває і використовує згідно із законодавством у самостійно обраних банківських установах, а також може мати печатки та бланки, власну символіку.

Статтею 13 Закону України «Про кредитні спілки» визначено, що органами управління кредитної спілки є загальні збори членів кредитної спілки, спостережна рада, ревізійна комісія, кредитний комітет та правління.

Положенням ст.15 Закону України «Про кредитні спілки» передбачено, що спостережна рада представляє інтереси членів кредитної спілки в період між загальними зборами.

До компетенції спостережної ради кредитної спілки, зокрема, належить: призначення голови та членів правління, а також членів кредитного комітету (п.п.є п.9.2. статуту КС «Захід-Капітал» (а.с.50).

Відповідно до положень ч.1 ст.38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Згідно ч.3 ст.38 КЗпК України працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, що також вимагає подання працівником відповідної письмової заяви.

Аналізуючи вказану норму права вбачається, що важливим є факт, щоб роботодавець вчасно, за два тижні був у письмовому вигляді сповіщений про намір працівника припинити трудові відносини. Якщо в заяві про звільнення, дата звільнення працівником є не коректною, роботодавець не має права прийняти таку заяву працівника про звільнення, оскільки вона вважається невірно оформленою (не містить конкретної вимоги, а тому й не може бути задоволена).

Отже, позивач ОСОБА_1 належними та достатніми доказами не довів того факту, що він своєчасно, за два тижні, звертався до відповідача із письмовою заявою про розірвання трудового договору в тому числі і з підстав, передбачених ст.38 КЗпП України. Оскільки відправлена ним заява про звільнення датована 14 вересня 2018 року і звільнити його він просить також з 14 вересня 2018 року.

Враховуючи викладене, позовні вимоги ОСОБА_1 про розірвання трудового договору на підставі ст.38 КЗпП України суд визнає недоведеними та безпідставними.

Крім того, спостережна рада КС «Захід-Капітал» є уповноваженим органом на прийняття рішень, передбачених статутом кредитної спілки та законодавством України, за винятком тих, що віднесені до компетенції загальних зборів членів спілки.

Тобто, позивач мав би бути звільненим з займаної посади, органом, який його призначив на цю посаду.

Проте, посилання позивача на те, що спостережна рада КС «Захід-Капітал» фактично не виконує покладених на них обов`язків, оскільки у передбачений законодавством України про працю строк не розглянула заяву Голови правління про звільнення та взагалі не приймає участь у діяльності Кредитної спілки, суд не приймає до уваги, тому, що як зазначено позивачем – головою правління КС «Захід-Капітал» було усно повідомлено членів спостережної ради про необхідність скликання засідання спостережної ради кредитної спілки з метою розгляду заяви ОСОБА_1 про звільнення за власним бажанням. Усне повідомлення зумовлено матеріальним станом кредитної спілки, а саме відсутністю матеріальних засобів на відправку листів спостережній раді та її членам. Викладене свідчить про те, що доказів скликання засідання спостережної ради, яка б мала звільнити Голову правління КС «Захід-Капітал» позивачем також суду не надано, оскільки скликання спостережної ради є обов`язком Бахманчука О.Є ОСОБА_4 , як керівника.

Зважаючи на вищевикладене, позивач в обґрунтування та підтвердження заявленого ним позову про визнання трудових відносин припиненими, не надав жодного належного і допустимого доказу відповідно до їх розуміння в ч.1 ст.76 і ч.1 ст.81 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,12,81,137,141,263,264,265,268,

273, 354 ЦПК України, ст.38 КЗпП України, Законом України «Про кредитні спілки», суд,-

в и р і ш и в :

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до кредитної спілки «Захід-Капітал» про визнання трудових відносин припиненими – відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач : ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , іпн. НОМЕР_1 .

Відповідач : кредитна спілка «Захід-Капітал», м.Рівне, вул.Відінська, 8, код ЄДРПОУ 35539308.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 82762976
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку