open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 657/1041/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.06.2019 Каланчацький районний суд Херсонської області

у складі:

головуючого судді Максимович І. В.

секретаря Соколовської В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Каланчак в порядку загальному порядку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини,-

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на користь ОСОБА_1 , на утримання повнолітньої доньки ОСОБА_3 в розмірі 1003 грн., але не менше 50% прожиткового мінімуму працездатних осіб, щомісяця в період її навчання по 30.06.2020 рік.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідоцтво про її народження. Донька 03 червня 2019 році досягла повноліття, але не має можливості себе забезпечити матеріально оскільки продовжує навчатися у Херсонському вищому училищі фізичної культури Херсонської області ради за денною формою навчання і термін навчання закінчується 30.06.2020 році, про що свідчить довідка №132-Д від 23.05.20019 року.

Відповідач до повноліття доньки у примусовому порядку, у відповідності до рішення Каланчацького районного суду Херсонської області від 19.12.2013 року, сплачував на її утримання аліменти. Таке примусове стягнення аліментів забезпечило більш-менш систематичне та гарантійне матеріальне утримання доньки. По досягненню повноліття донькою позивач самотужки несла витрати на утримання повнолітньої доньки, яка продовжує навчання, а тому в порядку ст. 199 СК України вона вимушена звернутися до суду про стягнення аліментів з відповідача на її користь на утримання повнолітньої доньки, яка продовжує навчання. До навчання і в період навчання донька проживає з нею. Відповідач має постійну роботу і має можливість утримувати повнолітню доньку в період її навчання. Цей факт підтверджується тим, що відповідач до повноліття доньки сплачував аліменти і не має з цього питання будь - якої заборгованості.

Входячи з рівних прав та обов`язків батьків та зважаючи на встановлений Законом України «Про державний бюджет України на 2019 рік» з 01.07.2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб - 2007 грн. на місяць, а тому позивач вважає за справедливе ставити питання про стягнення з відповідача 1003 грн. щомісяця на утримання повнолітньої доньки.

Ухвалою судді від 06.06.2019 року відкрито провадження по справі призначено підготовче судове засідання та вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження. Будь-яких інших процесуальних дій по справі не вчинялося.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, однак надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити в повному обсязі.

Позивач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, однак надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності. Проти задоволення позовних вимог заявлених позивачем не заперечує.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

У відповідності до ст.ст. 13, 81 ЦПК України суд розглядає справу не інакше, як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і докази подаються сторонами і іншими особами, які беруть участь у справі.

Позивач та відповідач є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження та сторонами не оспорюється. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проживає з позивачем ОСОБА_1 .. Згідно довідки №132-Д від 23.05.2019 року ОСОБА_3 навчається на 1 курсі Херсонського вищого училища фізичної культури Херсонської обласної ради з 01.09.2018 року (наказ про зарахування від 10.08.2018 року №790) на денній формі навчання та отримує стипендію, що підтверджуюється довідкою про доходи від 23.05.2019 року № 2415 виданою Херсонським вищим училищем фізичної культури Херсонської обласної ради.

Згідно ст.. 199 СК України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Відповідно до ст.200 СК України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Статтею 182 СК України встановлено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Пунктом 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» судам роз`яснено, що обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог, оскільки відповідач в добровільному порядку не надає допомоги на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання, а відтак може сплачувати аліменти в розмірі 1003 грн., але не менше 50% прожиткового мінімуму працездатних осіб, починаючи з дня пред`явлення позову.

Керуючись ст.ст. 182,199,200 СК України, ст.ст. 141, 247,274-279, 280-282, 263-265, 352, 354-355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 , аліменти на утримання повнолітньої доньки ОСОБА_3 в розмірі 1003 грн., але не менше 50% прожиткового мінімуму працездатних осіб, щомісяця в період її навчання по 30.06.2020 рік.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 768,20 грн..

Рішення може бути оскаржене до Херсонського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: Максимович І. В.

Джерело: ЄДРСР 82749450
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку