open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 128/1287/19

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 червня 2019 року місто Вінниця

Суддя Вінницького районного суду Вінницької області Саєнко О.Б., розглянувши адміністративний матеріал, що надійшов з відділу адміністративної практики Управління патрульної поліції у Вінницькій області про притягнення до адміністративної відповідальності громадянина України:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого в АДРЕСА_1 ,

-за вчинення адміністративного правопорушення, що передбаченеч.1 ст. 130 КУпАП,-

ВСТАНОВИВ:

10.05.2019 року о 09.37 год. ОСОБА_1 керував мопедом HONDA TACT (незареєстрований) в стані алкогольного сп`яніння. Огляд на стан алкогольного сп`яніння проводився за допомогою алкотестера «Драгер» в присутності двох свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , результат 1,50 промілей.

Своїми умисними діями ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.130 КУпАП.

30.05.2019 від захисника Чисняк С.В. – ОСОБА_4 .С. надійшло клопотання , яке мотивовано тим, що 10.05.2019 ОСОБА_1 керував транспортним засобом - мопедом ХОНДА- ТАТ, не зареєстрованим, без номерних знаків в стані алкогольного сп`яніння - цю обставину порушник визнає.

Вказує, що відповідно до отриманого посвідчення водія НОМЕР_1 , виданого Вінницьким ВРЕР УДАІ УМВС у Вінницькій області 07.05.2013 та дійсне до 07.05.2063, ОСОБА_1 має право керувати транспортними засобами категорії В1 та В.

Зазначає, що мопед ХОНДА ТАТ відноситься до категорії транспортних засобів -А1 (мопеди, моторолери та інші двоколісні (триколісні) транспортні засоби, які мають двигун з робочим об`ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт) , тому вважає, що права на керування даного транспортного засобу відповідно до вищезазначеного посвідчення водія йому не надавалось.

Вважає, що ОСОБА_1 в розумінні наведеної норми ПДР України та ч. 1 ст. 130 КУпАП не є водієм та відноситься до інших осіб, для яких не передбачений такий вид стягнення, як позбавлення права керування транспортними засобами.

Просить врахувати пом`якшувальні обставини, об`єктивно розглянути надані документи та прийняти рішення відповідно вимог чинного законодавства.

21.06.2019 до судового засідання особа, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 та його захисник Обертюх Т.С. не з`явилися, про дату, час, дату та місце проведення якого повідомлялися належним чином.

Відповідно до вимог ст.268 КУпАП під час відсутності особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від нього не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

За таких обставин, суд вважає за можливе прийняти рішення по справі у відсутність належним чином повідомленого ОСОБА_1 .

Суд вважає, що вина ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення за ч.1 ст. 130 КУпАП, встановлена та підтверджується: протоколом про адміністративне правопорушення серії БД № 300573 від 10.05.2019 року, з якого вбачається дата, час і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності; місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення, а саме, що 10.05.2019 року о 09.37 год. ОСОБА_1 керував мопедом HONDA TACT (незареєстрований) в стані алкогольного сп`яніння. Огляд на стан алкогольного сп`яніння проводився за допомогою алкотестера «Драгер» в присутності двох свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , результат 1.50 % (а.с.2), чеком приладу «Драгер» (а.с.3), актом огляду на стан алкогольного сп`яніння з використанням спеціальних технічних засобів (а.с.4), рапортом інспектора поліції Чернова В.О. від 10.05.2019, ; копією посвідчення водія ОСОБА_1 , виданого 07.05.2013 , з якого видно, що у нього наявне право на водіння транспортними засобами категорії В1 та В ОСОБА_5 ( а.с.4).

Санкція ч.1 ст. 130 КУпАП передбачає накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На підставі вищевикладеного та враховуючи характер вчиненого правопорушення ОСОБА_1 обставини його вчинення, дані про його особу, який одружений, має на утриманні малолітнього сина, за місцем проживання характеризується позитивно, вперше притягується до адміністративної відповідальності за даною статтею, визнав свою винуватість, а також те, що транспортний засіб є джерелом підвищеної небезпеки і керування ним в стані алкогольного сп`яніння є небезпечним як для самого водія, так і для інших учасників дорожнього руху, суд з метою виховання ОСОБА_1 в дусі додержання законів України, а також запобігання вчиненням як ним та і іншими особами нових правопорушень, дійшов до висновку про можливість застосування щодо нього адміністративного стягнення у виді штрафу.

Вирішуючи питання про застосування до ОСОБА_1 адміністративного стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами, яке передбачене санкцією ч.1 ст.130 КУпАП, суд приходить до такого висновку.

З копії посвідчення водія ОСОБА_1 , виданого 07.05.2013 убачається, що у нього наявне право на водіння транспортними засобами категорії В1 та В.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 08.05.1993 №340 «Про затвердження Положення «Про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами» транспортні засоби, керування якими дозволяється за наявності посвідчення водія, залежно від їх типів і призначення поділяються на категорії:

А1 - мопеди, моторолери та інші двоколісні (триколісні) транспортні засоби, які мають двигун з робочим об`ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт;

А - мотоцикли, у тому числі з боковим причепом, та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об`ємом 50 куб. сантиметрів і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше;

В1 - квадро- і трицикли, мотоколяски та інші триколісні (чотириколісні) транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кілограмів;

В - автомобілі, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3500 кілограмів (7700 фунтів), а кількість сидячих місць, крім сидіння водія, - восьми;

С1 - призначені для перевезення вантажів автомобілі, дозволена максимальна маса яких становить від 3500 до 7500 кілограмів (від 7700 до 16500 фунтів);

С - призначені для перевезення вантажів автомобілі, дозволена максимальна маса яких перевищує 7500 кілограмів (16500 фунтів);

D1 - призначені для перевезення пасажирів автобуси, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, не перевищує 16;

D - призначені для перевезення пасажирів автобуси, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, більше 16;

ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE - состави транспортних засобів з тягачем категорії В, С1, С, D1 або D, яким водій має право керувати, але який не належить до зазначених категорій составів транспортних засобів;

Т - трамваї та тролейбуси.

Отже, судом установлено, що ОСОБА_1 10.05.2019 року о 09.37 годин керував транспортним засобом - мопедом HONDA TACT, що відноситься до категорії А1 в розумінні вищезазначеного положення «Про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами».

Згідно п.1.10 ПДР водій - особа, яка керує транспортним засобом і має посвідчення водія (посвідчення тракториста-машиніста, тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом, тимчасовий талон на право керування транспортним засобом) відповідної категорії. Водієм також є особа, яка навчає керуванню транспортним засобом, перебуваючи безпосередньо в транспортному засобі.

Відповідно до п. 28 постанови Пленуму Верховного суду України від 23.12.2005 N 14 «Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті» судам необхідно враховувати, що КпАП не передбачає накладення адміністративного стягнення нижче від найнижчої межі, передбаченої санкцією певної норми. Тому згідно зі ст. 33 цього Кодексу основні й додаткові стягнення слід застосовувати з урахуванням характеру вчиненого правопорушення, особи правопорушника, ступеня його вини, майнового стану, обставин, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, у межах санкцій відповідних норм. Оскільки наведений у ст. 34 КпАП перелік обставин, які пом`якшують відповідальність за адміністративне правопорушення, не є вичерпним, суддя при накладенні адміністративного стягнення може визнати пом`якшуючими й інші обставини, не передбачені цією статтею. Перелік обставин, що обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення (ст. 35 КпАП), навпаки, є вичерпним, тому суддя не вправі посилатись у постанові як на обтяжуючі і враховувати при накладенні стягнення обставини, не передбачені законом. Позбавлення права керувати транспортними засобами можна застосовувати тільки як основне адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 121, ч. 4 ст. 122, ст. 122-2, ч. 3 ст. 123, статтями 124 і 130 КпАП Можливості накладати на винну особу таке стягнення як додаткове цей Кодекс не надає. Суди не вправі застосовувати його й тоді, коли винна особа вже позбавлена такого права або взагалі його не мала.

З огляду на вищезазначені обставини, беручи до уваги, що ОСОБА_1 10.05.2019 року о 09.37 год. ОСОБА_1 , керуючи транспортним засобом - мопедом HONDA TACT не був водієм в розумінні ПДР, оскільки не мав відповідної категорії А1 на керування даним транспортним засобом, тому суд вважає необхідне клопотання захисника Обертюк М.С. задовольнити та не застосовувати до ОСОБА_1 основне покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами, оскільки він не мав права на керування даним транспортним засобом .

Суд вважає, що адміністративне стягнення у виді штрафу, розміром відповідно до санкції ч.1 ст. 130 КУпАП, буде необхідним та достатнім для виправлення скоєного ОСОБА_1

Відповідно до ст. 40-1 КпАП судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення.

Тому з ОСОБА_1 слід стягнути судовий збір у розмірі 384 гривні 20 копійок.

Керуючись стст. 40-1, ч.1 ст. 130, 284, 294 КпАП, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Визнати винним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі шести ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10 200 (десять тисяч двісті) гривень в дохід держави.

Стягнути з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь держави судовий збір, що становить 384, 20 гривень на розрахунковий рахунок:31211256026001, Одержувач: ГУК у м. Києві/ м. Київ/ 22030106, Код ЄДРПОУ: 37993783, Банк: Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, код класифікації доходів бюджету:22030106.

Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніше як через п`ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

У разі несплати правопорушником штрафу у вказаний строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу.

Строк пред`явлення постанови до виконання 3 місяці.

Постанова може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду через Вінницький районний суд протягом 10 днів з дня отримання її копії.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 82743188
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку