open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 541/2739/18

Номер провадження 2/541/272/2019

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

27 червня 2019 року м. Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Городівського О. А.,

за участю секретаря судового засідання - Ніколаєнко М.В.,

представника позивача - адвоката Кондра В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Миргород справу за позовом ОСОБА_1 до Ромоданівської селищна рада Миргородського району Полтавської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

установив:

29 листопада 2018 року ОСОБА_1 звернулася до Миргородського міськрайонного суду з вищевказаною позовною заявою.

На підтвердження позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померлі її мати - ОСОБА_2 . Внаслідок її смерті відкрилася спадщина, зокрема право на земельну частку (пай) площею 3,12 умовних кадастрових гектарів, розташовану на території Ромоданівської селищної ради Миргородського району Полтавської області, право на отримання якої мала померла ОСОБА_2 , внаслідок розпаювання земель колишнього КСП «Переможець», на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серія НОМЕР_1 від 23.12.1996. ОСОБА_2 за життя заповіту не склала.

Позивач у встановленому законом порядку прийняв спадщину, проте, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вищезгадану земельну ділянку після померлої ОСОБА_2 йому було відмовлено, по причині відсутності правовстановлюючого документа. ОСОБА_1 прохала суд визнати за нею право на спірну земельну частку (пай).

Ухвалою судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 05 грудня 2018 року відкрито провадження у справі та призначено проведення підготовчого судового засідання (а.с.19).

У встановлений судом строк відповідач відзиву не подав.

Позивач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Представник позивача, адвокат Кондра В.М. в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та прохав їх задовольнити з підстав вказаних у позові.

Представник Ромоданівської селищної ради Миргородського району Полтавської області, в судове засідання не з`явився. Селищна рада направила на адресу суду лист в якому просила розгляд справи провести без участі свого представника. Заперечень проти задоволення позову сільська рада не висловила (а.с.30).

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши та проаналізувавши письмові докази по справі, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.4).

Внаслідок його смерті відкрилась спадщина, зокрема, на земельну частку (пай) площею 3,12 умовних кадастрових гектарів, розташовану на території Ромоданівської селищної ради Миргородського району Полтавської області, право на отримання якої померла ОСОБА_2 мала внаслідок розпаювання земель колишнього КСП «Переможець», на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серія НОМЕР_1 від 23.12.1996 (а.с.5)

ОСОБА_2 за життя заповіту не склала.

Згідно з нормами ст. 25 Закону України "Про сільськогосподарську кооперацію" та ст. 3 Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10 листопада 1994 року № 666/94 право на земельну частку (пай) може бути об`єктом спадкування.

Пунктом 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 року №7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" визначено, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, зокрема й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Згідно з пунктами 4, 5 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності. Правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом. Оскільки спадщину було прийнято ОСОБА_1 до набрання чинності Цивільним кодексом України то до неї підлягають застосуванню положення ЦК УРСР(1963р.).

Згідно з довідкою № 2389 від 13.11.2016, виданою виконавчим комітетом Ромоданівської селищної ради Миргородського району, спадкодавець ОСОБА_2 проживала та була зареєстрованим за адресою: АДРЕСА_1 . В даному будинку зареєстрована і проживає її дочка ОСОБА_1 , яка після смерті матері фактично вступила управління спадковим майном, а саме провела ремонт будинку та користується присадибною ділянкою (а.с. 14).

Позивач відповідно до ст.529 ЦК України (1963р.) є спадкоємцем за законом після ОСОБА_2 та прийняв спадщину відповідно до ст. 549 цього Кодексу. Відповідно до ст.548 ЦК УРСР(1963р.) прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Миргородського районного нотаріального округу Смаги Л.М. для оформлення своїх спадкових прав та отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, однак отримала відмову, з мотивів відсутності правовстановлюючого документу.

Пленум ВСУ в постанові № 20 від 22.12.1995 «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» вказав, що судовий захист права приватної власності громадян здійснюється шляхом розгляду справ, зокрема, за позовами про визнання права власності на майно.

За таких обставин, права позивача ОСОБА_1 , як спадкоємця за законом, є порушеними і підлягають судовому захисту шляхом визнання такого права.

В зв`язку з тим, що позивач не заявляє вимоги про стягнення з відповідача на його користь судових витрат, суд, керуючись принципом диспозитивності цивільного судочинства, закріпленим у ст.13 ЦПК України, не вирішує питання про розподіл судових витрат згідно з ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 529, 548, 549 ЦК УРСР(1963р), ст.ст. 12, 13, 141, 263-265, 354 ЦПК України,-

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ) в порядку спадкування за законом, право на земельну частку (пай) на території Ромоданівської селищної ради Миргородського району Полтавської області, право на отримання якої мала померла ОСОБА_2 , внаслідок розпаювання земель КСП «Переможець», на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серія НОМЕР_1 від 23.12.1996.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду через Миргородський міськрайонний суд Полтавської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О.А. Городівський

Джерело: ЄДРСР 82723965
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку