open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 341/366/19

Номер провадження 2/341/352/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

26 червня 2019 року Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Максимчина Ю.Д.

з участю секретаря судових засідань Томин Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Галичі цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Бовшівської сільської ради Галицького району Івано-Франківської області в інтересах малолітньої дитини - ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа - Служба у справах дітей Галицької районної державної адміністрації Івано-Франківської області про позбавлення батьківських прав, -

в с т а н о в и в:

Виконавчий комітет Бовшівської сільської ради Галицького району Івано-Франківської області в інтересах малолітньої дитини - ОСОБА_1 звернувся до Галицького районного суду Івано-Франківської області з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа - Служба у справах дітей Галицької районної державної адміністрації Івано-Франківської області про позбавлення батьківських прав відповідачів щодо малолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування позову покликається на те, що з липня 2018 року в с. Бовшеві поселилась ОСОБА_2 зі своєю дочкою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1. Жінку з дитиною привіз представник Чернівецького кризового центру Благодійного фонду «Я майбутнє України», де ОСОБА_2 та її дитина з 2017 року перебувала на тимчасовому проживанні. Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_4 серії НОМЕР_1 матір`ю дитини є ОСОБА_2 , а батьком записано ОСОБА_3 , оскільки вагітність настала ще перебуваючи у шлюбі. Проте, дитину батько ніколи не бачив, не піклувався, жодного разу не виявляв бажання з нею спілкуватись. Місце проживання та перебування чоловіка невідоме. Мати дитини не займається вихованням дитини, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, залишає її без нагляду в небезпечних для життя умовах, веде аморальний спосіб життя, вживає алкогольні напої. 19.09.2018 року службою у справах дітей під час обстеження умов проживання даної сім`ї встановлено, що для виховання та розвитку дитини не створено жодних умов, умови проживання та санітарно-гігієнічні умови незадовільні. Було складено акт про неналежне виховання дитини, про недопустимість залишення дитини без нагляду, на підставі якого видано Наказ № 24 «Про взяття на облік дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах». Дитина влаштована в сільський дитячий садочок «Сонечко», де з дитиною зуміла наладити контакт вихователь-психолог ОСОБА_5 08 жовтня 2018 року дитину із садочка ніхто не забрав. Мати на дзвінки не відповідала, комісією при виконкомі сільської ради було складено акт про дитину, яку залишила матір. З 08 жовтня 2018 року і по даний час ОСОБА_2 не появлялася в с. Бовшеві, не цікавилася долею та місцем перебування дитини. 09 жовтня 2018 року на підставі заяви та акту обстеження, надано дозвіл на тимчасове влаштування дитини в сім`ю вихователя-психолога ДНЗ «Сонечко» ОСОБА_5 . Виконком Бовшівської сільської ради, беручи до уваги неналежне виховання дитини, неодноразове залишення дочки без належного догляду, яке тягнуло за собою загрозу життю дитини, злісне не виконання батьківських обов`язків, зробив висновок про можливість та доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 щодо малолітньої дочки ОСОБА_4 .

Представник позивача в судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву в якій просила розгляд справи проводити за її відсутності, позовні вимоги задоволити.

Відповідачі належним чином повідомлений про дату, час і місце розляду справи шляхом опублікування оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України в судове засідання не з`явилися, жодних заяв пов`язаних з рухом справи, відзиву на позов на адресу суду не скерували.

Представник Служби у справах дітей Галицької районної державної адміністрації Івано-Франківської області в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи без участі представника та про визнання позову.

Судом ухвалено розглядати справу в порядку заочного провадження.

Враховуючи, що сторони у судове засідання не з`явилися, відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є батьками ОСОБА_1 , що стверджується копією свідоцтва про народження дитини серії НОМЕР_1 (а.с. 6).

Відповідачі не піклуються про фізичний і духовний розвиток своєї дитини, її підготовку до самостійного життя, не дбають про нормальне самоусвідомлення, не сприяють засвоєнню загальновизнаних норм моралі, не надають доступу до культурних та інших духовних цінностей.

Відповідно до ч. 3 ст. 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 3 СК України дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Статтею 11 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків, а статтею 12 Закону передбачено, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

Держава надає батькам або особам, які їх замінюють, допомогу у виконанні ними своїх обов`язків щодо виховання дітей, захищає права сім`ї.

Відповідно до ст.14 Закону діти та батьки не повинні розлучатися всупереч їх волі, за винятком випадків, коли таке розлучення необхідне в інтересах дитини і цього вимагає рішення суду, що набрало законної сили.

Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30 березня 2007 року із змінами і доповненнями, внесеними постановою Пленуму Верховного Суду України від 19 грудня 2008 року N 20, надано судам роз`яснення, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

08 жовтня 2018 року ОСОБА_2 дитину із ДНЗ «Сонечко» не забрала. Мати на дзвінки не відповідала, комісією при виконкомі сільської ради було складено акт про дитину, яку залишила матір від 08.10.2018 року (а.с. 11-12).

Згідно рішення виконавчого комітету Бовшівської сільської ради Галицького району Івано-Франківської області від 09 жовтня 2018 року надано дозвіл вихователю-психологу Бовшівського ДНЗ «Сонечко» ОСОБА_5 на тимчасове влаштування неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , яка залишилася без батьківського піклування ( а.с. 14).

Згідно висновку органу опіки та піклування виконкому Бовшівської сільської ради, така вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 щодо їхньої малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.17-18).

На підставі вищенаведеного, враховуючи те, що відповідачі не виконують без поважних причин обов`язків по вихованню дитини, оцінюючи зібрані по справі докази суд приходить до висновку, що позов про позбавлення батьківських прав щодо малолітньої дочки є підставним та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.10, 76-83, 142, 247, 258, 259, 264, 265, 273, 282, 354 ЦПК України, ст.ст. 164, 165 СК України суд, -

у х в а л и в :

Позов Виконавчого комітету Бовшівської сільської ради Галицького району Івано-Франківської області в інтересах малолітньої дитини - ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа - Служба у справах дітей Галицької районної державної адміністрації Івано-Франківської області про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 батьківських прав щодо малолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду через Галицький районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

Ю. Д. Максимчин

Джерело: ЄДРСР 82686327
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку