open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 618/635/19

Провадження № 2-о/618/29/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2019 року

Дворічанський районний суд Харківської області у складі:

головуючого – судді Буніна Є. О.,

за участю секретаря судового засідання Фролова А. О.,

заявника – ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Дворічна цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті, заінтересована особа – Танюшівська сільська рада Новопсковського району Луганської області, -

встановив:

ОСОБА _1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту смерті, заінтересована особа Танюшівська сільська рада Новопсковського району Луганської області, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , місце смерті с. Білореченка Лутугинського району Луганської області. Свідоцтво про смерть батька було втрачено. Натомість відділом запису актів громадянського стану Лутугинського районного управління юстиції Міністерства юстиції Луганської Народної Республіки було видано повторно дублікат свідоцтва про смерть ОСОБА_2 . З метою отримання свідоцтва про смерть батька на підконтрольній Україні території, заявник звернувся до Куп`янського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану, проте йому було відмовлено у видачі свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , оскільки державна реєстрація смерті його батька проводилася органом, який нині розташований на території зони проведення антитерористичної операції, тобто на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження. Відомості про смерть ОСОБА_2 у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян відсутні, в зв`язку з чим ОСОБА_1 звернувся до суду. Встановити факт смерті батька заявнику необхідно для отримання свідоцтва про смерть ОСОБА_2 у відповідності до чинного законодавства України та оформлення спадщини після його смерті.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Танюшівської сільської ради Новопсковського району Луганської області Калиновський О. О. у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи в його відсутність, проти задоволення вимог, викладених в заяві не заперечував.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені IV розділом ЦПК України.

Суд, заслухав пояснення заявника, показання свідків, перевірив матеріали справи, дослідив надані докази, прийшов до наступного.

Згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 01.08.1955, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , батько – ОСОБА_2 , мати – ОСОБА_3 (а. с. 8).

Відповідно до повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 11 жовтня 2017 року, виданого відділом запису актів цивільного стану Лутугинського районного управління юстиції Міністерства юстиції так званої «Луганської Народної Республіки», ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що зроблено відповідний запис № 4 (а. с. 7).

Згідно з довідкою № 162 від 28.02.2019, виданою виконавчим комітетом Танюшівської сільської ради Новопсковського району Луганської області, ОСОБА_2 був зареєстрований в АДРЕСА_1 , вибув 19.11.1986 в с. Білореченка (а. с. 10).

У відповіді Куп`янського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Харківській області № 169/15.8-06-15 від 14.12.2018, наданої ОСОБА_1 , зазначено, що державна реєстрація смерті ОСОБА_2 проводилася органом державної реєстрації актів цивільного стану, нині розташованим на території зони проведення антитерористичної операції, що на даний час не підконтрольна чинній владі України. Відомості щодо смерті ОСОБА_2 у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян відсутні, у зв`язку з чим видати повторне свідоцтво про смерть є неможливим (а. с. 9).

Відповідно до положень ч. 2 ст. 49 ЦК України, актами цивільного стану є, серед іншого, смерть фізичної особи. А згідно з положеннями частини 3 і 4 цієї ж статті, смерть фізичної особи підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Згідно з Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 96/5 12.01.2011, в разі втрати актових записів цивільного стану, складених органами державної реєстрації актів цивільного стану України, можуть бути поновленими. Поновлення втрачених актових записів про смерть проводиться тільки за наявності документів, які підтверджують, що відповідний актовий запис був раніше складений в органах державної реєстрації актів цивільного стану України (свідоцтво про смерть, його копії, засвідченої нотаріально), або на підставі рішення суду.

Оскільки, повторне свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 від 11 жовтня 2017 року, видане відділом запису актів цивільного стану Лутугинського районного управління юстиції Міністерства юстиції так званої «Луганської Народної Республіки», тобто видане на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, то відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» воно є недійсним і не створює ніяких правових наслідків.

Враховуючи викладене, єдиною підставою для отримання свідоцтва про смерть батька заявника є рішення суду про встановлення факту смерті ОСОБА_2

Факт смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Білореченка Лутугинського району Луганської області підтвердили свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , допитані в судовому засіданні.

Відповідно до ч. 3 ст. 129 Конституції України, основними засадами судочинства є зокрема, законність, рівність всіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У зв`язку з тим, що смерть ОСОБА_2 настала в с. Білореченка Лутугинського району Луганської області, на території якого в даний час жодний орган державної влади України не здійснює свої повноваження, суд погоджується з тим, що отримати свідоцтво про смерть, встановленого зразка і виданого компетентним органом державної влади України, є неможливим, і тому суд вважає за необхідне встановити такий факт, задовольнивши вимоги заявника, які є доведеними та обґрунтованими.

Встановлення даного факту дає право заявнику на отримання свідоцтва про смерть ОСОБА_2 у відповідності до чинного законодавства України та оформлення спадщини після його смерті.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 5, 13, 19, 81, 258, 259, 263 – 265, 268, 293, 294, 315, 319, 352, 354, 355, п. 15.5 розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України, суд –

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Дворічанським РВ УМВС України в Харківській області 26.02.1998, ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , – задовольнити.

Встановити факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Білореченка Лутугинського району Луганської області ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Лісна Укола Олексіївського району Бєлгородської області Російської Федерації, громадянина України, проживаючого на час смерті в с. Білореченка Лутугинського району Луганської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Дворічанський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 (тридцяти) днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя Є. О. Бунін

Джерело: ЄДРСР 82663290
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку