open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/674/19

Провадження №2/319/298/2019

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2019 року смт. Більмак

Куйбишевський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Мальованого В.О.,

при секретарі судового засідання Синяковій О.І.,

за відсутності учасників справи, розглянувши в порядку спрощеного провадження в судовому засіданні в залі Куйбишевського районного суду Запорізької області цивільну справу за позовною заявою моторно (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування в порядку регресу витрат, пов"язаних з регламентною виплатою,-

В С Т А Н О В И В :

30 травня 2019 року МТСБУ звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому заявлена вимога про стягнення суми сплаченого відшкодування в розмірі 32 551,32 грн., суми витрат на встановлення розміру збитків та збір документів в розмірі 780 грн. Позивач зазначив, що 05 січня 2018 року з вини ОСОБА_1 , який керував транспортним засобом MAZDA державний реєстраційний номер НОМЕР_1 в м.Запоріжжя була скоєна ДТП, внаслідок чого автомобіль "KIA" державний реєстраційний номер НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_2 отримав пошкодження.

На дату скоєння цієї пригоди, цивільно-правова відповідальність відповідача не була застрахована, заподіяна шкода, яка виникла в результаті ДТП, не була відшкодована потерпілій особі.

Тому власник автомобіля ОСОБА_2 з метою отримання вішкодування , звернувся до МТСБУ з відповідною заявою. 21 червня 2018 року виконуючи свої договірні зобов`язання за Договором, МТСБУ сплатило суму страхового відшкодування за проведення відновлювального ремонту застрахованого автомобіля в розмірі 32 551,22 грн, в зв"язку з цим, у позивача після проведення виплат виникло право зворотньої вимоги до відповідача. Крім того, МТСБУ прохає стягнути з відповідача суму витрат на встановлення розміру збитків та збір документів в розмірі 780 грн., судові витрати в розмірі 1921 грн.. ( а.с.2-3).

Представник позивача повідомлений належним чином про час і місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, просить суд розглянути справу за його відсутності, вказуючи на те, що позивач підтримує заявлені вимоги у повному обсязі, не заперечує проти винесення заочного рішення .

Виходячи з наведеного, а також положень ч. 3 ст. 211 ЦПК України, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні судового засідання за відсутності представника позивача на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідач повідомлений про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з"явився, відзову на позовну заяву не подав, про причини неявки суд не повідомила ( а.с.23).

У зв`язку з цим на підставі ст.ст. 223,280 ЦПК України, за письмової згоди представника позивача, суд ухвалює заочне рішення.

У відповідності до вимог ч. 2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи.

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, надавши їм оцінку, вважає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлені наступні обставини у справі та відповідні їм правовідносини.

05 січня 2018 року з вини ОСОБА_1 , який керував автомобілем «Mazda 3» реєстраційний номер НОМЕР_1 , в районі буд.№7 по вул.Іванова в м.Запоріжжя, була скоєна дорожньо - транспортна пригода ( ДТП ), внаслідок чого автомобіль «Kia Sorento», реєстраційний номер НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_2 , отримав пошкодження.

Дорожньо -транспортна пригода сталась в результаті порушення водієм ОСОБА_1 , вимог правил дорожнього руху, що підтверджується постановою Жовтневого районного суду м.Запоріжжя ( а.с.6). Матеріали справи свідчать, що дане судове рішення набрало законної сили у встановленому законом порядку.

Відповідно до частини третьої ч. 4 ст. 82 Цивільного процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Згідно із ст. 3, 4 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників. Суб`єктами обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності є страхувальники, страховики, особи, цивільно-правова відповідальність яких застрахована, МТСБУ та потерпілі.

З матеріалів справи слідує, що між ПАТ "СК"Арсенал Страхування" та ОСОБА_2 було укладено Договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, який оформлено Полісом за №АК/7180261, строк дії якого з 01.07.2017 до 30.06.2018 включно. Об`єктом страхування відповідно до даного договору, є транспортний засіб - автомобіль "Kia Sorento" реєстраційний номер НОМЕР_2 ( а.с.7).

Як передбачає ст. 21 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», з урахуванням положень пункту 21.3 цієї статті забороняється експлуатація транспортного засобу на території України без поліса обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, чинного на території України, або поліса (сертифіката) обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, укладеного в іншій країні, з уповноваженою організацією з страхування цивільно-правової відповідальності якої МТСБУ уклало угоду про взаємне визнання договорів такого страхування. Стосовно транспортних засобів, які не беруть участі в дорожньому русі, укладання договору страхування є необов`язковим. Договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності має бути укладений протягом трьох робочих днів з дня державної реєстрації транспортного засобу. Контроль за наявністю чинних договорів обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів під час їх експлуатації на дорожній мережі України здійснюється підрозділами Державтоінспекції МВС України, а при перетинанні державного кордону України - органами Державної прикордонної служби України. При використанні транспортного засобу у дорожньому русі особа, яка керує ним, зобов`язана мати при собі страховий поліс (сертифікат). Страховий поліс пред`являється посадовим особам органів, визначених у пункті 21.2 цієї статті, на їх вимогу. У разі експлуатації транспортного засобу на території України без наявності чинного поліса обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, з урахуванням норм абзацу третього пункту 21.1 цієї статті, водій такого транспортного засобу несе відповідальність, встановлену законом.

На дату скоєння ДТП цивільно-правова відповідальність ОСОБА_1 не була застрахована, заподіяна відповідачем шкода, не була відшкодована.

Згідно копії Звіту №35 про визначення вартості автомобіля "Kia Sorento", складеного спеціалістом-автотовароведом, аварійним комісаром, ОСОБА_3 , вартість матеріального збитку, заподіяного власнику автомобіля марки "Kia Sorento", реєстраційний номер НОМЕР_2 , складає 41 534,18 грн. ( а.с.11-14).

20 лютого 2018 року ОСОБА_2 звернувся до Моторного (транспортного) страхового бюро України із заявою про виплату страхового відшкодування ( а.с. 7 ).

Відповідно до ст. 41 п.41.1. п/п. «а» Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», МТСБУ за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, у разі її заподіяння: транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім шкоди, заподіяної транспортному засобу, який не відповідає вимогам пункту 1.7 статті 1 цього Закону, та майну, яке знаходилося в такому транспортному засобі.

Виконуючи свої договірні зобов`язання за Договором страхування Моторне (транспортне) страхове бюро України виплатило ОСОБА_2 , суму страхового відшкодування за проведення відновлювального ремонту застрахованого автомобіля у розмірі 32 551,22 гривень, що підтверджується матеріалами справи ( а.с.9, 10 ).

У відповідності до ст. 993 ЦК України до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

У відповідності до ч. 1 ст. 1191 ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Відповідно до ч.1,2 ст. 50 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. При цьому, зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно із ч.1, п.3 ч.2 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі.

З урахуванням викладеного суд з`ясував, що в даному випадку між сторонами по справі склались правовідносини з відшкодування збитків в порядку регресу.

Згідно положень п.38.2.1 ст. 38 Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", МТСБУ після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до власника транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім осіб, зазначених у п.13.1 ст.13 цього Закону.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що позов Моторно (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування в порядку регресу витрат, пов`язаних з регламентною виплатою є обґрунтованим, та таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч.1,3 ст.133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати:

1) на професійну правничу допомогу;

2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи;

3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів;

4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ч.1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, суд вважає обґрунтованим стягнути з відповідача на користь позивача понесені судові витрати: суму судового збору в розмірі 1921,00 грн. та витрати на встановлення розміру збитків та збір документів в розмірі 780,00 грн.

Керуючись ст. ст. 12, 19, 77,81, 141, 258, 259, 263, 265, 268, 273, 280-282 ЦПК України, ст. ст. 993, 1191 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Моторного ( транспортного ) страхового бюро України до ОСОБА_1 прро відшкодування в порядку регресу витрат, пов`язаних з регламентною виплатою - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України страхове відшкодування в порядку регресу в розмірі 32 551 (тридцять дві тисячі п"ятсот п"ятдесят однієї) гривні 22 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України судовий збір в сумі 1 921 ( одну тисячу дев"ятсот двадцять одну ) гривню 00 копійок та витрати на встановлення розміру збитків та збір документів в розмірі 780 (сімсот вісімдесят) гривень 00 копійок, а всього 2701 ( дві тисячі сімсот одну) гривню 00 копійок.

Рішення суду відповідно до частини 1 статті 273 ЦПК України набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом , що його ухвалив за письмовою заявою відповідача , поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач : моторно (транспортне) страхове бюро України (юридична адреса: Русанівський бульвар , 8 м.Київ, код ЄДРПОУ 21647131, п/р НОМЕР_3 в Укрексімбанку м.Києва, МФО 322313)

Представник позивача: Панасюк Олег Миколайович, місце роботи: вул.Канатка, 85 оф.1 м.Одеса, 65012

Відповідач : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_4 , (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_2 ) .

Суддя: В.О.Мальований

Джерело: ЄДРСР 82648012
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку