open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

26.06.2019

Єдиний унікальний номер № 331/1802/19

Провадження № 3/331/622/2019

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2019 року місто Запоріжжя

Суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Стратій Є.В., розглянувши матеріали справи про адміністративне правопорушення, що надійшли з Управління патрульної поліції в Запорізькій області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, про притягнення: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, не працевлаштованого, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

-до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення,-

в с т а н о в и в:

В провадженні Жовтневого районного суду міста Запоріжжя перебуває адміністративний матеріал про притягнення ОСОБА_2 до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення серії БД № 299323 від 10 квітня 2019 року, водій ОСОБА_3 , 10 квітня ІНФОРМАЦІЯ_2 року, о 08 годині 20 хвилин, навпроти будинку № 23 по вулиці Тургєнєва в місті Запоріжжя, керував автомобілем «ВАЗ - 2106», державний номерний знак НОМЕР_1 , перебуваючи з явними ознаками наркотичного сп`яніння (звужені зіниці очей, які не реагують на світло, порушення мови, неприродна блідість). Від проходження медичного огляду на стан наркотичного сп`яніння у встановленому законодавством порядку у медичному закладі у лікаря – нарколога, відмовився в присутності двох свідків.

Від керування транспортним засобом відсторонений.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення ОСОБА_4 порушив вимоги п. 2.5 Правил дорожнього руху України.

Для участі в розгляді справи про адміністративне правопорушення, які були призначені на 13.05.2019 року, 11.06.2019 року та 26.06.2019 року, ОСОБА_4 не з`явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся шляхом надіслання судових викликів. Конверти повернуті за закінченням терміну зберігання. Клопотань, заяв про перенесення, відкладення дат розгляду справи про адміністративне правопорушення від ОСОБА_2 до суду не надходило. Таким чином, ОСОБА_4 , повторно в судове засідання не з`явився. Крім того, відомості про час та місце розгляду справи розміщені на офіційному сайті Жовтневого районного суду міста Запоріжжя, який є загальнодоступним.

За таких обставин. з урахуванням положень ст. 1, ч. 2 ст. 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення, суддя вважає за можливе розглянути справу за відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікована Україною Законом № 475/97-ВР від 17.07.1997 року, гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Як наголошує в своїх рішеннях Європейський суд, - сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Заборона зловживання правом знайшла своє закріплення в статті 17 Конвенції, згідно якої жодне з положень Конвенції не може тлумачитись як таке, що надає будь-якій державі, групі чи особі право займатися будь-якою діяльністю або вчиняти будь-яку дію, спрямовану на скасування будь-яких прав і свобод, визнаних цією Конвенцією, або на їх обмеження в більшому обсязі, ніж це передбачено в Конвенції.

Доведеність вини ОСОБА_2 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, підтверджується матеріалами справи, а саме: даними протоколу про адміністративне правопорушення серії БД № 299323 від 10 квітня 2019 року, даними рапорту інспектора взводу № 2 роти № 2 батальйону № 3 УПП в Запорізькій області ДПП лейтенанта поліції Товалюк М.Г., даними направлення на огляд водія транспортного засобу з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції від 10.04.2019 року, даними висновку КУ «Обласний клінічний наркологічний диспансер» ЗОР за № 1631 від 10.04.2019 року щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, даними довідки відділу адміністративної практики УПП в Запорізькій області ДПП, відповідно до якої: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 притягувався до адміністративної відповідальності, передбаченою статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення: постановою Шевченківського районного суду міста Запоріжжя від 28.11.2018 року, - за ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, - у вигляді штрафу в розмірі 10 200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік; постановою Жовтневого районного суду міста Запоріжжя від 08.01.2019 року, - за ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, - у вигляді штрафу в розмірі 10 200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік, даними архіву порушення ПДР України у відношенні ОСОБА_2 , відеозаписом з нагрудних камер співробітників поліції.

За таких обставин, дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення, переглянувши відеозапис з місця подій, з нагрудних камер поліцейських, доданий до протоколу про адміністративне правопорушення, суддя вважає доведеною провину ОСОБА_2 у скоєнні адміністративного правопорушення за ч. 3 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: відмова особи, яка керує транспортним засобом , від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння.

Стаття 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначає, що адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за відмову особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо вживання лікарських препаратів, які знижують увагу та швидкість реакції.

Відповідно до статті 251 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

Доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису), які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху та паркування транспортних засобів, актом огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Статтею 30 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що позбавлення права керування транспортними засобами застосовується лише до наданого даному громадянинові права керування транспортними засобами.

Відповідно до п. 28 Постанови Пленуму Верховного суду України від 23 грудня 2005 року №14 «Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті» суди не в праві застосовувати позбавлення права керування транспортними засобами тоді, коли винна особа вже позбавлена такого права або взагалі його не мала.

Згідно копій постанов, долучених до матеріалів справи: до ОСОБА_2 постановами: Шевченківського районного суду міста Запоріжжя від 28.11.2018 року та Жовтневого районного суду міста Запоріжжя від 08.01.2019 року, - вже застосоване адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами, тому суд не може застосувати до ОСОБА_2 адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами.

При призначенні стягнення, суддя враховує характер вчиненого ОСОБА_5 правопорушення, який становить підвищену суспільну небезпеку в сфері безпеки дорожнього руху, особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, беручи до уваги, що ОСОБА_4 , станом на час розгляду справи, позбавлений права керування транспортними засобами, йому необхідно призначити адміністративне стягнення в межах санкції ч. 3 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу, що буде необхідним і достатнім, з метою запобігання вчинення нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Крім того, на підставі ст. 40-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення з правопорушника підлягає стягненню судовий збір у розмірі 384,20 гривень.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 1, 8, 27, 30, 34, 40-1, 130, 283, 284 Кодексу України про адміністративні правопорушення, Постановою Пленуму Верховного суду України від 23 грудня 2005 року № 14 «Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті»

суддя, -

п о с т а н о в и в :

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Накласти на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 40 800,00 (сорок тисяч вісімсот) гривень в доход держави без позбавленням права керування транспортними засобами.

Одержувач: ГУК у Запорізькій області 21081300

Рахунок: 31119149008001;

Код ЄДРПОУ: 37941997;

Банк: Казначейство України (ЕАП);

МФО: 899998.

У разі несплати штрафу у встановлений ст. 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення, строк, на підставі ст. 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення, надіслати постанову про накладення штрафу відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для примусового виконання до органу державної виконавчої служби.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь держави судовий збір в розмірі 384,20 (триста вісімдесят чотири) гривні, (двадцять) копійок.

Стягувач: ДСА України

Отримувач коштів: ГУК м. Києві/м. Київ/22030106

Код ЄДРПОУ: 37993783

Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП)

МФО код банку: 899998

Рахунок: 31211256026001

Код класифікації: 22030106.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Запорізької області шляхом подачі через Жовтневий районний суд міста Запоріжжя апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя : Є.В. Стратій

Джерело: ЄДРСР 82647802
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку