open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

25.06.2019 Провадження № 2-о/337/10/2019

Справа № 337/4233/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.06.2019 року Хортицький районний суд м.Запоріжжя

у складі: головуючого – судді: Салтан Л.Г.,

присяжних – Бородкіної І.В., Бука О.В.

за участю секретаря: Шаповалової А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована: АДРЕСА_1 , заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Запорізької міської ради по Хортицькому району м.Запоріжжя (м.Запоріжжя, бул. АДРЕСА_2 19), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , що зареєстровані АДРЕСА_3 , про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА _1 звернулась до суду з заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 та встановлення над ним опіки. в обґрунтування заявлених вимог зазначила, що ОСОБА_2 має хронічний стійкий психічний розлад, внаслідок чого не здатен усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними, та не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки. Стан здоров`я ОСОБА_2 не поліпшується, у зв`язку з чим він потребує постійного стороннього догляду. Через хворобу він не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними, об`єктивно не розуміє наслідків своєї поведінки, не може правильно орієнтуватися та оцінювати прості життєві ситуації, неадекватність своїх дій не усвідомлює. Просить встановити над ним опіку.

Ухвалою суду від 21.09.2018 року відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 22.01.2019 року була призначена судово-психіатрична експертиза.

З висновку судово-психіатричної експертизи № 204 від 02.05.2019 року вбачається, що ОСОБА_2 , 1956 року народження, виявляє ознаки психічного розладу у вигляді деменції, внаслідок хвороби Паркінсона. Внаслідок чого не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Заявник в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи за його відсутністю, підтримав заяву з підстав, викладених у ній та просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району у судове засідання не з`явився, надавши письмову заяву про розгляд справи у відсутності представника заінтересованої особи, просив заяву задовольнити, призначити ОСОБА_1 опікуном згідно подання про призначення опікуна від 19.02.2019 року №2158/01-22/01.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є вітчимом заявниці ОСОБА_1 , потребує стороннього догляду, не здатен усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними, та не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки.

Стан здоров`я ОСОБА_2 не поліпшується, у зв`язку з чим він потребує постійного стороннього догляду. Через хворобу він не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними, об`єктивно не розуміє наслідків своєї поведінки, не може правильно орієнтуватися та оцінювати прості життєві ситуації, неадекватність своїх дій не усвідомлює. Над ним необхідно встановити опіку.

Відповідно до ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та(або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст.41 ЦК України над недієздатною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною.

Відповідно до ч.3 ст.63 ЦК України фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Згідно з поданням районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району від 19.02.2019 року ОСОБА_1 може виконувати обов`язки опікуна над ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

На підставі вищевикладеного, суд вважає, що заява законна, обґрунтована та підлягає задоволенню.

Дослідивши висновок комісії експертів та інші матеріали справи, суд вважає, що вимоги заявника про визнання недієздатним ОСОБА_2 доведені та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 39, 58 ЦК України, ст.295, 299, 300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , (місце зареєстрації: АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Запорізької міської ради по Хортицькому району м.Запоріжжя (м.Запоріжжя, бул.Будівельників 19), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , що зареєстровані АДРЕСА_3 , про визнання особи недієздатною та встановлення опіки - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце зареєстрації: АДРЕСА_1 .

Призначити опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце зареєстрації: АДРЕСА_1 , - ОСОБА_1 , (місце зареєстрації: АДРЕСА_1 ).

Встановити строк дії рішення - два роки.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного судом.

Роз`яснити заявнику та зацікавленим особам, що скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Після набрання р ішенням суду законної сили копію рішення надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення може бути оскаржене в Запорізькому апеляційному суді шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту рішення.

Повний текст рішення буде виготовлено судом 25.06.2019 року.

Суддя : Салтан Л.Г.

Присяжні: І.В. Бородкіна

О.В. Бука

Джерело: ЄДРСР 82631428
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку