open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
21.06.2019 Справа № 756/7630/19

Ун.№756/7630/19

Пр.№2/756/4552/19

У Х В А Л А

21 червня 2019 року Оболонський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Майбоженко А.М.

секретаря - Ковган О.І.

розглянувши заяву представника позивача - адвоката Переверзева Івана Вікторовича про забезпечення доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов`язання вчинити дії, відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Оболонського районного суду м.Києва знаходиться вказана вище цивільна справа. Провадження в даній справі відкрито ухвалою суду від 18.06.2019 року.

Одночасно з поданням позовної заяви, представник позивача звернувся до суду з заявою про забезпечення доказів, в якій просить забезпечити доказ, а саме публікацію ОСОБА_2 на власній сторінці в соціальній інтернет-мережі Facebook за посиланням:

ІНФОРМАЦІЯ_1

шляхом її огляду у вказаній соціальній інтернет-мережі Facebook.

При цьому посилається на те, що публікація розміщена за вказаним посиланням нанесла шкоду діловій репутації позивача та тривалої втрати ділових зв`язків і може бути в будь-який момент видалена її автором - відповідачем ОСОБА_2 .

Учасники справи до суду для розгляду заяви про забезпечення доказів не з`явились, про день, час та місце розгляду даного питання повідомлялись належним чином. Суд вважає можливим розглянути справу за їх відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з ч.ч. 2-5 ст. 116 ЦПК України способами забезпечення судом доказів є, зокрема, огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Заява представника позивача про забезпечення доказів відповідає вимогам, визначеним ч.1 ст.117 ЦПК України.

Заявник, звертаючись із заявою, мотивував вимоги тим, що докази необхідно забезпечити з метою ефективного захисту порушених прав, оскільки публікація може бути в будь-який момент видалена її автором - відповідачем у справі.

За змістом ст. ст. 116-118 ЦПК України забезпечення доказів це вжиттям судом термінових заходів щодо закріплення фактичних даних, подання яких згодом може стати утрудненим чи неможливим через їх знищення або пошкодження, щоб в подальшому при розгляді справи використати їх як докази певних обставин у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 85 ЦПК України письмові, речові та електронні докази, які не можна доставити до суду, оглядаються за їх місцезнаходженням.

Відповідно до п. 46 Постанови Пленуму Вищого Господарського суду України № 12 від 17.10.2012 р. «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов`язаних із захистом прав інтелектуальної власності», веб-сторінки з огляду на положення частини першої статті 5 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" є електронними документами, які не можуть бути доставлені в суд; однак вони можуть містити відомості про обставини, які мають значення для справи (наприклад, якщо вони виступають об`єктами авторського права чи суміжних прав). Відтак з урахуванням частини першої статті 32, частини першої статті 36 та припису частини першої статті 39 ГПК суд з урахуванням конкретних обставин справи не позбавлений права провести огляд та дослідження цих доказів в місці їх знаходження з фіксацією відповідних процесуальних дій у протоколі, який повинен відповідати вимогам статті 81-1 ГПК.

Виходячи з наведеного, обставин на яких ґрунтується заява представника позивача, матеріалів, доданих ним до заяви про забезпечення доказів, суд приходить до висновку, про те, що публікація, якою, на думку позивача, порушено його честь, гідність та ділову репутацію, може бути втрачена (пошкоджена, знищена) або її зміст може зазнати змін, а тому вважає правильним зафіксувати її зміст та місцезнаходження шляхом огляду доказів. З цих підстав приймає рішення про задоволення заяви про забезпечення доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст.118 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву представника позивача - адвоката Переверзева Івана Вікторовича про забезпечення доказів у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов`язання вчинити дії, відшкодування моральної шкоди - задовольнити.

Забезпечити докази в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов`язання вчинити дії, відшкодування моральної шкоди шляхом огляду публікації в соціальній мережі Facebook за її місцезнаходженням:

ІНФОРМАЦІЯ_1Про огляд доказів за їх місцезнаходженням скласти протокол.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд м.Києва.

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Суддя: А.М.Майбоженко

Джерело: ЄДРСР 82616663
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку