open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №515/185/19

Провадження №2/515/581/19

Татарбунарський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

24 червня 2019 року м.Татарбунари

Татарбунарський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Сметаняка О.Я.,

за участю:

секретаря судового засідання Чумаченко Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Татарбунари цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на неповнолітню дитину,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом в якому із урахуванням уточнень просила збільшити розмір аліментів на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягувати з ОСОБА_2 на її користь на утримання дитини аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 2000 гривень щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначила, що рішенням Татарбунарського районного суду від 04.08.2017 року змінено розмір аліментів та присуджено стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ОСОБА_1 на утримання сина – ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти в твердій грошовій сумі у розмірі 1200 грн. щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

Відповідач аліменти сплачує періодично, сума аліментів 1200 гривень є низькою, а дитина готується вступати до навчального закладу, що потребує додаткових витрат.

За таких обставин позивачка вважає, що у період до досягнення дитиною – ОСОБА_3 повноліття відповідач може сплачувати аліменти на утримання дитини у розмірі 2000 гривень щомісячно на дитину, у зв`язку із чим просить позов задовольнити та стягнути аліменти на утримання дитини (а.с. 1, 27, 30).

Ухвалою Татарбунарського районного суду Одеської області від 12.02.2019 року відкрито провадження у справі.

Позивач в судове засідання не з`явилась, надала суду письмову заяву, в якій просила розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, не заперечує проти заочного розгляду справи. (а.с. 42).

Відповідач в судове засідання не з`явився повторно, був повідомлений належним чином про день, час та місце розгляду справи про причини неявки суду не сповістив, заперечень проти позову не надав, та від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутність (а.с. 15, 19, 20, 21, 25, 26, 36, 37, 38, 41).

Відповідно до положень ст. 280 ЦПК України, оскільки позивач не заперечував проти заочного розгляду справи, суд вважає можливим ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, зі свідоцтва про народження вбачається, що ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками зазначено ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с. 5).

Довідкою виконавчого комітету Татарбунарської міської ради Татарбунарського району Одеської області № 205 від 30.01.2019 року про склад сім`ї ОСОБА_1 встановлено, що разом із позивачем проживає її син ОСОБА_3 , 2004 року народження (а.с. 6).

Рішенням Татарбунарського районного суду Одеської області від 04.08.2017 року змінено розмір аліментів, стягнуто з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 аліменти на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1200 щомісячно, до повноліття дитини (а.с. 29)

Суд на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин та досліджених в судовому засіданні доказів, приходить до висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі, виходячи з наступних підстав.

За змістом ч. 1 ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» № 3 від 15.05.2006 року, розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Згідно п. 17 Постанови вирішуючи питання, щодо розміру аліментів, суд повинен ураховувати: стан здоров`я, матеріальне становище дитини і платника аліментів, наявність в останнього і інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина, інші обставини, що мають істотне значення.

Положеннями ч. 2 ст. 182 СК України визначено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України №789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Як вбачається із змісту позовних вимог, вимоги позивачки про збільшення розміру аліментів обґрунтовані тим, що їй одній важко забезпечити дитині достатній рівень життя дитини, а розмір аліментів, які повинен сплачувати відповідач 1200 гривень, є значно нижчим від суми встановлено прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Законом України "Про державний бюджет на 2019 рік" від 23.11.2018 року № 2629-VIII визначено, що прожитковий мінімум у 2019 році для дітей віком від 6 до 18 років з 01 січня складає 2027 гривень.

Зважаючи на інтереси дитини, вищевказані обставини не можуть повністю залишатися поза увагою суду в спорі, що розглядається. Ті обставини, що з віком потреби дитини зростають, що, в свою чергу, тягне постійне зростання витрат, зокрема, з боку матері, з якою проживають діти, на її утримання, на забезпечення освіти, гармонійного розвитку, відпочинку дитини тощо, є загальнозрозумілими та не викликають сумніву у суду.

Суд приймає до уваги, що відповідач є працездатний, має можливість докладати зусиль для надання повноцінного утримання своїй неповнолітній дитині.

Судом враховано відсутність у відповідача на утриманні інших осіб, а стан здоров`я та матеріальне становище дитини є задовільними.

На підставі наведеного вище, суд приходить до висновку, що розмір аліментів, які стягуються із ОСОБА_2 на підставі рішення Татарбунарського районного суду Одеської області від 04.08.2017 року на утримання дитини – ОСОБА_3 у твердій грошовій сумі 1200 гривень щомісячно, слід змінити та стягувати аліменти в розмірі 2000 гривень щомісячно, починаючи з дати набрання рішенням законної сили та до досягнення дитиною повноліття.

Крім того, відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Отже, враховуючи, що станом на 1 січня 2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становив 1921 гривні, тому ставка судового збору в даній справі становитиме 768 гривень 40 коп., які слід стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь держави.

На підставі ст. ст. 180, 181, 182, 183, 192 СК України, керуючись ст. ст. 12, 81, 141, 263-265, 280 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на неповнолітню дитину - задовольнити в повному обсязі.

Змінити розмір аліментів, встановлений Рішенням Татарбунарського районного суду Одеської області від 04.08.2017 року.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , аліменти на утримання дитини: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у твердій грошовій сумі 2 000 (тисячі) гривень щомісячно, на дитину, починаючи із дня набрання рішенням законної сили і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 судовий збір на користь держави в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Відповідно до ст. 430 ЦПК України рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі підлягає індексації відповідно до закону.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів.

Рішення суду може бути оскаржене учасниками справи, а також особами, які не брали участь у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня складення повного судового рішення.

У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Відомості про учасників справи:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 .

відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 .

Повне судове рішення складено 24.06.2019 року.

Суддя О. Я. Сметаняк

Джерело: ЄДРСР 82602797
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку