open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження №3/760/5548/19

Справа №760/17694/19

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 червня 2019 суддя Солом`янського районного суду м. Києва Букіна О.М., при секретарі Кривулько С.В., за участю представника Київської міської митниці ДФС Панькіна Д.В., розглянувши у судовому засіданні адміністративний матеріал, що надійшов з Київської міської митниці ДФС про притягнення до адміністративної відповідальності відправника міжнародного поштового відправлення № EE499054229PL гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), адреса: АДРЕСА_2 , за ознаками порушення митних правил, передбачених ст. 472 Митного Кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

До Солом`янського районного суду м. Києва від Київської міської митниці ДФС України надійшов адміністративний матеріал з протоколом про порушення митних правил №0311/10000/19 від 23.04.2019 року, складений відносно відправника міжнародного поштового відправлення № EE499054229PL гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 , за порушення митних правил, передбачених ст. 472 МК України.

З зазначеного протоколу вбачається, що 20.04.2019 року в зоні митного контролю відділу митного оформлення № 5 митного поста «Спеціалізований» Київської міської митниці ДФС, на території ДПСЗ «ЕМS» за адресою: м. Київ, Вокзальна пл. 3, до митного огляду подано міжнародне поштове відправлення, яке переміщувалось з Польщі до України, за міжнародною поштовою митною декларацією від 09.04.2019 № EE499054229PL.

Згідно даних, зазначених в митній декларації та на оболонці посилки:

відправником посилки є: ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), адреса: АДРЕСА_2);

одержувачем посилки є: ОСОБА_2 (ОСОБА_2 ) адреса: АДРЕСА_3 ( АДРЕСА_3).

В митній декларації № EE499054229PL, яка є підставою для переміщення через митний кордон України, відправником міжнародного поштового відправлення - ОСОБА_1 ( ОСОБА_1), в графах «детальний опис кожної позиції (detailed description of each piece)», «кількість (quantity)», «вартість (value)», «вага (weight)», «HS код (HS code)», «країна походження (country of origin)» не зазначено будь-якої інформації щодо переміщуваних товарів.

Відправник міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 , особисто своїм підписом 09.04.2019 завірив митну декларацію № EE499054229PL.

У зв`язку з чим 20.04.2019 проведено митний огляд міжнародного поштового відправлення № EE499054229PL та встановлено наявність незадекларованого товару «біодобавка AmiColina COLWAY» 10 шт. у блістері, в упаковці 6 блістерів, всього 5 упаковок.

Згідно з сайтом онлайн продаж https://www.colway-kolagen.com/, вартість «біодобавка AmiColina colway» 1 упаковці (6 блістерів по 10 шт. у блістері) становить від 427,00 польських злотих або станом на дату подання митної декларації 09.04.2019 за курсом НБУ 2983,33 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 МК України товари, що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 150 євро, не є об`єктом оподаткування митними платежами.

Не зазначення в митній декларації вартості товару впливає на оподаткування митними платежами, що призводить до звільнення одержувача від оподаткування поштового відправлення митними платежами у зв`язку з недекларуванням відправником за встановленою формою точних та достовірних відомостей про товар.

Таким чином, відправник поштового відправлення ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ), відправив з Польщі до України в міжнародному поштовому відправленні не задекларований товар «біодобавка AmiColina COLWAY» у кількості 5 упаковок (10 шт. у блістері, в упаковці 6 блістерів), вартістю 14916,65 грн. більше ніж 150 євро, не заявивши за встановленою формою точні та достовірні відомості про товари, які підлягають обов`язковому декларуванню.

Згідно з Указом Президента України від 10.10.2017 №316/2017 затверджені Всесвітня поштова конвенція, Загальний регламент Всесвітнього поштового союзу, Заключний протокол Всесвітньої поштової конвенції та Угода про поштові платіжні послуги, підписані від імені України 11 жовтня 2012 року в м. Доха.

Статтею 16 Всесвітньої поштової конвенції визначено, що «EMS це служба термінового поштового пересилання документів i вантажів».

Згідно з Митним кодексом України, міжнародні поштові відправлення - упаковані та оформлені відповідно до вимог актів Всесвітнього поштового союзу та Правил надання послуг поштового зв`язку відправлення міжнародної прискореної пошти «EMS», які приймаються для пересилання за межі України, доставляються в Україну або переміщуються через територію України транзитом операторами поштового зв`язку.

Частиною 7 ст. 233 Митного кодексу України визначено, що міжнародні поштові відправлення переміщуються через митний кордон України після здійснення митного контролю і митного оформлення товарів, що знаходяться в цих відправленнях.

Відповідно до ст. 236 Митного кодексу України декларування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових відправленнях, здійснюється оператором поштового зв`язку чи декларантом або уповноваженою ним особою. При цьому товари, які не є об`єктом оподаткування митними платежами, а також кореспонденція, поштові листи та листівки, література для сліпих, друковані матеріали, міжнародні експрес-відправлення документарного характеру декларуються в усній формі на підставі товаросупровідних документів. Інші товари, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових відправленнях, підлягають письмовому декларуванню.

Підпунктом 2 пункту 6 Розділу Загальні питання Положення про митні декларації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 №450 (зі змінами) встановлено, що «товари, що пересилаються через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях, декларуються шляхом подання органу доходів і зборів уніфікованих міжнародних документів, форми яких установлені актами Всесвітнього поштового союзу.

Частиною 4 ст. 266 Митного кодексу України встановлено, що «у разі самостійного декларування товарів декларантом, передбачену цим Кодексом відповідальність за вчинення порушення митних правил у повному обсязі несе декларант».

Відправник міжнародного поштового відправлення № EE499054229PL з Польщі до України, гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) в митній декларації № НОМЕР_1 не заявив будь-яких відомостей про товар, а у відправленні фактично знаходився товар «біодобавка AmiColina COLWAY» 10 шт. у блістері, в упаковці 6 блістерів, всього 5 упаковок.

Згідно з ч. 4 ст. 368 Митного кодексу України, у разі наявності доказів недостовірності заявленої фактурної вартості товарів органи доходів і зборів визначають їх вартість самостійно, на підставі ціни на ідентичні або подібні (аналогічні) товари відповідно до вимог цього Кодексу.

Згідно з сайтом онлайн продаж https://www.colway-kolagen.com/, вартість 5 упаковок товару «біодобавка AmiColina COLWAY» (в 1 упаковці 6 блістерів по 10 шт. у блістері) становить 14916,65 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 459 Митного кодексу України - суб`єктами адміністративної відповідальності за порушення митних правил можуть бути громадяни, які на момент вчинення такого правопорушення досягли 16-річного віку, а при вчиненні порушень митних правил підприємствами - посадові особи цих підприємств.

Таким чином, гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) не заявив за встановленою формою точних та достовірних відомостей про товар (наявність незадекларованого товару «біодобавка AmiColina COLWAY», у кількості 5 упаковок), які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ст. 472 МК України.

По даному факту 23 квітня 2019 року відносно гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) складено протокол про порушення митних правил № 0311/10000/19 за ознаками порушення митних правил, передбаченого статтею 472 Митного кодексу України.

За протоколом про порушення митних правил № 0311/10000/19 предмети правопорушення, а саме: біодобавка AmiColina COLWAY» (в 1 упаковці 6 блістерів по 10 шт. у блістері) у кількості 5 блістерів, вилучені та передані у склад Київської міської митниці ДФС за адресою: м. Київ, бульвар В. Гавела, 8-а.

Загальна вартість предметів правопорушення становить 14 916,65 грн.

Представник Київської міської митниці ДФС Панькін Д.В. у судовому засіданні складений протокол №0311/10000/19 підтримав в повному обсязі та просив притягнути гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, посилаючись на те, що матеріали адміністративної справи містять достатньо доказів на підтвердження порушення митних правил з боку останньої.

Особа, яка притягується до адміністративної відповідальності за порушення митних правил гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) в судове засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомлена про день, час та місце судового засідання.

З урахуванням вимог ст. 526 МК України, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності за порушення митних правил.

Суд, заслухавши представника митного органу, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Диспозицією ст. 472 МК України передбачено порушення митних правил, яке полягає у недекларуванні товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Суб`єктивна сторона адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України характеризується як умислом, так і необережністю.

Правила переміщення (пересилання) міжнародних поштових та експрес-відправлень через митний кордон України визначено ст.ст. 233-237 Митного кодексу України.

Частиною 7 ст. 233 Митного кодексу України визначено, що міжнародні поштові (крім тих, що переміщуються через територію України транзитом) та експрес-відправлення переміщуються через митний кордон України після здійснення митного контролю і митного оформлення товарів, що знаходяться в цих відправленнях.

Згідно ч. 2 ст. 234 Митного кодексу України, товари (за винятком підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість перевищує еквівалент 150 євро, оподатковуються митом відповідно до цього Кодексу та податком на додану вартість відповідно до Податкового кодексу України.

Пунктом 1 частини 1 статті 235 Митного кодексу України встановлено, що забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних експрес-відправленнях товарів, заборонених цим Кодексом та іншими законодавчими актами.

Відповідно до ст. 236 Митного кодексу України декларування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, здійснюється оператором поштового зв`язку, експрес-перевізником чи декларантом або уповноваженою ним особою.

Таким чином відповідно до вимог ст.ст. 234, 236 Митного кодексу України товари, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, підлягають письмовому декларуванню.

Підпунктом 2 пункту 6 Розділу Загальні питання Положення про митні декларації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 №450 (зі змінами) встановлено, що «товари, що пересилаються через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях, декларуються шляхом подання органу доходів і зборів уніфікованих міжнародних документів, форми яких установлені актами Всесвітнього поштового союзу.

Відповідно до ч.1 ст. 257 МК України декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Частиною 4 ст. 266 Митного кодексу України встановлено, що «у разі самостійного декларування товарів декларантом, передбачену цим Кодексом відповідальність за вчинення порушення митних правил у повному обсязі несе декларант».

Як вбачається з матеріалів справи, під час проведення митного огляду товару, що знаходився у міжнародному поштовому відправленні № EE499054229PL, встановлено наявність незадекларованого товару «біодобавка AmiColina COLWAY» 10 шт. у блістері, в упаковці 6 блістерів, всього 5 упаковок.

З аналізу вищевикладеного вбачається, що за встановленою формою у міжнародному транспортному документі № EE499054229PL гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1) незаявлені точні та достовірні відомості про наявність товару, який підлягає обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Оцінюючи матеріали справи у їх сукупності, суд вважає, що в діях гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) наявні ознаки складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України та винуватість останнього у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України повністю підтверджується дослідженими у судовому засідання доказами, зокрема, даними протоколу про порушення митних правил №0311/10000/19 від 23.04.2019 року, міжнародними транспортними документами, актом про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу, службовою запискою.

Відповідно до вимог ст. 245 КпАП України, завданням судді при розгляді справ про адміністративне правопорушення є своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

На підставі вищезазначеного, обираючи вид стягнення, суд враховує характер вчиненого правопорушення, а також обставини, за яких було вчинено правопорушення.

Відповідно до санкції ст. 472 МК України, вчинення правопорушення передбаченого диспозицією цієї статті, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів з конфіскацією зазначених товарів, транспортних засобів.

З огляду на викладене, гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) слід визнати винним у порушенні митних правил за статтею 472 Митного Кодексу України та піддати адміністративному стягненню у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією безпосереднього предмету порушення митних правил.

Крім того, відповідно до ст. 40-1 КУпАП та ЗУ «Про судовий збір» з гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) підлягає стягненню судовий збір у розмірі 384,20 грн.

Керуючись ст. 41 Конституції України, ст. ст. 280, 283, 284 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. ст. 187, 248, 268, 460, 472, 527-529 Митного кодексу України, -

ПОСТАНОВИВ:

Гр . ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України та піддати адміністративному стягненню у вигляді штрафу на користь держави у розмірі 14 916 (чотирнадцять тисяч дев`ятсот шістнадцять) грн. 65 коп.

Конфіскувати в дохід держави безпосередні предмети порушення митних правил - біодобавка «AmiColina COLWAY» (в 1 упаковці 6 блістерів по 10 шт. у блістері) у кількості 5 блістерів, що вилучені відповідно до протоколу про порушення митних правил № 0311/10000/19 від 23 квітня 2019 року.

Стягнути з гр. ОСОБА_1 ( ОСОБА_1 ) на користь держави судовий збір у розмірі 384 (триста вісімдесят чотири) грн. 20 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Постанова пред`являється до виконання протягом трьох місяців.

Суддя О.М. Букіна

Джерело: ЄДРСР 82585419
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку