open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 405/4526/19

провадження № 1-кс/405/2643/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.06.2019

м. Кропивницький

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Майданніков О.І., при секретарі Погрібній А.А., розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Кіровоградській області капітана поліції Юрлова М.В. у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.06.2019 за № 12019120000000146, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України про призначення судової інженерно-транспортної (транспортно-трасологічної) експертизи, -

встановив:

до Ленінського районного суду м. Кіровограда 13.06.2019 надійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Кіровоградській області капітана поліції Юрлова М.В. у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.06.2019 за № 12019120000000146, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України про призначення судової інженерно-транспортної (транспортно-трасологічної) експертизи, в якому (клопотанні) слідчий просить:

1. З метою з`ясування взаємного розташування транспортних засобів один відносно одного в момент ДТП та якими частинами відбувалось первинне контактування транспортних засобів, призначити судову інженерно-транспортну (транспортно-трасологічну) експертизу, до проведення якої залучити експерта Кіровоградського НДЕКЦ МВС України.

2. На вирішення експерта поставити наступні питання:

1) Яким було взаємне розташування автомобіля Chevrolet Aveo SF69Y, реєстраційний номер НОМЕР_1 з велосипедом один відносно одного?

2) Якими частинами відбувалось первинне контактування автомобіля Chevrolet Aveo SF69Y, реєстраційний номер НОМЕР_1 з велосипедом?

3. Надати експертам дозвіл на використання руйнівних методів та зміну властивостей деталей автомобіля під час проведення експертизи.

4. Для проведення експертизи експерту надати автомобіля Chevrolet Aveo SF69Y, реєстраційний номер НОМЕР_1 та велосипед, які знаходяться на території ДП «Кіровоград – Інформ - Ресурси» за адресою: м. Кропивницький, вул. Панфіловців, 22а.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 07.06.2019 близько 20 години 40 хвилин водій ОСОБА_1 , керуючи автомобілем Chevrolet Aveo SF69Y, реєстраційний номер НОМЕР_1 , рухаючись на 33 км + 315 м автодороги Кропивницький - Кривий Ріг – Запоріжжя, в напрямку м. Кривий Ріг, на території Новгородківського району Кіровоградської області допустив наїзд на велосипедиста ОСОБА_2 , який рухався в попутному напрямку.

В результаті ДТП велосипедист ОСОБА_2 від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці пригоди.

Відділом розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Кіровоградській області 08.06.2019 внесено відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

Для з`ясування взаємного розташування транспортних засобів один відносно одного в момент ДТП та якими частинами відбувалось первинне контактування транспортних засобів, що має значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання в області автотехніки, постала необхідність в проведені судової інженерно-транспортної (транспортно-трасологічної) експертизи, в зв`язку з чим слідчий звернувся з даним клопотанням до суду.

До судового засідання слідчим надано суду заяву про розгляд клопотання без його участі, в якій останній клопотання підтримав та просив його задовольнити, що, в свою чергу, не перешкоджає відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України проведенню судового засідання без його участі.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів судового розгляду не здійснювалося.

Дослідивши надані стороною кримінального провадження матеріали зазначеного вище клопотання, а саме: витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про реєстрацію 08.06.2019 за № 12019120000000146, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України; копію рапорту про ДТП з потерпілим від 07.06.2019; копію протоколу огляду місця ДТП від 07.06.2019; копію свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу Chevrolet Aveo SF69Y, реєстраційний номер НОМЕР_1 ; копію постанови про визнання та приєднання до кримінального провадження речових доказів від 08.06.2019, - приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання про призначення експертизи, виходячи з наступного.

Положеннями ст. 243 КПК передбачено, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Правові, організаційні і фінансові основи судово-експертної діяльності з метою забезпечення правосуддя України незалежною, кваліфікованою і об`єктивною експертизою, орієнтованою на максимальне використання досягнень науки і техніки, зокрема, регламентуються Законом України «Про судову експертизу», згідно з положеннями якого, судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду (стаття 1 Закону) та судово-експертна діяльність здійснюється на принципах законності, незалежності, об`єктивності і повноти дослідження (стаття 3 Закону).

Згідно з ч. 1, ч. 6 ст. 244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

При цьому, судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Відповідно до положень ч. 7, ч. 9 ст. 244 КПК України до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі. Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

Приймаючи до уваги вищевикладене, враховуючи те, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.06.2019 за № 12019120000000146, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, а саме: встановлення взаємного розташування транспортних засобів один відносно одного в момент ДТП та якими частинами відбувалось первинне контактування транспортних засобів, - необхідні спеціальні знання для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, вважаю, що клопотання слідчого про призначення судової інженерно-транспортної (транспортно-трасологічної) експертизи слід задовольнити, призначивши відповідну експертизу, проведення якої доручити експертам Кіровоградського НДЕКЦ МВС України.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про судову експертизу» під час проведення судових експертиз об`єкти дослідження можуть бути пошкоджені або витрачені лише у тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про судову експертизу» проведення судових експертиз державними спеціалізованими установами у кримінальних провадженнях за дорученням слідчого, прокурора, суду та у справах про адміністративні правопорушення здійснюється за рахунок коштів, які цільовим призначенням виділяються цим експертним установам з Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 242-244, 369-372 КПК України, -

постановив:

клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Кіровоградській області капітана поліції Юрлова М.В. у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.06.2019 за № 12019120000000146, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України про призначення судової інженерно-транспортної (транспортно-трасологічної) експертизи, - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.06.2019 за № 12019120000000146, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, судову інженерно-транспортну (транспортно-трасологічну) експертизу, проведення якої доручити експерту Кіровоградського НДЕКЦ МВС України.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експерта поставити наступні питання:

1. Яким було взаємне розташування автомобіля Chevrolet Aveo SF69Y, реєстраційний номер НОМЕР_1 з велосипедом один відносно одного?

2. Якими частинами відбувалось первинне контактування автомобіля Chevrolet Aveo SF69Y, реєстраційний номер НОМЕР_1 з велосипедом?

Надати експерту на підставі положень ст. 5 Закону України «Про судову експертизу» дозвіл на пошкодження або витрачення під час проведення судової експертизи об`єктів дослідження лише у тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

Для проведення експертизи в розпорядження експерта надати наступний об`єкт дослідження: автомобіль Chevrolet Aveo SF69Y, реєстраційний номер НОМЕР_1 та велосипед, які знаходяться на території ДП «Кіровоград – Інформ - Ресурси» за адресою: м. Кропивницький, вул. Панфіловців, 22а.

В разі необхідності слідчому надати експерту матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.06.2019 за № 12019120000000146, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

Висновок експерта відповідно до положень ч. 9 ст. 244 КПК України надати старшому слідчому відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Кіровоградській області капітану поліції Юрлову М.В.

Проведення експертизи здійснити за рахунок коштів, які цільовим призначенням виділяються експертній установі з Державного бюджету України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Олексій Іванович Майданніков

Джерело: ЄДРСР 82574711
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку