open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

"20" червня 2019 р.

м. Одеса

Справа № 916/1692/19

За позовом Державного підприємства «Адміністрація морських портів України » в особі Миколаївської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України »

до відповідача: SAMATEX ALLIANCE LTD в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Морське Агенство Альтаїр»

про стягнення 2 352,34 доларів США, що еквівалентно 62 141,95 грн.,-

Суддя Гут С.Ф.

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство «Адміністрація морських портів України » в особі Миколаївської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України » (надалі – позивач) звернулося до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до відповідача SAMATEX ALLIANCE LTD в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Морське Агенство Альтаїр» про стягнення 2 352,34 доларів США, що еквівалентно 62 141,95 грн.

В обґрунтування позовних вимог, позивач зазначає SAMTEX ALLIANCE LTD (далі - Боржник) є судновласником судна VICTORIA (ІМО 9365415) (прапор - Союз Коморських Островів (UNION OF COMOROS)), що зазначено у Журналі безперервної реєстрації історії судна (CONTINUOUS SYNOPSIS RECORD (CSR).

Судно VICTORIA з 11.04.2019 по 14.04.2019 заходило у морський порт Миколаїв для виконання вантажних операцій у портовому засобі морського порту Миколаїв UANLV-002 (вантажний термінал «Океан»), що підтверджується: лоцманською квитанцією від 11.04.2019, лоцманською квитанцією від 14.04.2019, вантажним маніфестом (FREIGHT/CARGO MANIFEST) від 14.04.2019.

У зв`язку із заходженням судна VICTORIA Заявник нарахував: 1 176, 17 доларів США корабельний збір за вхід в акваторію морського порту Миколаїв, операційну акваторію причалів вантажного терміналу «Океан», 1 176,17 доларів США корабельний збір за вихід з акваторії морського порту Миколаїв, операційної акваторії причалів вантажного терміналу «Океан», інші портові збори. У морському порту або поза його територією як постійні представники судновласника діють агентські організації (морський агент), що визначено у статті 116 Кодексу торговельного мореплавства України. Між Заявником та морським агентом укладений Договір № 367-П-АМПУ від 03.12.2018 (далі - Договір). ТОВ «МОРСЬКЕ АГЕНТСТВО АЛЬТАЇР» подало декларацію приєднання №25 від 19.12.2018 до Договору. ТОВ «Компанія «Пасіфік Мерітайм» подало декларацію приєднання №241 від 21.03.2019 до Договору. Відповідно пункту 3.3.2 Морський агент зобов`язується своєчасно здійснювати усі розрахунки з Заявником за надані судну і Морському агенту послуги в порядку, визначеному цим Договором, зокрема здійснювати від імені судновласника розрахунки з адміністрацією з портових зборів, спеціалізованої послуги та інших послуг. Відповідно пункту 4.1 Договору оплата портових зборів, що надійшли від судновласника, здійснюється Морським агентом до виходу судна з морського порту на рахунок Заявника у доларах США по суднам під іноземним прапором.

Як зазначає позивач в інформації про підхід судна ( НОМЕР_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 ) морським агентом судна зазначений ТОВ «Компанія «Пасіфік Мерітайм», якому Заявник виставив рахунок № НОМЕР_2 від 14.04.2019. Як вказує позивач на даний час судно VICTORIA перебуває у морському порту Чорноморськ, що підтверджено довідкою Чорноморської філії ДП «АМПУ», даними сайту www.marinetraffic.com. Морським агентом судна VICTORIA є ТОВ «МОРСЬКЕ АГЕНТСТВО АЛЬТАЇР», що підтвержується підхідним нотісом від 22.04.2019.

Морський агент зобов`язаний здійснювати добросовісно свою діяльність відповідно до інтересів судновласника або іншого довірителя і звичайної практики морського агентування, що визначено у статті 117 Кодексу торговельного мореплавства України та пунктами 3.3.1 - 3.3.2 Договору. Отже, судно VICTORIA є вантажним судном. При заходженні Судна для виконання вантажних операцій воно віднесено до групи А згідно Додатку № 1 до Порядку.

Розпорядженням від 27.05.1999 № 506-р Кабінет Міністрів України відкрив акваторію Бузького лиману - для заходження іноземних невійськових суден і військових кораблів; відкрив пункт пропуску через державний кордон в Миколаївському морському торговельному порту - для міжнародного морського сполучення з пунктами контролю у ВАТ "Суднобудівний завод "Океан" (перевалка вантажів та ремонт невійськових суден), портопункті Миколаївське морське агентство - філіалі державної компанії "Укррибпром" (вантажне сполучення).

Розпорядженням від 26.06.2013 № 466-р Кабінет Міністрів України включив, зокрема морський порт Миколаїв до переліку морських портів України, відкритих для заходження іноземних суден.

Згідно вимог п.З Прикінцевих положень Закону - на території Вантажного терміналу «Океан» продовжує діяти пункт пропуску у межах морського порту Миколаїв. ТОВ «Суднобудівний завод «Океан» підтвердило Позивачу дану інформацію у листі від 01.03.2019 № 10 (копія додається).

Таким чином, корабельний збір справляється на користь Позивача відповідно до статті 22 Закон України «Про морські порти України».

Як вказує позивач правові підстави позову свідчать про необхідність підтвердження наступних обставин: входу/виходу судна VIKTORIA, а також виконання вантажних операцій. «Порядок оформлення приходу суден у морський порт, надання дозволу на вихід суден у море та оформлення виходу суден із морського порту» (далі - Порядок), затверджений наказом Міністерства інфраструктури України від 27.06.2013 № 430 зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.07.2013 за№ 1230/223762.

Порядок вимагає оформлення наступних документів, які можуть підтвердити зазначені вище обставини:

- капітан судна, що прямує в порт, зобов`язаний надавати портовим властям безпосередньо або через морського агента інформацію про підхід судна, яка містить, зокрема заходи, передбачені в порту призначення або на якірній стоянці призначення (навантаження, розвантаження тощо) (підпункт 1 пункту 2.1 Порядку);

- портовим властям подається капітаном судна (або морським агентом) Загальна декларація (General Declaration) з поміткою «Прихід/Arrival» (додаток 1, підпункт 4 пункту 2.2 Порядку);

- уповноважена особа Служби капітана морського порту реєструє прихід кожного судна в Журналі реєстрації приходу суден (додаток 2, підпункт 9 пункту 2.2 Порядку);

- до початку вантажних операцій капітан судна зобов`язаний пред`явити Службі капітана морського порту вантажну декларацію (пункт 2.5 Порядку);

- для одержання дозволу на вихід з порту капітан судна пред`являє уповноваженій особі Служби капітана морського порту Загальну декларацію з поміткою "Вихід/Departure" (додаток 1, пункт 4.3 Порядку);

- суднам під Державним Прапором України, що виходять в закордонний рейс, та іноземним суднам видається дозвіл на вихід (Port Clearance Certificate) (додаток 4, пункт 4.4 Порядку);

- реєстрація виходу судна з порту здійснюється уповноваженою особою Служби капітана морського порту у Журналі реєстрації виходу суден . Чергові працівники Служби, уповноважені вносити записи до зазначеного Журналу, є відповідальними за достовірність і своєчасність таких записів та збереження Журналу (додаток 6, пункт 4.6 Порядку).

Як зазначає позивач азначені документи у нього відсутні.

Листом від 04.03.2019 № 659/02/14-19 Державна служба морського та річкового транспорту України (Морська адміністрація) повідомила, що з 26.02.2019 року функції щодо здійснення державного нагляду (контролю) за безпекою в морських портах та видання розпоряджень в межах повноважень виконують капітани морських портів Морської адміністрації. Контактні дані капітанів морських портів Морської адміністрації роззміщено на сайті за посиланням https://marad.gov.ua/ua/sluzhba-kapitaniv-portiv.

Для отримання зазначених вище документів Позивач звернувся до капітана Миколаївського морського порту із запитом від 10.05.2019 № 1575/18-01-02/Вих/18 (копія додана до позовної заяви).

Капітан Миколаївського морського порту листом вхідний № 3366/18/Вх від 14.05.2019 (копія додана до позовної заяви) повідомив Позивача, що вантажний термінал «Океан» є в зоні відповідальності порту «Ольвія». Вся інформація стосовно запиту Позивача знаходиться в порту Ольвія.

Позивач звернувся до в.о. капітана морського порту «Ольвія» із запитом від 10.05.2019 № 1576/18-01-02/Вих/18 (копія додана до позовної заяви). Цей запит Позивач направив на електронну пошту harbourmaster olvia@marad.gov.ua та цінним листом (докази додані до позовної заяви)

Відповідь від в.о. капітана морського порту «Ольвія» не надходила. Номери телефонів (068)642 08 47, (068)413 08 11, які зазначені на сайті https://marad.gov.ua/ua/sluzhba-kapitaniv-portiv - не відповідають, відтак позивач зазначив, що не має можливості отримати ці докази самостійно.

18.06.2019 року разом з позовною заявою Державне підприємство «Адміністрація морських портів України » в особі Миколаївської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України » звернулось до суду з клопотанням (вх. ГСОО №2-2886/19) про витребування доказів, згідно якого позивач просить витребувати у в.о. капітана морського порту «Ольвія» Чернеги Сергія ОСОБА_1 (54052, м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 29/1) наступні докази, які підтверджують вхід/вихід судна VICTORIA, а також виконання вантажних операцій:

- інформацію про підхід судна, яка містить, зокрема заходи, передбачені в порту призначення або на якірній стоянці призначення (навантаження, розвантаження тощо);

- загальну декларація (General Declaration) з поміткою «Прихід/Arrival»;

- витяг з Журналу реєстрації приходу суден;

- вантажну декларацію;

- загальну декларацію з поміткою «Вихід/Departure»

- дозвіл на вихід (Port Clearance Certificate)

- витяг з Журналу реєстрації виходу суден.

Відповідно до ч.10 ст. 29 ГПК України визначено, що позови до відповідача, який не має в Україні місцезнаходження чи місця проживання, можуть пред`являтися за місцезнаходженням його майна.

Згідно з ч.3 ст. 29 ГПК України позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

Згідно ч.ч.1,3 ст.81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в ч.ч. 2 та 3 ст.80 цього кодексу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Відповідно до ч.ч.6,7 ст.81 ГПК України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Водночас, господарський суд зазначає, що згідно з ч.8 ст.81 ГПК України, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Розглянувши зазначене клопотання Державного підприємства «Адміністрація морських портів України » в особі Миколаївської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України », враховуючи складність справи, обсяг та характер доказів у справі, та необхідність, заявлених до витребування доказів, для вирішення справи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання позивача про витребування доказів.

Керуючись ч.3, 4 ст.81, ст.234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Державного підприємства «Адміністрація морських портів України » в особі Миколаївської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України » про витребування доказів (вх.ГСОО №2-2886/19 від 18.06.2019р.) задовольнити.

2. Витребувати у в.о. капітана морського порту «Ольвія» Чернеги ОСОБА_2 (54052, м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 29/1) наступні докази, які підтверджують вхід/вихід судна VICTORIA, а також виконання вантажних операцій:

- інформацію про підхід судна, яка містить, зокрема заходи, передбачені в порту призначення або на якірній стоянці призначення (навантаження, розвантаження тощо);

- загальну декларація (General Declaration) з поміткою «Прихід/Arrival»;

- витяг з Журналу реєстрації приходу суден;

- вантажну декларацію;

- загальну декларацію з поміткою «Вихід/Departure»

- дозвіл на вихід (Port Clearance Certificate)

- витяг з Журналу реєстрації виходу суден.

3.Встановити в.о. капітана морського порту «Ольвія» Чернеги ОСОБА_2 (54052 АДРЕСА_1 м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 29/1) строк для надання витребуваних доказів до 09.07.2019р.

Ухвала набирає чинності в порядку, визначеному ст.235 ГПК України та оскарженню не підлягає.

Суддя С.Ф. Гут

Джерело: ЄДРСР 82498313
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку