open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 344/8006/19

Провадження № 2/344/3071/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2019 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано - Франківської області

в складі:

головуючого судді: Шамотайла О.В.

секретаря Устинської Н.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за позовною заявою представника ОСОБА_1 , в інтересах ОСОБА_2 до Івано-Франківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ в Івано-франківській області про встановлення неправильності актового запису про національність,-

В С Т А Н О В И В:

Заявниця звернулася до суду з даною позовною заявою, в якій зазначила, що вона народилася в 1939 році в с. Лосе, Ново- Санчського району, Краківської області, Польща (на даний час с. Лосе, Новосондецький повіт, Малопольське воєводство, Республіка Польща). Вона та її родина, як і всі попередні покоління жили постійно в Польщі - с. Лосе, Ново-Санчського району, Краківської області (на даний час с. Лосе, Новосондецький повіт, Малопольське воєводство. Республіка Польща). Разом вели осілий спосіб життя на території Польщі, займалися торгівлею, лісопереробкою, фермерством. Військові дії другої світової війни призвели до переїзду її родини (батько, мати та 8 дітей) на територію УРСР, спочатку в Полтавську область, але у зв`язку з відсутністю елементарного житла, родина переїхала в м АДРЕСА_1 . Як розповідали їй батьки, співробітники Львівського та Тернопільського НКВС вилучили всі документи - свідоцтва про народження, паспорта і т.д., які мала родина та були видані на території Польщі. Коли виникла потреба у відновленні документів в органах записів актів громадянського стану для неї та членів родини, її батьків під тиском щодо можливого обмеження їх прав і свобод, т.ч. в майбутньому дітей (освіта у престижних вищих навчальних закладах, кар`єра, суспільне становище, права, свободи, і т.д.). змусили в актових записах своєї національності внести відомості - «українці», що в кінцевому результаті призвело до внесення її національності «українка» в актовий запис цивільного стану громадян про шлюб за № 610 від 22 серпня 1964 року, складеного в Івано-Франківському міському відділі державної реєстрації актів цивільного`стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області.

Рідний брат заявниці ОСОБА_3 , 1929 р.н, (помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та похований в Польщі, залишився в Польщі, де в нього народилося п`ятеро дітей – ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які для неї є племінниками. Вони проживають в Малопольському воєводстві, Новосондецькому повіті (гміна Лабова, м. Крініца), з якими вона та моя сім`я підтримує тісні стосунки.

Вважає, що її близькі родичі століттями виховувалися на польській культурі, традиціях, звичаях, любили Польщу та живучи поза межами Польщі завжди рахували себе частиною польської спільноти, польського суспільства, що свідчить про її та її родини польське походження.

На даний час у заявниці виникла потреба для впорядкування документів та реалізації особистих прав, власної національної ідентифікації та можливості користуватися окремими пільгами і гарантіями, що передбаченні чинним законодавством Республіки Польща та для вільного підтвердження культурних та родинних стосунків з родичами з Польщі.

У 2018 році ОСОБА_1 звернулася із заявою до Івано-Франківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області про внесення зміни у національності з «українка» на: «полька»- в актовому записі цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу за № 610 від 22 серпня 1964 року. Однак отримала відмову щодо внесення таких змін. Не погодившись із висновком Івано-Франківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області вона звернулася з адміністративним позовом до Івано-Франківського окружного суду. Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 24.01.2019 року їй відмовлено у задоволенні позову. Постановою 8-го апеляційного адміністративного суду від 08.04.2019 року, рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 24.01.2019 року скасовано, а провадження закрито. Просить постановити рішення, яким встановити факт неправильності актового запису про національність ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_2 , що за № 610 від 22 серпня 1964 року, складеного в Івано-Франківському міському відділі державної;реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області. Зобов`язати Івано-Франківському міському відділі державної;реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області внести зміни до актового запису за № 610 від 22 серпня 1964 року в державному реєстрі актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу, вказавши вірну національність «полька».

В судове засідання представник позивача не з`явився, подав письмове клопотання в якому вимоги позовної заяви підтримав повністю, просить їх задовольнити та слухати справу у його відсутність.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про день, час та місце слухання справи був належним чином повідомлений, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення, яке повернулось до суду.

Проаналізувавши матеріали справи, беручи до уваги письмове клопотання представника позивача, суд приходить до наступних висновків.

Згідно копії свідоцтва про народження, виданого повторно Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Тернопільській області, серії НОМЕР_1 , ОСОБА_9 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Лосє, Новий Санч район, Краківська область, Республіка Польща ( а.с.9).

Як вбачається з долучених до матеріалів справи доказів, а саме: копій польського паспорту ОСОБА_10 , свідоцтва про народження заявниці ОСОБА_9 , свідоцтва про народження ОСОБА_9 , що видане відділом актів цивільного стану м. Лабова Республіка Польща, свідоцтво про народження матері заявниці ОСОБА_11 , видане відділом актів цивільного стану м. Лабова Республіка Польща, свідоцтва про народження ОСОБА_12 , видане відділом актів цивільного стану м. Лабова Республіка Польща, засвідчення громадянства батька заявниці ОСОБА_13 , який виданий 13.03.2017 року ОСОБА_14 , дані докази підтверджують доводи заявниці про польське походження її родини та належність до польської національності (а.с.10-29).

Як вбачається з висновку Івано-Франківському міському відділі державної;реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Безсмертній О.В. відмовлено у внесенні змін до актового запису № 610 від 22 серпня 1964 року стосовно зміни національності (а.с.30).

ОСОБА_9 зареєструвала шлюб з ОСОБА_15 ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про одруження від 22.08.1964 року. Прізвище дружини після реєстрації шлюбу – « ОСОБА_16 » (а.с.31).

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 24.01.2019 року ОСОБА_1 відмовлено у задоволенні позову до Івано-Франківського міського відділу державної;реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області про визнання протиправним та скасування висновку про внесення змін до актового запису цивільного стану від 20.11.2018 року (а.с.32-33).

Постановою 8-го апеляційного адміністративного суду від 08.04.2019 року, рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 24.01.2019 року скасовано, а провадження закрито (а.с.34-36).

Згідно зі ст. 11 Конституції України держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій, культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх кордонних народів і національних меншин України.

Згідно з приписами ст. 300 Цивільного Кодексу України фізична особа має право на збереження своєї національної, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно зі ст.3 Закону України«Про національніменшини вУкраїні» до національних меншин належать групи громадян України, які не є українцями за національністю, виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою.

Національність - це приналежність особи до нації, держави або народу. Поняття «національність» може мати різноманітні значення: юридично-правове, політичне, етнологічне, культурологічне, повсякденно-побутове тощо. Із загального розуміння дефініції «самоусвідомлення» - це чітке усвідомлення своєї суті, своїх характерних рис, своєї ролі у суспільстві, в житті тощо.

Національна ідентичність - це почуття нації як єдиного цілого. Національна ідентичність людини є її ідентичність і почуття приналежності до однієї держави або однієї нації, незалежно від свого юридичного статусу громадянства. На підставі цього зазначений вище Закон чітко визначив та надав право особі вільно і самостійно обирати свою національність.

Таким чином, національність особи встановлюється не шляхом чітко регламентованого порядку або закону, а є суб`єктивним, внутрішнім переконанням особи своєї ролі, характеристик та інше, що забезпечують певну приналежність, в тому числі національну.

Згідно зі ст. 11 зазначеного Закону громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність. Примушення громадян у який би то не було формі до відмовлення від своєї національності не допускається.

Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 "Про затвердження Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання" підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

У відповідності до ст.ст.3-5ЗУ «Пронаціональні меншинив Україні» до національних меншин належать групи громадян України, які не є українцями за національністю, виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою. Відносини, які виникають з приводу реалізації громадянами України прав і свобод, пов`язаних з їх належністю до національних меншин, регулюються Конституцією України, цим Законом, прийнятими на їх підставі іншими законодавчими актами, а також міжнародними договорами України. Забезпечення формування та реалізацію державної політики у сфері міжнаціональних відносин та захисту прав національних меншин України здійснюють центральні органи виконавчої влади, визначені Президентом України. Згідно з ст.11цього ж закону громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність. Примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається.

У відповідності до ст. 92 Конституції України виключно законами України визначаються права корінних народів та національних меншин, а згідно ст. 35 Конституції України кожний має право на свободу світогляду і віросповідання.

Внесення змін в актові записи необхідно для правильного визначення національності за принципом кровних зв`язків та реалізації намірів по підтримці сімейних традицій, вихованні дітей в національному дусі і в подальшомудля впорядкування документів, для реалізації особистих прав та отримання можливості користуватися окремими пільгами і гарантіями, що передбачені чинним законодавством для громадян пострадянських республік польського походження.

За таких обставинсуд приходить до висновку,що позовні вимоги слід визнати підставними та задовольнити в повному обсязі.

На підставі ст.ст.35,92 Конституції України, ст.ст.3-5,11 Закону України «Про національні меншини в Україні» від 25.06.1992 року, п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану», керуючись ст.ст.223,247ч.2,263, 264, 265, 268, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Встановити факт неправильності актового запису про національність ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_2 , що за № 610 від 22 серпня 1964 року, складеного в Івано-Франківському міському відділі державної;реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області.

Зобов`язати Івано-Франківському міському відділі державної;реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області внести зміни до актового запису ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_2 , за № 610 від 22 серпня 1964 року в державному реєстрі актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу, вказавши вірну національність «полька».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення судудо Івано-Франківського апеляційного суду може бути подана протягом тридцяти днів, з дня проголошення рішення.

Суддя Шамотайло О.В.

Джерело: ЄДРСР 82475592
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку