open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 215/3406/19

2-а/215/241/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2019 року Тернівський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі: головуючого, судді Камбул М.О.

за участю: секретаря Кошмак А.С.

позивача ОСОБА_1

розглянувши в відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради про включення до списку виборців,-

ВСТАНОВИВ:

В червні ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради про включення до списку виборців.

В обґрунтуванні своїх позовних вимог позивач ОСОБА_1 вказує, що він 10.04.2019 подав скаргу до Виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради , в якій вказує на бездіяльність посадових осіб виконкому, які склали не правдиві документи та відділ ведення державного реєстру вніс до Єдиного державного демографічного реєстру неправдиву інформацію відносно нього, що перешкоджає забезпеченню його прав на виборах депутатів до Верховної Ради України.

Просить суд зобов`язати Виконавчий комітет Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради внести зміни у списки виборців та включити його до уточненого списку виборців на дільниці № 121699, із зазначенням у списку виборчої адреси: АДРЕСА_1 , та внести його особисті дані до державного реєстру виборців виборчого пункту, чим забезпечити право голосу на виборах 21.07.2019, наданого ст.ст. 70, 71 Конституції України.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні вказує на порушення його права на голосування у зв`язку із наявністю неправдивої інформації в демографічному реєстрі щодо нього та просить позов задовольнити. Також позивач просить винести ухвалу, якою надати визначеності повноваженням відповідача, встановити наявність або відсутність обставин (фактів), порядку, дій виконкому та зазначити нормативно-правовий акт, вимоги якого порушено відповідно до заяви від 10.04.2019.

Представник відповідача – Виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Вислухавши позивача, дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст.70 Конституції України, право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Згідно ч.ч.1, 2 ст. 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України», право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Позивач ОСОБА_1 , є громадянином України та досяг вісімнадцятирічного віку, що підтверджується витягом з реєстру виборців (а.с.10).

Відповідно до ч.3,4 ст.2 Закону України «Про вибори народних депутатів України», документом, який підтверджує особу та громадянство України виборця на виборах депутатів, є: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім`я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах); паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби). Документи, зазначені у пунктах 1, 2, 7 частини третьої цієї статті, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях.

Згідно ч.1,2 ст.3 Закону України «Про вибори народних депутатів України», вибори депутатів є рівними: громадяни України беруть участь у виборах депутатів на рівних засадах. Кожний виборець має в одномандатному та загальнодержавному округах по одному голосу. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому цим Законом.

Згідно вимог ч.2, п.2,4 ст.32 Закону України «Про вибори народних депутатів України», дільнича виборча комісія отримує список виборців від органу ведення Державного реєстру виборців або Міністерства закордонних справ України, складає список виборців у випадках, передбачених цим Законом, надає його для загального ознайомлення, а також вносить до нього зміни у випадках, передбачених цим Законом, а також в порядку та в строки, встановлені частиною другою статті 40 цього Закону, вручає або надсилає кожному виборцю іменне запрошення із зазначенням дати проведення голосування, адреси приміщення для голосування, часу початку і закінчення голосування;

Згідно ч.1,2 ст.39 Закону України «Про вибори народних депутатів» , органи ведення Державного реєстру виборців складають попередні списки виборців для звичайних виборчих дільниць відповідно до Закону України "Про Державний реєстр виборців". Складання попередніх списків виборців для звичайних виборчих дільниць здійснюється у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією. До попереднього списку виборців для звичайної виборчої дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день голосування виповниться вісімнадцять років та які відносяться за виборчою адресою до цієї виборчої дільниці відповідно до відомостей Державного реєстру виборців. Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

Судом встановлено, що позивач був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується витягом з реєстру виборців, однак, з інформації, що міститься у базі даних Державного реєстру виборців, судом встановлено, що 08.11.2013 ОСОБА_1 був знятий з реєстрації за вищевказаною адресою та на теперішній час зареєстрованого місця проживання він не має (а.с.10).

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.8 Закону України «Про державний реєстр виборців», виборча адреса виборця визначається згідно з цією статтею та є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці. Виборча адреса виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, визначається за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, або органом ведення Реєстру за мотивованим зверненням виборця.

Виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (частини друга статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців»).

Відповідно до ст.3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в України», місцем перебування зазначається адміністративно-територіальна одиниця на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік, місцем проживання визнається адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Керівник органу ведення Реєстру відмовляє у задоволенні заяви виборця, зазначеної в частинах першій та другій цієї статті, з таких підстав: якщо встановлено, що особа, яка звернулася із заявою, не включена до Реєстру; якщо перевіркою, передбаченою частиною 3 цієї статті, виявлено невідповідність у змісті відомостей, зазначених у заяві та наданих відповідними органом, закладом, установою; якщо заяву про зміну виборчої адреси визнано необґрунтованою; якщо встановлено, що до Реєстру вже внесено відповідні зміни до персональних даних виборця.

Виборча адреса відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців», визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Для того щоб відділ ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернівської у м. Кривому Розі ради мав змогу змінити ОСОБА_1 місце голосування, необхідно уточнити свої дані у Державному реєстрі виборців, в частині визначення, виборчої адреси, відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців».

Якщо, ОСОБА_1 має зареєстроване місце проживання необхідно звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців, розташованого у районі, до якого відноситься адреса зареєстрованого місця проживання, у порядку встановленому статтею 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців» із заявою про зміну виборчої адреси, при собі необхідно мати паспорт громадянина України та документи, які підтверджують дану адресу.

У разі, якщо він не має зареєстрованого місця проживання, то може звернутися щодо визначення своєї виборчої адреси як до центру обліку, що відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальної служби, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, так і безпосередньо до відділу ведення Державного реєстру виборців, який розташований на території району, до якого відноситься адреса постійного місця проживання, з заявою про визначення виборчої адреси відповідно до п.3 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців». В заяві обов`язково вказується обгрунтуання необхідності визначення виборчої адреси, та надаються документи (копії документів), які підтверджують ці обґрунтування та дають змогу відділу ведення Реєстру визначити виборцю його виборчу адресу. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред`являються відділу ведення Реєстру. Такими документами можуть бути: документ, що підтверджує право власності на житло, в тому числі договір купівлі-продажу; договір дарування, свідоцтво про право на спадщину; договір найму житла; довідка житлово-експлуатаційної установи або об`єднання співвласників багатоквартирного будинку; письмова згода власника житла тощо.

Відділ ведення Реєстру як суб`єкт розгляду відповідної заяви виборця вивчає її обґрунтованість (умотивованість). Заява є обґрунтованою у разі, коли додані до неї документи підтверджують наявність у виборця права користування житлом за вказаною ним адресою.

Після того, як буде визначено виборчу адресу, у разі необхідності, позивач може звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого перебування або ж за виборчою адресою для тимчасової зміни місця голосування.

Так, оскільки позивачем не надано належних доказів щодо свого місця проживання, позивач ніде не зареєстрований, тобто не має своєї виборчої адреси, тому суд вважає, що відсутні правові підстави для задоволення позову та внесення позивача до списку виборців Дільничної виборчої комісії №121699 територіального виборчого округу №31.

Щодо клопотання позивача, яке було заявлено під час судового засідання, про винесення окремої ухвали, якою він просить надати визначеності повноваженням відповідача, встановити наявність або відсутність обставин (фактів), порядку, дій виконкому та зазначити нормативно-правовий акт, вимоги якого порушено відповідно до заяви від 10.04.2019, суд вважає необхідним зазначити, що вказані вимоги не відносяться до юрисдикція даного суду, як адміністративного суду , тому вирішенню не підлягають.

На підставі ст.ст.7-8 Закону України «Про державний реєстр виборців», ст.3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в України», ст.ст.2,3, 32,39 Закону України «Про вибори народних депутатів України», керуючись ст.ст.11, 71, ч.4, 128, 159, 163, 173, 274, 278 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради про включення до списку виборців – відмовити.

Судовий збір компенсувати за рахунок держави.

Рішення може бути оскаржено до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Тернівський районний суд міста Кривого Рогу у дводенний строк з дня проголошення.

Повний текст рішення складено та підписано 19 червня 2019 року.

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 82475097
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку