open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 454/3510/13-к
Моніторити
Постанова /06.06.2019/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /16.04.2019/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /24.09.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /24.09.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /28.08.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /02.08.2018/ Апеляційний суд Львівської області Постанова /10.07.2018/ Касаційний кримінальний суд Постанова /10.07.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /11.05.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /09.11.2017/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /04.09.2017/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /04.09.2017/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /08.08.2017/ Апеляційний суд Львівської області Ухвала суду /26.12.2013/ Апеляційний суд Львівської області Ухвала суду /06.12.2013/ Сокальський районний суд Львівської області
Це рішення містить правові висновки
Це рішення містить правові висновки
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 454/3510/13-к
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Постанова /06.06.2019/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /16.04.2019/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /24.09.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /24.09.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /28.08.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /02.08.2018/ Апеляційний суд Львівської області Постанова /10.07.2018/ Касаційний кримінальний суд Постанова /10.07.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /11.05.2018/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /09.11.2017/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /04.09.2017/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /04.09.2017/ Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ухвала суду /08.08.2017/ Апеляційний суд Львівської області Ухвала суду /26.12.2013/ Апеляційний суд Львівської області Ухвала суду /06.12.2013/ Сокальський районний суд Львівської області

Постанова

Іменем України

06 червня 2019 року

м. Київ

справа № 454/3510/13-к

провадження № 51-3368 км 18

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_6 на ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 02 серпня 2018 року, якою повернуто його заяву про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали цього ж суду від 26 грудня 2013 року.

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Ухвалою слідчого судді Сокальського районного суду Львівської області від 06 грудня 2013 року повернуто ОСОБА_6 його заяву про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали слідчого судді про відмову в задоволенні скарги на бездіяльність прокурора щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвалою Апеляційного суду Львівської області від 26 грудня 2013 року відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_6 на ухвалу судді місцевого суду.

Ухвалою Апеляційного суду Львівської області від 02 серпня 2018 року заяву ОСОБА_6 про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали апеляційного суду від 26 грудня 2013 року повернуто заявнику.

Вимоги касаційної скарги та доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі ОСОБА_6 просить скасувати рішення апеляційного суду та призначити новий розгляд у цьому суді. В обґрунтування своїх вимог зазначає, що апеляційний суд порушив вимоги кримінального процесуального закону та повернув йому заяву внаслідок того, що вона не відповідає вимогам закону, проте усупереч ст. 429 КПК України не надав строк на усунення вказаних судом недоліків.

Позиції інших учасників судового провадження

Прокурор у судовому засіданні заперечував проти задоволення скарги.

Мотиви суду

Згідно зі ст. 433 КПК України суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Підставами для скасування судових рішень судом касаційної інстанції є, зокрема, істотне порушення вимог кримінального процесуального закону. При вирішенні питання про наявність зазначених підстав суд касаційної інстанції має керуватися ст. 412 КПК України.

При розгляді матеріалів провадження за касаційною скаргою ОСОБА_6 на ухвалу апеляційного суду про повернення його заяви, суд касаційної інстанції істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які були би підставами для скасування судового рішення, не знайшов.

Так, у касаційній скарзі ОСОБА_6 не погоджується з рішенням суду апеляційної інстанції про повернення його заяви з тих підстав, що вона не відповідає вимогам кримінального процесуального закону. Зазначає, що суд мав надати йому строк на усунення зазначених недоліків.

Зазначені доводи ОСОБА_6 не заслуговують на увагу з огляду на таке.

Для вирішення питання, які судові рішення можуть бути предметом перегляду за нововиявленими обставинами Суд звертається до загальних принципів, що визначають кримінальний процес.

Частина перша статті 129 Конституції України передбачає, що судове рішення є обов`язковим до виконання. Стаття 8 КПК встановлює, щокримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, апринцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується зурахуванням практики Європейського суду зправ людини.

В численних рішеннях, зокрема, в рішенні у справі Рябих проти Росії (заява №52854/99 від 24 червня 2003 року)Європейський суд з прав людини зазначив, зокрема:

«Право на справедливий судовий розгляд, гарантоване статтею 6 § 1 Конвенції, має тлумачитися у світлі Преамбули Конвенції, яка… декларує верховенство права як спільну спадщину Договірних Держав. Одним зфундаментальних аспектів верховенства права єпринцип правової визначеності, який вимагає, серед іншого, щоб коли суди остаточно вирішили справу, їхні рішення не могли бути поставлені під сумнів.

Правова визначеність передбачає повагу до принципу остаточності судового рішення. Цей принцип передбачає, що жоден учасник процесу не вправі вимагати перегляду остаточного і обов`язкового рішення, лише з метою повторного або нового розгляду справи. Повноваження вищих судів на перегляд справи мають використовуватися для виправлення судових помилок чипорушень у відправленні правосуддя, але не для нового розгляду справи. Перегляд не може використовуватися як повторна апеляція ісама по собі можливість існування двох різних поглядів на справу не може бути підставою для перегляду. Відступ від цього принципу євиправданим лише увипадку, якщо зумовлений обставинами суттєвого та вагомого характеру» (пункти 51-52).

Системне тлумачення глави 34 КПК України у сукупності з наведеними вище положеннями призводить до висновку, що перегляд за нововиявленими обставинами є надзвичайним (екстраординарним) переглядом судових рішень у виняткових випадках, коли після завершення розгляду кримінальної справи в звичайному порядку (в судах першої, апеляційної і касаційної інстанції) виявлені обставини, що могли суттєво вплинути на прийняті судові рішення, і внаслідок завершення кримінального провадження, розгляд цих обставин у звичайному порядку кримінального провадження став недоступним.

Цей висновок підтверджується, крім іншого, і самим текстом статті 459 КПК України, відповідно до якого нововиявленими обставинами визнаються:

«штучне створення або підроблення доказів…, на яких ґрунтується вирок»;

«скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення вироку чи постановлення ухвали, що належить переглянути;

«інші обставини, які не були відомі суду на час судового розгляду при ухваленні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність вироку чи ухвали».

Відповідно до цього положення, нововиявлені обставини мають стосуватися лише вироку або судових рішень, що постановлені щодо цього вироку, тобто судового рішення по суті кримінального обвинувачення.

Зі змісту глави 34 КПК України та загальних засад кримінального провадження вбачається, що кримінальне провадження за нововиявленими обставинами являє собою форму перегляду рішень суддів, які набрали законної сили. За своїм змістом ця стадія кримінального процесу виступає як механізм, що доповнює звичайні заходи забезпечення правосудності судових рішень у кримінальних провадженнях. Цей вид провадження має резервне значення та використовується лише у випадках, коли вичерпані всі інші допустимі засоби процесуально-правового захисту.

Таким чином, Суд дотримується уже сформованого висновку, що за нововиявленими обставинами можуть бути переглянуті лише судові рішення по суті кримінального обвинувачення, що набрали законної сили, у випадку, коли кримінальне провадження закінчено і рішення стали остаточними.

Як убачається з матеріалів провадження, ухвалою Апеляційного суду Львівської області від 02 серпня 2018 року повернуто заяву ОСОБА_6 про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали апеляційного суду від 26 грудня 2013 року, постановленої щодо рішення слідчого судді. Оскільки зазначене судове рішення було постановлено на стадії досудового розслідування і не є рішенням по суті кримінального провадження, то воно не відноситься до тих рішень, які можуть бути предметом перегляду за нововиявленими обставинами в порядку, передбаченому главою 34 КПК України.

Встановивши, що заява ОСОБА_6 про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами подана на судове рішення, яке не може бути предметом перегляду, суд апеляційної інстанції повернув цю заяву ОСОБА_6 .

Крім того, суд касаційної інстанції звертає увагу на те, що згідно зі ст. 460 КПК України заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами мають право подати учасники судового провадження. При цьому п. 26 ч. 1 ст. 3 цього Кодексу встановлено, що учасниками судового провадження є: сторони кримінального провадження, потерпілий, його представник та законний представник, цивільний позивач, його представник та законний представник, цивільний відповідач та його представник, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, представник персоналу органу пробації, тертя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, а також інші особи, за клопотанням або скаргою яких у випадках, передбачених КПК, здійснюється судове провадження.

Враховуючи вичерпний перелік осіб, що мають право подавати заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, суд касаційної інстанції звертає увагу на те, що ОСОБА_6 є учасником кримінального провадження, а не учасником судового провадження, а отже не вправі подавати заяву про перегляд за нововиявленими обставинами рішення суду, що прийняте під час досудового розслідування.

Встановивши, що заява ОСОБА_6 про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами не може бути розглянута, апеляційний суд повернув заяву про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення, яке не може бути предметом такого перегляду і постановив рішення, яким, по суті, завершив провадження. Скасування ухвали апеляційного суду в будь-якому разі не призведе до перегляду оскаржуваного рішення апеляційного суду. Таким чином, анулювання результатів судового розгляду з метою дотримання самої лише формальної процедури, навпаки, призведе до неефективного витрачання людських і часових ресурсів і порушення прав учасників процесу на розгляд справи упродовж розумного строку.

Враховуючи наведене колегія суддів дійшла висновку, що касаційну скаргу слід залишити без задоволення. У зв`язку із цим та керуючись статтями 434, 436 КПК України, колегія суддів вважає за необхідне залишити судове рішення без зміни.

З цих підстав суд ухвалив:

Ухвалу Апеляційного суду Львівської області від 02 серпня 2018 року залишити без зміни, а касаційну скаргу ОСОБА_6 - без задоволення.

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_7

Джерело: ЄДРСР 82449932
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку