open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/47594/17

Провадження № 2/761/971/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Волошина В.О.

при секретарі: Яворській А.А.,

за участі:

позивача: ОСОБА_1 ,

представника позивача: ОСОБА_2 .,

представників відповідача: Мороз Я.С., Протасової З.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в приміщенні суду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Інституту біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук України про визнання незаконним та скасування рішень та наказу,

в с т а н о в и в:

У грудні 2017р. позивач ОСОБА_1 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом (ас. 2-5 т. 1) до відповідача Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, в якому просив суд:

- визнати незаконним та скасувати рішення Атестаційної комісії відповідача від 29 вересня 2017р., щодо повторної атестації канд. хім. наук. ОСОБА_1; протокол Вченої ради відповідача від 17 жовтня 2017р. та наказ відповідача №41 від 23 листопада 2017р. «Про результати повторної атестації провідного наукового співробітника, к.х.н. ОСОБА_1 ».

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовував тим, що 01 червня 2017р. була проведена позачергова його атестація. Атестаційна комісія відповідача визнала позивача таким, що не відповідає займаній посаді провідного наукового співробітника. Рекомендувала перевести на посаду старшого наукового співробітника (тобто на посаду нижчу ніж обіймав позивач). Рішення атестаційної комісії було затверджено на засіданні Вченої ради відповідача 08 червня 2017р.

Вважаючи рішення Атестаційної комісії незаконним та необґрунтованим, позивач ОСОБА_1 , 22 червня 2017р. подав апеляцію до Президії НАН України, на ім`я Президента НАН України Академіка Б.Є. Патона. Президія НАН України направила атестаційну справу до відповідача на повторний (новий) розгляд.

Замість повторного розгляду атестаційної справи, наказом директора відповідача було призначено повторну атестацію позивача ОСОБА_1 ..

29 вересня 2017р. відбулась повторна атестація, яка без розгляду наукового звіту позивача, прийняла рішення, що позивача слід перевести на нижчу посаду старшого наукового співробітника.

Позивач вважає, що при прийнятті оскаржуваних рішень, відповідачем порушено вимоги пунктів 9, 13, 21, 23 постанови КМУ від 13 серпня 1999р. № 1475 «Про затвердження Положення про атестацію наукових працівників».

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва Рибака М.А. від 02 січня 2018р. відкрито провадження по справі в порядку загального позовного провадження.

20 березня 2018р. відповідачем було подано до суду відзив на позов (а.с. 45-123 т. 1), в якому відповідач проти позову заперечив, зазначаючи, що процедура проведення атестації позивача була дотримана з вимогами діючого законодавства, в ході якої було встановлено, що позивач не здійснював подання відповідних наукових звітів, щодо здійснення ним наукової діяльності протягом певного періоду часу, а тому було прийнято рішення про запропонування позивачу переведення на нижчу посаду старшого наукового співробітника. В подальшому відповідачем було прийнято рішення про звільнення позивача з займаної посади на підставі п.2 ст. 40 КЗпП України.

11 травня 2018р. позивачем було подано відповідь на відзив (а.с. 131-133 т.1), в якому позивач зазначив, що процедура проведення атестації була порушена саме відповідачем, який прийняв рішення про повторну атестацію, що не передбачено законодавством. Крім того, позивач зазначав, що сама процедура була проведена з упередженим ставленням до нього, у зв`язку з неприязними стосунками, які складались з адміністрацією відповідача, оскільки члени Атестаційної комісії навіть не забажали заслухати науковий звіт позивача та з порушенням строків провели атестацію.

22 травня 2018р. відповідачем були подані заперечення на відповідь на відзив (а.с. 133-151 т.1), в яких відповідач зазначав, що звіт про наукову діяльність позивачем взагалі не було надано до Атестаційної комісії, у зв`язку з чим безпідставними є твердження, що членами комісії, йому не було надано можливості оголосити звіт, який ним не подавався. Також, сторона відповідача зазначала, що у встановленому законом порядку позивача було звільнено з займаної посади.

Розпорядженням від 05 листопада 2018р. за № 01-08-1303 здійснено повторний автоматичний розподіл справи.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05 листопада 2018р. визначено головуючого суддю Волошина В.О.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва Волошина В.О. від 12 листопада 2018р. прийнято справу до провадження та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

В судовому засіданні позивач та його представник, заявлені позовні вимоги підтримали з підстав, зазначених у позові та відповіді на відзив, просили суд позов задовольнити.

Представники відповідача проти позову заперечили, з підстав, наведених у відзиві на позов та запереченнях на відповідь на відзив, зазначаючи, що атестація та подальше звільнення позивача з роботи відбулася з дотриманням вимог діючого законодавства.

Суд, заслухавши пояснення сторін, розглянувши подані сторонами документи, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно п. 20) ст. 1 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» науковий працівник - вчений, який має вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня, відповідно до трудового договору (контракту) професійно провадить наукову, науково-технічну, науково-організаційну, науково-педагогічну діяльність та має відповідну кваліфікацію незалежно від наявності наукового ступеня або вченого звання, підтверджену результатами атестації у випадках, визначених законодавством;

До виключної компетенції вченої (наукової, науково-технічної, технічної) ради наукової установи належать питання щодо затвердження результатів атестації наукових працівників, аспірантів, докторантів, здобувачів та результатів конкурсу на вакантні посади наукових працівників (п. 6) ч. 3 ст. 10 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»).

За змістом ч. 1 ст. 29 цього Закону, п. 2, 5 Положення про атестацію наукових працівників, затверджене постановою КМУ від 13 серпня 1999р. № 1475 (далі по тексту - Положення), в редакції, яка діяла на час спірних правовідносин, атестація наукових працівників проводиться в наукових установах не рідше одного разу на п`ять років з метою:

1) оцінювання рівня професійної підготовки наукового працівника, результативності його роботи;

2) визначення відповідності кваліфікації наукового працівника займаній посаді;

3) виявлення перспективи використання здібностей наукового працівника, стимулювання підвищення його професійного рівня;

4) визначення потреби в підвищенні кваліфікації, професійній підготовці наукового працівника.

Під час атестації оцінюються рівень професійної підготовки наукового працівника, результативність його роботи, ефективність праці з урахуванням конкретних вимог до цієї категорії працівників, виявляються перспективи використання здібностей наукового працівника, визначаються заходи щодо стимулювання підвищення його професійного рівня, потреба в підвищенні кваліфікації та професійної підготовки.

Згідно п. 5, 9 Положення, терміни і графік проведення чергової атестації наукових працівників затверджуються наказом керівника наукової установи до початку календарного року. Дата проведення атестації доводиться до відома наукового працівника, який підлягає атестації, не пізніше ніж за місяць до її проведення. Якщо в діяльності наукового працівника виявлено ознаки недостатньої кваліфікації, зафіксовані в акті про невиконання роботи, доповідній записці про допущені помилки або іншому документі, керівник наукової установи може призначити такому працівникові позачергову атестацію, але не раніше ніж через рік після проходження останньої атестації, призначення або обрання за конкурсом на посаду.

Атестаційна комісія у присутності керівника структурного підрозділу і наукового працівника, що підлягає атестації, заслуховує звіт наукового працівника про його роботу і розглядає необхідні матеріали (п. 13 Положення).

Пунктом 23 Положення визначено, що керівник наукової установи чи установи або організації вищого рівня має право на підставі скарги або з власної ініціативи подати атестаційну справу наукового працівника на повторний розгляд.

Судом встановлено, що 01 червня 2017р. була проведена позачергова атестація провідного наукового співробітника Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, к.х.н. ОСОБА_1

Атестаційна комісія відповідача визнала позивача ОСОБА_1 , таким, що не відповідає займаній посаді провідного наукового співробітника та рекомендувала перевести його на нижчу посаду старшого наукового співробітника (а.с. 79-84 т.1).

Рішення Атестаційної комісій було затверджено на засіданні Вченої ради відповідача 08 червня 2017р. (а.с. 88, 89 т.1).

Відповідно до п. 22 Положення позивач ОСОБА_1 оскаржив рішення щодо результатів атестації до Президії НАН України.

27 червня 2017р. Президія НАН України направила атестаційну справу позивача до відповідача на повторний розгляд, в порядку вимог п. 23 Положення (а.с. 93 т.1).

Відповідно до Протоколу засідання Атестаційної комісії Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України №3 від 12 липня 2017р. рекомендовано провести повторну атестацію провідного наукового співробітника ОСОБА_1 наприкінці вересня цього року, при обговоренні даного питання, директор Інституту ОСОБА_3 зазначив, що «Президія наполягає на повторній атестації з повною процедурою» (а.с. 94 т.1).

17 липня 2017р. відповідачем було видано наказ №25 «Про проведення повторної атестації пр.н.с. ОСОБА_1 » (а.с. 95).

Відповідно до протоколу засідання Атестаційної комісії Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України №4 від 29 вересня 2017р., розглядалось одне питання - «Про переатестацію співробітника відділу біохімії вітамінів і коензимів ІБХ НАН України ОСОБА_1» та рекомендовано - перевести провідного наукового співробітника ОСОБА_1 на посаду старшого наукового співробітника та призначити позачергову атестацію через рік (а.с. 103-105 т.1).

Так в, зазначеному протоколі від 29 вересня 2017р. відсутні відомості про наявність кворуму, тобто наявність відповідної чисельності членів Атестаційної комісії для ухвалення правомочних рішень. Крім того, з протоколу не вбачається, що членами Атестаційної комісії було запропоновано позивачу оголосити звіт про наукову діяльність за відповідний період часу або оголошено, що позивачем не були дотримані вимоги діючого законодавства та не подано взагалі чи не в повному обсязі, визначені законом документи для проведення його атестації.

До того ж, в судовому засіданні, представники відповідача не могли пояснити суду, чому Атестаційна комісія прийшла до висновку про рекомендацію перевести позивача з посади провідного наукового співробітника на посаду старшого наукового співробітника, враховуючи те, що не виносила рішення, що позивач не відповідає посаді провідного наукового співробітника, і може бути переведений на нижчу посаду.

Відповідно до Витягу з протоколу №9 засідання Вченої ради Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України від 17 жовтня 2017р., затверджено результати повторної атестації провідного наукового співробітника ОСОБА_1 (а.с. 106, 107 т.1): Атестаційна комісія прийняла рішення, що позивач ОСОБА_1 не відповідає посаді провідного наукового співробітника та рекомендувала перевести на посаду старшого наукового співробітника та призначити позачергову атестацію через рік.

Проте, як вбачається з змісту протоколу від 29 вересня 2017р. Атестаційної комісія, остання не приймала рішення, що позивач не відповідає посаді провідного наукового співробітники.

На спростування, зазначених розбіжностей, які містяться в протоколі Атестаційної комісії від 29 вересня 2017р. та в протоколі № 9 засідання Вченої ради відповідача від 17 жовтня 2017р., стороною відповідача не було надано жодних належних і допустимих доказів.

Судом встановлено, що 23 листопада 2017р. відповідачем було видано наказ №41 «Про результати повторної атестації провідного наукового співробітника к.х.н. ОСОБА_1 » (а.с. 108, 109 т.1), яким запропоновано позивачу замістити посаду старшого наукового співробітника відділу біохімії вітамінів і коензимів Інституту.

В судовому засіданні, судом встановлено, що відомості протоколу про відсутність звіту про наукову роботу позивача ОСОБА_1 , спростовуються наявним в матеріалах справи звітом, поданим відповідачем.

Крім того, представники відповідача, не могли пояснити суду, якою нормою законодавства України керувався відповідач, при проведенні «повторної атестації позивача», яка не передбачена діючим законодавством.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний звзяок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що атестація позивача, як наукового працівника було проведено, в порушення Положення, а тому суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, а саме слід визнати незаконними:

- рішення Атестаційної комісії відповідача від 29 вересня 2017р. щодо позивача (оформлене протоколом засідання Атестаційної комісії № 4 відповідача від 29 вересня 2017р.);

- рішення Вченої ради відповідача від 17 жовтня 2017р. щодо позивача (оформлене протоколом засідання Вченої ради відповідача № 9 від 17 жовтня 2017р.);

- наказ № 41 від 23 листопада 2017р. «Про результати повторної атестації провідного наукового співробітника к.х.н. ОСОБА_1 » відповідача.

Враховуючи те, що суд прийшов до висновку про незаконність зазначених вище рішень та наказу, тобто встановив, що вони не відповідають закону з часу їх ухвалення та видання, тому вимоги позивача про їх скасування є взаємовиключними.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 640,0 грн.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 12, 13, 17-19, 76-82, 89, 141, 258, 259, 263-266, 268, 274, 352, 354, 355 ЦПК України; ст. 43 Конституції України; ст. ст. 1, 10, 29 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»; Положенням про атестацію наукових працівників, затверджене постановою КМУ від 13 серпня 1999р. № 1475; Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06 листопада 1992р. за № 9 з подальшими змінами та доповненнями, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) до Інституту біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук України (код ЄДРПОУ 05417288, місцезнаходження: м. Київ, вул.. Леонтовича, 9) про визнання незаконним та скасування рішень та наказу - задовольнити частково.

Визнати незаконними:

- рішення Атестаційної комісії Інституту біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук України від 29 вересня 2017р. щодо ОСОБА_1 (оформлене протоколом засідання Атестаційної комісії № 4 Інституту біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук України від 29 вересня 2017р.);

- рішення Вченої ради Інституту біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук України від 17 жовтня 2017р. щодо ОСОБА_1 (оформлене протоколом засідання Вченої ради Інституту біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук України № 9 від 17 жовтня 2017р.);

- наказ № 41 від 23 листопада 2017р. «Про результати повторної атестації провідного наукового співробітника к.х.н. ОСОБА_1 » Інституту біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук України.

Стягнути з Інституту біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук України на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 640,0 /шістсот сорок/ грн.

В решті позову відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складено 14 червня 2019р.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 82449416
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку