open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 208/3798/19

№ провадження 1-кс/208/1705/19

УХВАЛА

14 червня 2019 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області

у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

за участю особи, яка подала скаргу ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 , -

встановив:

Заявник ОСОБА_3 звернувся до Заводського районного суду м. Дніпродзержинська зі скаргою на бездіяльність слідчого Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви ОСОБА_3 про кримінальне правопорушення від 30.05.2019р.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_3 підтримав вимоги, викладені у скарзі.

В судове засідання службова особа Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області не з`явилась; про час і місце розгляду скарги була повідомлена у встановленому КПК України порядку; причини неявки суду не повідомила; заяви про відкладення розгляду скарги суду не надала.

Згідно ч.2 ст.306 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги.

Згідно ч.3 ст.306 КПК України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Вислухавши скаржника, вивчивши матеріали скарги, суд дійшов наступного висновку.

Згідно ст.214 КПК України, cлідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Згідно ч.4 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Згідно ст.25 КПК України, прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Таким чином, імперативне положення ст.214 КПК України зобов`язує слідчого або прокурора, невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати розслідування без попередньої оцінки відповідної заяви про злочин на предмет наявності у вказаній заяві відомостей щодо ознак складу злочину.

Крім того, згідно п.1 Розділу 3 «Строки внесення відомостей до Реєстру» Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженим Наказом Генеральної прокуратури №139 від 06.04.2016р., унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням строків, визначених КПК України та цим Положенням, а саме про заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення у термін, визначений частиною першою статті 214 КПК України;

Згідно п.1, 2 Розділу 4 «Надання відомостей з Реєстру» вищевказаного Положення, відомості з Реєстру надаються у вигляді витягу в порядку, встановленому КПК України, за формою, наведеною у додатку 6 до цього Положення. Витяг з Реєстру - згенерований програмними засобами ведення Реєстру документ, який засвідчує факт реєстрації в Реєстрі відомостей про кримінальне правопорушення.

Як встановлено судом в ході розгляду даної скарги, 30.05.2019р. заявник ОСОБА_3 звернувся до Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області із заявою про кримінальне правопорушення.

Факт звернення заявника ОСОБА_3 із вищевказаною заявою, та, факт отримання заяви ОСОБА_3 від 30.05.2019р. службовою особою Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області, підтверджується реєстраційним записом на вищевказаній заяві та відповідним відбитком печатки на заяві.

Як зазначив в судовому засіданні заявник, після звернення 30.05.2019р. до слідчого Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області із заявою про злочин, він не отримав Витяг з Реєстру, який засвідчує факт реєстрації в Реєстрі відомостей про кримінальне правопорушення, зазначене у його заяві від 30.05.2019р., що змусило його звернутись до суду.

З вищенаведених обставин суд вбачає, що, отримавши 30.05.2019р. від заявника ОСОБА_3 повідомлення про злочин, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення особа Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області вимоги, встановлені ст.214 КПК України, не виконала, а саме не внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань в порядку, передбаченому ст.214 КПК України.

Вищевказана бездіяльність слідчого підтверджується відсутністю Витягу з Реєстру, який не було надано ні заявнику ОСОБА_3 , ні суду в ході розгляду даної скарги.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя, керуючись ст.ст.25, 214, 303-307 КПК України, -

У х в а л и в:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 від 30.05.2019р. задовольнити.

Зобов`язати службову особу Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, зазначене у заяві ОСОБА_3 , яка прийнята Кам`янським ВП ГУНП в Дніпропетровській області 30.05.2019р.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 82413957
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку