open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 452/1762/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

05 червня 2019 року м.Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого - судді Галина В.П.

секретар Задорожна В.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Орган опіки і піклування Самбірської районної державної адміністрації про надання права на шлюб, -

за участю заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованих осіб ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

представника заінтересованої особи Гунзи С.М.,

в с т а н о в и в:

ОСОБА _1 звернулась до суду з даною заявою посилаючись на те, що вона народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 і на даний час ще не досягла повноліття. З ОСОБА_2 познайомилась у 2016 році, після чого вони почали зустрічатись та покохали один одного. Через деякий час їхнє взаємне кохання переросло у близькі стосунки, наслідком чого стала її вагітність. Вона перебуває на 16 тижні вагітності і з метою її збереження та створення сім`ї має намір одружитись із батьком майбутньої дитини, який проти цього не заперечує. Враховуючи свій неповнолітній вік, звернулась із відповідною заявою в суд, яку просить задовольнити та надати їй право на шлюб із ОСОБА_2

ОСОБА_1 у судовому засіданні заяву про надання права на шлюб підтримала повністю та просила її задовольнити.

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у судовому засіданні заяву визнали та згідні на її задоволення.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Самбірської районної адміністрації- Гунза С.М. не заперечувала з приводу даної заяви, просила надати дозвіл на шлюб ОСОБА_1 .

Вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, з`ясувавши усі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд доходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 22 Сімейного кодексу України передбачено, що шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Відповідно до вимог ст. 23 СК України, право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного суду України від 21.12.2007 р. за № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч.3 ст. 293 ЦПК). При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої особи, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника. Резолютивна частина рішення повинна відповідати вимогам ч. 2 ст. 23 СК, згідно з якою суд надає право на шлюб (а не знижує шлюбний вік), а також містити прізвище, ім`я та по батькові особи, право на шлюб з якою надається судом.

З копії паспорта громадянина України, документ № НОМЕР_1 від 05.09.2018 року, відомо, що ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , отже шлюбного віку - не досягла (а.с. 7).

Із копії паспорта серія НОМЕР_2 , виданого Самбірським МВ ГУ ДМС України у Львівській області 17.03.2012 року відомо, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 . ( а.с. 8).

Згідно довідки № 70 від 28.05.2019 року відомо, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дійсно перебуває на 16 тижні вагітності та знаходиться на обліку в Самбірській жіночій консультації. ( а.с. 6).

З врахуванням того, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на підставі взаємних почуттів та моральних переконань хочуть зареєструвати шлюб між собою і спільно виховувати майбутню дитину, мають для цього серйозні підстави, а саме перебування заявниці у стані вагітності, тому суд вважає за можливе надати право на шлюб ОСОБА_1 , оскільки це відповідатиме її інтересам.

Зважаючи на вищенаведене, суд дійшов до висновку, що укладення шлюбу відповідає інтересам заявниці ОСОБА_1 та є всі підстави для надання їй права на шлюб із ОСОБА_2

Керуючись ст. ст. 258, 259, 263-265, 268, 293, 294 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає АДРЕСА_1 , право на шлюб із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживає АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Текст повного рішення буде складено 06.06.2019 року.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 82263998
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку