open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №403/185/19

Провадження №2/403/131/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 червня 2019 року Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого: Годованець І. А.

при секретарі: Дорошенко В.В.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду смт. Устинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Устинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області,про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини та за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору ОСОБА_3 до позивача ОСОБА_1 та відповідача ОСОБА_2 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Устинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, про визнання батьківства,- В С Т А Н О В И В : Позивачем ОСОБА_1 подано до суду позов до відповідача ОСОБА_2 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини. Позовні вимоги мотивуються, тим, що права та обов`язки батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану. Особа, яка записана батьком дитини має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Третьою особою, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору ОСОБА_3 подано до суду позов до позивача ОСОБА_1 та відповідача ОСОБА_2 , проо визнання батьківства. Позовні вимоги мотивуються, тим, що в разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків. При встановленні батьківства суд бере до уваги спільне проживання та ведення спільного господарства матір`ю дитини і відповідачем до народження дитини, або спільне виховання чи утримання ними дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства. У підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, подав письмову заяву про проведення підготовчого засідання по справі у його відсутність, просить постановити у підготовчому засіданні рішення про виключення відмостей про запис його батьком з актового запису про народження дитини. У письмовій заяві просить у підготовчому засіданні ухвалити рішення про задоволення позовних вимог до ОСОБА_2 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини та про задоволення позовних вимог ОСОБА_3 до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання батьківства.

У підготовче засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явилася, подала письмову заяву про проведення підготовчого засідання по справі у її відсутність, визнає в повному обсязі позовні вимоги ОСОБА_1 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини та позовні вимоги ОСОБА_3 до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання батьківства. У письмовій заяві просить у підготовчому засіданні ухвалити рішення про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини та позовні вимоги ОСОБА_3 до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання батьківства. У підготовче засідання третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: ОСОБА_3 не з`явився, подав письмову заяву про відсутність заперечення проти позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини та просить задовольнити позовні вимоги до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання батьківства.

У підготовче засідання представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Устинівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській областіВолочнюк Ольга Степанівна не з`явилася, подала письмову заяву про відсутність заперечення проти позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини та проти позовних вимог ОСОБА_3 до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання батьківства.

Ознайомившись з матеріалами справи, судом встановлено наступні обставини.

Частиною 1 ст.198, ч.3 ст.200 ЦПК України передбачено, що підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом. За результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд (ч.4 ст.206 ЦПК України). Статтею 3 СК України встановлено, що сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Подружжя вважається сім`єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв`язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Права члена сім`ї має одинока особа. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 30 травня 2018 року проведено державну реєстрацію шлюбу, після укладення шлюбу присвоєно прізвище: чоловікові: ОСОБА_1 ; дружині: ОСОБА_2 (актовий запис про укладення шлюбу Кропивницького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального територіального управління юстиції у Кіровоградській області за №379 від 30 травня 2018 року). Сімейний кодекс України регулює сімейні особисті немайнові та майнові відносини між подружжям, між батьками та дітьми, усиновлювачами та усиновленими, між матір`ю та батьком дитини щодо її виховання, розвитку та утримання (ч.1 ст.2 СК України). Відповідно ст.121 СК України, права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини (ч.1 ст.122 СК України). Частиною 1 ст.82 ЦПК України встановлено, що обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників. В актовому записі про народження Устинівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального територіального управління юстиції у Кіровоградській області за №6 від 07 липня 2018 року, ОСОБА_8 , народилася: ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: смт. Устинівка Устинівський район Кіровоградська область, в графі «батьки» записано: батько: ОСОБА_1 , мати: ОСОБА_2 . Згідно ч.ч.1,2,3 ст.136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. Жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини. Вимога матері про виключення запису про її чоловіка яка батька дитини з актового запису про народження дитини може бути задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство (ч.ч.1,2 ст.138 СК України). Згідно п.11 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» за №3 від 15 травня 2006 року, оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст.136 СК), - шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини. У письмовій заяві від 16 травня 2019 року позивачем ОСОБА_1 зазначено про відсутність кровного споріднення між ним та малолітньоюОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . У письмовій заяві від 16 травня 2019 року відповідачем ОСОБА_2 зазначено про відсутність кровного споріднення між ОСОБА_1 та її дочкою, малолітньоюОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Письмові пояснення сторін про відсутність кровного споріднення між ОСОБА_1 та малолітньоюОСОБА_8 , народилася: ІНФОРМАЦІЯ_1 , узгоджуються з письмовими матеріалами та доказами у цивільній справі. Таким чином, відповідно до ч.1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи не підлягають доказуванню. При встановлених обставинах, коли сторонами підтверджено відсутність кровного споріднення між батьком та дитиною, суд вважає, що позовні вимогиОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини підлягають задоволенню. Відповідач ОСОБА_2 визнала в повному обсязі позовні вимоги ОСОБА_1 про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини. У справі наявні належні та допустимі письмові докази щодо обгрунтованності позовних вимог, як законних підстав на підставі, яких суд у підготовчому засіданні ухвалює рішення про задоволення позову. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України (ч.2 ст.128 СК України). При цьому, доказами відповідно до ст.76 Цивільного процесуального кодексу, є: письмові, речові і електронні докази; висновки експертів; показання свідків. Таким чином, доказами визнання батьківства можуть бути листи, заяви, анкети, інші документи, а також показання свідків, пояснення самих сторін, які достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства. Батьківство може бути визнано як у період вагітності матері (наприклад, висловлення бажання мати дитину, піклування про матір майбутньої дитини тощо), так і після народження дитини. За змістом ч.1 ст.ст.122,133 СК України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини. Якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини. Відповідно до ч.2 ст.128 СК України, підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Пунктами 6, 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» за №3 від 15 травня 2006 року встановлено, що у випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають розглядатися одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини. Питання походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Згідно ст.7 Конвенції про права дитини, яка ратифікована Верховною радою України 27 лютого 1991 року, дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім`я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави-учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов`язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства. Статтями 3, 4 Декларації про соціальні і правові принципи, що стосуються захисту і благополуччя дітей, прийнятою резолюцією Генеральної Асамблеї від 03 грудня 1986 року передбачено, що турбота про дитину лежить насамперед на її власних батьках. Встановлені по справі обставини свідчать, що турбота про дитину належить насамперед на її батьках. ОСОБА_3 визнає себе батьком дитини ОСОБА_8 , народилася: ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє батьківську турботу та піклування щодо дитини. ОСОБА_2 позовні вимоги ОСОБА_3 про визнання батьківства визнала в повному обсязі, так як ОСОБА_3 є біологічним батьком дитини, ОСОБА_8 , народилася: ІНФОРМАЦІЯ_1 . Таким чином, відповідно до ч.1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи не підлягають доказуванню. При встановлених обставинах, коли сторонами підтверджено кровне споріднення між батьком та дитиною, суд вважає, що позовні вимогиОСОБА_3 до позивача ОСОБА_1 та відповідача ОСОБА_2 про визнання батьківства підлягають задоволенню. У справі наявні належні та допустимі письмові докази щодо обгрунтованності позовних вимог, як законних підстав на підставі, яких суд у підготовчому засіданні ухвалює рішення про задоволення позову. Відповідно до п.2.13 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12 січня 2011 року за №96/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за №55/18793, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, у якому зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану. Відповідно до п.1 ч.2, ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача. За заявою учасників справи судові витрати не відшкодовуються. Керуючись ст.ст.263-265, 198, 200, 206 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Задовольнити в повному обсязі позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Устинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області,про виключення запису про батька з актового запису про народження дитини .

Виключити (вилучити) відомості про батька - ОСОБА_1 , з актового запису про народження дитини Устинівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального територіального управління юстиції у Кіровоградській області за №6 від 07 липня 2018 року, ОСОБА_8 , народилася: ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: смт. Устинівка Устинівський район Кіровоградська область, в графі «батьки» записано: батько: ОСОБА_1 , мати: ОСОБА_2 Задовольнити в повному обсязі позовні вимоги третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору ОСОБА_3 до позивача ОСОБА_1 та відповідача ОСОБА_2 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Устинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, про визнання батьківства.

Визнати ОСОБА_3 , народився: ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянин Республіки Грузія, ІПН: НОМЕР_1 , батьком дитини: ОСОБА_8 , народилася: ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: смт. Устинівка Устинівський район Кіровоградська область.

В актовий запис про народження дитини Устинівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального територіального управління юстиції у Кіровоградській області за №6 від 07 липня 2018 року, ОСОБА_8 , народилася: ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: смт. Устинівка Устинівський район Кіровоградська область внести зміни: записати батьком: ОСОБА_3 , народився: ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянин Республіки Грузія, ІПН: НОМЕР_1 , змінити прізвище дитини, з ОСОБА_8 на ОСОБА_8 .

За заявою учасників справи судові витрати не відшкодовуються. На рішення може бути подано апеляційну скаргу на протязі тридцяти днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Суддя Устинівського районного суду

Кіровоградської області І. А. Годованець

Джерело: ЄДРСР 82243115
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку