open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №639/2998/19

Провадження №1-кс/639/1539/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2019 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , ув`язненого ОСОБА_3 , представника Харківської міської медичної частини №27 філії ЦОЗ ДКВС України у Харківській та Луганській областях ОСОБА_4 , прокурора ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові скаргу ув`язненого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка подана в порядку ст. 206 КПК України щодо ненадання ув`язненому належної медичної допомоги в умовах ДУ «Харківський слідчий ізолятор», -

в с т а н о в и в:

На розгляд до Жовтневого районного суду м. Харкова надійшла скарга ув`язненого ОСОБА_3 в порядку вимог ст. 206 КПК України, в якій скаржник просить:

- зобов`язати начальника ДУ «Харківський слідчий ізолятор» провести належне медичне обстеження для підтвердження наявних захворювань, надання необхідної медичної допомоги та проведення лікування згідно медичного призначення у спеціалізованому закладі охорони здоров`я, із залученням відповідного лікаря фахівця за його бажанням.

В обґрунтування скарги ув`язнений ОСОБА_3 зазначає, що з 12.01.2019 року він утримується під вартою в умовах ДУ «Харківський слідчий ізолятор». Має важкі захворювання, а саме: резекція крестцового відділу хребта, хребців L4 S; гострий панкреотит в стадії загострення; пахова грижа (загострення); хронічний гастрит.

У зв`язку із погіршення стану здоров`я та відсутності необхідних ліків, він протягом березня та квітня 2019 неодноразово писав заяви керівнику ДУ «Харківський слідчий ізолятор» для надання йому професійного лікування хребта у відділенні неврології, однак належне лікування йому не забезпечили.

Під час судового засідання ув`язнений ОСОБА_3 доводи скарги підтримав та просив зазначену скаргу задовольнити.

У судовому засіданні представник Харківської міської медичної частини №27 філії ЦОЗ ДКВС України у Харківській та Луганській областях ОСОБА_4 проти задоволення скарги заперечувала, пославшись на той факт, що ув`язненому ОСОБА_3 надається необхідна медична допомога в умовах ДУ «Харківський слідчий ізолятор».

Прокурор ОСОБА_5 під час судового засідання вважав задоволення скарги ув`язненого ОСОБА_3 передчасним, при цьому зазначив, що на цьому тижні заплановано візит лікаря-хірурга до ДУ «Харківський слідчий ізолятор», яким і буде проведено огляд ув`язненого ОСОБА_3 та призначено відповідне лікування.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали та надані до суду докази в їх сукупності, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно наданих до суду матеріалів встановлено, що 18.02.2019 року ОСОБА_3 прибув до державної установи «Харківський слідчий ізолятор».

04.03.2019 року ув`язнений ОСОБА_3 був оглянутий лікарем-терапевтом медичної частини. Враховуючи рентгенологічні дані та дані лабораторного дослідження. Висновок: даних за активний туберкульоз легень не виявлено.

13.05.2019 року був оглянутий лікарем-невропатологом медичної частини. Висновок: остеохондроз поперекового відділу хребта. Вертеброгенна люмбоішалгія ліворуч з вираженим больовим синдромом. Призначено медикаментозне лікування.

13.05.2019 року оглянутий лікарем-терапевтом медичної частини. Висновок: хронічний гастродуоденіт стадія нестійкої ремісії. Гастроезофагальна рефлюксна хвороба. Хронічний панкреатит стадія нестійкої ремісії. Призначено курс амбулаторного медикаментозного лікування.

При розгляді скарги слідчий суддя враховує, що згідно з ч. 1 ст. 206 КПК України, кожен слідчий суддя суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться особа, яка тримається під вартою, має право постановити ухвалу, якою зобов`язати будь-який орган державної влади чи службову особу забезпечити додержання прав такої особи.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, стаття 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод покладає на державу обов`язок захищати фізичне здоров`я осіб, позбавлених волі.

Держава має забезпечити належний захист здоров`я ув`язнених, зокрема шляхом надання необхідної медичної допомоги (п. 72 рішення ЄСПЛ від 18.12.2008 року у справі «Ухань проти України», заява №30628/02).

Положеннями статті 11 Закону України «Про попереднє ув`язнення» та ст.ст. 6, 39, 72 Основ законодавства України про охорону здоров`я, передбачено, що особи, узяті під варту, мають право на надання їм медичної допомоги.

Відповідно до пункту 2.3 Розділу ІІ «Порядку взаємодії закладів охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України із закладами охорони здоров`я з питань надання медичної допомоги особам, узятим під варту», затвердженого наказом Міністерства юстиції України, МОЗ України №239/5/104 від 10.02.2012 року, медичне обстеження осіб, узятих під варту, здійснюється у разі їх звернення зі скаргою на стан здоров`я за ініціативою лікаря медичної частини СІЗО або адміністрації СІЗО.

Під час медичного обстеження особи, узятої під варту, з метою встановлення діагнозу лікар медичної частини СІЗО використовує дані анамнезу, медичної документації, яка долучена до особової справи, результати огляду, дані лабораторних, рентгенологічних і функціональних методів дослідження. За необхідності керівництво СІЗО подає запит до закладу охорони здоров`я, який надавав медичну допомогу особі, узятій під варту, щодо результатів диспансерного, амбулаторного, стаціонарного нагляду або лікування.

У випадках, коли лікарі медичної частини СІЗО не можуть самостійно встановити діагноз, начальник медичної частини СІЗО подає запит до керівництва СІЗО щодо направлення хворого на лікування до обраного закладу охорони здоров`я з орієнтовного переліку або залучення відповідного лікаря-фахівця закладу охорони здоров`я.

Згідно з пунктом 2.8 Порядку, якщо за результатами огляду чи обстеження особи, узятої під варту, встановлено, що вона потребує надання медичної допомоги у закладі охорони здоров`я з орієнтовного переліку, лікар медичної частини СІЗО готує медичну довідку про стан здоров`я особи, узятої під варту, та звертається із запитом до керівництва СІЗО.

Відповідно до пункту 138 рішення ЄСПЛ від 15.05.2012 року у справі «Каверзін проти України» (Kaverzin v. Ukraine), заява № 23893/03, надання необхідної медичної допомоги особам у місцях тримання під вартою є обов`язком держави (див., наприклад, рішення від 18 грудня 2008 року у справі «Ухань проти України» (Ukhan v. Ukraine), заява № 30628/02, пп. 72-74, з подальшими посиланнями). Встановлюючи те, чи виконали державні органи свої обов`язки з надання медичної допомоги особі, яка перебуває під вартою і під їхнім контролем, Суд має оцінити якість медичних послуг, наданих такій особі з урахуванням стану її здоров`я та «практичних вимог ув`язнення», і, якщо її було позбавлено адекватної медичної допомоги, з`ясувати, чи становило це нелюдське і таке, що принижує гідність, поводження на порушення статті 3 Конвенції (див. рішення у справах «Сарбан проти Молдови» (Sarban v. Moldova), заява №3456/05, п.78, від 4 жовтня 2005 року «Алексанян проти Росії» (Aleksanyan v. Russia), заява №46468/06, п.140, від 22 грудня 2008 року, і «Євген Олексеєнко проти Росії» (Yevgeniy Alekseyenko v. Russia), заява №41833/04, п.104, від 27 січня 2011 року).

При розгляді справи встановлено, що ув`язненому ОСОБА_3 надається необхідна медична допомога під час його утримання під вартою в умовах ДУ «Харківський слідчий ізолятор», оскільки 13.05.2019 року було проведено його огляд лікарем-невропатологом та лікарем-терапевтом та призначено курс амбулаторного медикаментозного лікування.

Разом із цим, враховуючи пояснення ув`язненого ОСОБА_3 , надані ним під час судового засідання, з урахуванням встановленого діагнозу та обґрунтованих скарг ув`язненого на погіршення стану здоров`я, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність часткового задоволення скарги ув`язненого ОСОБА_3 .

Враховуючи викладене, слідчим суддею приймається рішення про зобов`язання уповноважених службових осіб Харківської міської медичної частини №27 філії ЦОЗ ДКВС України у Харківській та Луганській областях організувати проведення медичного обстеження ув`язненого ОСОБА_3 , із залученням лікаря невропатолога та лікаря хірурга, з метою встановлення наявних в ув`язненого захворювань, надання ув`язненому необхідної медичної допомоги та проведення медичного лікування за результатами обстеження.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.ст. 206, 309, 369 372, 392 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

Скаргу ув`язненого ОСОБА_3 , яка подана в порядку ст. 206 КПК України задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених службових осіб Харківської міської медичної частини №27 філії ЦОЗ ДКВС України у Харківській та Луганській областях організувати проведення медичного обстеження ув`язненого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із залученням лікаря невропатолога та лікаря хірурга, з метою встановлення наявних в ув`язненого ОСОБА_3 захворювань, надання ув`язненому необхідної медичної допомоги та проведення необхідного медичного лікування за результатами обстеження.

В задоволенні інших вимог за скаргою ув`язненого ОСОБА_3 відмовити.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає, однак підлягає обов`язковому виконанню.

Повний текст ухвали складено 21.05.2019 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 81904918
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку