open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
справа № 208/5517/18

№ провадження 2/208/1446/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

13 березня 2019 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі: судді Похвалітої С.М., при секретарі Стомаченко О.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку регресу, -

в с т а н о в и в:

Позивач Моторне (транспортне) страхове бюро України звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку регресу.

В обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що 20.09.2016 року в м. Дніпропетровську, вул. Самарська, сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля Volkswagen, д/н НОМЕР_1 , яким керував відповідач ОСОБА_1 , та автомобіля Dacia, д/н НОМЕР_2 , яким керувала ОСОБА_2 . Цивільно-правова відповідальність відповідача на момент настання дорожньо-транспортної пригоди не була застрахована. Внаслідок ДТП був пошкоджений автомобіль Dacia, д/н НОМЕР_2 . Згідно постанови Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 07.11.2016 року, дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок порушення відповідачем ОСОБА_1 ПДР України. Розмір страхового відшкодування, сплаченого позивачем ОСОБА_2 склав 17335,11 грн. З метою досудового врегулювання спору позивачем було направлено на відому адресу відповідача претензію, яка відповідачем була одержана, проте залишена без відповіді та задоволення.

Просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача 17924,67 грн. шкоду, заподіяну внаслідок ДТП.

Представник позивача просить суд розглядати справу за відсутністю представника, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, не заперечував проти винесення заочного рішення по справі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча був повідомлений належним чином причини не явки до суду не повідомив.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Вивчивши матеріали цивільної справи, дослідивши надані суду докази, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме:

1) шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою;

2) за наявності вини лише особи, якій завдано шкоди, вона їй не відшкодовується;

3) за наявності вини всіх осіб, діяльністю яких було завдано шкоди, розмір відшкодування визначається у відповідній частці залежно від обставин, що мають істотне значення.

Згідно п. 21.1 ст. 21 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», з урахуванням положень пункту 21.3 цієї статті на території України забороняється експлуатація транспортного засобу

(за винятком транспортних засобів, щодо яких не встановлено коригуючий коефіцієнт в залежності від типу транспортного засобу) без поліса обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, чинного на території України, або поліса (сертифіката) обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, укладеного в іншій країні з уповноваженою організацією із страхування цивільно-правової відповідальності, з якою МТ СБУ уклало угоду про взаємне визнання договорів такого страхування.

Відповідно до підп. а ст. 41.1 ст. 41 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», МТСБУ за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім шкоди, заподіяної транспортному засобу

Судом встановлено, що 20.09.2016 року в м. Дніпропетровську на вул. Самарська, сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля Volkswagen, д/н НОМЕР_3 , яким керував відповідач ОСОБА_1 , та автомобіль Dacia, д/н НОМЕР_2 , яким керувала ОСОБА_2 .

Внаслідок ДТП був пошкоджений автомобіль Dacia, д/н НОМЕР_2 , яким керувала ОСОБА_2 .

Цивільно-правова відповідальність відповідача на момент настання дорожньо-транспортної пригоди не була застрахована.

Згідно постанови Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 07.11.2016 року, дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок порушення відповідачем ОСОБА_1 ПДР України.

23.11.2016 року власник пошкодженого транспортного засобу «Dacia», д/н НОМЕР_2 ОСОБА_2 звернулась до позивача із заявою про виплату страхового відшкодування.

Відповідно до звіту № 128/10/16 виконаного оцінювачем ОСОБА_3 від 20.11.2016 року, вартість відновлювального ремонту транспортного засобу з врахуванням зносу становить 17335,11.

Вартість послуг аварійного комісара становить 589,56 грн., що підтверджується рахунком-фактурою № 475 від 20.11.2016 року, актом виконаних робіт та платіжним дорученням № 475рв від 09.12.2016 року.

Відповідно до п. 36.2 ст. 36 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховик (МТСБУ) протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування, за наявності документів, зазначених у ст. 35 цього Закону , повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніше 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов`язаний прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його.

22.03.2017 року позивач здійснив виплату страхового відшкодування у розмірі 17335,11 грн. на користь власника пошкодженого транспортного засобу «Dacia», д/н НОМЕР_2 , що підтверджується платіжним дорученням № 2339рв від 21.03.2017 року.

Загальний розмір витрат, з урахуванням витрат на збір документів та визначення розміру шкоди складає 17924,67 грн.

З метою досудового врегулювання спору позивачем було направлено на відому адресу відповідача претензію, яка відповідачем була одержана, проте залишена без відповіді та без задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 1191 ЦК України, особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Судом встановлено, що позивач має право вимоги фактичних витрат за страховим відшкодуванням до відповідача ОСОБА_1 , як до особи, відповідальної за завдані збитки.

Крім цього, на підставі ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір у розмірі 1762,00 грн.

На підстав вищевикладеного, керуючись ст. ст. 1166, 1188, 1191 ЦК України, ст. ст. 21, 36, 41 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», ст. ст. 7, 19, 141, 175, 268, 272, 273, 274, 280, 284, 288, 289, 354, 355 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позовні вимоги Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в порядку регресу, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ), на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України (МФО 322313, код ЄДРПОУ 21647131, р/р НОМЕР_4 ), яке розташоване: 02154, м. Київ, Русанівський бульвар, 8:

- 17924 (сімнадцять тисяч дев`ятсот двадцять чотири) грн. 67 коп. - відшкодування шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою, в порядку регресу;

- 1 762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп. - витрати судового збору.

Усього: 19686 (дев`ятнадцять тисяч шістсот вісімдесят шість) грн. 67 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції, тобто до Дніпровського апеляційного суду.

Згідно до п.п.15.5 Розділу XIII Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до або через відповідні суди, тобто через Заводський районний суд м.Дніпродзержинська Дніпропетровської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Похваліта С. М.

Джерело: ЄДРСР 81869567
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку