open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 466/5998/18 Головуючий у 1 інстанції: Єзерський Р.Б.

Провадження № 22-ц/811/2712/18 Доповідач в 2-й інстанції: Шандра М. М.

Категорія: 59







ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді - Шандри М.М.

суддів: Левика Я.А., Струс Л.Б.

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Шевченківського районного суду м.Львова від 22 жовтня 2018 року у справі за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Західні Ворота» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків,

ВСТАНОВИЛА:

27 липня 2018 року ОСББ «Західні Ворота» звернулося в суд із позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення із відповідача заборгованості по внесках та платежах співвласників об'єднання за період з жовтня 2015 року по червень 2018 року включно у розмірі 36 263,92 грн, а також суми сплаченого судового збору у розмірі 1762,00 грн.

В обґрунтування своїх вимог покликається на те, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 та співвласником багатоквартирного будинку, у якому створено ОСББ «Західні Ворота», що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 № 205049 від 19.08.2008. ОСББ «Західні Ворота» є балансоутримувачем і здійснює утримання та обслуговування будинку.

Відповідно до протоколу загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку від 28.03.2015 було визначено розмір платежів та внесків членів об'єднання, що становить 2,10 грн/кв.м. Відповідно до протоколу загальних зборів ОСББ «Західні Ворота» від 18.05.2016 розмір платежів та внесків членів об'єднання становить 3,00 грн/кв.м. Протоколом загальних зборів ОСББ «Західні Ворота» від 15.12.2017 розмір платежів та внесків членів об'єднання становить 3,95 грн/кв. м. Відповідно до п. 11 ч. ІІІ Статуту об'єднання рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників.

Згідно з протоколами загальних зборів, відповідач ОСОБА_1 повинен був сплатити об'єднанню за період з жовтня 2015 року по червень 2018 року включно суму у розмірі 37 487,80 грн, але фактично сплатив лише 1500,00 грн, що підтверджується розрахунком та квитанціями про сплату. Враховуючи борг станом на жовтень 2015 року у сумі 276,12 грн за відповідачем виникла заборгованість у сумі 36 263,92 грн.

Рішенням Шевченківського районного суду м.Львова від 22 жовтня 2018 року позов задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_1 в користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Західні Ворота» заборгованість по внескам та платежам співвласників об'єднання за період з жовтня 2015 року по червень 2018 року включно у розмірі 36263 гривні дев'яносто дві копійки та 1762,00 грн судового збору.

Рішення суду оскаржив ОСОБА_1 .

В апеляційній скарзі посилається на незаконність та необґрунтованість рішення суду, порушення судом норм матеріального та процесуального права. Зокрема, зазначає, що судом першої інстанції було порушено правила підсудності, оскільки відповідач у справі зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , а відтак дана справа підсудна Франківському районному суду м. Львова. Вказує, що рішенням Шевченківського районного суду м.Львова від 30.06.2017, яке набрало законної сили, рішення загальних зборів ОСББ від 18.05.2016 про затвердження кошторису ОСББ «Західні Ворота» на 2016 рік визнано недійсним, тому позивач незаконно нараховував внески у розмірі 3,00 грн за квадратний метр. Вважає безпідставним нарахування йому 37487,80 грн заборгованості. Просить рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову.

ОСББ «Західні Ворота» подано до суду відзив на апеляційну скаргу, в якому просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, рішення суду - без змін. Вважає, що судом першої інстанції обґрунтовано та правомірно розраховано розмір заборгованості відповідача. Зазначає, що ОСББ «Західні Ворота» виступає колективним споживачем житлово-комунальних послуг (придбання газу, електроенергії, води) для забезпечення потреб співвласників приміщень, зокрема і в отриманні теплової енергії. Усі витрати, понесені об»єднанням розподіляються між співвласниками, ОСББ не надає послуг з опалення або підігріву води (теплопостачання), а отже не встановлює тарифи на такі послуги. Сплачені співвласниками кошти є компенсацією витрат об»єднання.

Відповідно до ч.1 ст.369 ЦПК України розгляд справи судом апеляційної інстанції проведено без повідомлення учасників справи, тому відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що скаргу слід залишити без задоволення з таких підстав.

Згідно із ч.1 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ч.1, ч.6 ст. 81 ЦПК України).

Згідно із 1 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до вимог ст. 263 ЦПК України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з»ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Колегія суддів вважає, що рішення таким вимогам відповідає.

Судом установлено, що згідно відомостей з реєстру прав власності на нерухоме майно, відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 (а.с. 18), та співвласником багатоквартирного будинку, у якому створено ОСББ «Західні Ворота», що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 № 205049 від 19.08.2008 (а.с. 4-5). ОСББ «Західні Ворота» є балансоутримувачем і здійснює утримання та обслуговування будинку.

Відповідно до протоколу № 1/15 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку від 28.03.2015 було визначено розмір платежів та внесків членів об'єднання, що становить 2,10 грн/кв. м (а. с. 8-9).

Відповідно до протоколу № 1 загальних зборів ОСББ «Західні Ворота» від 18.05.2016 розмір платежів та внесків членів об'єднання становить 3,00 грн/кв. м (а.с. 10-11).

Згідно протоколу № 2/17 загальних зборів ОСББ «Західні Ворота» від 15.12.2017 розмір платежів та внесків членів об'єднання становить 3,95 грн/кв. м (а.с. 12).

Як убачається з розрахунку заборгованості, згідно з протоколами загальних зборів відповідач ОСОБА_1 повинен був сплатити об'єднанню за період з жовтня 2015 року по червень 2018 року включно суму у розмірі 37 487,80 грн, але фактично сплатив лише 1500,00 грн (а. с. 13). Отже, у відповідача виникла заборгованість у сумі 36263,92 грн.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих і нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об'єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Діяльність об'єднань і асоціацій регулюється цим Законом, Цивільним, Житловим та Земельним кодексами України, іншими нормативно-правовими актами та статутом об'єднання, асоціації (ст. 3 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Відповідно до ч. 4 ст. 4 цього Закону основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних із діяльністю об'єднання.

Згідно із ст. 10 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» вищим органом управління об'єднання є загальні збори співвласників, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів співвласниками. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржено в судовому порядку.

У разі відмови співвласника сплачувати внески, платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об'єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду (ст. 13 зазначеного Закону).

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про об»єднання співвласників багатоквартирного будинку» частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Відповідно до ст. 22 зазначеного Закону для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об'єднання за рішенням загальних зборів має право, зокрема, виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Враховуючи наведене, суд першої інстанції прийшов до правильного висновку про те, що особа, яка є власником приміщення у житловому будинку, в якому створено ОСББ, зобов'язана здійснювати платежі та внески на утримання і ремонт спільного майна незалежно від членства в об'єднанні, а тому, за наявності підтверджених витрат на управління, утримання та збереження будинку, така сума боргу підлягає стягненню.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» в обов»язки співвласників багатоквартирного будинку входить своєчасна сплата за спожиті житлово-комунальні послуги.

Згідно з п. 5 ч.3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №1875-IV від 24.06.2004 року, споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Заборгованість ОСОБА_1 за період з 01 жовтня 2015 року по 30 червня 2018 року у розмірі 36 263,92 грн стверджується наявним у справі розрахунком (а.с.13), на спростування якого відповідачем не надано жодних доказів.

Заперечення апелянта в частині стягнення оплати за теплопостачання не заслуговують на увагу, оскільки ним не спростовано факт отримання послуг теплопостачання за адресою АДРЕСА_3 та здійснення оплати за надані послуги.

Доводи апеляційної скарги про те, що рішенням Шевченківського районного суду м.Львова від 30.06.2017, яке набрало законної сили, рішення загальних зборів ОСББ від 18.05.2016 про затвердження кошторису ОСББ «Західні Ворота» на 2016 рік визнано недійсним, тому позивач незаконно нараховував внески у розмірі 3,00 грн за квадратний метр, не обгрунтовані, оскільки рішенням загальних зборів ОСББ «Західні Ворота» встановлено розмір платежів та внесків членів об»єднання 3,00 грн/кв.м з 18.05.2016 (а.с.92).

Покликання в апеляційній скарзі на те, що відповідач ОСОБА_1 зареєстрований у АДРЕСА_2 , що відноситься до Франківського району м. Львова, тому рішення прийнято судом з порушенням правил підсудності, також не заслуговують на увагу, оскільки, як убачається з матеріалів справи, ОСББ «Західні Ворота» звернулося до суду з позовом про стягнення заборгованості по внесках і комунальних послугах до ОСОБА_1 як власника квартири АДРЕСА_1 . Відтак суд першої інстанції прийшов до правильного висновку про те, що справа підсудна Шевченківському районному суду відповідно до норм ч.1 ст. 30 ЦПК України.

ОСОБА_1 . 18.12.2018 подано клопотання про зупинення провадження у справі до набрання законної сили судового рішення у справі за його позовом до ОСББ «Західні Ворота» про визнання недійсним та скасування рішення загальних зборів від 18.05.2016.

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 251 ЦПК України суд зобов»язаний зупинити провадження у справі у разі об»єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Як убачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 звернувся з позовом до ОСББ «Західні Ворота» про визнання недійсним та скасування рішення загальних зборів від 18.05.2016 після ухвалення оскаржуваного рішення, тому колегія суддів приходить до висновку про відсутність підстав для зупинення провадження у цій справі.

За таких обставин, розглядаючи спір, який виник між сторонами у справі, суд першої інстанції правильно визначився з характером спірних правовідносин та нормами права, які підлягають застосуванню, повно та всебічно дослідив наявні у справі докази і надав їм належну оцінку, вірно встановив обставини справи та прийшов до обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог.

Рішення суду відповідає вимогам процесуального та матеріального права, обставинам справи, доводи скарги висновків суду не спростовують, тому колегія суддів підстав для скасування рішення суду не вбачає.

Керуючись ст.ст. 367, 368, п.1 ч.1 ст. 374, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Шевченківського районного суду м.Львова від 22 жовтня 2018 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складання повної постанови.

Повний текст постанови складено: 14.05.2019

Головуючий

Судді



Джерело: ЄДРСР 81705800
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку