open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 560/1100/19

РІШЕННЯ

іменем України

07 травня 2019 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Козачок І.С.

за участю:секретаря судового засідання Литвинюк К.Б. позивача - ОСОБА_1 представника позивача - Корягіна М.І. представника відповідача - Рибака О.С. розглянувши адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Хмельницького об`єднаного міського військового комісаріату про скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ІНФОРМАЦІЯ_1 про скасування рішення ІНФОРМАЦІЯ_2 про призов ОСОБА_1 на дійсну строкову військову службу, вчинене у формі наказу.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що після закінчення навчального закладу з`явився 21.03.2019 року до Хмельницького об`єднаного міського військового комісаріату та був скерований для проходження медичної комісії.

Однак, до завершення проходження медичної комісії і отримання її висновку щодо придатності або непридатності до військової служби 21.03.2019 року отримав повістку, згідно з якою він призваний на дійсну військову строкову службу, зарахований в команду № 2942. Позивачу наказано прибути на призовну дільницю 10.04.2019 року.

ОСОБА_1 вважає дії відповідача протиправними, адже повістку видали у перший день коли позивач почав проходити медичну комісію, однак будь-який висновок медичної комісії а також рішення призовної комісії про направлення призовника на службу прийняте не було, і з таким рішенням він не ознайомлений.

03 квітня 2019 року позивач також подав заяву про забезпечення позову шляхом зупинення дії оскаржуваного рішення відповідача.

Ухвалою суду від 10 квітня 2019 року заяву позивача про вжиття заходів забезпечення позову задоволено, зупинено дію рішення ІНФОРМАЦІЯ_1 про призов ОСОБА_1 на дійсну військову строкову службу, вчиненого у формі наказу військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_2 до набрання рішенням у справі законної сили.

10 квітня 2019 року відкрите провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження, розгляд справи призначений на 07.05.2019 р.

07 травня 2019 року представник відповідача подав відзив на адміністративний позов, у якому посилається на те, що ОСОБА_1 підлягає призову на строкову військову службу, мав відстрочку до 28.02.2019 року та під час приписки у 2013 році був визнаний медичною комісією придатним для проходження військової служби.

Покликається на те, що у випадку виникнення проблем із здоров`ям призовники повинні повідомляти органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх стану здоров`я, однак з 2013 року по березень 2019 року ОСОБА_1 не інформував військовий комісаріат про такі обставини.

В судовому засіданні позивач і його представник позов підтримують. Зазначають про те, що позивача було скеровано для проходження медичної комісії, якій він подавав документи, які стосуються його стану здоров`я. Також позивач і його представник неодноразово звертались до лікарів та посадових осіб військового комісаріату з метою отримання направлення для проходження дослідження стану здоров`я відповідно до затвердженої форми, однак отримували відмову.

У той же час, позивач з власної ініціативи проходив медичні дослідження у різних закладах, висновки яких направляв відповідачу, однак, станом на час розгляду справи висновок медичної комісії лікарів ОВК про придатність чи непридатність його до військової служби не прийняте, як і остаточне рішення призовної комісії, зважаючи на що просять позов задоволити.

Представник відповідача проти позову заперечив, зазначивши, що позивач підлягає призову на військову службу і з 2013 року по 2019 рік не повідомляв військовий комісаріат про будь -які зміни або погіршення стану здоров`я.

Не заперечував ту обставину, що остаточне рішення призовної комісії на даний час відсутнє, оскільки призовник не завершив процедуру медичного огляду на призовній дільниці Хмельницького ОМВК.

В судовому засіданні представник відповідача пред`явив суду направлення ОСОБА_1 на проходження медичного огляду відповідно до встановленої форми, зазначивши, що позивач його досі не отримав, а також бланк акту обстеження стану здоров`я, на підставі якого може прийматись рішення про визнання особи придатною або непридатною до військової служби. Представник відповідача зазначив, що позивач може отримати вказані документи вже під час судового розгляду.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши обставини у справі, перевіривши їх доказами, суд виходить з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 як особа, що підлягає призову на строкову військову службу, з`явився 21 березня 2019 року до Хмельницького об`єднаного міського військового комісаріату, де був скерований для проходження медичного огляду.

У той самий час також 21 березня 2019 року позивачу було вручено повістку, згідно з якою він призивається на дійсну військову строкову службу і зарахований в команду № НОМЕР_1 , зважаючи на що йому наказано прибути на призовну дільницю 10.04.2019 року за адресою: АДРЕСА_1 .

Під час медичного огляду на призовній дільниці ОСОБА_1 був скерований на додаткове обстеження УЗД серця до міської поліклініки з приводу скарг на проблеми серцево-судинної діяльності. Вказане обстеження він пройшов 25.03.2019р.

Вдруге обстеження УЗД серця позивач пройшов 29.03.2019 р. у Хмельницькій міській лікарні, за результатами якого зроблена кардіограма та проведено добове моніторирування серця.

Результати вищезазначених обстежень позивачем були надані 03.04.2019 лікарю комісії у Хмельницькому ОМВК, який зазначив позивачу, що висновок за результатами даних обстежень повинен зробити лікар - кардіолог для визначення діагнозу та можливості зробити загальний висновок.

У подальшому позивач 09.04.2019р. звернувся до Хмельницького обласного кардіологічного диспансеру та отримав консультативний висновок лікаря - кардіолога, яким йому встановлений діагноз і підтверджено існуючі проблеми із серцем, рекомендовано отримати від лікарів призовної комісії Хмельницького ОМВК направлення на дослідження стану здоров`я.

У зв`язку з відсутністю відповідного направлення для дослідження стану здоров`я від лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_2 позивач не завершив проходження медичної комісії та не отримав відповідний висновок про придатність або непридатність його до військової служби.

Судом встановлено, що зважаючи на вказане, відсутнє також і остаточне рішення призовної комісії щодо призову ОСОБА_1 на строкову військову службу. Це пов`язано саме з не завершенням проходження призовником медичної комісії, про що зазначено вище. Вказані обставини не заперечуються відповідачем у відзиві, наданому до суду та представником в засіданні.

У той же час позивачу вручили повістку про призов в перший день проходження медичної комісії, що не відповідає вимогам закону.

Відповідно до ч. 1 статті 15 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу" на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров`я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

Таким чином, підлягають призову на строкову військову службу придатні для цього за станом здоров`я громадяни України.

Відповідно до п. 69 - 71 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. N 352 медичний огляд призовників проводиться відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах лікарями: хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, отоларингологом і стоматологом. У разі потреби для медичного огляду призовників залучаються лікарі інших спеціальностей.

Перед проведенням медичного огляду призовників лікарі-спеціалісти повинні уважно ознайомитися з медичними документами, одержаними з лікувально-профілактичних закладів, з метою врахування їх відомостей під час оцінки стану здоров`я, фізичного розвитку і визначення ступеня придатності призовників до військової служби. Керівництво роботою медичного персоналу на призовній дільниці здійснюється лікарем - членом призовної комісії, призначеним з числа найбільш кваліфікованих лікарів-спеціалістів, які мають необхідні знання і досвід у галузі військово-лікарської експертизи.

Придатність призовників до військової служби за станом здоров`я та фізичного розвитку кожним лікарем-спеціалістом визначається методом індивідуальної оцінки. Висновки про придатність або непридатність призовників до військової служби, подані ними скарги та об`єктивні дані, виявлені в процесі медичного огляду, а також установлений діагноз заносяться кожним лікарем-спеціалістом в облікову картку призовника та інші документи, передбачені Положенням про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах, і скріплюються особистим підписом лікаря-спеціаліста із зазначенням дати проведення медичного огляду.

Після проходження призовником медичного огляду лікар - член призовної комісії перевіряє якість записів і висновків лікарів про придатність призовника до військової служби та обґрунтованість установлених діагнозів.

Пункти 76 - 77 вказаного Положення регламентують порядок роботи призовної комісії щодо оцінки висновків медичних обстежень призовників та подальшого прийняття рішень.

Так, голова призовної комісії організовує роботу комісії в такому порядку: лікар - член призовної комісії доповідає щодо кожного призовника про стан його здоров`я, фізичний розвиток, придатність до військової служби і можливість призначення до того чи іншого виду (роду військ) Збройних Сил, іншого військового формування, а стосовно призовників, які мають захворювання, - про необхідність надання їм відстрочки від призову за станом здоров`я або направлення їх на додаткове медичне обстеження чи лікування;

Військовий комісар ознайомлює членів комісії з даними, що характеризують призовника, та висловлює свої пропозиції щодо його призначення. Члени призовної комісії уточнюють у призовника дані про склад сім`ї, матеріальне становище, житлові умови, розмір його заробітку і заробітку членів сім`ї, якщо призовник навчається, де і на якому курсі, місце, посаду і стаж роботи та інші відомості.

Призовною комісією приймається відповідне рішення, яке заноситься до книги протоколів засідань призовної комісії (додаток 16). Це рішення оголошується призовнику головою комісії.

Відповідно до результатів медичного огляду призовника, його моральних і професійних якостей, рівня освіти, а також матеріального і соціального стану призовника та членів його сім`ї призовна комісія виносить і оголошує одне з рішень, яке заноситься до облікової картки призовника та до книги протоколів засідань призовної комісії, про:

- придатність до військової служби і призов на строкову військову службу з призначенням до виду (роду військ) Збройних Сил, інших військових формувань, а також визначає термін відправлення його у військову частину;

- тимчасову непридатність до військової служби і надання відстрочки за станом здоров`я;

- надання відстрочки або звільнення від призову на строкову військову службу на підставах, передбачених статтями 17 і 18 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу"

- направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, для проходження випробувань та складення вступних іспитів, чи прийняття рішення про відмову в такому направленні;

- направлення до лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання (перебування) громадян, яких визнано тимчасово непридатними до військової служби;

- надіслання до відповідних правоохоронних органів матеріалів на призовників, які ухиляються від призову на строкову військову службу;

- виключення з військового обліку призовників громадян у зв`язку з направленням їх для проходження альтернативної (невійськової) служби;

- внесення на розгляд призовної комісії вищого рівня клопотань щодо надання громадянам відстрочок від призову на строкову військову службу у випадках, не передбачених Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу".

Судом встановлено, що стосовно позивача ОСОБА_1 не було завершено проходження медичного огляду у встановленому законом порядку, оскільки висновок лікарської комісії про придатність чи непридатність його до військової служби на це час відсутній, що ніким у справі не заперечується.

У той же час надані позивачем документи про стан здоров`я, зокрема серцево-судинної системи, свідчать про наявність медичних проблем, починаючи з 2011 року, які повинні були б бути вивчені та враховані під час прийняття рішення про придатність його до військової служби.

Суд оцінює критично посилання відповідача на попередній медичний огляд ОСОБА_1 у 2013 році, під час якого призовник був визнаний таким, що придатний за станом здоров`я для військової служби. Оскільки відповідачем не заперечується те, що позивач у 2019 році був скерований для проходження медичної комісії, однак не завершив її проходження, висновок лікарської комісії щодо стану здоров`я призовника є обов`язковим для призовної комісії.

Крім того, відсутнє також і саме рішення відповідної призовної комісії , яке повинне було бути занесеним до протоколу засідання призовної комісії, облікової картки призовника та оголошене йому. Ці обставини також не спростовані під час судового розгляду справи.

Відтак, суд приходить до висновку про необґрунтованість, передчасність та необхідність скасування індивідуально - правового акту - рішення Хмельницького об`єднаного міського військового комісаріату, вчиненого у формі наказу військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_2 про призов ОСОБА_1 на дійсну військову строкову службу, на підставі якого ОСОБА_1 21 березня 2019 року видано повістку.

На думку суду відповідач не довів правомірність своїх дій, зважаючи на що позов підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 244, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

адміністративний позов - задовольнити.

Визнати необґрунтованим, передчасним та скасувати індивідуально - правовий акт - рішення Хмельницького об`єднаного міського військового комісаріату, вчинене у формі наказу військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_2 про призов ОСОБА_1 на дійсну військову строкову службу, на підставі якого ОСОБА_1 21 березня 2019 року видано повістку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 11 травня 2019 року

Позивач:ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 ) Відповідач:Хмельницький об`єднаний міський військовий комісаріат (вул. Проскурівська, 35, Хмельницький, 29001 , код ЄДРПОУ - 09526028)

Головуючий суддя І.С. Козачок

Джерело: ЄДРСР 81646093
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку