open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 324/169/19

Провадження № 2/324/270/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2019 року Пологівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Кацаренко І.О.,

за участю секретаря судового засідання Басараб А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Пологи цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 як законного представника неповнолітнього ОСОБА_4, про розірвання договору довічного утримання,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивач за довіреністю адвокат Богдан В.М. звернувся до суду із зазначеною позовною заявою, яку 20 березня 2019 року уточнив. В уточненій заяві просить суд: розірвати договір довічного утримання, укладений 24 травня 2007 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_6, посвідчений приватним нотаріусом Пологівського нотаріального округу Запорізької області Черкун В.І. за реєстровим номером №1148; припинити та скасувати заборону відчуження, накладену 24 травня 2007 року приватним нотаріусом Пологівського районного нотаріального округу Запорізької області Черкун В.І. і зареєстровану в реєстрі за №1149 у зв'язку із посвідченням договору довічного утримання па жилий будинок із господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1; визнати за ОСОБА_1 право власності на жилий будинок із господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що відповідно до договору довічного утримання (далі за текстом - Договір), укладеного 24 травня 2007 року між ОСОБА_1 (далі за текстом - Відчужувач) та ОСОБА_10 (далі за текстом - Набувач), посвідченого приватним нотаріусом Пологівського районного нотаріального округу Запорізької області Черкун В.І., Відчужувач передав у власність Набувачу жилий будинок АДРЕСА_1 загальною площею 45,0 кв.м, розташований на земельній ділянці площею 1500 кв.м.

Пунктом 2 Договору встановлено права та обов'язки набувачів, а саме:

п.2.1: «Сторони домовились, що до обов'язків Набувача з надання Відчужувачу довічного утримання та догляду належать:

- забезпечення його довічного безоплатного проживання і користування зазначеним жилим будинком в цілому, та безпосередньо кімнатою №2 площею 13.3 кв.м та кімнатою №3 площею 6,0 кв.м, які мають бути забезпечені додатковим опаленням та освітленням;

- закупівлі продуктів харчування два рази на тиждень, приготування їжі і забезпечення щоденного триразового харчування;

- здійснення догляду та необхідної допомоги, а саме: прибирання зазначеного жилого будинку з миттям підлоги один раз на тиждень, відвідування Відчужувача не менше ніж три рази на тиждень, а в разі погіршення здоров 'я Відчужувача - проживання разом з ним, купання його (її) один раз на два тижні, у випадку неможливості самообслуговування Відчужувача - здійснення її (його) повного догляду;

Набувач зобов'язаний виконувати довічне утримання та догляд за Відчужувачем на засадах справедливості та розумності.

- надання побутових послуг, а саме прання спідньої і постільної білизни два рази на місяць;

- забезпечення необхідним медичним обслуговуванням та ліками;

- здійснення поточного ремонту відчужуваного жилого будинку - в разі необхідності;

- здійснення ремонту побутової техніки:

- у разі смерті Відчужувача - поховати його, оплатити ритуальні послуги та встановити надгробок».

п.2.2: «Сторони договору домовилися, що до обов'язків Набувача не належить:

- забезпечення Відчужувача готівковими коштами».

п.2.3: «У разі неможливості подальшого виконання Набувачем своїх обов'язків і підстав, що мають істотне значення, обов'язки Набувача можуть бути передані за згодою Відчужувача члену Набувача або іншій особі за їхньою згодою. Відмова Відчужувача у наданні згоди на переданий обов'язків Набувача за цим договором іншій особі може бути оскаржена до суду. Вимоги ст.757 ЦК України сторонам нотаріусом роз'яснено, а саме в разі смерті Набувача обов'язки Набувача за договором довічного утримання (догляду) переходять до тих спадкоємців, до яких перейшло право власності на майно, що було передане Відчужувачем.

Якщо у Набувача немає спадкоємців або вони відмовилися від прийняття майна, переданого Відчужувачем, Відчужувач набуває право власності на це майно. У цьому разі договір довічного утримання (догляду) припиняється».

п.2.4: «Набувач не має права до смерті Відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за цим Договором, укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину».

п.2.5: «Втрата, знищення, пошкодження вказаного жилого будинку, який був переданий Набувачу, не є підставою для припинення чи зменшення обсягу його обов'язків перед Відчужувачем».

п.2.6: «Грошова оцінка щомісячного матеріального забезпечення за згодою сторін визначається у сумі 200 (двісті) гривень. У відповідності ст.751 Цивільного кодексу України ця оцінка підлягає індексації у порядку, передбаченому законом».

ОСОБА_10, тобто Набувач, помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

Згідно ст.757 ЦК України, обов'язки Набувача за договором довічного утримання (догляду) переходять до тих спадкоємців, до яких перейшло право власності на майно, що було передане Відчужувачем.

Якщо спадкоємець за заповітом відмовився від прийняття майна, що було передане відчужувачем, право власності на це майно може перейти до спадкоємця за законом.

Якщо у Набувача немає спадкоємців або вони відмовилися від прийняття майна, переданого Відчужувачем, Відчужувач набуває право власності на це майно. У цьому разі договір довічного утримання (догляду) припиняється.

Спадкоємцями майна після смерті ОСОБА_10 є його діти, а саме ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 та неповнолітній ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2. Заповіт відсутній.

В строк до шести місяців після відкриття спадщини ОСОБА_2 звернувся до приватного нотаріуса Черкун В.І. із заявою про прийняття спадщини та прийняв її.

Інший спадкоємець - неповнолітній ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 також прийняв спадщину в силу ч.4 ст.1268 ЦК України. Вказані спадкоємці прийняли спадщину, але до теперішнього часу не оформили її.

Прийняттям спадщини відповідачами до них перейшли обов'язки Набувача за договором довічного утримання (ч.1 ст.757 ЦК України).

Однак відповідач ОСОБА_2 та законний представник неповнолітнього ОСОБА_4 - ОСОБА_3 відмовляються виконувати обов'язки по договору довічного утримання.

Підтвердженням вище зазначеного слугує той факт, що вказані особи жодного разу навіть не з'явилися до позивача для виконання умов Договору. Крім того, ОСОБА_2 подав нотаріусу свою відмову від виконання умов договору довічного утримання, яку висловив письмово. Таким чином, ОСОБА_2 приймати майно, передане Відчужувачем не відмовляється, але виконувати обов'язки за договором довічного утримання не бажає.

Частиною 2 статті 757 ЦК України встановлено: якщо у Набувача немає спадкоємців або вони відмовилися від прийняття майна, переданого Відчужувачем, Відчужувач набуває право власності на це майно. У цьому разі договір довічного утримання (догляду) припиняється.

Враховуючи те, що відповідачі не відмовились від прийняття спадщини (майна за договором довічного утримання), а, навпаки, прийняли її, то не має підстав вважати, що договір довічного утримання є припиненим, тому є усі підстави для звернення до суду із позовом про розірвання договору довічного утримання.

У 2017 році позивач звернулась до приватного нотаріуса Черкун В.І. з питанням щодо припинення договору довічного утримання у зв'язку зі смертю набувача, проте нотаріус повідомив їй проте, що припинити чи розірвати договір довічного утримання можливо лише у судовому порядку у зв'язку із тим, що ОСОБА_2 не відмовився від спадщини, а, навпаки, прийняв її, однак відмовився від виконання умов договору довічного утримання, а представник неповнолітнього ОСОБА_4 ОСОБА_3 не відмовилась від спадщини.

Таким чином, не оформлення спадщини відповідачами та не бажання виконувати умови договору довічного утримання позивач розцінює як відмову від виконання умов Договору довічного утримання.

Добровільно відмовитися від прийняття майна відповідачі не бажають, тому у позивача виникла необхідність звернення до суду із даним позовом.

Смерть набувача, звичайно, не є підставою припинення договору довічного утримання (догляду), оскільки його обов'язки за Договором переходять до тих спадкоємців, до яких перейшло право власності на майно, що було передане Відчужувачем. І лише тоді, коли у Набувача немає спадкоємців або вони відмовилися від прийняття майна, переданого Відчужувачем, договір довічного утримання (догляду) припиняється. Право власності на майно, яке було предметом договору, повертається відчужувачу (ст.757 ЦК України).

Учасники справи належним чином повідомлені про явку в судове засідання.

Представник позивача за довіреністю адвокат Богдан В.М. надав суду письмову заяву, в якій просить цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_4, в інтересах якого діє ОСОБА_3, про розірвання договору довічного утримання розглянути без його участі без застосування засобів технічної фіксації. Позов підтримує у повному обсязі. Просить його задовольнити (а.с.103).

Позивач ОСОБА_1 надала суду письмову заяву, в якій свої позовні вимоги, у тому числі уточнені, підтримує у повному обсязі, просить їх задовольнити. Засідання просить проводити без її участі. Не заперечує проти винесення заочного рішення за можливості та наявності на це підстав (а.с.102).

Відповідач ОСОБА_2 надав суду письмову заяву, в якій позовні та уточнені позовні вимоги ОСОБА_1 про розірвання договору довічного утримання визнає в повному обсязі, не заперечує проти їх задоволення. Підготовче і судові засідання просить проводити без його участі без застосування засобів технічної фіксації (а.с.96)

Відповідач ОСОБА_3 як законний представник ОСОБА_4, будучи повідомленою відповідно до вимог частини 11 статті 128 ЦПК України через оголошення на офіційному веб-сайті суду про явку в судові засідання 17 квітня 2019 року і 02 травня 2019 року (а.с.100), у судове засідання повторно не явилася, про причини неявки суду не повідомила, з заявами про розгляд справи в її відсутність або про відкладення розгляду справи з певних підстав до суду не зверталася, відзив на позов не подала.

У зв'язку з надходженням від всіх учасників справи заяв про розгляд справи в їх відсутності, на підставі ст.247 ч.2 ЦПК України справа розглядається судом без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, беручи до уваги підтримання позовних вимог позивачем і представником позивача, з'ясувавши міркування відповідача ОСОБА_2 щодо заявленого позову, дослідивши письмові докази по справі, вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 24 травня 2007 року сторони уклали Договір довічного утримання, посвідчений приватним нотаріусом Пологівського районного нотаріального округу Запорізької області Черкун В.І. (а.с.12-13), який зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за №1149.

Відповідно до договору довічного утримання, укладеного 24 травня 2007 року, Відчужувач передав у власність Набувачу жилий будинок АДРЕСА_1 загальною площею 45.0 кв.м, розташований на земельній ділянці площею 1500 кв.м.

Згідно п.2.1 Сторони домовилися, що до обов'язків Набувача з надання Відчужувачу довічного утримання та догляду належать:

- забезпечення його довічного безоплатного проживання і користування зазначеним жилим будинком в цілому, та безпосередньо кімнатою №2 площею 13.3 кв.м та кімнатою №3 площею 6,0 кв.м, які мають бути забезпеченні додатковим опаленням та освітленням;

- закупівлі продуктів харчування два рази на тиждень, приготування їжі і забезпечення щоденного триразового харчування;

- здійснення догляду та необхідної допомоги, а саме: прибирання зазначеного жилого будинку з миттям підлоги один раз на тиждень, відвідування Відчужувача не менше ніж три рази на тиждень, а в разі погіршення здоров 'я Відчужувача - проживання разом з ним, купання його (її) один раз на два тижні, у випадку неможливості самообслуговування Відчужувача - здійснення її (його) повного догляду;

Набувач зобов'язаний виконувати довічне утримання та догляд за Відчужувачем на засадах справедливості та розумності.

- надання побутових послуг а саме прання спідньої і постільної білизни два рази на місяць;

- забезпечення необхідним медичним обслуговуванням та ліками;

- здійснення поточного ремонту відчужуваного жилого будинку - в разі необхідності;

- здійснення ремонту побутової техніки:

- у разі смерті Відчужувача - поховати його, оплатити ритуальні послуги та встановити надгробок.

Згідно п.1.3 вартість відчужуваного жилого будинку становить 45983,00 гривень.

З копії Витягу про реєстрацію в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна №12658644 від 24 травня 2007 року та копії Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №14705294 від 29 травня 2007 року встановлено, що ОСОБА_10 є власником жилого будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, на підставі договору довічного утримання №1148 (а.с.15,16).

З копії технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок, виданого КП «Імпульс» Пологівської райради 02 квітня 2007 року, судом встановлено, що право власності на жилий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1, зареєстровано за ОСОБА_10 на підставі договору довічного утримання №1148 (а.с.17-19).

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2, виданого 22 листопада 2016 року Пологівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, ОСОБА_10 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року у м.Пологи Запорізької області (а.с.20).

З копії заяви ОСОБА_2 у спадковій справі№58/2017 встановлено, що він своєю заявою відмовився від зобов'язань по договору довічного утримання (догляду) за ОСОБА_1 1940 року народження, що зареєстрована за адресою:АДРЕСА_1 (а.с.67).

Судом з копії спадкової справи №58/2017 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_10 встановлено, що між ОСОБА_1, ОСОБА_10 24 травня 2007 року укладено договір Довічного утримання. Спадкоємцями після смерті ОСОБА_10 є ОСОБА_2 і ОСОБА_4 ОСОБА_2 своєю заявою відмовився від виконання умов договору Довічного утримання (а.с.55-78).

Статтею 744 ЦК України встановлено, що за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (Відчужувач) передає другій стороні (Набувачеві) у власність жилий будинок, квартиру або її частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого Набувач зобов'язується забезпечувати Відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Згідно з частиною першою статті 749 ЦК України у договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими Набувач має забезпечувати Відчужувача.

За правилами статті 751 ЦК України матеріальне забезпечення, яке щомісячно має надаватися Відчужувачу, підлягає грошовій оцінці.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 755 ЦК України договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду на вимогу Відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків, незалежно від його вини.

Правовим наслідком розірвання договору довічного утримання у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням Набувачем обов'язків за договором є повернення до Відчужувача права власності на майно, яке було ним передане (частина перша статті 756 ЦК України).

Згідно з вимогами статті 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

В своїй позовній заяві позивач вказує на те, що відповідачі не виконують жодної із вимог Договору довічного утримання.

Відповідно до п. 3.1 Договору (а.с.12,зворот), договір довічного утримання може бути розірваний за рішенням суду: - на вимогу Відчужувача у разі невиконання або неналежного виконання Набувачем своїх обов'язків незалежно від його вини; на вимогу Набувача; або за взаємною, добровільною згодою сторін.

Проаналізував добуті судом докази, суд приходить до висновку, що відповідачами як спадкоємцями майна померлого ОСОБА_10 не виконуються умови Договору довічного утримання від 24 травня 2007 року, у зв'язку з чим позивач у справі ОСОБА_1 як сторона Договору (Відчужувач) значною мірою позбавлена того, на що вона розраховувала при укладенні Договору, тобто, порушення умов Договору є істотними, у зв'язку з чим Договір довічного утримання підлягає розірванню.

Керуючись ст. ст. 509, 626, 627, 628, 638, 744, 746, 735, 203, 215-235 ЦК України, ст.ст.76, 49, 128 ч.11, 142, 247 ч.2, 258, 263, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 як законного представника неповнолітнього ОСОБА_4, про розірвання договору довічного утримання - задовольнити.

Розірвати договір довічного утримання укладений 24 травня 2007 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_10, посвідчений приватним нотаріусом Пологівського нотаріального округу Запорізької області Черкун В.І. за реєстровим номером №1148.

Припинити та зняти заборону відчуження, накладену 24 травня 2007 року приватним нотаріусом Пологівського районного нотаріального округу Запорізької області Черкун В.І., зареєстровану в реєстрі за №1149 у зв'язку із посвідченням договору довічного утримання на жилий будинок із господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, право власності на жилий будинок із господарськими будівлями та спорудами, який складається із літ. «А» жилий будинок загальною площею 45,0 кв.м, жилою площею 39,1 кв.м, літ. «а» - тамбур, літ. «а» -козирок, літ. «а» - ганок, літ. «Б» - літня кухня, під літ. «Б» -погріб, літ. «В» - сарай, літ. «Д» - вбиральня-душ, літ. «К»-колодязь, літ. «Е» - басейн, І - брукування, «1» - паркан, «2» - ворота, розташований за адресою: АДРЕСА_1.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до апеляційного суду Запорізької області через Пологівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Кацаренко І.О.

Джерело: ЄДРСР 81538453
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку